Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia ...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 09.06.2021 21:34

yooshky napisał(a):
fly napisał(a):yooshky, przez żarówki za parę peelenów będziesz się użerał po nocy z policją ...

Nie chcę się użerać. Absolutnie. Po prostu przez tyle lat się nie przejmowałem wyposażeniem (poza obowiązującym w PL + kamizelki) i nigdy nikt za granicą nie sprawdzał wyposażenia pojazdu. Ale dla spokoju wykręcę jakąś żarówkę z salonu lub sypialni i zabiorę w podróż ;) Zwyczajnie, nie mam pomysłu jak ma wyglądać kpl. żarówek zapasowych do auta bez żarówek ;)
A przepraszam... Oświetlenie tylnej tablicy ma "żarówki" LED. Zabiorę zatem 2 szt...

Brak świateł ...zabrany dowód...szach mat.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 09.06.2021 21:49

fly napisał(a):Brak świateł ...zabrany dowód...szach mat.

Życzę im powodzenia (żywotność ok. 12 lat ciągłego świecenia). Nawet jak spali się jakaś diodka to będzie to jedna z kilkudziesięciu w lampie ;) A jeśli lampa się zepsuje (połączenia, dystrybucja zasilania, przetwornice, stabilizatory czy co tam jeszcze jest) to tak jak w przypadku awarii tradycyjnej lampy, nic Ci nie pomoże, nawet posiadanie zapasowych żarówek.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.06.2021 21:58

yooshky napisał(a): Muszę też pamiętać o apteczce która powinna zawierać:
opakowanie plastrów 10x6 cm – 8 szt.
plaster o długości 5 m i szerokości 2,5 cm – 1 szt.
opatrunek indywidualny typ G – 1 szt.
opatrunek indywidualny typ M – 3 szt.
opaska elastyczna 6 cm – 1 szt.
opaska elastyczna 8 cm – 3 szt.
chusta opatrunkowa 60x80 cm – 1 szt.
chusta opatrunkowa 40x60 cm – 2 szt.
chusta trójkątna,
nożyce 14,5 cm,
koc ratunkowy 160x210 cm,
środek dezynfekujący,
ustnik do sztucznego oddychania,
lateksowe rękawiczki,
instrukcja udzielania pierwszej pomocy,
trójkąt ostrzegawczy,
kamizelka ostrzegawcza.

Macie taką?

Mamy.
Nazywa się to apteczka zgodna z normą DIN 13164 i kosztuje jakieś 40 zł.
Do kupienia w każdym hipermarkecie i nie tylko.

Co do osławionej już to konwencji - spróbuj podyskutować na ten temat ze słowackim czy węgierskim policjantem. Na koniec, po całonocnej słownej przepychance i długich poszukiwaniach tłumacza, przyznają ci rację - ale co stracisz czasu i nerwów, to twoje. Był ten temat wałkowany tu już dziesiątki razy.
Ostatnio edytowano 09.06.2021 22:03 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 09.06.2021 22:03

yooshky napisał(a):
fly napisał(a):Brak świateł ...zabrany dowód...szach mat.

Życzę im powodzenia (żywotność ok. 12 lat ciągłego świecenia). Nawet jak spali się jakaś diodka to będzie to jedna z kilkudziesięciu w lampie ;) A jeśli lampa się zepsuje (połączenia, dystrybucja zasilania, przetwornice, stabilizatory czy co tam jeszcze jest) to tak jak w przypadku awarii tradycyjnej lampy, nic Ci nie pomoże, nawet posiadanie zapasowych żarówek.

...no to nie wiem...może lampki choinkowe? :wink:
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 09.06.2021 22:18

marekkowalak napisał(a):Nazywa się to apteczka zgodna z normą DIN 13164 i kosztuje jakieś 40 zł.
Tak się bawi burżuazja...
Ja mam miękką za 15 zł (ważna do 2026)
Ostatnio edytowano 10.06.2021 15:45 przez yooshky, łącznie edytowano 1 raz
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 10.06.2021 05:40

Burżuazja? Dziwnie to brzmi u kogoś co się chwali lampkami za kilkanaście tysi w aucie. Kupiłem taką apteczkę w pewnym sklepie na A za 20 PLN, to chyba niedużo? Z resztą, mam u siebie ksenony, więc kiedyś wziąłem jakąś małą paczkę z żarówkami W5W i P21 za jakieś 8 zł i wrzuciłem do schowka, żeby przy ewentualnej kontroli przez nadgorliwego policjanta mieć jakąś podstawkę. Oczywiście taka kontrola jeszcze nie nastąpiła, a żarówka przydała się w innej sytuacji. :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.06.2021 05:55

znaczy: bez emotikonek nie da rady.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 10.06.2021 09:30

Do Chorwacji jakąkolwiek trasą bez zapasu żarówek to troche ułańska fantazja. A jak kontrol złapie i brak zapasu no to.. :D
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 10.06.2021 09:33

Dodam coś od siebie.
Ja mam w aucie ledy i ksenony, ale dla świętego spokoju wrzucam żarówki do schowka i w razie kontroli pokaże że są.
Można kupić taki zestaw ładnie zapakowany w pudełko, zajmuje mało miejsca i po problemie
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 10.06.2021 09:54

Ledy i ksenony to nie żarówki i nie ma obowiązku wożenia ich zapasów.
majkelfm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkelfm » 10.06.2021 09:57

sal3 napisał(a):Ledy i ksenony to nie żarówki i nie ma obowiązku wożenia ich zapasów.

otóż to, mam full led, co mam wozić na zapas? :)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 10.06.2021 11:19

majkelfm napisał(a):
sal3 napisał(a):Ledy i ksenony to nie żarówki i nie ma obowiązku wożenia ich zapasów.

Zwykłe żarówki jak pawers - sorry ale to bezsens ;)
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 10.06.2021 11:43

Lechoo napisał(a):
majkelfm napisał(a):

Zwykłe żarówki jak pawers - sorry ale to bezsens ;)

Zgadza się jest to bezsens, ale wychodzę z założenia że warto poświęcić te 30 pln i nie wchodzić w dyskusję ze służbistą i tracić czas. Z drugiej strony jeżdżę jadę już 8-raz i odpukać nie miałem nigdy kontroli.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 10.06.2021 11:48

Pozazdrościć tym co mają ledy i xenony. Porządne lampy i dużo bardziej żywotne. A jak się nie chce wykładać 30pln dla św. spokoju to jak kontrol złapie można zawsze odpalić youtube i pokazać mu że do ledów i xenonów nie trzeba zapasu. Tylko wcześniej dobrać dobry filmik :)
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 10.06.2021 13:56

Ksenony też się przepalają. Nieczęsto, ale jednak.
Spalił mi się kiedyś. Woziłem zapas. Nie wyobrażam sobie wracać 1400 km z jednym reflektorem.
Poza tym woziłem inne żarówki. Dla świętego spokoju, i żeby nie dyskutować za służbistą.

Teraz mam ledy, i też wożę zestaw żarówek. Ten sam, nawet chyba ten żarnik ksenonowy wciąż w tym zestawie jeździ :mrgreen:
Jutro pakuję samochód na wyjazd, to aż to z ciekawości sprawdzę :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi