Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamienie w Antenie i Santorini na deser :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.11.2016 12:59

Potter napisał(a): I jeszcze ruiny jakiegoś zamku tam są ...

Ruiny zamku są w Platamonas. Ładny widoczek na wybrzeże stamtąd 8) .
Na Riwierze Olimpijskiej też byłam uuuuuuu albo i więcej lat temu. Meteory i Olimp super, RO jako całość taka sobie.

Wracając do głównego tematu wątku
mysza73 napisał(a): ...
Obrazek

Zachodzik cud miód, tylko trochę krzywo :oczko_usmiech: .
Teraz już wiem co straciłam :? :roll: .
Ostatnio edytowano 07.11.2016 13:03 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 07.11.2016 12:59

Potter napisał(a):Ooooo 8O ! W Leptokarii byłam uuuuuuu albo i więcej lat temu :D . Z tego co pamiętam to faktycznie warto z tej lokalizacji odwiedzić przede wszystkim Meteory, Olimp, Dion. Saloniki też, ale wg mnie nie ma tam nic ciekawego. Mnie osobiście bardzo podobała się leżąca blisko Leptokarii wioska, którą nazywaliśmy Stare Pantalony :lol: . I jeszcze ruiny jakiegoś zamku tam są ...

No to miło spotkać Kogoś kto tam był i to jeszcze Potter :lol:
A pamiętasz może jak wyglądają okoliczne plaże :?: Jak dla mnie zwiedzanie musi być i to sporo ale pewnie jeszcze ze 2-3 lata ze względu na roczną pociechę bardzo nie poszaleję a jakaś frajda z wakacji dla dzieci też przecież musi być ( a i tak są bardzo wyrozumiałe dla mnie w tym temacie :oczko_usmiech: )
No i ogólnie myślisz, że warto spędzić tam 2 tygodnie :?: połowa pewnie z tego to jakieś wycieczki będą.

Pozdawiam :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.11.2016 13:51

Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):U nas będzie Grecja tylko jednak nie Korfu a Riwiera Olimpijska.

Wybierz Sithonię, na pewno lepsze od RO, ale nie to co Lefkada (RO i Lef. oceniam po zdjęciach)

Na pewno wezmę Twoje wskazówki pod uwagę, aczkolwiek już wstępnie mamy noclegi zaklepane w miejscowości Paralia Leptokaria. Generalnie rzut beretem na Olimp, blisko Saloniki i Chalkidiki a i do Meteorów damy radę dojechać wiec sporo rzeczy, których jeszcze w Grecji nie widziałam.

Też mieliśmy na oku tą Leptokarię, app. w pierwszej linii brzegowej za 40 eur (2+1) 10-19.07. I dokładnie taki sam plan zwiedzania. Ale jednak zdjęcia plaż RO a Pelion i Sithonia, spowodowały, że Leptok. wyleciała w kosmos i myśleliśmy nad Pelionem i Shit. I wybraliśmy środkowy palec...

Beata W. napisał(a):A pamiętasz może jak wyglądają okoliczne plaże :?:.............
No i ogólnie myślisz, że warto spędzić tam 2 tygodnie :?:

Wejdź ba forum greckie, wszyscy tamtejsze plaże odradzają, chyba, że one mają być tylko uzupełnieniem zwiedzania...
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.11.2016 16:32

piekara114 napisał(a):Wejdź ba forum greckie, wszyscy tamtejsze plaże odradzają, chyba, że one mają być tylko uzupełnieniem zwiedzania...

Z tego co widziałem w necie to plaże są tam fajnie i piaszczyste...takie jak na Halce... :wink:
Wiara odradza RO...bo podobno tam klimatu Grecji się nie poczuje...

Oczywiście ZACHÓD w takiej scenerii...se teraz poklaskałem :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 07.11.2016 18:52

mysza73 napisał(a):I już ... przedstawienie zakończone ... rozlegają się oklaski ...

A podziękowałyście oklaskami za przedstawienie :wink:
Nam się udzieliła atmosfera zabawy słoneczka z publicznością. :)
Fajne miejsce na oglądanie zachodu słońca, takiej atmosfery nie było nigdzie w Danii(pokażemy jak było) czy nad naszym Bałtykiem. :(
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.11.2016 19:07

Dopiero teraz mogłam ten zachód zobaczyć, bo myszy zdjęcia w pracy raz widzę, raz nie widzę :twisted: :twisted:

mysza73 napisał(a):No nie wiem ... miałam nadzieję, że to słońce do góry nogami zajdzie albo co :wink: ... no zachód jak zachód ... :oczko_usmiech:

Moje zdanie już tiwa wyraził:
tiwa napisał(a):Zachód słońca ... jak to zachód, ale otoczka tego wydarzenia sympatyczna :)

Już kilka razy pisałam, najlepsze zachody słońca to tylko u nas nad Bałtykiem :hearts: :hearts: :hearts:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 07.11.2016 19:28

ajdadi napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wejdź ba forum greckie, wszyscy tamtejsze plaże odradzają, chyba, że one mają być tylko uzupełnieniem zwiedzania...

Z tego co widziałem w necie to plaże są tam fajnie i piaszczyste...takie jak na Halce... :wink:
Wiara odradza RO...bo podobno tam klimatu Grecji się nie poczuje...

Oczywiście ZACHÓD w takiej scenerii...se teraz poklaskałem :papa:
piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):U nas będzie Grecja tylko jednak nie Korfu a Riwiera Olimpijska.

Wybierz Sithonię, na pewno lepsze od RO, ale nie to co Lefkada (RO i Lef. oceniam po zdjęciach)

Na pewno wezmę Twoje wskazówki pod uwagę, aczkolwiek już wstępnie mamy noclegi zaklepane w miejscowości Paralia Leptokaria. Generalnie rzut beretem na Olimp, blisko Saloniki i Chalkidiki a i do Meteorów damy radę dojechać wiec sporo rzeczy, których jeszcze w Grecji nie widziałam.

Też mieliśmy na oku tą Leptokarię, app. w pierwszej linii brzegowej za 40 eur (2+1) 10-19.07. I dokładnie taki sam plan zwiedzania. Ale jednak zdjęcia plaż RO a Pelion i Sithonia, spowodowały, że Leptok. wyleciała w kosmos i myśleliśmy nad Pelionem i Shit. I wybraliśmy środkowy palec...

Beata W. napisał(a):A pamiętasz może jak wyglądają okoliczne plaże :?:.............
No i ogólnie myślisz, że warto spędzić tam 2 tygodnie :?:

Wejdź ba forum greckie, wszyscy tamtejsze plaże odradzają, chyba, że one mają być tylko uzupełnieniem zwiedzania...

No to mi teraz zagwostkę daliście :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

No cóż pojadę teraz na weekend pooglądać ten nadbałtycki zachód słońca ( o ile jakimś cudem jakieś słońce będzie o tej porze :mrgreen: ) i może coś wymyślę, w sumie do wakacji jeszcze trochę czasu.

No zachód na Santorini naprawdę na oklaski zasługuje 8O
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 07.11.2016 20:47

Moim skromnym zdaniem RO na 2 tygodnie to dość długo. My tam byliśmy właśnie 2 tygodnie, ale moje dzieciaki to tak jak ja wodne stwory i z basenów hotelowych nie wychodziły (a byliśmy w hotelu Olympian Bay) . Młody miał wtedy 1,5 roku.
A co do plaż to są one raczej kamieniste. W samej Leptokarii, która na marginesie jest wylęgarnią Polaków, plaża jest taka bardzo drobno żwirowa, odpowiednia dla dzieci. Przynajmniej taka była 15 lat temu :D .
Bardzo sympatycznie wspominamy rownież park wodny pod Salonikami, może dlatego, że był to pierwszy tego typu obiekt na jakim byliśmy 8) .
No i METEORY :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . To sam cud, miód i orzeszki :papa: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.11.2016 08:49

Kamienie w Antenie i Santorini na deser ... :oczko_usmiech:
ciąg dalszy :mrgreen:

11 października

Na ten dzień były w planach kolorowe plaże, a na koniec santoryńskie "trójmiasto" ...
Zaczynamy więc bez zbędnej zwłoki :mrgreen:
Troszkę tylko niepokoiły nas chmury na niebie ... a i prognozy na ten dzień były niewyraźne ... :?
Na początek jedziemy do oddalonej o kilka kilometrów od Perissy Vlichady :D

Mimo chmurek dzień zaczął się bardzo miło ... :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potter to chyba w założeniach jej rodziców miała być chłopakiem ... zawsze musiała wleźć najwyżej jak się da ... :roll: :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plaża i klify są suuuper :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Jak będziecie w okolicy koniecznie musicie tam zajrzeć :!:

:papa: :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 08.01.2019 12:33 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.11.2016 09:20

mysza73 napisał(a):Jak będziecie w okolicy koniecznie musicie tam zajrzeć :!:

Zajrzeliśmy :cool:
Może nie poprzyglądaliśmy się aż tak wnikliwie, ale zawsze to coś :D

kulka53 napisał(a):Plaża w cieniu komina :cool: , ale w sumie całkiem duża i fajna.
Obrazek

Podobne "twory" (w sensie - klify, nie kominy :) ) są też na środkowo-wschodnim wybrzeżu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.11.2016 09:32

To będzie to plażowanie czy nie, bo plażowego ekwipunku to ja nie widzę.....

Jakbym tam z Wami była to co najmniej jeden dzień musiałby być na plażę poświęcony, najlepiej żwirowo-kamienistą, aby pod wodą COŚ było :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.11.2016 09:33

Potter napisał(a):Moim skromnym zdaniem RO na 2 tygodnie to dość długo. My tam byliśmy właśnie 2 tygodnie, ale moje dzieciaki to tak jak ja wodne stwory i z basenów hotelowych nie wychodziły (a byliśmy w hotelu Olympian Bay) . Młody miał wtedy 1,5 roku.
A co do plaż to są one raczej kamieniste. W samej Leptokarii, która na marginesie jest wylęgarnią Polaków, plaża jest taka bardzo drobno żwirowa, odpowiednia dla dzieci. Przynajmniej taka była 15 lat temu :D .
Bardzo sympatycznie wspominamy rownież park wodny pod Salonikami, może dlatego, że był to pierwszy tego typu obiekt na jakim byliśmy 8) .
No i METEORY :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . To sam cud, miód i orzeszki :papa: .

Dziękuję za Twoje skromne zdanie. Moja mała będzie miała niecałe 2 latka a już w tym roku z wody nie mogłam jej wyjąć o 6 - latce nie wspomnę :lol:

Szkoda, że te Santorini tak daleko bo może bym plany zmieniła jak na te Wasze fotki patrzę :lol:

Pozdrawiam :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.11.2016 09:35

piekara114 napisał(a):To będzie to plażowanie czy nie, bo plażowego ekwipunku to ja nie widzę.....

Jakbym tam z Wami była to co najmniej jeden dzień musiałby być na plażę poświęcony, najlepiej żwirowo-kamienistą, aby pod wodą COŚ było :D

No Beata, przecież była Potter w wodzie a Mysza skrzydełek zapomniała :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.11.2016 09:40

Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):To będzie to plażowanie czy nie, bo plażowego ekwipunku to ja nie widzę.....

No Beata, przecież była Potter w wodzie a Mysza skrzydełek zapomniała :oczko_usmiech:

Ale ja myślę o takim plażowaniu pełną gębą... no parasol mogę im odpuścić bo budżetowo leciały, to nie zabrały :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.11.2016 09:46

Spokojnie ... to było dopiero 9 rano :roll: ,

a kąpiel w morzu była każdego dnia ... :oczko_usmiech: ,
a ekwipunek ... kostiumy miałyśmy na sobie :oczko_usmiech: , a moje skrzydełka były w bagażniku (oczywiście jak były potrzebne to zapomniałam i musiałam się wracać :roll: ),

o całym dniu na plaży mowy być nie mogło ... bo byłyśmy tam tylko 4 dni, a miejsc do zobaczenia dużo ... :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Kamienie w Antenie i Santorini na deser :-) - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone