Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamienie w Antenie i Santorini na deser :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.11.2016 20:22

tony montana napisał(a):Ladne niebieskie niebo i kopulka....
Nic.tylko pozazdroscic Dziewczetom

(Oczywiscie NIE LICZE nawet na odp na moj koment)....
Ojjjj Tony, bo jeszcze pomyślę, że jesteś obrażalski ... :smo:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.11.2016 21:43

tony montana napisał(a):Ladne niebieskie niebo i kopulka....
Nic.tylko pozazdroscic Dziewczetom.

A czy my przypadkiem nie chciałyśmy Cię zabrać jako bodyguarda :mrgreen: ?
Ale Ty, że żona ... czy coś w tym guście wspominałeś :P :oczko_usmiech: ...
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 28.11.2016 22:48

Kochane, mam kilka stron zaległości. Nadrobię! zdjęcia fenomenalne!
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.11.2016 23:19

Potter napisał(a):...obłęd Myszy w temacie poszukiwania tego widoku ... przechodził wszelkie ludzkie wyobrażenie ... Jestem przekonana, że gdybym jej nie pomogła, do tej pory szlajałaby się po Thirze oglądając każdą kopułkę z nadzieją, że to może jednak ta !

:mrgreen:
Mnie też czasem opętuje taki obłęd :lol: . A porównywała może, czy dobrze dobrała kolor paznokci do kopułki? :oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.11.2016 10:07

Potter napisał(a):Tego dnia doświadczyłyśmy słynnych santoryńskich wiatrów :wink:

A co jadłyście ?
:wink:

Fotki bajka, widoki tych megabołtów na dole muszą robić wrażenie na żywo.
:hut:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2016 10:15

kkra napisał(a):Kochane, mam kilka stron zaległości. Nadrobię! zdjęcia fenomenalne!
Spokojnie ... dziś chyba nie będzie odcinka ... ogłaszam strajk i żądam ocieplenia :evil:

Mikeee napisał(a):
Potter napisał(a):...obłęd Myszy w temacie poszukiwania tego widoku ... przechodził wszelkie ludzkie wyobrażenie ... Jestem przekonana, że gdybym jej nie pomogła, do tej pory szlajałaby się po Thirze oglądając każdą kopułkę z nadzieją, że to może jednak ta !

:mrgreen:
Mnie też czasem opętuje taki obłęd :lol: .
Tu jest chyba więcej takich obłąkańców ... :oczko_usmiech:

kaszubskiexpress napisał(a):
Potter napisał(a):Tego dnia doświadczyłyśmy słynnych santoryńskich wiatrów :wink:

A co jadłyście ?
:wink:
No jak to co ... fresh pies :lool:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2016 10:20

Czyli były odgłosy ... hau hau, hau hau :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.11.2016 11:53

mysza73 napisał(a):
kkra napisał(a):Kochane, mam kilka stron zaległości. Nadrobię! zdjęcia fenomenalne!
Spokojnie ... dziś chyba nie będzie odcinka ... ogłaszam strajk i żądam ocieplenia :evil:

A co Ty pilot Lufthansy?
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.11.2016 14:01

Potter napisał(a):Jak zapewne wiecie, każdy z nas ma jakiegoś "zajoba" :lol: . Moim na tej wycieczce była Anafiotika i skałka Skaros na Santorini :mrgreen: . Jednak obłęd Myszy w temacie poszukiwania tego widoku ... przechodził wszelkie ludzkie wyobrażenie ... Jestem przekonana, że gdybym jej nie pomogła, do tej pory szlajałaby się po Thirze oglądając każdą kopułkę z nadzieją, że to może jednak ta ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

Też opętało mnie poszukiwanie tej kopułki. Trochę trwało zanim trafiliśmy autem w odpowiednie miejsce na odpowiedni parking.
To właśnie w miejscu gdzie można zrobić sobie zdjęcie z kopułką w tle najbardziej naraziły się nam skośnoocy turyści.

Santorini mogłabym odwiedzać co jakiś czas. Dla takiego widoku.
Przeeeepięęęęęęknie.
Obrazek
Z ogromną przyjemnością spacerowałam z Wami po wyspie. :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2016 14:35

Lidia K napisał(a):Santorini mogłabym odwiedzać co jakiś czas. Dla takiego widoku.
Przeeeepięęęęęęknie.
No ja chyba też :oczko_usmiech: ,
ale mam też wielką ochotę porównać Santorini z innymi Cykladami :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2016 14:36

Kamienie w Antenie i Santorini na deser ... :oczko_usmiech:
ciąg dalszy :mrgreen:

Na lotnisku w Antenie jesteśmy około 2 w nocy ... :roll:
Jak to się mówi cimno, zimno a do domu daleko ... :wink:
Ale co to dla nas ... my mamy plan :oczko_usmiech:
Najpierw ruszamy na poszukiwania przechowalni bagażu ... no i kręcimy się z góry na dół, po tym całkiem sporym terminalu :roll:
Ale w końcu odnajdujemy nasz obiekt pożądania :mrgreen: i zostawiamy tam nasze walizeczki :mrgreen:
Następny nasz cel, to znalezienie jakiegoś "wygodnego" miejsca do przekimania się kilka godzin, aż wstanie słoneczko :wink:
Czytałam, że w McDonaldzie są całkiem wygodne kanapy :wink:
Poszłam sprawdzić ... wyglądały całkiem wygodnie, większość była już zajętych 8O , ale klima działała tam tak ostro, że bez śpiworka ani rusz (ci co tam spali byli lepiej od nas przygotowani, mieli kocyki, śpiworki itp 8O ).
Wybieramy więc knajpkę z miarę wygodnymi fotelami ... robimy z nich łóżko ... i idziemy spać :oczko_usmiech:

Wyglądamy mniej więcej tak jak ta moja "sąsiadka" :lool:
Obrazek

Potter było trochę niewygodnie, bo jak rozdawali rozum, to ona stała w kolejce po wzrost :wink:
zsunęła więc sobie 3 wysokie barowe krzesła 8O i tak przekimała do rana :oczko_usmiech:
Obrazek

Około 6 terminal zaczął ożywać ... więc i my powoli wracamy do życia :wink:
Potter wyczytała, że o 7.15 mamy autobus do Rafiny ... bo to tam chciałyśmy spędzić ostatnie godziny na greckiej ziemi :mrgreen:
Odnajdujemy przystanek, na którym już czeka nasz autobus, kupujemy u kierowcy bileciki - po 4 euro :D i po około 15 minutach jesteśmy nad morzem :oczko_usmiech:

Dojechałyśmy akurat na wschód słoneczka :D

Obrazek

Obrazek

Jako że noc i poranek był całkiem chłodny 8O , ubrałam się we wszystko co miałam przy sobie ... wyglądałam jak uchodźca :roll: :oops:

Obrazek

Obrazek

Targ rybny już otwarty :D , można kupić świeże owoce morza :mrgreen:

Obrazek

Robimy sobie poranny spacerek ... na górkę ... do fajnie prezentującej się na zdjęciach kapliczki ... :mrgreen:
W rzeczywistości też była fajna :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

W porcie promowym spory ruch ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajmujemy ławeczki na słoneczku i czekamy aż dzień całkiem się obudzi i zrobi się jakaś bardziej normalna temperatura - zdążyłyśmy się już przyzwyczaić do upałów i zrobiłyśmy się bardziej wymagające :wink:

Im słoneczko było wyżej, tym mocniej przygrzewało ... aż wreszcie zrobiło się "normalnie" :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy na kawkę ... wybierając kawiarnię najważniejsze było, żeby miała ładny widok i wygodne kanapy ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Pierwszy raz widzę takie owoce na palmie ... 8O
Obrazek

Obrazek

Jak widać zrobiło się gorąco i teraz dla odmiany musiałam rozbierać się ze wszystkiego co się dało :wink:
Obrazek

Obrazek

Byłyśmy też na miejskiej plaży ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prom który rano wypłynął już wracał :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale nadeszła ta chwila, że trzeba było jechać na lotnisko ... :(

A na lotnisku ... jak to na lotnisku ... nuda :roll:
Obrazek

Obrazek

Wsiadamy do samolotu ... Potter oczywiście narobiła kwasu i pomyliła miejsca :roll: :smo:
Obrazek

W Modlinie przywitały nas jakieś niekrasnoludzko dziwne temperatury 8O :roll: :evil:
I tak oto nasza wycieczka dobiegła niestety końca :cry: :cry: :cry:

A co do finansowej strony ... bo niektórych to interesuje :wink:
Bilety samolotowe, jak to już wcześniej było powiedziane - około 400 pln za osobę
Apartman w Atenach - 100 euro, za całość :wink:
Apartman w Perissie - 130 euro, za całość (Potter, koryguj jak coś kręcę :wink: )
Wypożyczenie auta - 100 euro
No i to tyle kosztów stałych ... :wink:
Znaczącym wydatkiem były bilety za "kamienie" w Atenach - 30 euro ... no ale raz się żyje :oczko_usmiech:
Według mnie było to całkiem tania i miła wycieczka ... :mrgreen:
Teraz mamy w planie Mykonos ... 8)

-------------------------------------------- :hearts: KONIEC :hearts: ---------------------------------------------------

Dzięki za miłe towarzystwo i do zobaczenia, mam nadzieję niedługo ... :smo: :papa:
Ostatnio edytowano 10.01.2019 13:21 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.11.2016 14:45

mysza73 napisał(a): (ci co tam spali byli lepiej od nas przygotowani, mieli kocyki, śpiworki itp 8O ).

No coś takiego, to na samolot też warto się przygotować jak na prom.... 8O :D

mysza73 napisał(a): Teraz mamy w planie Mykonos ... 8)

Widzę, że pierwsze kroki w tym celu poczynione... Rafina i promy co z niej na Mykonos pływają rozpoznane :lol: (płynęliśmy takim czerwonym Fast Ferries co to rano wypłynął i już wracał :) )

mysza73 napisał(a):i do zobaczenia, mam nadzieję niedługo ... :smo: :papa:

Też mam nadzieję :idea:

Dzięki :idea:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.11.2016 14:48

mysza73 napisał(a):Teraz mamy w planie Mykonos ... 8)

Wiosną ?

Fajnie się z Wami podróżuje.
Naprawdę niedroga ta wyprawa.

Pozdro.
:hut:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.11.2016 14:50

Te ostatnie zdjęcia pooglądam ja zwykle w domu :twisted:

Co do kosztów: to brakuje mi kosztu paliwa (chyba na wodę nie jeździłyście? a z ciekawości to ile tych km po Santorini zrobiłybyście?), parkingów w Grecji nie ma na szczęście, komunikacji w Atenach.
O folgowaniu sobie pysznościami (w tym dla mnie pyszną baklawą) to już nie liczę.... Ale bym zjadła teraz gyrosika w picie i baklawę...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2016 14:51

mysza73 napisał(a):Dzięki za miłe towarzystwo i do zobaczenia, mam nadzieję niedługo ... :smo: :papa:

Dzięki :idea: ...i do zobaczenia :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Kamienie w Antenie i Santorini na deser :-) - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies