Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamienie w Antenie i Santorini na deser :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.11.2016 19:22

tony montana napisał(a):Ladne niebieskie niebo i kopulka....
Nic.tylko pozazdroscic Dziewczetom

(Oczywiscie NIE LICZE nawet na odp na moj koment)....
Ojjjj Tony, bo jeszcze pomyślę, że jesteś obrażalski ... :smo:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.11.2016 20:43

tony montana napisał(a):Ladne niebieskie niebo i kopulka....
Nic.tylko pozazdroscic Dziewczetom.

A czy my przypadkiem nie chciałyśmy Cię zabrać jako bodyguarda :mrgreen: ?
Ale Ty, że żona ... czy coś w tym guście wspominałeś :P :oczko_usmiech: ...
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 28.11.2016 21:48

Kochane, mam kilka stron zaległości. Nadrobię! zdjęcia fenomenalne!
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.11.2016 22:19

Potter napisał(a):...obłęd Myszy w temacie poszukiwania tego widoku ... przechodził wszelkie ludzkie wyobrażenie ... Jestem przekonana, że gdybym jej nie pomogła, do tej pory szlajałaby się po Thirze oglądając każdą kopułkę z nadzieją, że to może jednak ta !

:mrgreen:
Mnie też czasem opętuje taki obłęd :lol: . A porównywała może, czy dobrze dobrała kolor paznokci do kopułki? :oczko_usmiech:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.11.2016 09:07

Potter napisał(a):Tego dnia doświadczyłyśmy słynnych santoryńskich wiatrów :wink:

A co jadłyście ?
:wink:

Fotki bajka, widoki tych megabołtów na dole muszą robić wrażenie na żywo.
:hut:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2016 09:15

kkra napisał(a):Kochane, mam kilka stron zaległości. Nadrobię! zdjęcia fenomenalne!
Spokojnie ... dziś chyba nie będzie odcinka ... ogłaszam strajk i żądam ocieplenia :evil:

Mikeee napisał(a):
Potter napisał(a):...obłęd Myszy w temacie poszukiwania tego widoku ... przechodził wszelkie ludzkie wyobrażenie ... Jestem przekonana, że gdybym jej nie pomogła, do tej pory szlajałaby się po Thirze oglądając każdą kopułkę z nadzieją, że to może jednak ta !

:mrgreen:
Mnie też czasem opętuje taki obłęd :lol: .
Tu jest chyba więcej takich obłąkańców ... :oczko_usmiech:

kaszubskiexpress napisał(a):
Potter napisał(a):Tego dnia doświadczyłyśmy słynnych santoryńskich wiatrów :wink:

A co jadłyście ?
:wink:
No jak to co ... fresh pies :lool:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2016 09:20

Czyli były odgłosy ... hau hau, hau hau :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.11.2016 10:53

mysza73 napisał(a):
kkra napisał(a):Kochane, mam kilka stron zaległości. Nadrobię! zdjęcia fenomenalne!
Spokojnie ... dziś chyba nie będzie odcinka ... ogłaszam strajk i żądam ocieplenia :evil:

A co Ty pilot Lufthansy?
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.11.2016 13:01

Potter napisał(a):Jak zapewne wiecie, każdy z nas ma jakiegoś "zajoba" :lol: . Moim na tej wycieczce była Anafiotika i skałka Skaros na Santorini :mrgreen: . Jednak obłęd Myszy w temacie poszukiwania tego widoku ... przechodził wszelkie ludzkie wyobrażenie ... Jestem przekonana, że gdybym jej nie pomogła, do tej pory szlajałaby się po Thirze oglądając każdą kopułkę z nadzieją, że to może jednak ta ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

Też opętało mnie poszukiwanie tej kopułki. Trochę trwało zanim trafiliśmy autem w odpowiednie miejsce na odpowiedni parking.
To właśnie w miejscu gdzie można zrobić sobie zdjęcie z kopułką w tle najbardziej naraziły się nam skośnoocy turyści.

Santorini mogłabym odwiedzać co jakiś czas. Dla takiego widoku.
Przeeeepięęęęęęknie.
Obrazek
Z ogromną przyjemnością spacerowałam z Wami po wyspie. :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2016 13:35

Lidia K napisał(a):Santorini mogłabym odwiedzać co jakiś czas. Dla takiego widoku.
Przeeeepięęęęęęknie.
No ja chyba też :oczko_usmiech: ,
ale mam też wielką ochotę porównać Santorini z innymi Cykladami :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2016 13:36

Kamienie w Antenie i Santorini na deser ... :oczko_usmiech:
ciąg dalszy :mrgreen:

Na lotnisku w Antenie jesteśmy około 2 w nocy ... :roll:
Jak to się mówi cimno, zimno a do domu daleko ... :wink:
Ale co to dla nas ... my mamy plan :oczko_usmiech:
Najpierw ruszamy na poszukiwania przechowalni bagażu ... no i kręcimy się z góry na dół, po tym całkiem sporym terminalu :roll:
Ale w końcu odnajdujemy nasz obiekt pożądania :mrgreen: i zostawiamy tam nasze walizeczki :mrgreen:
Następny nasz cel, to znalezienie jakiegoś "wygodnego" miejsca do przekimania się kilka godzin, aż wstanie słoneczko :wink:
Czytałam, że w McDonaldzie są całkiem wygodne kanapy :wink:
Poszłam sprawdzić ... wyglądały całkiem wygodnie, większość była już zajętych 8O , ale klima działała tam tak ostro, że bez śpiworka ani rusz (ci co tam spali byli lepiej od nas przygotowani, mieli kocyki, śpiworki itp 8O ).
Wybieramy więc knajpkę z miarę wygodnymi fotelami ... robimy z nich łóżko ... i idziemy spać :oczko_usmiech:

Wyglądamy mniej więcej tak jak ta moja "sąsiadka" :lool:
Obrazek

Potter było trochę niewygodnie, bo jak rozdawali rozum, to ona stała w kolejce po wzrost :wink:
zsunęła więc sobie 3 wysokie barowe krzesła 8O i tak przekimała do rana :oczko_usmiech:
Obrazek

Około 6 terminal zaczął ożywać ... więc i my powoli wracamy do życia :wink:
Potter wyczytała, że o 7.15 mamy autobus do Rafiny ... bo to tam chciałyśmy spędzić ostatnie godziny na greckiej ziemi :mrgreen:
Odnajdujemy przystanek, na którym już czeka nasz autobus, kupujemy u kierowcy bileciki - po 4 euro :D i po około 15 minutach jesteśmy nad morzem :oczko_usmiech:

Dojechałyśmy akurat na wschód słoneczka :D

Obrazek

Obrazek

Jako że noc i poranek był całkiem chłodny 8O , ubrałam się we wszystko co miałam przy sobie ... wyglądałam jak uchodźca :roll: :oops:

Obrazek

Obrazek

Targ rybny już otwarty :D , można kupić świeże owoce morza :mrgreen:

Obrazek

Robimy sobie poranny spacerek ... na górkę ... do fajnie prezentującej się na zdjęciach kapliczki ... :mrgreen:
W rzeczywistości też była fajna :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

W porcie promowym spory ruch ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajmujemy ławeczki na słoneczku i czekamy aż dzień całkiem się obudzi i zrobi się jakaś bardziej normalna temperatura - zdążyłyśmy się już przyzwyczaić do upałów i zrobiłyśmy się bardziej wymagające :wink:

Im słoneczko było wyżej, tym mocniej przygrzewało ... aż wreszcie zrobiło się "normalnie" :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy na kawkę ... wybierając kawiarnię najważniejsze było, żeby miała ładny widok i wygodne kanapy ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Pierwszy raz widzę takie owoce na palmie ... 8O
Obrazek

Obrazek

Jak widać zrobiło się gorąco i teraz dla odmiany musiałam rozbierać się ze wszystkiego co się dało :wink:
Obrazek

Obrazek

Byłyśmy też na miejskiej plaży ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prom który rano wypłynął już wracał :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No ale nadeszła ta chwila, że trzeba było jechać na lotnisko ... :(

A na lotnisku ... jak to na lotnisku ... nuda :roll:
Obrazek

Obrazek

Wsiadamy do samolotu ... Potter oczywiście narobiła kwasu i pomyliła miejsca :roll: :smo:
Obrazek

W Modlinie przywitały nas jakieś niekrasnoludzko dziwne temperatury 8O :roll: :evil:
I tak oto nasza wycieczka dobiegła niestety końca :cry: :cry: :cry:

A co do finansowej strony ... bo niektórych to interesuje :wink:
Bilety samolotowe, jak to już wcześniej było powiedziane - około 400 pln za osobę
Apartman w Atenach - 100 euro, za całość :wink:
Apartman w Perissie - 130 euro, za całość (Potter, koryguj jak coś kręcę :wink: )
Wypożyczenie auta - 100 euro
No i to tyle kosztów stałych ... :wink:
Znaczącym wydatkiem były bilety za "kamienie" w Atenach - 30 euro ... no ale raz się żyje :oczko_usmiech:
Według mnie było to całkiem tania i miła wycieczka ... :mrgreen:
Teraz mamy w planie Mykonos ... 8)

-------------------------------------------- :hearts: KONIEC :hearts: ---------------------------------------------------

Dzięki za miłe towarzystwo i do zobaczenia, mam nadzieję niedługo ... :smo: :papa:
Ostatnio edytowano 10.01.2019 12:21 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.11.2016 13:45

mysza73 napisał(a): (ci co tam spali byli lepiej od nas przygotowani, mieli kocyki, śpiworki itp 8O ).

No coś takiego, to na samolot też warto się przygotować jak na prom.... 8O :D

mysza73 napisał(a): Teraz mamy w planie Mykonos ... 8)

Widzę, że pierwsze kroki w tym celu poczynione... Rafina i promy co z niej na Mykonos pływają rozpoznane :lol: (płynęliśmy takim czerwonym Fast Ferries co to rano wypłynął i już wracał :) )

mysza73 napisał(a):i do zobaczenia, mam nadzieję niedługo ... :smo: :papa:

Też mam nadzieję :idea:

Dzięki :idea:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.11.2016 13:48

mysza73 napisał(a):Teraz mamy w planie Mykonos ... 8)

Wiosną ?

Fajnie się z Wami podróżuje.
Naprawdę niedroga ta wyprawa.

Pozdro.
:hut:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.11.2016 13:50

Te ostatnie zdjęcia pooglądam ja zwykle w domu :twisted:

Co do kosztów: to brakuje mi kosztu paliwa (chyba na wodę nie jeździłyście? a z ciekawości to ile tych km po Santorini zrobiłybyście?), parkingów w Grecji nie ma na szczęście, komunikacji w Atenach.
O folgowaniu sobie pysznościami (w tym dla mnie pyszną baklawą) to już nie liczę.... Ale bym zjadła teraz gyrosika w picie i baklawę...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2016 13:51

mysza73 napisał(a):Dzięki za miłe towarzystwo i do zobaczenia, mam nadzieję niedługo ... :smo: :papa:

Dzięki :idea: ...i do zobaczenia :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Kamienie w Antenie i Santorini na deser :-) - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone