Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamizelki odblaskowe

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 13.05.2005 07:25

Jaco75 napisał(a):Jadę sobie dziś do pracy...

Ja zgadzam się z tym, że człowieka w kamizelce widać ze znacznie większej odległości ale chodziło mi w moich poprzednich wypowiedziach o zwrócenie uwagi na to, że coś tych ludzi znajdujących się na drodze musi skłonić do założenia kamizelek a czasem w sytuacjach awaryjnych nie ma nawet czasu aby o tym pomyśleć :( Jeżeli są już na poboczu lub poza drogą, to nie stwarzają już zagrożenia dla siebie ani dla kierowców.
A co byłoby dzisiaj rano gdyby przez drogę w miejscu tych koszących przechodził ubrany na szaro człowiek w stanie wskazującym na spożycie... :?: :cry:

Pozdrawiam
Józek
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.05.2005 07:30

No akurat te trójkąty mają jakiś sens na krętych drogach, bo przy chorwackich zakrętach ( czasami 180) jeżeli auto stoi za zakrętem to ostrzeżenie przed zakrętem sie czasami przydaje.
A jak będzie wypadek, pożar, inny problem to akurat ktoś będzie miał czas ubierać kamizelki -spali się w aucie ale nie wyjdzie bez kamizelki bo to niebezpeiczne.
Pewnie w Chinach już jest nowa linia produkcji kamizelek dla Europejczyków - pewnie mają ubaw z naszej głupoty i wzrost gospodarczy a nam nie długo zostaną same przepisy UE.
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 13.05.2005 08:04

Chyba logiczne jest, że w sytuacjach wyjątkowych np. gdy zapali Ci się samochód nie będziesz szukał kamizelki tylko gaśnicy a jak się wystraszysz to będziesz uciekał gdzie pieprz rośnie. Ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie żebyś założył tą nieszczęsną kamizelkę gdy będziesz zmieniał koło. W Austrii takie mają przepisy i już, nic na to nie poradzisz, pozostaje to tylko uszanować i respektować. Cóż taka już buntownicza mentalność Polaków (przynjamniej niektórych) - "zastaw się a postaw się" - zapłać 100 EUR mandatu a kamizelki nie zakładaj :)

Pozdrawiam,
Jaco :papa:
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 13.05.2005 10:27

Na tej samej zasadzie jak zacznie ci się palić samochód to pobiegniesz 100m przed zakręt i 100m za zakręt rozstawiać oba trójkąty?! My to umiemy przeginać! Ze skrajności w skrajność...
U mnie kamizelka jeździ w samochodzie już od pół roku i jak bede zmuszony zmieniać koło nawet w PL na ruchliwej drodze to ją założe bo to MOJE BEZPIECZEŃSTWO a kto chce to niech się śmieje - podobnie jak z zapinania pasów z tyłu... Ehhh...
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 13.05.2005 10:47

a ja jeszcze raz powtarzam, że osoby kwestionujące zasadność stosowania kamizelki odblaskowej po wyjściu z samochodu nie mają wyobraźni a podawane przez nich przykłady są skrajne i bez sensowne. Jeszcze jedno, kierowca bez wyobraźni jest potencjalnym sprawcą wypadku.
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 13.05.2005 11:12

Witam serdecznie.
Może przekona was inna argumentacja...koszt kamizelki 20 PLN..koszt mandatu 100EURO..tj.ok. 400PLN.(to dla takich ,, poznaniaków'' jak ja)
A tak już poważniej ..zgadzam się w pełni z opinią Jacola75 ..wszystkie środki które choć trochę potrafią polepszyć nasze i innych bezpieczeństwo
na drodze są dobre.( oczywiście jeśli kamizelka będzie w schowku w kabinie a nie w załadowanym bagażniku).Pozdrawiam..czy odliczacie już dni do wyjazdu..???..u mnie jeszcze 36!
Jaco75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaco75 » 13.05.2005 11:27

Witam,

dzięki Adnrzeju40.

Mi zostało jeszcze 41 dni -> wyjazd 24 czerwca. TY chyba ruszasz o jeden weekend wcześniej ode mnie.

Pozdrawiam,
Jacek :papa:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.05.2005 11:34

Jak nie chcecie skrajnych przykładów to dam mniej skrajny pomalujcie sobie auta na takie pasy to będziecie bardziej widoczni. Co do zmiany koła to czy aby wolno to samemu robić na autostradzie w Austrii. Chyba trzeba wezwać pomoc i czekać.

A co ma wyobraźnia czy ostrożność z głupim przepisem. Chyba tylko taki, ze jak nie mamy wyobraźni to nie widzimy, ze zaczyna się od kamizelki potem będzie, GPS a na końcu teleekran w domu.
Ostatnio edytowano 16.05.2005 10:54 przez Łukasz, łącznie edytowano 1 raz
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 13.05.2005 19:06

Łukasz po co się tak pieklisz.. :D ..możesz jechać przez Węgry jeśli Ci przeszkadzają przepisy w Austrii. A na aucie już pomalowałem dwa pomarańczowe pasy farbą fosforyzującą.Pozdrawiam serdecznie.
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 14.05.2005 07:20

M.Smith napisał(a):a ja jeszcze raz powtarzam, że osoby kwestionujące zasadność stosowania kamizelki odblaskowej po wyjściu z samochodu nie mają wyobraźni a podawane przez nich przykłady są skrajne i bez sensowne. Jeszcze jedno, kierowca bez wyobraźni jest potencjalnym sprawcą wypadku.

