Witam Szanownych Forumowiczów
Ośmielam się założyć nowy wątek dot. kamipngu "Sutikla". Wiem, że informacje odnośnie tego obiektu znajdują się na forum. Może warto je zebrać w jednym temacie.
Nie jest to duży kamping, 2/3 terenu jest zacienione ( sosny ), pomiędzy nimi rosną oliwki. Do postu załączam zdjęcie mapki kampingu.
Mapka ma się nijak do faktycznego zagospodarowania kampingu. I tak. W części pn. Zona A są postawione domki. Zona B i C jest to jedyny duży obszar, który jest płaski. Jest to teren zajęty w większości przez kampery ( łatwy wjazd i manewrowanie ), stoją one w różnych konfiguracjach - bokiem, tyłem, przodem, równolegle, prostopadle do siebie. W Zonie C parcele nr od 73 do 80 są na stałe zajęte przez przyczepy. Zona D - parcele 40-42, jeżeli dobrze pamiętam to przyczepy lub namioty postawione na stałe tzn. na sezon. Zona E - praktycznie w całości zajęta przez postawione na stałe przyczepy i namioty. Zona F i G, w całości tak samo. Zona K - także zajęta przez obiekty stałe. W Zonie H parcele 110 - 115 zajęte przez przyczepy. Prawdę mówiąc nie jest dużo miejsca dla mobilnych. Ja sam, a byłem tam po raz pierwszy w sierpniu 2013, zajmowałem parcelę nr 108.
Kamping położony niejako tarasowo, dwa wjazdy, drogi oznaczone jako "put". Put II można wjechać na samą górę, wg mnie kamper już tam nie wjedzie. Dwa obiekty z WC, prysznicami i ubikacjami. Obiekt przy Zonie G ma część damską i męską. W każdej są: 3 umywalki, dwa prysznice i dwie ubikacje. Co do prysznicy, oba są w jednym pomieszczeniu . W przypadku tego obiektu po jednej stronie jest betonowy zlew na mycie naczyń, po drugiej stronie na pranie. Sanitariaty są sprzątane po kilka razy dziennie. Cały czas jest ciepła woda. Koło recepcji jest sklepik ( napoje, chleb, wędliny, jajka, nabiał itp. oraz piwo i chyba wino ). Opisane przez mnie postawione na "stałe" przyczepy i namioty są wynajmowane na wczasy przez Czechów. Będąc tam była zmiana ich turnusów. Samochód postawiłem koło namiotu. Nie pamiętam ceny, ale na pewno dużo taniej niż kwatery w Podgorze. W Makarskiej jest Lidl i market jakiejś chorwackiej sieci. Co do dostępu do "prądu" jest kilka skrzynek ( jedna z nich tzn, symbol jest widoczna na mapce tuż pod parcelą 108 ). Trzeba mieć przedłużacz. Obsługa nie ingeruje jak się rozłożysz i gdzie, nie sprawdza czy mówiąc mały namiot faktycznie jest on mały. Plus to cień, 2 minuty do plaży. Sanitariaty są sprzątane po kilka razy dziennie, ale przy tej ilości osób to nigdy nie będzie super.
poniżej widok na Zonę E, parcele 103-107
poniżej zdjęcie plaży, w głębi widać restaurację, pizzerię, tuż za nią jest wejście na kamping
Aha, jeszcze jedno, na forum trafiłem na opis, że koło kampu jest cmentarz, i faktycznie jest. Kamping niejako graniczy z nim ( Zona A ), jest on zlokalizowany na niewielkim pagórku. Prawdę mówiąc gdybym tej informacji nie przeczytał na forum to mógłbym go w ogóle nie zauważyć. W roku ubiegłym wifi było płatne.