napisał(a) ziemniak » 21.02.2025 17:13
SoftRM napisał(a):aras519 napisał(a):Witam.
W dowodzie rejestracyjnym nie mam już miejsca na pieczątki i podczas przeglądu dostaję papierowe potwierdzenie. Czy poza Polską jest ono honorowane, czy należy wyrobić nowy dowód? Chodzi o kraje nie tylko unijne.
Przerabiałem ten w tamtym roku , tak jak papierowe wystarcza na kraj ( zresztą i tak wszystko jest w Cepiku ) tak zagranicą musi być badanie w dowodzie ( Ja wyrabiałem nowy dowód)
Chyba nie jest do końca tak jak piszesz. W Polsce krążą opinie, że przy wyjeździe za granice musimy mieć wbitą pieczątkę w dowód, bo kartka wydrukowana przez diagnostę jest tylko w języku polskim. Prawdopodobnie są to tylko "poglądy" wyssane z palca, bo ta kartka to jest jakiś unijny wzór. Podczas kontroli na granicy węgiersko-chorwackiej w czasie pandemii zażądali ode mnie właśnie tej karteczki od diagnosty. Nie wiem czy był to tylko ich wymysł, ale ja zawsze wożę ze sobą jeszcze zieloną kartę. Miałem taki przypadek we Włoszech gdy zatrzymali mnie ichniejsi karabinierzy to zażądali zielonej karty. Bez słowa im okazałem, bo po co dyskutować.