Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia ...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2010 18:53

Adam,K napisał(a):Problem w tym, że musiałbym najprawdopodobniej do wymiany zdemontować całą lampę. Pewien na 100% nie jestem ale na 90.
Auto mam na gwarancji, więc nie mogę sam przy nim grzebać.
To chore.

A jakie?
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 02.04.2010 20:14

Czeskie hehehe. :lol:
Superb II
W instrukcji obsługi samochodu jest napisane:
W samochodach ze światłami ksenonowymi żarówki świateł mijania, drogowych i przednich pozycyjnych musi wymieniać fachowa stacja obsługi.
Nie będę woził zatem żarówek powołując się na producenta samochodu. :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.04.2010 20:28

Adam,K napisał(a):Czeskie hehehe. :lol:
Superb II
W samochodach ze światłami ksenonowymi żarówki świateł mijania, drogowych i przednich pozycyjnych musi wymieniać fachowa stacja obsługi.

Zawsze tak napiszą, aby serwis miał Cie za co skroić na 200-500pln...
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 07.04.2010 12:35

Adam,K napisał(a):Problem w tym, że musiałbym najprawdopodobniej do wymiany zdemontować całą lampę...
    Powiem Ci więcej , są niektóre modele samochodów gdzie trzeba zdemontować przedni zderzak aby dostać się do xenonów . I co wtedy ?.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.04.2010 12:46

jarku007 napisał(a):
Adam,K napisał(a):Problem w tym, że musiałbym najprawdopodobniej do wymiany zdemontować całą lampę...
    Powiem Ci więcej , są niektóre modele samochodów gdzie trzeba zdemontować przedni zderzak aby dostać się do xenonów . I co wtedy ?.

Tak jest np. w Stilo i nie dotyczy to xenonów. Wymiana żarowek wymaga sporo pracy. Można to zrobić demontując koło i nadkole, lub wyjmując alumulator albo po drugiej stronie zbiornik płynu do spryskiwacza.
Najlepiej raz na rok przy przegladzie poprosić o wymiane żarówek.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.04.2010 07:28

Adam,K napisał(a):Czeskie hehehe. :lol:
Superb II

Wcale nie musisz wozić - nikomu tym na złość nie zrobisz. Nie polecam Ci jednak znaleść się w sytuacji braku działających świateł w nocy w Austrii. Tamtejsi policjanci, jeżeli Cię oczywiście drapną i zaczniesz się w ten sposób tłumaczyć skierują cię do najbliższego fachowego serwisu, który po pierwsze może być otwarty dopiero następnego dnia - jeżeli nie będzie dniem wolnym, a po drugie "trochę" drogi, ale to Twój wybór. Ja wolę mieć taką żarówkę przy sobie dla własnego świętego spokoju. Przynajmniej mnie skierują na najbliższy parking aby ją wymienić.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 12.04.2010 08:38

krutom napisał(a):Tak jest np. w Stilo i nie dotyczy to xenonów. Wymiana żarowek wymaga sporo pracy. Można to zrobić demontując koło i nadkole, lub wyjmując alumulator albo po drugiej stronie zbiornik płynu do spryskiwacza.
Najlepiej raz na rok przy przegladzie poprosić o wymiane żarówek.

W Stilo hmm. Ja ściągałem tylko nadkole od strony kierowcy. Od pasażera u mnie nie wystarczy zdemontować zbiornik, bo mam tam Webasto i jest mocno ciasno. Ale mój mechanik wymieniał mi pozycyjne (2 sztuki), mijania i H1 w dwóch lampach i tylko się uśmiechnął, podciągnął rękaw i wymienił bez ściągania czegokolwiek...szacunek :)
A tak przy okazji jeżeli ma się nowe tablice rejestracyjne ze znaczkiem PL trzeba doklejać dla świętego spokoju naklejkę, czy jest to honorowane?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 19.04.2010 12:32

Semedi napisał(a):A tak przy okazji jeżeli ma się nowe tablice rejestracyjne ze znaczkiem PL trzeba doklejać dla świętego spokoju naklejkę, czy jest to honorowane?

Zgodnie z europejskimi przepisami nalepka PL powinna być, jednak nie spotkałem się z przypadkiem, że ktoś to kontrolował. Ja dla świętego spokoju mam.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 19.04.2010 19:42

PETERENZO napisał(a):Zgodnie z europejskimi przepisami nalepka PL powinna być, jednak nie spotkałem się z przypadkiem, że ktoś to kontrolował. Ja dla świętego spokoju mam.

Czy aby na pewno? Wątpię.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2010 19:47

waldis napisał(a):Czy aby na pewno? (...)

Z tego wynika, że jak się ma gwiazdki unijne, to trzeba peelke nakleić?

A naklejka Opala nie starczy? ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2010 19:51

weldon napisał(a):
waldis napisał(a):Czy aby na pewno? (...)

Z tego wynika, że jak się ma gwiazdki unijne, to trzeba peelke nakleić?

A naklejka Opala nie starczy? ;)

A ja mam paszport Polsatu. Wystarczy? :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2010 20:09

Serce w pasy napisał(a):A ja mam paszport Polsatu. Wystarczy? :)

Tam nie ma PL, a w naklejce jest: cro.pl.
A, tak na poważnie, wydaje mi się, że gdzieś tu wyczytałem, że nawet poza unią wystarczają obie formy,
zarówno PL'ka jak i unijne gwiazdki na rejestracji i nie trzeba żadnych naklejek?
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 20.04.2010 18:41

Ludzie przeczytajcie ze zrozumieniem tekst z linka (tam nie ma nic o gwiazdkach i Unii, jest o użytkowaniu pojazdu za granicą). Potem spójrzcie na swoje tablice rejestracyjne, o ile nie są bardzo stare, czyli czarne.
wiewióreczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiewióreczka » 01.06.2010 22:23

czytam i czytam i nie widzę nic odnośnie ZIELONEJ KARTY!!!
pytanie- czy mam wystąpić z prośbą do agenta PZU o jej wypisanie??? czy w Chorwacji jest potrzebna???
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 01.06.2010 22:28

wiewióreczka napisał(a):czytam i czytam i nie widzę nic odnośnie ZIELONEJ KARTY!!!
pytanie- czy mam wystąpić z prośbą do agenta PZU o jej wypisanie??? czy w Chorwacji jest potrzebna???

Słabo czytasz :wink: Z resztą na odwrocie kwitu ubezpieczenia OC masz informację w jakich krajach ubezpieczenie jest ważne.

W Chorwacji ZK nie jest potrzebna :idea: ale jak będziesz chciał pojechać do Dubrovnika , to będziesz przejeżdżał przez kawałek BiH a tam zielona karta jest wymagana :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia ... - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone