Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kanał Gliwicki i Odra, czyli śródlądowe przygody Sidry.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.08.2020 06:54

Cześć :oczko_usmiech:

Tutaj powstanie relacja z wycieczki Kanałem Gliwickim...
W sumie miało być to tylko przyjemne spędzenie weekendu, ale jak zaczęłam czytać o historii tego kanału i zobaczyłam ile po drodze będziemy mieli śluzowań, to postanowiłam napisać krótką relację z wycieczki naszą łajbą na trasie Kędzierzyn Koźle- Gliwice. Kto wie, może następna wycieczka zaprowadzi nas do Wrocławia... ale powolutku, zaczniemy od bliższych rejonów. :wink:

Mam nadzieję, że znajdą się tutaj fani żeglugi śródlądowej i... historii. :wink:

m20050194,KANAL-GLIWICKI.jpg
Ostatnio edytowano 22.08.2020 19:23 przez Roxi, łącznie edytowano 2 razy
Magda O.
Cromaniak
Re: Kanał Gliwicki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 21.08.2020 07:21

Mieszkałam w Gliwicach 25 lat, teraz często tam wracam ( moja rodzina, w tym mama, wciąż tam mieszka) i NIGDY nie byłam na Kanale Gliwickim 8O
Wstyd :oops:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.08.2020 08:02

Ja też do tej pory w ogóle się tym nie interesowałam, jest szansa nadrobić. :wink:

A tak w ogóle... to szerokiej drogi i cudowności w Cro. :mrgreen:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 21.08.2020 19:11

Jak historia, to ja jestem :).
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.08.2020 19:16

Świetny pomysł! :D

Kilka lat temu płynęłam z młodzieżą ;) na trasie Gliwice - Dzierżno. Niezbyt długi rejs ;), ale bardzo przyjemny :D

To, co działo się na śluzie, dostarczyło nam trochę emocji. W Waszym przypadku było ich na pewno więcej :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2020 19:21

Tak trzymaj :!: :mrgreen: :boss:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.08.2020 19:22

Właśnie wróciliśmy i na gorąco napiszę tylko tyle- cudowna przygoda. W ostatniej chwili zmieniliśmy plan i pływaliśmy po Odrze, Kanał Gliwicki zostawiliśmy na za tydzień. Coś czuję, że to będzie nasz nowy bzik. Już wiemy, że Wrocław jest w naszym zasięgu. :oczko_usmiech:

Jutro pierwsze zdjęcia i trochę opowieści. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2020 19:48

Roxi napisał(a):Właśnie wróciliśmy i na gorąco napiszę tylko tyle- cudowna przygoda. W ostatniej chwili zmieniliśmy plan i pływaliśmy po Odrze, Kanał Gliwicki zostawiliśmy na za tydzień. Coś czuję, że to będzie nasz nowy bzik. Już wiemy, że Wrocław jest w naszym zasięgu. :oczko_usmiech:

Jutro pierwsze zdjęcia i trochę opowieści. :wink:

No to teraz podpadłaś :evil: Jak nas wpuszczą/wypuszczą będziemy prawie dwa dni w drodze z cro. i sobie nie poczytam. :oczko_usmiech:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 22.08.2020 19:59

Roxi napisał(a): Coś czuję, że to będzie nasz nowy bzik. Już wiemy, że Wrocław jest w naszym zasięgu. :oczko_usmiech:

Tylko, żeby Wam silnik wytrzymał. :smo: :papa:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 22.08.2020 20:56

Jestem i czytam :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.08.2020 09:00

Zaskoczeni, tym co mamy tak blisko siebie- Odra

Naszą pierwszą śródlądową przygodą miało być przepłynięcie Kanału Gliwickiego, ale po rozmowie z bosmanem nastąpiła nagła zmiana i na pierwszym rozwidleniu zamiast w prawo popłynęliśmy w lewo i tym sposobem pierwsze kilometry zrobiliśmy po Odrze.

Wodowanie Sidry byliśmy zmuszeni zrobić aż w Kędzierzynie- Koźlu. Może nie jest to zbyt daleko, ale byliśmy bardzo zdziwieni, że w tak szumnie reklamowanej Marinie Gliwice nie ma slipu i po kilku wizytach i rozmowach stwierdziliśmy, że powinna się raczej nazywać Biznes Gliwice... ale ja to w sumie nie o tym. ;)

W Kędzierzynie jest powstała na terenie dawnej stoczni Marina Lasoki, która znajduje się na 101km Odry i przygotowana jest na przyjęcie jachtów i łodzi motorowych o zanurzeniu do 1,5m. Bosman bezproblemowy... bezproblemowy dopóki nie zobaczy kogoś, kto przepływa na większej prędkości przy Marinie, wtedy wstępuje w niego bosmano- demon. :twisted:

Cena za slipowanie to 50zł, bez problemów można u nich zostawić samochód, dla gości dostępny jest też węzeł sanitarny.

Arturo ucina sobie z bosmanem krótką pogawędkę i dowiaduje się, żeby na pierwsze pływanie wybrać sobie szlak Odrą do Mariny w Krapkowicach. Nie będziemy dyskutować i tak właśnie robimy. :D

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Skręcamy w lewo...

5.JPG

... i jesteśmy już na szlaku.

6.JPG

7.JPG

Już po pierwszych kilometrach wiemy, że będziemy zachwyceni. Piękna linia brzegowa, cudowna zieleń, mnóstwo ptaków- czaple szare, orły 8O i oczywiście kaczuszki. ;)

Kapitan też bardzo zadowolony. :oczko_usmiech:

8.JPG

Dopływamy do pierwszej śluzy- Śluzy Januszkowice, która znajduje się około 5 km od Mariny Lasoki. Wywołujemy ją na radiu, a że nasz skład osobowy był urozmaicony moimi bratanicami, to wywołanie- "tu Uninur 2 do Śluzy Januszkowice", wywołuje u nich salwę śmiechu. :mrgreen:

9.JPG

10.JPG

12.JPG
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.08.2020 09:05

maslinka napisał(a):Świetny pomysł! :D
Kilka lat temu płynęłam z młodzieżą ;) na trasie Gliwice - Dzierżno. Niezbyt długi rejs ;), ale bardzo przyjemny :D
To, co działo się na śluzie, dostarczyło nam trochę emocji. W Waszym przypadku było ich na pewno więcej :D

Oj było. Już nie możemy się doczekać kolejnego razu. :oczko_usmiech:

smoki3 napisał(a):No to teraz podpadłaś :evil: Jak nas wpuszczą/wypuszczą będziemy prawie dwa dni w drodze z cro. i sobie nie poczytam. :oczko_usmiech:

Dużo się dzieje, więc relacja będzie na pewno w kilku odcinkach, więc szybko nadrobisz. :)
Szczęśliwej podróży. :papa:

elka21 napisał(a):Tylko, żeby Wam silnik wytrzymał. :smo: :papa:

O to już się nie martwimy. ;)

marko350 napisał(a):Jestem i czytam :D

Witam serdecznie. :papa:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 23.08.2020 17:22

Roxi napisał(a):Kapitan też bardzo zadowolony. :oczko_usmiech:

Zadowolony kapitan to chyba podstawa każdego udanego rejsu :mrgreen:...

A dlaczego jednak zdecydowaliście się na Odrę, a nie Kanał Gliwicki :?: Dlaczego tak Wam doradził bosman :?:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 23.08.2020 19:02

Roxi napisał(a):Ja też do tej pory w ogóle się tym nie interesowałam, jest szansa nadrobić. :wink:

A tak w ogóle... to szerokiej drogi i cudowności w Cro. :mrgreen:

Już jestem na miejscu :D
Koniecznie muszę nadrobić, wygląda to ciekawie :papa:
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 23.08.2020 22:49

Śluzy w K-Koźlu są aktualnie modernizowane. Jedne z dwóch komór obu śluz są już wyremontowane, ale nie mam pewności, czy już można z nich korzystać. Co powiedział o remoncie śluz bosman w Gliwicach?
Następna strona

Powrót do Polska

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies