Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamperem Na Hvar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Laliszon
Turysta
Kamperem Na Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laliszon » 27.10.2011 12:43

Wie ktoś może z szanownych forumowiczów jaki wymiar na szerokość i wysokość ma tunel PITVE na Hvarze? Planuję zakupić kampera ale chcialem go dostosować właśnie dla potrzeb tej pięknej wyspy, może ktoś ma fotkę wjazdu do tunelu tam powinny być wymiary :-)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.10.2011 13:06

Wysokość i szerokość tunelu to 2,20 m

LINK

Jak za mało, pozostaje szutrówka górą :wink: :D
Laliszon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laliszon » 28.10.2011 07:14

A przejechałeś calą tą drogę? ja tam kawałek osobówką wjechałem i nie było zbyt wiele miejsca, ale może to tylko takie wrażenie, w końcu jak pierwszy raz jedzie się do Zavali to też droga wydaje się za wąska a po 2 tygodniach się śmiga bezstresowo:-)
Tak czy owak mam nadzieję że da się przejechać górą bo 2,20 to raczej każdy kamper ma więcej. Widziałem jak jechała tunelem laweta z autem na grzbiecie, ale musieli się idealnie środka trzymać.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.10.2011 08:08

Górą nie jechałem, choć teraz trochę żałuję :? . Widziałem tam taką półciężarówkę, Chorwaci czasem wożą takimi skrzynki z winogronami, widocznie już w tunelu się nie mieści. W końcu po coś ta droga jest :cool: .

Doświadczeń z kamperem nie mam ale są tu tacy co jeździli większymi autami. Dla mnie z jednej strony kamper byłby idealny bo ostatnimi czasy podróżując po Bałkanach śpimy w aucie :wink: , ale z drugiej ma zbyt wielkie ograniczenia ze względu na swe rozmiary, no i po dziurach też nie pojeździ. A czasem jest tak że i zwykłą osobówką i to małą, ciężko jest się w niektóre miejsca wepchać albo nawrócić :cool:

Nie uważam by droga za hvarskim tunelem jakaś straszna była. Na Peljescu gorzej to wyglądało, choć akurat tamten tunelik znacznie krótszy jest i ma większe rozmiary.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.10.2011 10:15

Potwierdzam 2,2 m w obu kierunkach wg znaków, ale w rzeczywistości to jechałem przez tunel za strażą pożarną :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 28.10.2011 16:46

Rysio napisał(a):Potwierdzam 2,2 m w obu kierunkach wg znaków, ale w rzeczywistości to jechałem przez tunel za strażą pożarną :)

Rysiek :)
straż pożarna jest pojazdem uprzywilejowanym i może wszystko ;)
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 28.10.2011 19:15

Kamperem da sie drogą wzdłuz klifu ,z Dubovicy do Sv.Nedelji.
Tą droga przemieszcza sie mini autobus wycieczkowy firmy Zlatan Plavac
_____
Zapraszam mamy na naszego bloga
http://wrolimamy.pl/
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.10.2011 19:46

Laliszon napisał(a):Wie ktoś może z szanownych forumowiczów jaki wymiar na szerokość i wysokość ma tunel PITVE na Hvarze? Planuję zakupić kampera ale chcialem go dostosować właśnie dla potrzeb tej pięknej wyspy, może ktoś ma fotkę wjazdu do tunelu tam powinny być wymiary :-)

Kamper i Pitve. :D Zakup łódż podwodną. :wink:
Laliszon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laliszon » 29.10.2011 02:56

[/quote]
Kamper i Pitve. :D Zakup łódż podwodną. :wink:[/quote]

tu w pewnym sęsie już mam doświadczenie bo sam się zanurzam, podwodnej łodzi jeszcze nie mam ale suchy skafander to już wstęp:-) generalnie udało mi się w tym roku sporo osobówką po Hvarze pojeździć, planuje go postawić gdzieś w dostępnym miejscu a wycieczki na skuterach, na rower to nie jestem taki aż taki kozak, bo górki tam spore raczej.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.10.2011 19:49

jeżeli właściwie utwardzili, a takie roboty 2 lata temu były prowadzone przed tunelem Pitve (skręt w prawo) jesteś w stanie objechać
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.10.2011 16:13

Laliszon napisał(a):Wie ktoś może z szanownych forumowiczów jaki wymiar na szerokość i wysokość ma tunel PITVE na Hvarze? Planuję zakupić kampera ale chcialem go dostosować właśnie dla potrzeb tej pięknej wyspy, może ktoś ma fotkę wjazdu do tunelu tam powinny być wymiary :-)

Kolego nie dojedziesz, nie dojedziesz. Chcesz utknąć w tunelu, zablokować go i wywołać skandal międzynarodowy ??? 8O
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 31.10.2011 00:16

Można dojechać drogą p.poż do Śv.Nedjelji , ale to jazda niezgodna z przepisami jest to droga jednokierunkowa :evil: , nie chciałbym tam spotkać kampera z naprzeciwka .
Laliszon
Turysta
2,30m

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laliszon » 13.01.2012 10:36

Okazuje się że mam 2,30cm czyli o 10cm więcej niż na znaku, nie zwracalem uwagi jak tam przejeżdżałem czy np. merc sprinter bus przejdzie. A właśnie takiej wielkości autem potrzebuję dostać się do Zavali
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.01.2012 10:40

Bez problemu przejedziesz :)

Ps. Macie jakąś swoją stronkę gdzie można płytkę kupić czy tylko przez Merlina?
Joan65
Cromaniak
Re: 2,30m

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 13.01.2012 10:53

Laliszon napisał(a):Okazuje się że mam 2,30cm czyli o 10cm więcej niż na znaku, nie zwracalem uwagi jak tam przejeżdżałem czy np. merc sprinter bus przejdzie. A właśnie takiej wielkości autem potrzebuję dostać się do Zavali

Byliśmy na Hvarze w sierpniu 2011 i widziałam jak przez Pitve straż pożarna zasuwała, więc spoko dasz radę. Gorzej później bo wąsko jak diabli ale...też dasz radę. Hvar przepiękny.....
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi