Kuterynka napisał(a):Ale zastanawia mnie ilość kamizelek odblaskowych. Czy każdy pasażer powinien ją posiadać czy jak w PL wystarczy tylko jedna?
walp napisał(a):Kuterynka napisał(a):Ale zastanawia mnie ilość kamizelek odblaskowych. Czy każdy pasażer powinien ją posiadać czy jak w PL wystarczy tylko jedna?
Podejdź do tego pragmatycznie, z pominięciem przepisów.
Kamizelka kosztuje tyle co nic (5 zł) i zajmuje miejsca tyle co nic (mam po dwie sprasowane, umieszczone w kieszeniach oparć przednich foteli).
Jeśli coś stanie się z samochodem, na ruchliwej, w dodatku ciemnej drodze, będziesz ryzykować bezpieczeństwo dzieci, czy współpasażerów, bo wystarczyła tylko jedna?
greenrs napisał(a):romuald22 napisał(a):Ale ogólnie to Polacy sobie nieźle ostatnio "grabią" u tamtejszych stróżów prawa drogowego.
Co niestety zapewne odbije się także na normalnych kierowcach A potem będzie lament, jak to słowacka policja uwzięła się na Polaków.
romuald22 napisał(a):Dobrze jednak pamiętać żeby na tej Słowacji mieć wyposażenie, które Słowacy wymagają, a u nas nieobowiązkowe.
Apteczka, kamizelki odblaskowe dla każdego pasażera obecne w kabinie pojazdu, komplet żarówek na wymianę.
Powoływanie się na Konwencję Wiedeńską w sytuacji braku powyższych, może być kłopotliwe i czasochłonne.
Pääkäyttäjä napisał(a):Sprawdzone na sobie czy powtarzasz obiegową bzdurę Polaka, który napyskował słowackiemu/czeskiemu/innemu policjantowi...?
Pääkäyttäjä napisał(a):...W praktyce, po 10 latach mieszkania za granicą stwierdzam, że jeszcze ani razu nikt nie zapytał mnie o dodatkowe wyposażenie a Ty nie szerz obiegowych bzdur.
romuald22 napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):...W praktyce, po 10 latach mieszkania za granicą stwierdzam, że jeszcze ani razu nikt nie zapytał mnie o dodatkowe wyposażenie a Ty nie szerz obiegowych bzdur.
Przez 25 lat nikt mi nie sprawdził czy mam prawo jazdy. Choć mam. Chyba przestanę je wozić ze sobą.
Podawanie obowiązkowego wyposażenia auta na Słowacji nazywasz bzdurą, bo Ciebie nikt o to nie pytał lub gdzieś tam pouczył.
Twój tok rozumowania jest dla mnie słaby i nie zamierzam go przyjąć.
Pääkäyttäjä napisał(a):Hamuje sie przed napisaniem Ci, ze jeste idiota powielajacym miejskie legendy. Ale widze, ze wy gorale to tak macie - zwlaszcza jak was widze na drodze...
Pääkäyttäjä napisał(a):Jestes przykladem, ze po prostu nieznajomosc przepisow i ogolnych informacji po prostu szkodzi. To jeszcze raz Ci napisze: zgodnie z prawem, wyposazenie auta masz miec takie, jakie obowiazuje w kraju rejestracji auta a nie tego, po ktorym sie poruszasz.
Pääkäyttäjä napisał(a):A tekst o tym, ze nikt prawka Ci nie sprawdzil, wsadz se w torbe bo uwazam iz zwyczajnie klamiesz i konfabulujesz, jak kazdy przylapany na pisaniu glupot.
Pääkäyttäjä napisał(a):EOT, dolaczasz do grupy ignorowanych.
anakin napisał(a):Zalecałbym rumianek.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi