Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamping w pobliżu Rzymu?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacunio
Cromaniak
Kamping w pobliżu Rzymu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.04.2005 14:01

Hej!

Tak powoli myślę o kolejnych wakacjach w Chorwacji + wycieczce do Rzymu, z oczywistych powodów...
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z kampingami w pobliżu Wiecznego Miasta? A może znacie jakąś włoską stronę z kampingami w tych okolicach?

PozdraV
J.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 09.04.2005 16:41

Witaj Jacunio

Tu jest strona z campingami we Włoszech -podział w zależności od regionów-miłej lektury :lol:
http://www.camping.it

pzdr :papa: :papa:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.04.2005 18:40

Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 09.04.2005 19:36

Jak planujesz to rozegrac? Wyjazd do Chorwacji i pozniej z jakiegos miasta promem do Włoch? Czy jazda autem dookoła?

Ja w drodze powrotnej podjechałem do Wenecji, dalej juz mi sie nie chciało. Ale i tak to wyszło 250 km od Rijeki. Jednak warto było :wink:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.04.2005 19:39

Oooooo!

Dzięki!! :papa: :papa:

PozdraV,
J. :D
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.04.2005 19:43

Janqes napisał(a):Jak planujesz to rozegrac? Wyjazd do Chorwacji i pozniej z jakiegos miasta promem do Włoch? Czy jazda autem dookoła?

Ja w drodze powrotnej podjechałem do Wenecji, dalej juz mi sie nie chciało. Ale i tak to wyszło 250 km od Rijeki. Jednak warto było :wink:

Rozważam takie rozwiązanie:
1. Pobyt w Cro; jakieś 2 tygodnie. W tym roku myślę o Hvarze, chociaż nie jestem jeszcze zdecydowany...
2. Ew. nocleg w pobliżu Zadaru.
3. Prom Zadar-Ancona. Powinienem się zmieścić w 200 EUR (2+2+auto)
4. Przejazd w okolice Rzymu na kamping. Ancona-Rzym: 300 km
5. Jeden do dwóch dni na zwiedzanie
6. Powrót

Bez promu byłoby to ponad 1000 km... (ze Splitu) :(

J.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.04.2005 20:09

Dla zainteresowanych: jeszcze jedna strona z włoskimi campingami: http://www.campeggievillaggi.it/index.php?zona=ita&lang=eng

PozdraV,
J.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.04.2005 20:12

Jacunio napisał(a):Hej!

Tak powoli myślę o kolejnych wakacjach w Chorwacji + wycieczce do Rzymu, z oczywistych powodów...

Jacunio też o tym wczoraj pomyślałem ale to plany na dalszą przyszłóść. Przecieraj szlaki.

Pozdrawiam
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 09.04.2005 20:28

Popieram Cię Jacunio. Przetrzyj szlak to pojedziemy wszyscy Twoim tropem. To jest świetny pomysł. Sam zaraz poszukam wszelkich połączeń promowych. Mam znajomego w Peruggi ( siatkarz ) to może go przy okazji odwiedzę !!!!
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 09.04.2005 20:48

Jacunio napisał(a):
Janqes napisał(a):Jak planujesz to rozegrac? Wyjazd do Chorwacji i pozniej z jakiegos miasta promem do Włoch? Czy jazda autem dookoła?

Rozważam takie rozwiązanie:
1. Pobyt w Cro; jakieś 2 tygodnie. W tym roku myślę o Hvarze, chociaż nie jestem jeszcze zdecydowany...
2. Ew. nocleg w pobliżu Zadaru.
3. Prom Zadar-Ancona. Powinienem się zmieścić w 200 EUR (2+2+auto)
4. Przejazd w okolice Rzymu na kamping. Ancona-Rzym: 300 km
5. Jeden do dwóch dni na zwiedzanie
6. Powrót

Bez promu byłoby to ponad 1000 km... (ze Splitu) :(

J.

No tak patrze to odległość z Zadaru wynosi prawie 1000 km. Co w przełożeniu na paliwo i autostrady wyniesie gdzieś 500 zł I dobre 12 godzin jazdy.

W przypadku promu to jak mówisz 200e + 300 km z Ancony to koło 1000 zł. Nie wiem ile prom płynie ale z 6-8h (?) plus 3 godziny jazdy to tez wyniesie mniej więcej koło 10 godzin.

Nie wiem co lepsze. Sam o tym myśle i jedyne co mi wychodzi to to, ze wszystko zależy gdzie będzie sie przebywać w Chorwacji. Jeśli na północy to lepiej jechac autem, jesli na południu a zwłaszcza poniżej Zadaru to promem. Wtedy koszta sie wyrównują a czas jazdy różnicuje.

Patrzyłeś na inne alternatywne promy? Z których miejscowości?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 09.04.2005 21:03

Mimo wszystko pomyślałbym o osobnym wyjeżdzie do Rzymu.
Co ci zostanie z wakacji w pamięci Rzym czy Chorwacja?
Samochodem się trudno jeżdzi po Rzymie ,tym bardziej , że Rzymianie nie przywiązują wagi do blachy i lakieru.Jest dobrze rozwinięte metro.
Ale 2 dni na Rzym ? To tylko do Ojca i do domu.
Mimo wszystko życzę powodzenia.
(są teraz tanie loty do Rzymu z Balic,tanie wycieczki :wink: )
A camping ,który poleciłem jest sprawdzony od .....14 lat.
:papa: :papa:
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 10.04.2005 08:52

platon napisał(a):może ten
http://www.campingtiber.com/
:papa: :papa:

Bardzo dobry wybór,kiedyś wiele lat temu jeszcze z rodzicami nocowałem tam kilka dni-było to dość dawno ale pamiętam b.dobre warunki,dużo drzew oraz idealne połączenie z Rzymem autobusem-przystanek był zaraz po wyjściu z campingu,jazda do centrum to było jakieś 20-30 min. :lol:

PS a może odwrotnie I-tydzień Rzym /Watykan/-intensywne zwiedzanie-
na pierwszy raz powinno wystarczyć a potem promem na tydzień lub więcej do Cro i słodkie leniuchowanie :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 10.04.2005 12:25

Mnie też taka podróż chodzi po głowie.
Niemniej ceny na tym kemping są 8O sa bardzo wysokie. W sezonie jakieś 30 E kiedy w HR płaciy jakieś góra 15E (zazwyczaj mniej).

Pomysł z przelotem jest super. W końcu i tak dojazd autem do Rzymu to duży koszt a i droga daleka. A tak lecisz szybciutko a potem komunikacją miejską, która nie ma nic wspólnego z naszą polską :lol:

Ale ja jednak myślałam o wyjeździe wakacyjnym - czyli dwa tygodnie na włoskich kempingach i przy okazji Rzym i Wenecja. Z tym, że chętnie poznam opinie tych którzy juz w ten sposób spędzali czas ... obawiam się bowiem, że nie znajdę spokojnych małych kempów we Włoszech. :cry:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 10.04.2005 17:28

Janqes napisał(a):No tak patrze to odległość z Zadaru wynosi prawie 1000 km. Co w przełożeniu na paliwo i autostrady wyniesie gdzieś 500 zł I dobre 12 godzin jazdy.

W przypadku promu to jak mówisz 200e + 300 km z Ancony to koło 1000 zł. Nie wiem ile prom płynie ale z 6-8h (?) plus 3 godziny jazdy to tez wyniesie mniej więcej koło 10 godzin.

Nie wiem co lepsze. Sam o tym myśle i jedyne co mi wychodzi to to, ze wszystko zależy gdzie będzie sie przebywać w Chorwacji. Jeśli na północy to lepiej jechac autem, jesli na południu a zwłaszcza poniżej Zadaru to promem. Wtedy koszta sie wyrównują a czas jazdy różnicuje.

Patrzyłeś na inne alternatywne promy? Z których miejscowości?

Podejrzewam, że te 500PLN na te 1000km może być mało - we Właszech paliwo strasznie drogie i autostrady chyba też... Czasy rzeczywiście porównywalne, tyle tylko, że nie zmęczysz się tak (ja to nie mam klimy... :cry: ) a i sama podróż promem może być atrakcją dla dzieci.

Jadrolinia obsługuje tylko Zadar-Ancona, Split-Ancona i Dubrovnik-Bari. Są też włoskie promy, ale dużo droższe. Zadar-Ancona płynie w dzień, więc nie musisz wykupywać kabiny. W sezonie prom płynie w dni powszednie od 10:30 do 17:00.

PozdraV,
J.
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 16.05.2005 15:34

Zastanawiam się nad wykorzystaniem pomysłu Jacunia i spędzenia pierwszych 3-4 dni urlopu w Rzymie. Wybrałem już trasę dojazdu: Poznań - Berlin - Lipsk - Monachium - Insbruk - Bolzano - Verona - Rzym (czas jazdy ok. 20h). Dalej po Rzymie podróz do CRO: Rzym - Wenecja - Poreć (czas jazdy ok. 7h). W Rzymie planuję zatrzymać sie w jednym z trzech kempingów: TIBER, HAPPY VILLAGE lub SEVEN HILLS - prosze o podpowiedź który wybrać (Platon poleca TIBER).
Przed ostatecznym zdecydowaniem się na w/w plan powstrzymuje mnie (a właściwie bardziej moją żonę) obawa przed złodziejami we Włoszech. Bardzo dużo złego na ten temat wyczytałem w różnych przewodnikach i opisach turystycznych (np. odkręconych kolach od samochodu, kradzieży dokumentów, itp.). Czy ktoś mógłby coś więcej na ten teamat napisać, podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem?

Bogdan
Następna strona

Powrót do Kempingi