Kiedyś było ich zdecydowanie więcej, rozrzucone w większości po całym kraju, służyły lepszym lub gorszym celom. Dziś to częstokroć miejsca na ciekawe i przyjemne spędzenie czasu, niejednokrotnie to obszary wyjątkowo malownicze i fotogeniczne szczególnie, gdy zostały przeobrażone w zbiorniki wodne.
Chodzi jak w tytule o nieczynne kamieniołomy i wyrobiska, zapadliska zalane wodą, które dla mnie i moich znajomych okazują się bardzo ciekawymi miejscami, godnymi odwiedzenia i spędzenia czasu.
Z tego co się zorientowałem to na forum jest nieco o tego typu miejscach jak np. tu i tu czy ogólnie do wyszukania tuw HR, ale rozrzucone w wielu, wielu wątkach jako jedynie krótka informacja.
Jeśli interesują Was tego typu klimaty i posiadacie jakieś swoje zdjęcia, opisy, mapki dojazdu takich miejsc w PL, HR i ogólnie EU itp. to zapraszam do umieszczania.
Osoby, których temat nie interesuje i nie przypadł do gustu nie muszą w nim uczestniczyć; zachęcam oczywiście do przestrzegania ostrzeżeń podanych przez władze w takich miejscach; jeżeli jest identyczny temat na forum, a ja go nie znalazłem to proszę moda o podpięcie.