greenrs napisał(a):Chodzi mi tylko o to, że zdecydowana większość samochodów jeżdżących po drogach Europy posiada wspomaganie kierownicy i hamulców, które po prostu nie działają gdy silnik jest wyłączony. Takich aut nie mozna holować (co zresztą zapisane jest w ich instrukcji). Dlatego interesuje mnie tylko który kraj zdecydował sie na wprowadzenie ogólnego przepisu, który jest nieprzydatny a nawet szkodliwy dla większości kierowców? Po co więc te złośliwości? To tylko moje pytanie.
Czy samochód holuje się tylko przy awarii silnikagreenrs napisał(a):Chodzi mi tylko o to, że zdecydowana większość samochodów jeżdżących po drogach Europy posiada wspomaganie kierownicy i hamulców, które po prostu nie działają gdy silnik jest wyłączony. Takich aut nie mozna holować (co zresztą zapisane jest w ich instrukcji). Dlatego interesuje mnie tylko który kraj zdecydował sie na wprowadzenie ogólnego przepisu, który jest nieprzydatny a nawet szkodliwy dla większości kierowców? Po co więc te złośliwości? To tylko moje pytanie.
Serce w pasy napisał(a):Cześć Szary
Ty wiesz, że nigdy nie zaglądałem do apteczki Na szczęście.
Adam,K napisał(a):greenrs napisał(a):Chodzi mi tylko o to, że zdecydowana większość samochodów jeżdżących po drogach Europy posiada wspomaganie kierownicy i hamulców, które po prostu nie działają gdy silnik jest wyłączony. Takich aut nie mozna holować (co zresztą zapisane jest w ich instrukcji). Dlatego interesuje mnie tylko który kraj zdecydował sie na wprowadzenie ogólnego przepisu, który jest nieprzydatny a nawet szkodliwy dla większości kierowców? Po co więc te złośliwości? To tylko moje pytanie.
Delikatnie powiedziawszy, jest to śmieszne o czym piszesz.
borut napisał(a):Adam,K napisał(a):greenrs napisał(a):Chodzi mi tylko o to, że zdecydowana większość samochodów jeżdżących po drogach Europy posiada wspomaganie kierownicy i hamulców, które po prostu nie działają gdy silnik jest wyłączony. Takich aut nie mozna holować (co zresztą zapisane jest w ich instrukcji). Dlatego interesuje mnie tylko który kraj zdecydował sie na wprowadzenie ogólnego przepisu, który jest nieprzydatny a nawet szkodliwy dla większości kierowców? Po co więc te złośliwości? To tylko moje pytanie.
Jest jednak jeden typ samochodów, których w żadnym wypadku nie można holować - są to wszystkie pojazdy z automatyczną skrzynią biegów. Wtedy tylko laweta.
To tak technicznie, bo jeśli jest wymóg to trzeba mieć i zaprezentować...
borut napisał(a):Adam,K napisał(a):greenrs napisał(a):Chodzi mi tylko o to, że zdecydowana większość samochodów jeżdżących po drogach Europy posiada wspomaganie kierownicy i hamulców, które po prostu nie działają gdy silnik jest wyłączony. Takich aut nie mozna holować (co zresztą zapisane jest w ich instrukcji). Dlatego interesuje mnie tylko który kraj zdecydował sie na wprowadzenie ogólnego przepisu, który jest nieprzydatny a nawet szkodliwy dla większości kierowców? Po co więc te złośliwości? To tylko moje pytanie.
Jest jednak jeden typ samochodów, których w żadnym wypadku nie można holować - są to wszystkie pojazdy z automatyczną skrzynią biegów. Wtedy tylko laweta.
Bocian napisał(a):Serce w pasy napisał(a):Cześć Szary
Weź pod uwagę , że nasza apteczka może posłużyć komuś do ratowania naszego życia... Wożenie fajansu za 15 zeta to bzdura. Jestem ciekaw czy ktoś wozi staze?
Serce w pasy napisał(a):Bocian napisał(a):Serce w pasy napisał(a):Cześć Szary
Weź pod uwagę , że nasza apteczka może posłużyć komuś do ratowania naszego życia... Wożenie fajansu za 15 zeta to bzdura. Jestem ciekaw czy ktoś wozi staze?
Prawda, ale nie miałem (na szczęście)konieczności.
PS Co to są staze?
Dobrze jest również zaopatrzyć się w inny znak: zieloną tarczę o średnicy 8 mm. To informacja dla straży granicznej, że tym samochodem podróżują obywatele Unii, będący w zgodzie z przepisami imigracyjnymi, dewizowymi i celnymi (może to przyspieszyć odprawę).
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi