Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]
napisał(a) Chris_M » 03.05.2023 20:31
Skimir napisał(a):Te żarówki to jakiś fetysz czy co? Wiem, przepisy… Mam skrzyneczkę w samochodzie - bezpieczniki, żarówki (nawet zapasowy ksenon i zaplonnik) - ale co z tego jak do wymiany ksenonu muszę wyjąć reflektor a aby to zrobić trzeba zderzak odkręcić o odsunąć… Tak więc…
Ale jeśli kupiłeś sobie auto z ksenonami, to jest Twój problem, a nie policjanta
Zresztą w przypadku ksenonów posiadanie zapasu tym bardziej jest konieczne, gdyż w przypadkowej stacji paliw na trasie raczej go nie kupisz.
A odnośnie kontroli zapasowych żarówek na trasie, to słyszałem o przypadku jak poniżej.
Znajomy Syna jechał przez Słowację z jedną spaloną żarówką.
Słowacki policjant zatrzymał go za brak światła, więc Polak mówi, że on ma zapasową żarówkę i zaraz ją wymieni, co niezwłocznie uczynił. A wówczas policjant zażądał okazania, że kierowca ma jeszcze wymaganą przepisami zapasową żarówkę, po czym za jej brak ukarał kierowce mandatem.
Istotny tutaj jest fakt, że to wydarzenie miało miejsce wkrótce po głośnym wypadku, gdy trzech polskich kierowców przekonanych o swojej bezkarności urządziło sobie tam szaleńczą jazdę trzema szybkimi brykami, łamiąc wszelkie przepisy oraz ograniczenia prędkości, w rezultacie doprowadzając do czołowego zderzenia, w którym zginął całkowicie niewinny i poprawnie jadący słowacki kierowca.
Po tym wydarzeniu słowacka policja otrzymała wytyczne, by szybko i skutecznie przekonać polskich kierowców, że ich także przepisy dotyczą, a ofiarą tej akcji padł znajomy mojego Syna.