Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kampingi w szczycie sezonu

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ron5
Globtroter
Kampingi w szczycie sezonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) ron5 » 07.03.2007 06:17

Czy na kampingach w Chorwacji w szczycie sezonu-w Sierpniu-sa miejsca na kampingach bez problemu czy też trzeba rezerwowac wcześniej?
Jakie są Wasze doświadczenia ?
Pozdrawiam
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 07.03.2007 10:55

Różnie to bywa. te lepsze kampingi, popularne i lubiane są zwykle zapełnione i warto byłoby sobie zarezerwować miejsce, o ile oczywiście przyjmują rezerwacje - bo nie wszystkie przyjmują.
I druga sprawa - wybór miejsca, bo to na kampingu sprawa pierwszorzędna. Zwykle te ładne, zacienione miejsca są okupowane. Często w takich wypadkach po rozbiciu się w jakimś "gorszym" miejscu warto obserwować, czy ktoś się nie pakuje - zwykle w przeddzień widać, że ktoś się zbiera - i umówić się z delikwentem i (w razie parcel) z obsługą kampingu co do zmiany miejsca.

PozdraV
J.
ron5
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ron5 » 07.03.2007 11:14

dzieki za odpowiedź.A czy w końcu czerwca i poczatku lipca też tak jest?czy w tym czasie jest luźniej?Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2007 11:35

Luz - blues :wink: :D
Kempingi zapełniają się po 15 lipca :hut: :papa:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.03.2007 13:07

I znów mnie Januszku nie pocieszyłeś... ;) Chcę jechać ok 01.08 gdzieś na półwysep Pljesac. Pocieszam się tylko tym, że tam akurat (i w okolicy) kampów jest bez liku, więc jest duża szansa na trafienie fajnej miejscówki ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2007 16:34

Akurat tak sie składa, ze na Peljesacu jeszcze nie byłem i nie mogę dokładnie powiedzieć jak tam jest w sezonie i które kempingi można polecić.
Natomiast zastosuj rade Jacunia-po przybyciu na kemping patrz czy ktoś nie zwija namiotu w dobrym miejscu, czasem warto poczekać rozbijaniem zaraz po przyjeździe i wskoczyć na to zwalniane. Warto też zaraz po przyjeździe sprawdzić stan sanitariatów, "zasięgnąć języka" od przebywających na kempingu o ich wrażenia z pobytu, aby później nie być zaskoczony, że coś jest nie tak. Myślę też , że nawet w sierpniu spokojnie znajdziesz miejsce na rozbicie jednego namiotu.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 07.03.2007 18:04

moondek napisał(a):I znów mnie Januszku nie pocieszyłeś... ;) Chcę jechać ok 01.08 gdzieś na półwysep Pljesac. Pocieszam się tylko tym, że tam akurat (i w okolicy) kampów jest bez liku, więc jest duża szansa na trafienie fajnej miejscówki ;)

Mogę polecić kamp Perna w Orebicu. Było całkiem fajnie.

PozdraV
J.
ron5
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ron5 » 07.03.2007 20:49

Dzięki za informacje.Jeszcze jedno-czy na kampingach miejsce pod namiot=miejsce pod kamper?chyba tak, z tym,że dla kampera liczy się miejsce z prądem.Czy z takimi miejscami jest podobnie jak z miejscami pod namiot?
Wciąż kombinuję jak to zrobic aby teraz a szczególnie w przyszłości móc spędzac jak najwięcej czasu w Chorwacji.Rozważam albo zakup małego apartamentu albo zakup kampera.
A co Wy byście wybrali??
Pozdrawiam
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 07.03.2007 21:41

ron5 napisał(a):Jeszcze jedno-czy na kampingach miejsce pod namiot=miejsce pod kamper?chyba tak, z tym,że dla kampera liczy się miejsce z prądem.Czy z takimi miejscami jest podobnie jak z miejscami pod namiot?

Ale o co pytasz? O wielkość, cenę, czy jeszcze o coś innego?..
ron5 napisał(a):Rozważam albo zakup małego apartamentu albo zakup kampera.

To chyba zależy od tego co lubisz... Jasne, że zakup apartamentu wiąże Cię z jednym miejscem; w przypadku kampera zaś masz szerokie możliwości przemieszczania się z miejsca na miejsce (łącznie z innymi krajami - Grecja, Albania itp).

PozdraV
J.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.03.2007 22:26

Jacunio napisał(a):
moondek napisał(a):I znów mnie Januszku nie pocieszyłeś... ;) Chcę jechać ok 01.08 gdzieś na półwysep Pljesac. Pocieszam się tylko tym, że tam akurat (i w okolicy) kampów jest bez liku, więc jest duża szansa na trafienie fajnej miejscówki ;)

Mogę polecić kamp Perna w Orebicu. Było całkiem fajnie.

PozdraV
J.

Dzięki! :) Ale już gdzieś natrafiłem na Twój post o tym campie i mam go już w ulubionych :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.03.2007 22:31

Janusz Bajcer napisał(a):Akurat tak sie składa, ze na Peljesacu jeszcze nie byłem i nie mogę dokładnie powiedzieć jak tam jest w sezonie i które kempingi można polecić.
Natomiast zastosuj rade Jacunia-po przybyciu na kemping patrz czy ktoś nie zwija namiotu w dobrym miejscu, czasem warto poczekać rozbijaniem zaraz po przyjeździe i wskoczyć na to zwalniane. Warto też zaraz po przyjeździe sprawdzić stan sanitariatów, "zasięgnąć języka" od przebywających na kempingu o ich wrażenia z pobytu, aby później nie być zaskoczony, że coś jest nie tak. Myślę też , że nawet w sierpniu spokojnie znajdziesz miejsce na rozbicie jednego namiotu.

Cenne rady. Dzięki! :) Będę o tym pamiętał :)
ron5
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ron5 » 08.03.2007 06:07

Jak chodzi o miejsca z prądem (dla kampera) to pytam o to czy nie jest o nie trudniej.Na stronach kempingów widzę,że miejsc z prądem jest z reguły dużo mniej niż tych zwykłych pod namioty.
Ale myślę,że to pytanie trochę juz zbyt szczegółowe.Wnioskuję,że póki co nawet w najwyższym sezonie zawsze znajdę miejsce.A znowu aż tak bardzo nie zależy mi na tych topowych kampingach,szczególnie w szczycie sezonu.Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 08.03.2007 08:31

Myślę że trochę przesadnie straszycie tym brakiem miejsc. Mnie się jeszcze nie zdarzyło żebym przyjechał na kemp ( a zazwyczaj jeżdzę w szczycie sezonu) i zupełnie nie dało się znaleźć miejsca. Jak już było bardzo źle to zazwyczaj właściciel wiedział kto wyjeżdza nastepngo dnia
i rozbijałem się w gorszym miejscu a potem przenosiłem.

Trochę gorzej z kemperem bo znaczna część kempów miejsca preferowane na kempery ma w ilosci ograniczonej i chodzi głównie o równy plac niż o prąd.

Co do Peljeszaca: raczej nie powinno być problemu z mijscem na Divnej. W Orebiczu jest dużo kempów i też coś się musi znaleźć. Po tłoku jaki zobaczyłem w Zuljanie uważam że zwłaszcza z kemperem w Zuljanie może być problem, ale namiot wciśniesz. W Praprotnie miejsce znajdziesz bez problemu, jedynie problemem moze być miejsce dobrze zacienione, ale takie trochę zacienione i równe znajdziesz na pewno
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.03.2007 08:44

ron5 napisał(a):Jak chodzi o miejsca z prądem (dla kampera) to pytam o to czy nie jest o nie trudniej.Na stronach kempingów widzę,że miejsc z prądem jest z reguły dużo mniej niż tych zwykłych pod namioty.

Słusznie kombinujesz. Na wielu kempingach, mam tu na myśli nie tylko Chorwację, specjalnych miejsc pod kamper, nierzadko wyposażonych dodatkowo w przyłącz wody i kanalizacji, jest zazwyczaj mniej i przed wyjazdem dobrze takie miejsce zarezerwować. Wiele kempingów wręcz zachęca do tego.
Jak chcesz korzystać z prądu to warto zaopatrzyć się w solidny przedłużacz, np. taki od kosiarki, zaopatrzony w zwykłą wtyczkę i przejściówkę na wtyczkę, która przypomina taką do prądu 3-fazowego. Na forum swego czasu były te sprawy szczegółowo opisywane, na pewno znajdziesz.

Aha, gdybym miał wybierać to tylko camper :)
ron5
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ron5 » 08.03.2007 15:25

Kamper czy apartament ??? tu sobie lamię glowę.Apartamenty drożeją i bedą drożeć.W dluższej perspektywie jest to lepsze rozwiązanie-np na stare lata emerytura w Chorwacji.
Kamper z kolei daje mozliwość zwiedzenia miejsc ,ale nie jest zbyt wygodny.Poza tym po 10 latach zgnije i jego wartość zmaleje praktycznie do 0.W przeciwieństwie do apartamentu.
Najlepiej chyba i jedno i drugie no ale to wieksza kasa.
Pozdrawiam,

Powrót do Kempingi