Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kampingi - kilka pytań

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
koonrad
Odkrywca
Kampingi - kilka pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 07.06.2006 10:20

Wiatam
To mój pierwszy temat ;) oraz pierwszy wyjazd na camp za granice, więc prosze o wyrozumiałość.
Prawdopodobnie 1 lipca ruszam w kierunku Cro :), jade pod namiot z moją małżonką, w dwie osoby, autkiem.
Plan jest taki - droga przez Węgry, postój w Budapeszcie, wieczorem przejazd w okolice Balatonu i nocleg. Wcześnie rano przejazd do Cro - kierunek Istria.
Teraz pytanka:
1. Czy warto brać lodówkę turystyczną (na wkłady) - przydaje się? będziemy zabierać troche suchego prowianu z PL, ale mam wątpliwości czy na miejscu będzie gdzie mrozić wkłady. Czy ktoś używał takiej lodówki, czy raczej używacie tych na campach, albo swoich z agregatami?
W PL nie robiliśmy zapasów tylko na bierząco zakupy w pobliskich sklepikach, czy można tak w Cro i jak to wygląda kosztowo? - ceny dużo wyższe niż w marketach? Czy lepiej zapłacić lodówkę na campie i robić zakupy w markecie?
2. Czy przed przyjazdem można zrobić rozeznanie na campie - tzn wejść i pooglądać miejsce, WC itd ? Czy "obcym wstęp wzbroniony"?
3. szpilki - rzeczywiście brać gwoździe? Jakie długie?
4. Butle gazowe - nie ma problemu z przejazdem na granicach, jakieś badanie itp.?
5. Grill, mam mały składany, w PL korzystałem dość często, a w Cro?

Jeśli można prosić to o namiary na campy nad pd. częścią Balatonu, oraz na Istrii - rejon dowolny, chce zatrzymać się w 2-3 miejscach i robić wypady w okolice.
Czytałem o Lagunach (Zelena, Plava) - wiem że moloch, ale dobrze utrzymany i zagospodarowany, na drugą część wypoczynku może być - jak opoczne po trasie ;).

O jedzeniu to musze jeszcze poczytać, chciałby tak jak piszecie popróbować miejscowych smakołyków, ale specem kulinarnym nie jestem a moja żonka to już wogóle (:. Więc musze poszukać sprawdzonych przepisów z miejscowych produktów.

Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.06.2006 10:47

koonrad napisał(a):Wiatam To mój pierwszy temat ;) oraz pierwszy wyjazd na camp za granice, więc prosze o wyrozumiałość.

Cóz, o wielu rzeczach o które pytasz pytali i to nie dawno inni, wiec dobrze by było poczytać trochę, albo przeszukując forum na konkretne słowa albo wręc przejrzeć tematy w dziale "Kamping" i "Trasa..."
Ale ogólnie jesteśmy wyrozumiali i mamy cierpliwość słonia

koonrad napisał(a):Plan jest taki - droga przez Węgry, postój w Budapeszcie, wieczorem przejazd w okolice Balatonu i nocleg. Wcześnie rano przejazd do Cro - kierunek Istria.

A czemu Istria??? Jak się jedzie przez Budapeszt to raczej na Dalmację,
Po drugie - na Istri poza nielicznymi miejscami jest raczej drogo. No właśnie czemu ta Istria

koonrad napisał(a):1. Czy warto brać lodówkę turystyczną (na wkłady) - przydaje się?

Przydawać się przydaje są różne szkoły. Co do wkładów - poszukaj w broszurze z litą kempów czy tam gdzie jesteś są lodówki i tam możesz wkłady mrozić. Raczej nie licz że będziesz tam trzymał zamrożone mięso. Takie lodówki to się nadają na masło żeby nie pływało czy napoje.
No i właśnie zamiast wkładu lepiej jest kupić za niecałe 10 kun zmrożony napój, włożyć do lodówki turystycznej i też jest zimno

koonrad napisał(a):będziemy zabierać troche suchego prowianu z PL, ale mam wątpliwości czy na miejscu będzie gdzie mrozić wkłady.

No i słusznie z tym prowiantem, na miejscu a już zwłaszcza w sklepikach na kempach jest drogo

koonrad napisał(a):Czy ktoś używał takiej lodówki, czy raczej używacie tych na campach, albo swoich z agregatami?

Przydają się rózne lodówki, te z agregatami są lepsze ale wtedy musisz wykupić na kempie dodatkowo prąd a to wydatek 2-3 euro na dzień. Zwłaszcza że do gotowania bierzesz butlę wiec nie wiem czy warto

koonrad napisał(a):W PL nie robiliśmy zapasów tylko na bierząco zakupy w pobliskich sklepikach, czy można tak w Cro i jak to wygląda kosztowo? - ceny dużo wyższe niż w marketach?

O cenach wylano tu morze bajtów, były też przykłady. Ogólnie jest drogo zwłaszcza w małych sklepach. Jak sie kupuje w większych jest już znośnie ale są takie produkty które kosztują 2 razy tyle co unas np mięso, także na grila

koonrad napisał(a):Czy lepiej zapłacić lodówkę na campie i robić zakupy w markecie?

Zdecydowanie nie warto kupować jedzenia w małych sklepach a sklepiki kampowe to czytste ździerstwo. Tam to sobie mozna chleb kupić

koonrad napisał(a):2. Czy przed przyjazdem można zrobić rozeznanie na campie - tzn wejść i pooglądać miejsce, WC itd ? Czy "obcym wstęp wzbroniony"?

Oczywiście że można. Pojeżdzasz pod kemp, wysiadasz kłaniasz się recepcji i idziesz oglądać.
Językowcy z forumowej szkoły języka zaraz tu napiszą co można powiedzić

koonrad napisał(a):3. szpilki - rzeczywiście brać gwoździe? Jakie długie?

Długie gwoździe, co najmniej 20 cm, może być 30. Choć na Plavej Lagunie jest raczej miękko tak jak na całej Istri więc śledzie też powinne się sprawdzić

koonrad napisał(a):4. Butle gazowe - nie ma problemu z przejazdem na granicach, jakieś badanie itp.?

Nie ma problemu, nikt tego na granicach nie sprawdza. Butla powinna mieć wbitą homologację na określony okres, ale to raczej wskazówka dla napełniających niż na granicach. Na granicach to w ogóle trzeba mieć pecha żeby ci do auta zajrzeli. Chyba ze jedziesz przez Bośnie - tam sprawdzają czy kogoś nie wwozisz czy wywozisz

koonrad napisał(a):5. Grill, mam mały składany, w PL korzystałem dość często, a w Cro?

Sa takie kempy gdzie nie wolno używać grila. Z reguły te lepsze, w lasach piniowych. Zazwyczaj mozna uzywać grila na plaży, z dala od drzew. Nie wolno rozpalać otwartego ognia zwłaszcza w okresie suszy

koonrad napisał(a):Jeśli można prosić to o namiary na campy nad pd. częścią Balatonu, oraz na Istrii - rejon dowolny, chce zatrzymać się w 2-3 miejscach i robić wypady w okolice.

Najlepiej ściągnij sobie broszurę, tam masz listę i wyposzażenie.
Orientacyjne ceny z przed kilku lat kempów zrzeszonych w izbie turystyki mogę ci wysłać na skrzynkę. Tylko że musiz mieć jakieś 10MB przestrzeni

koonrad napisał(a):Czytałem o Lagunach (Zelena, Plava) - wiem że moloch, ale dobrze utrzymany i zagospodarowany, na drugą część wypoczynku może być - jak opoczne po trasie ;).

No nie wiem. Dużo ludzi, do morza możesz mieć nawet ponad 500m, a najgorsze na Plavej lagunie jest to że to patelnia czyli brak cienia. Lato co prawda nie zapowiada się na upalne ale w tamtym klimacie cień to skarb
No i drogo. tak drogo że w Dalmacji przy 2 osobach znajdziesz w tej cenie kwatery

koonrad napisał(a):O jedzeniu to musze jeszcze poczytać, chciałby tak jak piszecie popróbować miejscowych smakołyków, ale specem kulinarnym nie jestem a moja żonka to już wogóle (:. Więc musze poszukać sprawdzonych przepisów z miejscowych produktów.

Oj to już chyba do knajpki sobie pójść kilak razy. Zwłaszcza że czuję że wielu jeszcze rzeczy nie jadłeś i potem sie będziesz dizwił że coś jest jak guma. Zwłaszcza ze jedziecie w 2 osoby więc kolacja w średnim lokalu to nie jest większy wydatek niż 120kun
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 07.06.2006 11:26

Kir napisał(a):Cóz, o wielu rzeczach o które pytasz pytali i to nie dawno inni, wiec dobrze by było poczytać trochę, albo przeszukując forum na konkretne słowa albo wręc przejrzeć tematy w dziale

Wiem wiem, dzięki za wyrozumiałość słonia :)
Pytałem o to co nie było jasne, troche pomogłeś i dzięki za to.

Istria - a tak, wiem że drogo, ale jakoś tak wymyśliłem ;), następnym razem będzie inny rejon. Chce objechać całe wybrzeże Cro, tak jak nasz Bałtyk ;)

Liste kampów mam, dostałem od Chorwatów katalogi - super obsługa, byłem w szoku jak zobaczyłem co przysłali.
Niestety brak tam info o warunkach - o tym że patelnia nie piszą w katalogu, ani o tym czy camp czysty, ładnie położony itd. dlatego pytałem o konkretne jakieś polecane i sprawdzone miejsca.

Hmm... z tą lodówką i drożyzną na campie to nie wiem co zrobić, w sumie prądu nie potrzebuje i płacić tylko za lodówke - bez sensu.

Pozdrawiam
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 07.06.2006 23:09

HEJ Koonrad! Ja wyjeżdżając do Chorwacji zabieram trochę prowiantu z Polski bo jednak jeszcze w Polsce jest on tańszy.Zgadzam się z Kir-em że w dużych marketach da się wytrzymać z cenami ale jednak...
Lodówka-jest to skarb w tych temperaturach.Masło,serki itp. pływa, mięso sie psuje, napoje sa ciepłe (piwo ! ) katastrofa.Na początku mojej przygody z Chorwacją próbowałem trzymać wszystko w cieniu pod samochodem,ale ile można.Później miałem lodówkę na wkłady,które w postaci dwulitrowych PET-ów mroziłem u znajomego Chorwata,obecnie targam swoją chłodziareczkę.Oczywiście wszystko można kupić świeże w sklepie ale nieraz robię zakupy rano z myślą o wieczornym grilu (rybki,mięsko,itp.) i wtedy może byc problem z utrzymaniem świeżości.Dlatego uważam ,że lodówka to podstawa.
Prąd nie jest taki drogi jak pisze Kir.Około 13-15 kn/doba powinno wystarczyć.
Grill-zabieram własnego chociaz na campingach spotykałem murowane itp grile,nie wszędzie moze być on dostępny.
Istrię warto zobaczyć ale DALMACJA to jest dopiero uciecha dla oka.Ten klimat,roślinnośc,ludzie....coś wspaniałego.Musisz to zobaczyć.
Pozdrav.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2006 23:21

koonrad napisał(a):Wiatam
To mój pierwszy temat ;) oraz pierwszy wyjazd na camp za granice, więc prosze o wyrozumiałość.
Prawdopodobnie 1 lipca ruszam w kierunku Cro :), jade pod namiot z moją małżonką, w dwie osoby, autkiem.
Plan jest taki - droga przez Węgry, postój w Budapeszcie, wieczorem przejazd w okolice Balatonu i nocleg. Wcześnie rano przejazd do Cro - kierunek Istria.Pozdrawiam

31 kempingów na Balatonem
http://www.eurocamps.net/index.php?ids=2,11,140&lng=PL
A tu jeszcze więcej
http://www.campings.hu/index.php?page=71&lang=en
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 08.06.2006 07:02

Zibuś napisał(a):Prąd nie jest taki drogi jak pisze Kir.Około 13-15 kn/doba powinno wystarczyć.

Twoja średnia to 14 czyli 1.94 euro po średnim kurskie a ja napisałem 2-3 ;-)

Z resztą nigdzie nie widzałem taniej niż 15kun za dobę a najwyższa opłata za prąd to 25 kun
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 08.06.2006 07:23

Dzięki za rady.
Z lodówką zrobie tak, że wezme swoją turystyczną i jak będzie możliwość chłodzenia to będe gonił z wkładami.

Czy korzystaliście z chłodzenia w wodzie?
Bo to też stary biwakowy sposób, (jak kopanie dołków), wiem to nie Bałtyk i napoje nie będą zmrożone, ale zawsze troche chłodniejsze. ;)
W PL kupowałem rybki od rybaków ok 14, a potem czekały wypatroszone w morzu do wieczora na grilla i nic nie śmierdziało. U nas przez ostatnie lata dawałem sobie rade bez lodówki, tyle że art. które mogły sie zepsuć kupowałem rano i od razu zjadaliśmy.

Grilla wezme, może sie przydać, a miejsca zajmuje niewiele.

Janusz dzięki za linki na campy, ale takie to sam znalazłem 8),
chodziło mi raczej o miejsca sprawdzone i polecane przez Was. dla mnie b. ważne są np czyste WC.
Chciałbym mieć jakieś pewne miejsca gdzie sie można zatrzymać.

Pozdrawiam
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 08.06.2006 07:52

Czy korzystaliście z chłodzenia w wodzie?
Bo to też stary biwakowy sposób, (jak kopanie dołków), wiem to nie Bałtyk i napoje nie będą zmrożone, ale zawsze troche chłodniejsze

za wiele to w Jadranie nie ochłodzisz,żarówa jest potworna i morze cieplutenkie.
W Cro świeże rybki są z rana i to nieraz wcześnie,sam stosowałem sposób ze słona morską wodą,sprawdza się.Zalewałem w jakimś wiaderku wypatroszone ryby,a że woda w Jadranie jest bardzo słona to nic się z nimi nie stało.
Znam kilka miejsc z czystymi WC ale nie na Istrii.
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 08.06.2006 09:13

Zibuś napisał(a):
Znam kilka miejsc z czystymi WC ale nie na Istrii.

Może za rok, dwa, skorzystam :wink:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 09.06.2006 08:34

Kir napisał(a):
Zibuś napisał(a):Prąd nie jest taki drogi jak pisze Kir.Około 13-15 kn/doba powinno wystarczyć.

Twoja średnia to 14 czyli 1.94 euro po średnim kurskie a ja napisałem 2-3 ;-)

Z resztą nigdzie nie widzałem taniej niż 15kun za dobę a najwyższa opłata za prąd to 25 kun

Ja widziałem niższe ceny za prąd dlatego tak napisałem
http://www.dubrovnik-area.com/Rogac/
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 09.06.2006 08:37

Zobacz też na ceny Pod Maslinom TUTAJ
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 09.06.2006 10:14

Opłaty za prąd na Istrii są grubo ponad 2E.
http://www.rabac.hr/obj_cjenik.aspx?s=o_cijene&j=ENG&o=CMARINA&t=RA&d=RB
Pozdr
munia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) munia » 09.06.2006 10:52

1. zgadza się - nie trafiłam nigdzie tańszego prądu niż za 2 euro; korzystam zawsze z większych czystych kempów.
2. Co do cienia - polecam stronę z kempingami w Chorwacji, z podanymi cenami, stopniem zacienienia kempingu, jego wielkością, ilością sanitariatów etc...: www.camping.hr.

3. Istria - hmm, obyś się nie zraził do Chorwacji. Ja zaczęłam od Dalmacji i ...byłam już 5 razy. Ale - drugi wypad na Istrię skończył się po trzech dniach - uciekłam na wyspy (Mali Losinji, Cres i Krk). Co mnie zraziło - woda mało ciekawa, kupa ludzi, kempingi nie zacienione. Z Istrii pozytywnie wspominam Poreć (wieczorem śliczne miasteczko, i super lody podawane w sposób wręcz akrobatyczny), Limski Zalev i Pulę. Jeżeli kemping to tylko naturystyczny - Koversada (cypel super-tylko bez auta).

pozdrawiam i życzę udanych wakacji
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 09.06.2006 22:21

1. zgadza się - nie trafiłam nigdzie tańszego prądu niż za 2 euro; korzystam zawsze z większych czystych kempów.

Ja także korzystam z czystych campingów :?: :?: :?:
Nie rozumiem tego stwierdzenia.Czyżby Pod Maslinom był jakimś zapuszczonym ugorem? Nie byłem tam jeszcze ale formułowicze są innego zdania.Jeżeli masz jakieś ciekawostki na temat tego campu to proszę o informację ponieważ wybieram się tam w tym roku.Na Rogaću nocowałem i wszystkim go polecam.
Cenniki nie są moim wymysłem a Istria zawsze była droższa od pozostałej części Cro i dlatego tam nie jeżdżę.
POZDRAV.
munia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) munia » 11.06.2006 21:09

Zibuś, cena za prąd na Istrii a w Dalmacji to prawie 100% różnicy. Wystarczy porównać ceny na kempach, choćby na podstawie strony, którą poleciłam. Generalizując, jadąc im dalej na południe wszystko tanieje, nawet prąd. Co do czystości kempów, była to z mojej strony dygresja- skrót myślowy odnoszący się ogólnie do kempów (nie przydomowych), z których korzystam. Na forum są posty zawierające uwagi np. o dostępności ciepłej wody, czystości, itp... Uwagi, których nie znajdziemy na stronach www kempów. I właśnie dlatego spotykamy się na tym forum. Jeśli ta dygresja spowodowała zamęt myślowy, sorki.

pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Kempingi

Kampingi - kilka pytań
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone