Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia ...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.05.2023 22:22

Skimir napisał(a):Pytanie retoryczne - kto z Was jest pewny, że wymieni dowolną żarówkę z obowiązkowego oświetlenia zewnętrznego? Może być różnie, w poprzednim samochodzie miałem bardzo upierdliwe dojście do przednich kierunków i pozycyjnych (bez pobrudzenia się a w deszczowy dzień ubabrania wymiana była raczej niemożliwa).

Tego nikt nie może być pewien i dlatego aby uniknąć sytuacji jaką opisałeś, zawsze gdy spali mi się jakaś żarówka, to ja od razu wymieniam obie, tj. spaloną oraz symetryczną do niej.
Żarówki mają bardzo zbliżoną żywotność i z doświadczenia wiem, że jeśli jedna się spaliła, to i druga spali się niedługo. Dlatego lepiej tę drugą wymienić od razu, w sprzyjających warunkach, niż gdzieś na drodze, podczas deszczu.

Jak zapasowe żarówki się mają do wszelkich nowych wynalazków typu matrycowe LEDy, lasery itp?

Zwykła żarówka ma żywotność ok. 1000 h świecenia, podczas gdy LED-y wytrzymują (wg producentów) nawet kilkanaście tysięcy godzin pracy, więc w ich przypadku raczej nie ma obawy, że nagle "reflektor zgaśnie". Natomiast jak chodzi o obowiązek wożenia ze sobą zapasowych "żarówek" LED-owych, to jeśli fabryka takie dała, to należy je wozić, a jak nie dała, to moim zdaniem nie trzeba.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.05.2023 12:04

wasky77 napisał(a):To raz w dwa jak na Węgrzech z linką holownicza? Wymagane czy raczej opcja dodatkowa?

Ze strony: Jeśli samochód jest zarejestrowany na Węgrzech to musi mieć: kamizelkę odblaskową – kierowca, ale także każdy pasażer, musi mieć ją założoną, by opuścić pojazd na autostradzie i drodze szybkiego ruchu; apteczkę; trójkąt ostrzegawczy; linkę holowniczą. Jeśli jedziesz autem, które jest zarejestrowane w Polsce, wystarczy, że będziesz miał w samochodzie te elementy wyposażenia, które są obowiązkowe w naszym kraju.
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 04.05.2023 12:50

wiola2012 napisał(a):
wasky77 napisał(a):To raz w dwa jak na Węgrzech z linką holownicza? Wymagane czy raczej opcja dodatkowa?

Ze strony: Jeśli samochód jest zarejestrowany na Węgrzech to musi mieć: kamizelkę odblaskową – kierowca, ale także każdy pasażer, musi mieć ją założoną, by opuścić pojazd na autostradzie i drodze szybkiego ruchu; apteczkę; trójkąt ostrzegawczy; linkę holowniczą. Jeśli jedziesz autem, które jest zarejestrowane w Polsce, wystarczy, że będziesz miał w samochodzie te elementy wyposażenia, które są obowiązkowe w naszym kraju.

No to w Polsce wymagany jest trójkąt i gaśnica. Powinni jeszcze dopisać konwencje wiedeńską w wersji papierowej :D
Co warto wozić oprócz tego co wymagane:
Kamizelki odblaskowe dla kierowcy i pasażerów- żeby po opuszczeniu pojazdu być lepiej widocznym dla innych kierowców
Komplet żarówek i bezpieczników- jeżeli tylko można wymienić na drodze to warto mieć.
Apteczka- to w zasadzie moim zdaniem powinien być obowiązek.
Ja dodatkowo wożę linkę holowniczą-nie zajmuje dużo miejsca a kilka razy przydała się tym co nie mieli :D
Kable rozruchowe
No i w wyposażeniu niestandardowym, uśmiech i wyrozumiałość dla innych kierowców
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 31.07.2023 21:22

Czyli najprosciej mówiąc,jadąc busem 9 osobowym należy mieć 9 kamizelek, a autokarem 45 :lol:
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 31.07.2023 22:10

cretor23 napisał(a):Czyli najprosciej mówiąc,jadąc busem 9 osobowym należy mieć 9 kamizelek, a autokarem 45 :lol:

I nie widzę w tym nic śmiesznego ....
9 kamizelek w busie nie zajmuje dużo miejsca, a w autobusie 45 szt. nie zajmuje nic... Widoczny uczestnik ruchu, wartość bezcenna... Chyba, że jeździsz raz w roku w trasę, to nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2023 22:48

Tyle jest wypadków spowodowanych złą widocznością ludzi podczas różnych zdarzeń na autostradach czy ekspresówkach, a niektórym nadal trzeba takie proste rzeczy tłumaczyć....
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.08.2023 03:41

marekkowalak napisał(a):Tyle jest wypadków spowodowanych złą widocznością ludzi podczas różnych zdarzeń na autostradach czy ekspresówkach
... że aż nie wspomnisz o wypadkach spowodowanych prędkością...
croner napisał(a):Widoczny uczestnik ruchu, wartość bezcenna
Jadący prawidłowo - jeszcze bezcenniejsza...
croner napisał(a):to nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego
oj tam, napisz mu, że:
croner napisał(a):Każdy ma prawo mieć swoje zdanie... i ponosić konsekwencje tegoż zdania.
croner
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croner » 01.08.2023 06:11

boboo napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Tyle jest wypadków spowodowanych złą widocznością ludzi podczas różnych zdarzeń na autostradach czy ekspresówkach
... że aż nie wspomnisz o wypadkach spowodowanych prędkością...
croner napisał(a):Widoczny uczestnik ruchu, wartość bezcenna
Jadący prawidłowo - jeszcze bezcenniejsza...
croner napisał(a):to nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego
oj tam, napisz mu, że:
croner napisał(a):Każdy ma prawo mieć swoje zdanie... i ponosić konsekwencje tegoż zdania.

Oooo, i jest ten, który pierwszy rzucił ,,kamizelką,, (do kosza)...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.08.2023 10:51

boboo napisał(a):.. że aż nie wspomnisz o wypadkach spowodowanych prędkością...

Tytuł wątku brzmi: "Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia...". Czy możesz mi z łaski swojej wskazać, w którym miejscu tego tytułu jest mowa o prędkości?

Czy jak zwykle piszesz żeby się tylko przyp*** do kogoś i bić pianę? Ja, wzorem innych uczestników, dawno już przestałem na twoje zaczepki i prowokacje reagować, więc sobie odpuść.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.08.2023 05:17

marekkowalak napisał(a):(...) Czy jak zwykle piszesz żeby się tylko przyp*** do kogoś i bić pianę?
Zwracam tylko uwagę na hipokryzję, kłamstwa i oszustwa.
Owszem, zdaję sobie sprawę, że dla wielu jest to "przyp***" się,
zdaję sobie sprawę, że - jak to ktoś kiedyś powiedział: "mów ludziom prawdę, a zaczną cię nienawidzić", ale przez ~40 lat przyzwyczaiłem się i potrafię z tym żyć.
marekkowalak napisał(a):(...) Tyle jest wypadków spowodowanych złą widocznością ludzi podczas różnych zdarzeń na autostradach czy ekspresówkach (...)
Oczywiście masz oficjalne dane i zapewne podasz je tutaj? Bo słowo "tyle" sugeruje dość pokaźną liczbę.
W zeszłym roku "prędkość" była na drugim miejscu w statystykach wypadków, ale jakoś nie przeszkadza ci to w jej przekraczaniu.
Na którym miejscu było "niemanie kamizelki" na autostradach/ekspresówkach, że tak cię ruszyło?
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 02.08.2023 05:37

boboo napisał(a):
Oczywiście masz oficjalne dane i zapewne podasz je tutaj? Bo słowo "tyle" sugeruje dość pokaźną liczbę.
W zeszłym roku "prędkość" była na drugim miejscu w statystykach wypadków, ale jakoś nie przeszkadza ci to w jej przekraczaniu.
Na którym miejscu było "niemanie kamizelki" na autostradach/ekspresówkach, że tak cię ruszyło?[/quote]
Nawet jedna osoba uratowana to sukces, bo każdy wypadek z powodu braku kamizelki jest tragedią.
A dla Ciebie ilu zabitych to "tyle"?
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.08.2023 06:13

Bidon napisał(a):Nawet jedna osoba uratowana to sukces, bo każdy wypadek z powodu braku kamizelki jest tragedią.
Częściowo się z tym zgodzę. Częściowo - ponieważ "często-gęsto" odnoszę wrażenie, że te różne "tragedie" są własnym i świadomym wyborem. A wtedy moje współczucie jest tak jakoś znacząco zredukowane.
Bidon napisał(a):A dla Ciebie ilu zabitych to "tyle"?
Nie mam żadnej konkretnej liczby przed oczami.
Chodzi mi o porównanie z "drugim miejscem", którego powody się najzwyczajniej olewa i dalej przekracza, spokojnie o tym pisząc,
ale jednocześnie jest "lament" o kamizelki.
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Martini2000 - nie ma potrzeby dublowania wątku.

Martini2000
Croentuzjasta
Co zabrać w wakacyjną podróż?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 27.01.2025 09:10

Ja dorzucę w wątku o policji co należy mieć w aucie jadąc do CRO:

- kamizelki odblaskowe pod ręką dla każdej osoby
- trójkąt ostrzegawczy
- koło zapasowe (lub zestaw naprawczy ? )
- komplet żarówek i warto też zabrać zestaw bezpieczników
- w niektórych krajach również gaśnica (ale ponieważ w PL jest obowiązek więc myślę że każdy i tak ją ma)
- apteczka (z datą ważności) - dopiero wczoraj dowiedziałem się że apteczki mają datę ważności :) - chodzi o sterylne produkty podobno , 5 lat od daty produkcji - pewnie nikt tego nie sprawdzi , ale jak traficie na kloca który będzie chciał coś znaleźć, to może warto wydać 24 zł na nową apteczkę

Coś jeszcze ?

p.s. trytytki , taśma MacGyvera :)

Jeden koleś pisał o 2 kompletach kluczyków, ja osobiście zawsze mam spakowaną paczkę w domu z 2 kluczykiem , i jeśli bym zgubił to zlecę kuriera (teściowa wyda paczkę) i za 3 max dni paczka jest u mnie.
Ale ta osoba pisała o innym przypadku który go spotkał , upadły mu kluczyki na ziemie i coś mu na płytce drukowanej się rozlutowało, pękło że immobilajzer nie działał , znajomy mu dowoził kluczyki (na szczęście to był początek podróży 100 km od domu) . Od tamtej pory koleś wozi 2 komplety zawsze w kieszeni będąc w trasie :)
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Namiary na polską Policję w Chorwacji oraz Bułgarii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.01.2025 10:12

Pół wieku na tym świecie żyjesz a opowiadasz takie androny.
Temat wałkowany od lat. Dobrze, że nie ma tekstu o tym , że w cro trzeba mieć dwa trójkąty. Większość doskonale wie, że w aucie trzeba mieć to co jest wymagane w kraju rejestracji auta. I tylko przez strach przed policją i problemami ludzie wożą takie rzeczy jak żarówki. A co jeśli w danym aucie samemu elementu świecącego się nie wymieni? Należy rozróżnić to co trzeba mieć bo jest wymagane w Polsce, od tego co może przydać się w podróży. Apteczkę należy a nie trzeba mieć. Bo może ona przede wszystkim, pomoc nam jako ofierze wypadku.
marekkowalak
Cromaniak
Re: Namiary na polską Policję w Chorwacji oraz Bułgarii

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.01.2025 10:27

Martini2000 napisał(a):
Jeden koleś pisał o 2 kompletach kluczyków, ja osobiście zawsze mam spakowaną paczkę w domu z 2 kluczykiem , i jeśli bym zgubił to zlecę kuriera (teściowa wyda paczkę) i za 3 max dni paczka jest u mnie.
Ale ta osoba pisała o innym przypadku który go spotkał , upadły mu kluczyki na ziemie i coś mu na płytce drukowanej się rozlutowało, pękło że immobilajzer nie działał , znajomy mu dowoził kluczyki (na szczęście to był początek podróży 100 km od domu) . Od tamtej pory koleś wozi 2 komplety zawsze w kieszeni będąc w trasie :)

Ja też od zawsze zabieram 2 komplety kluczyków, na wszelki wypadek. Jeden w kieszeni, drugi schowany w tylko mnie wiadomym miejscu w bagażu.
A ponieważ teraz mam ten nieszczęsny system keyless, więc muszę przed wyjazdem tego pilota rozłożyć, wyjąć mu baterię i wozić oddzielnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi