Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kamizelka ratunkowa pneumatyczna

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
infob
Croentuzjasta
kamizelka ratunkowa pneumatyczna

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 10.09.2010 07:49

Witam, jestem tu nowy (zarażony) - piszę pierwszy raz, choć od jakiegoś czasu tu zaglądam. Mam już statuszek (Honda T38IE + BF10), teraz muszę kupić środki ratunkowe i zastanawiam się nad kamizelkami ratunkowymi pneumatycznymi. Czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia? Czy warto dać parę groszy więcej czy kupić zwykłe?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.09.2010 08:20

Na moje oko nie ma sensu kilkukrotnie przepłacać. Pneumat niby jest wygodniejszy i zajmuje mniej miejsca w transporcie, ale:
- występuje koszt użycia kamizelki (wymiana naboju czy np pastylki zabezpieczającej zawór),
- nie jest natychmiast gotowa do użycia (czas napełnienia to ok 5 sek) co w przypadku dzieciaka gdyby wpadł do wody ma spore znaczenie bo w przeciągu tych 5 sek. dzieciak może nabrać sporo wody w płuca,
- pływając na gumjaku z dzieciarnią często podpływałem i cumowałem przy plaży przy bojach wygradzających tą plażę a dzieciaki w kamizelkach maściły bezpiecznie wpław te 40-50 m do brzegu.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.09.2010 09:05

Dodatkowo - kamizelka "tradycyjna" może czasami przydać się jako "poddupnik" :lol: (zwłaszcza na kamienistych plażach CRO - odwiedzanych od strony wody).
O kamizelki pneumatyczne trzeba trochę bardziej dbać (np. sprawdzać przydatność naboju) i niestety nigdy nie masz pewności, że w momencie gdy potrzebujesz to akurat zadziała :oops:
Takie kamizelki pneumatyczne są dobre na jachtach żaglowych, gdzie musisz trochę "poskakać" :wink: po pokładzie uwijając się przy osprzęcie. Na pontonie nie ma takiej konieczności.
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 10.09.2010 10:36

Czyli brać zwykłe. Może jakiś sprawdzony model i gdzie kupować?
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.09.2010 10:45

infob napisał(a):Czyli brać zwykłe. Może jakiś sprawdzony model i gdzie kupować?

Ja kupiłem na alledrogro tzw. pasy ratunkowe
(takie jak ten:)
Obrazek

Dałem po 60zł za sztukę (w bakista.pl chcą około 120zł :) )
Podczas pływania w CRO - tylko szkrabowi kazałem cały czas mieć to na sobie.
My z żoną mieliśmy je po prostu pod ręką, aby w razie jakiegoś zagrożenia założyć - nie są zbyt wygodne do noszenia 8O
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.09.2010 11:31

Ja kupiłem takie kamizelki. Przy spokojnym i umiarkowanym Jadranie też tylko dzieciarnia zakładała a na moim siedzieli. Jak zaczęło dmuchać na Rabie i morze wyglądało mi na pograniczu 4 i 5 to pływając sam osobiście założyłem kamizelkę. Wtedy niestety dla dzieciaków już był szlaban na gumjak a mnie dupa od ławeczki przez 3 dni bolała jakby mi ktoś nakopał :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.09.2010 06:19

infob napisał(a):Czyli brać zwykłe. Może jakiś sprawdzony model i gdzie kupować?

Najważniejsze ze ma Wheel mark oznaczenie.

Obrazek

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone