Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia ...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Croentuzjasta
Re: Namiary na polską Policję w Chorwacji oraz Bułgarii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 27.01.2025 10:58

Marlowe1994 napisał(a):Pół wieku na tym świecie żyjesz a opowiadasz takie androny.
Temat wałkowany od lat. Dobrze, że nie ma tekstu o tym , że w cro trzeba mieć dwa trójkąty. Większość doskonale wie, że w aucie trzeba mieć to co jest wymagane w kraju rejestracji auta. I tylko przez strach przed policją i problemami ludzie wożą takie rzeczy jak żarówki. A co jeśli w danym aucie samemu elementu świecącego się nie wymieni? Należy rozróżnić to co trzeba mieć bo jest wymagane w Polsce, od tego co może przydać się w podróży. Apteczkę należy a nie trzeba mieć. Bo może ona przede wszystkim, pomoc nam jako ofierze wypadku.

No właśnie chodzi o te niepotrzebne problemy, jak dostaniesz mandat to możesz się odwołać , ale po co ? , lepiej chyba zabrać ze sobą - tyle w temacie.

:papa:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.01.2025 11:09

Nie zapomnij zabrać linki holowniczej bo Słowacy sprawdzają. A jakby cię poniosło do Hiszpanii to nie zapomnij wziąć dwie pary okularów :lool:
I tak jak pisałem, ważne jest to co w przepisach . Sam chyba chodziłeś po plaży z przepisami dotyczącymi leżaków? To jaki problem mieć wydrukowany kawałek Konwencji Wiedeńskiej? Dla chcącego, żaden. Ja nie wożę. W aucie mam wyposażenie zgodne ze świadectwem homologacji. Plus to co jest wymagane na podstawie innych przepisów. Choćby kamizelki.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.01.2025 11:26

Jestem ciekaw, czy ktoś z forum, miał okazję spotkać patrol z polskimi policjantami?
Sezon się rozciąga, może i obecność policjantów się wydłuży. Chyba że w bmwp o tym nie myślą póki co.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 27.01.2025 12:36

Marlowe1994 napisał(a):Nie zapomnij zabrać linki holowniczej bo Słowacy sprawdzają. A jakby cię poniosło do Hiszpanii to nie zapomnij wziąć dwie pary okularów :lool:
I tak jak pisałem, ważne jest to co w przepisach . Sam chyba chodziłeś po plaży z przepisami dotyczącymi leżaków? To jaki problem mieć wydrukowany kawałek Konwencji Wiedeńskiej? Dla chcącego, żaden. Ja nie wożę. W aucie mam wyposażenie zgodne ze świadectwem homologacji. Plus to co jest wymagane na podstawie innych przepisów. Choćby kamizelki.

Spokojnie , zawsze mam w aucie minimum 3 pary okularów przeciwsłonecznych :sm:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.01.2025 15:57

Martini2000 napisał(a):...
Od tamtej pory koleś wozi 2 komplety zawsze w kieszeni będąc w trasie :)

Jak się pakuję na dłuższy wyjazd za granicę to pierwszą rzeczą jest zapakowanie zapasowego kluczyka. Oczywiście przechowywany w kompletnie innym miejscu niż główny w kieszeni. W krajach poza Unią dowód osobisty i paszport podobnie.
Co do Konwencji Wiedeńskiej to mam takie wyposażenie auta jakie obowiązuje w kraju przez który przejeżdżam i do którego jadę.
Podziwiam tych którzy mają czas, ochotę i znajomość języka na wygadywanie się w tym temacie z policjantem węgierskim, słoweńskim lub albańskim.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.01.2025 21:04

romuald22 napisał(a):Co do Konwencji Wiedeńskiej to mam takie wyposażenie auta jakie obowiązuje w kraju przez który przejeżdżam i do którego jadę.
Podziwiam tych którzy mają czas, ochotę i znajomość języka na wygadywanie się w tym temacie z policjantem węgierskim, słoweńskim lub albańskim.

Dokładnie tak :plusone: :plusone:

Tym bardziej, że ta osławiona apteczka może się bardzo przydać, i to nie tylko na Słowacji. I nie tylko w trasie.
ziemniak
Cromaniak
Re: Co zabrać w wakacyjną podróż?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 27.01.2025 21:42

Powiem Wam, że trochę kontroli w życiu miałem i jeszcze nigdy żaden policjant nie zapytał mnie o obowiązkowe wyposażenie auta. Nawet na granicy z Białorusią gdzie trzeba mieć 10% roztwór amoniaku.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 11:14

Moim zdaniem prawdopodobieństwo prewencyjnej kontroli policyjnej i zarazem sprawdzanie wyposażenia jest nikłe. Wożenie czegoś co nie jest obowiązkowe i na dodatek często się nie przyda ( np. komplet żarówek mając matrixy) jest bez sensu. Oczywiście ze strachu można wozić wszystko.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 29.01.2025 12:10

Marlowe troszke sie mylisz. Przyklad.
Przepalila ci sie zarowka na autostradzie w Austri zatrzymuje cie policja Holowanie albo wymienisz pan zarowke Wychodzisz z samochodu sprawdzasz czy rzeczywiscie nie swieci . Zarowki nie masz wiec na hol auto wyszedles bez kamizelki odblaskowej mandat. No coz kamizelki 10 zl zarowki i tak kiedys sie przydadza decyzja nalezy do was.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 12:36

nenek napisał(a):Marlowe troszke sie mylisz. Przyklad.
Przepalila ci sie zarowka na autostradzie w Austri zatrzymuje cie policja Holowanie albo wymienisz pan zarowke Wychodzisz z samochodu sprawdzasz czy rzeczywiscie nie swieci . Zarowki nie masz wiec na hol auto wyszedles bez kamizelki odblaskowej mandat. No coz kamizelki 10 zl zarowki i tak kiedys sie przydadza decyzja nalezy do was.

Poczytaj dokładnie co pisałem. Nie masz żarówek bo nie musisz. Są auta które nie używają zwykłych żarówek samochodowych. Są takie auta gdzie nie wymienisz. Nie ma prawa żeby cię gdziekolwiek holować. Posiadanie kamizelki wynika z innych przepisów i nikt nie neguje obowiązku ich posiadania.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 29.01.2025 17:03

Nie musisz miec zarowek oczywiscie ale jak ci sie przepali to nie mozesz kontynuowac jazdy . W samochodach gdzie zarowek sie nie wymienia musisz miec dodatkowy asistans chyba ze chcesz na wlasny koszt holowac do warsztatu . Nie wiem czy cos z tego zrozumiesz.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.01.2025 18:43

nenek napisał(a):(...) Przepalila ci sie zarowka na autostradzie w Austri zatrzymuje cie policja Holowanie albo wymienisz pan zarowke (...)

Skąd Wy bierzecie takie rewelacje?
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 29.01.2025 19:45

nenek napisał(a):Przepalila ci sie zarowka na autostradzie w Austri zatrzymuje cie policja Holowanie albo wymienisz pan zarowke Wychodzisz z samochodu sprawdzasz czy rzeczywiscie nie swieci . Zarowki nie masz wiec na hol auto

A od kiedy można na autostradach holować auto..?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.01.2025 19:48

nenek napisał(a):Nie musisz miec zarowek oczywiscie ale jak ci sie przepali to nie mozesz kontynuowac jazdy . W samochodach gdzie zarowek sie nie wymienia musisz miec dodatkowy asistans chyba ze chcesz na wlasny koszt holowac do warsztatu . Nie wiem czy cos z tego zrozumiesz.

Rzeczywiście nie zrozumiałem :D
Jak się u mnie diody zepsują to zadzwonię po assistance. Nic nie będę holował i nikt mnie nie będzie holował od razu.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 29.01.2025 22:19

Zrozumiales bardzo dobrze :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi