bluesman uważam, że pewne sprawy należy zostawić ludziom, którzy są do tego zatrudnieni. Nie miałem na myśli skrajnych sytuacji, typu jazda na podwójnym gazie. Ale o tym będzie w odpowiedzi do
trajanotrajano napisał(a):grypserek napisał(a):trajano napisał(a):...DO niedawna jazda po pijaku była zwyczajnie akceptowana, dopiero od niedawna ludzie zwracaja na to wiekszą uwagę...
Taaaaak akceptowana ... to ilu znajomych masz, którzy akceptują/akceptowali jazdę na podwójnym gazie? Proponuję złożyć dono... tfu... napiętnować ich zachowanie
Co prawda osobiście nigdy nie zdażyło mi sięwidzieć żadnego z moich znajomych w takiej sytuacji ale rozumiem przez twoją wypowiedź, że nie widzisz w tym najmniejszego problemu. Rozumiem że nie zrobiłbyś absolutnie nic w tym temacie? Poza tym nigdy nie mówiłem o donoszeniu, gdybyś zajrzał na stronę i przeczytał, dlaczego propaguję pomysł kamerek w samochodzie zrozumiałbyś bezsens bredzenia o donosicielstwie. Jeśli ktos ma taka ochotę to i bez niej zanosi nagrania na policję. Z kilkuset nagrań zamieszczonych na stronie może z 10 trafio na policję, z czego większość to nagrania kolizji, które pomogły ustalić sprawcę.
Hmmmm ... akceptowanie to nie to samo, co zrobienie. Przez to pojawiła się pewnie ta nieścisłość, dlatego nie wiem w jakim temacie bym nic nie zrobił. Czy dałbym znajomemu jechać jakby był wypity? Nie. A gdyby był po jednym-dwóch piwach? Siłą bym nie zatrzymał, po policję też bym nie zadzwonił.
trajano napisał(a):Poza tym nigdy nie mówiłem o donoszeniu, gdybyś zajrzał na stronę i przeczytał, dlaczego propaguję pomysł kamerek w samochodzie zrozumiałbyś bezsens bredzenia o donosicielstwie. Jeśli ktos ma taka ochotę to i bez niej zanosi nagrania na policję. Z kilkuset nagrań zamieszczonych na stronie może z 10 trafio na policję, z czego większość to nagrania kolizji, które pomogły ustalić sprawcę.
Chwila, chwila ... Pytanie
Tokisa i odpowiedź w temacie tego nie potwierdzają. Nie doniosę na gościa, który przejechał na czerwonym świetle, nie zatrzymał się na stopie, przejechał (o zgrozo!!!!) linię ciągłą czy też nie włączył kierunkowskazu. Bo co? Bo może to zrobić kolejny raz? Może mi podnieść ciśnienie, ale nie zadzwonię na policję, czy też nie zaniosę im nagrania.
Nie chce mi się już cytować, więc poleci ogólnie
Nie porównuj Polaków do Niemców, bo za dużo różni nas, jako społeczeństwo. Instytucja policji w różnych krajach jest różnie odbierana. U nas ... ja jakoś do nich szacunku nie mam, również z powodu "kolesiostwa", z tego względu uważam, że kamera powinna służyć w przypadkach orzeczenia o czyjejś karze.
trajano napisał(a):Donosicieli NIE, postawy obywatelskie TAK!
Potato, potahto