Dokładnie tak.
Poza tym, jako prawnik powiem w taki sposób - z prawem się nie dyskutuje. Albo się go przestrzega, albo nie. Każdy ma wolną wolę. Ale jak ktoś decyduje się nie przestrzegać prawa, to niech potem nie ma pretensji do całego świata, że policjant w Czechach, Austrii lub innym kraju wlepił mu mandat lub nałożył inną karę. Jadąc przez terytorium danego państwa podlegamy jego przepisom - czy nam się to podoba, czy nie. Jeżeli nie - należy zmienić trasę, cel podróży lub jedno i drugie.
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 14.05.2005 09:38

Drodzy Croforumowicze, w tej dyskusji nie chodzi przecież o to by nie przestrzegać prawa, by nie zakładać w ogóle kamizelki, chodzi o niedorzeczność OBOWIĄZKU posiadania takiej kamizelki. Jestem ostatnią osobą namawiającą do łamania przepisów, czy też ogólnie obowiązującego prawa, ale to nie znaczy, że z ABSURDEM musimy się bezkrytycznie zgadzać. Dobrymi intencjami jest piekło wybrukowane!

Bogdan
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 14.05.2005 09:54

Bogdan007 napisał(a):Drodzy Croforumowicze, w tej dyskusji nie chodzi przecież o to by nie przestrzegać prawa, by nie zakładać w ogóle kamizelki, chodzi o niedorzeczność OBOWIĄZKU posiadania takiej kamizelki.

Myślę, że dokładnie tak jest. Ta dyskusja to ocena przepisów. Myślę, że każdy, kto zamierza jechać przez Austrię choćby nie wierzył w sens przepisów to i tak zabierze kamizelkę... Może nam się wydawać, że kupienie winietki tygodniowej dla jednokrotnego przejazdu jest bezsensowne... nie mamy wyjścia... ale możemy sobie ponarzekać, jeśli to nam pomoże poczuć się lepiej :wink:
A w tej dyskusji przypadkowo dowiedziałem się o tym obowiązku drugich okularów (akurat ja jestem "okularnikiem")
i znowu kilka wyjść:
- zostać w domu
- omijać Austrię
- posadzić za kierownicą żonę
- założyć szkła kontaktowe
- włożyć do schowka jakieś stare okulary...
Wydaje się Wam, że żartuję... ale akurat zgadzam się z sensownością takiego przepisu... Już wyjaśniam i podaję skrajny przypadek ale zdarzył się na prawdę :) Kilka lat temu, nad Bałtykiem wybrałem się kąpać na falach oczywiście w moich zwykłych okularach, bo bez nich słabo widzę...
Jedna duża fala, gdy byłem odwrócony tyłem i nastąpiło pożegnanie z okularami... Szukanie nic nie dało. Dobrze, że moja żona jest również kierowcą, bo miałbym problemy z dojechaniem do pobliskiego Kołobrzegu, żeby kupić nowe okulary...
Teraz nie wożę drugich okularów (chyba muszę to przemyśleć bo mam takie stare, zniszczone - używane do różnych robót szlifiersko, murarskich w domu) ale do Chorwacji zabieram okulary do pływania (na gumce) z korekcją optyczną... w ostateczności gdyby coś się stało z moimi podstawowymi, to bedę wracał w nich , może mnie nikt nie aresztuje :wink:

Pozdrawiam
Józek
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 14.05.2005 10:12

Panowie...słoneczko na niebie a my ,, bijemy pianę'' o jakieś kamizelki
odblaskowe które kosztują raptem jakieś 15PLN... ja osobiście nie mam ochoty na dalszą dyskusje ... wolę nawoskować auto ( i sprawdzić czy wyschły namalowane pasy na moim autku :lol: ).Takim samym ABSURDEM ( jak pisze Bogdan007)..dot. kamizelek będzie posiadanie trójkąta lub kompletu zapasowych żarówek...jak Austria chce kamizelek..ok.mam to w nosie...kupuję.. i zapominam o temacie.
( a to mnie Józku zaskoczyłeś z tym drugimkompletem okularów.. nie wiedziałem)
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 14.05.2005 16:25

Łukasz napisał(a):Pewnie w Chinach już jest nowa linia produkcji kamizelek dla Europejczyków - pewnie mają ubaw z naszej głupoty

Ubaw z czyjeś głupoty będą mieli austryjaccy policjanci wlepiający komuś mandat za nieposiadanie kamizelki... Ha ha ha , to dopiero Polacy , szkoda im było 2 EURO na kamizelkę a teraz płacą stówę za jej brak !
I będą mieli rację. Tak jak napisał Mariusz : może to i bezsensowne , ale jak się komuś nie podoba niech jedzie przez Węgry , albo nie zabiera kamizelki. Jego ryzyko. A dyskusje o głupocie tych przepisów proponuję zostawić na temat rozmów z tymi właśnie policjantami. Z pewnością szczerze się co niektórzy ubawią ha ha ha....
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 14.05.2005 18:30

Ponoć kamizelki obowiązują też w innych krajach w europie i Austria nie jest tu pierwsza...
We Włoszech już od kilku lat...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC