Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamerki samochodowe [samochodowe czarne skrzynki]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 16.07.2014 17:32

Ja na podroz... komorka z navi (Sygic EU), DVR, CB w tak daleka podroz jak 1080 km zestaw jak nalezy :) a na miejscu do zabaw we wodzie i robienia zdjec normalnych GoPRO HERO 3 BE i Canon EOS 350D. Chce z urlopu miec na pamiatke zdjecia, filmy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2014 18:17

Uderz w stół itd. To było tylko moje luźne zdanie w tym temacie, taka opinia, czy Ty montujesz to co napisałeś, czy nie, ja mam to tam gdzie to piórko, jak tobie jest to potrzebne to możesz sobie zamontować jeszcze GLONASS, GLONASS, Beidou, DORIS, GNSS, kamerę termowizyjną, zestaw satelitarny i co tam jeszcze ludzkość wymyśliła.
Co chcesz mieć z urlopu też mnie nie interesuje, tylko jak widzę następnego rodaka wyposażonego w te cudeńka to sobie tak myślę, czy przejechanie 1000, czy 1500 kilometrów bądź co bądź po prostych i w miarę łatwych drogach, urasta do problemu Europy z czasów Krzysztofa Kolumba.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2014 18:54

Z pow.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2014 18:56

Siemka Bociek.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 17.07.2014 06:51

To ja napisał(a):Uderz w stół itd. To było tylko moje luźne zdanie w tym temacie, taka opinia, czy Ty montujesz to co napisałeś, czy nie, ja mam to tam gdzie to piórko, jak tobie jest to potrzebne to możesz sobie zamontować jeszcze GLONASS, GLONASS, Beidou, DORIS, GNSS, kamerę termowizyjną, zestaw satelitarny i co tam jeszcze ludzkość wymyśliła.
Co chcesz mieć z urlopu też mnie nie interesuje, tylko jak widzę następnego rodaka wyposażonego w te cudeńka to sobie tak myślę, czy przejechanie 1000, czy 1500 kilometrów bądź co bądź po prostych i w miarę łatwych drogach, urasta do problemu Europy z czasów Krzysztofa Kolumba.

Ale kolego gdzie ty kogo masz i co lubisz mnie tez nie interesuje zabrales glos w watku do ktorego nic nie wniosles wiec z laski swojej poprostu zmien sobie watek do takich wypocin.

Jak wiekszosc osob jak nie wszyscy chce miec pamiatki z wakacji wiec biore sobie aparat i kamere proste. Co do trasy to wole jechac na pewniaka niz kombinowac po drodze jak mam w aucie male dziecko..... Ma byc bezpiecznie i jak po sznurku droga. Chcesz sobie zwiedzac i jechac z atrakcjami prosze bardzo. Skoro mamy czasy jakie mamy i dostep do technologi czemu z nich nie korzystac by ulatwic sobie zycie.

Pozdro i wiecej spokoju bo chyba zbyt nerwowy jestes :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2014 09:18

Nie mam z tym najmniejszego problemu, to raczej jest śmieszne, montowanie tego wszystkiego w samochodzie.
Lecz jak tobie do przejechania 1000km. jest nie zbędne, to twoja wola Panie.
Udanych wakacji i ciekawych filmów.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 17.07.2014 09:29

tego wszystkiego? :) CB radio ktore mam w aucie od 6 lat :) uratowalo mi du... juz ze 100x, telefon i tak biore na wakacje chyba jak kazdy :) a w nim mam GPSa wiec sobie mapa jest wlaczona :) Co do DVR to fakt moze to byc gadzet ale CB i GPS w aucie to przecierz normalka ;)

Jak rozumiem ty w aucie zero elektroniki i nawet radia nie masz? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2014 13:06

Pytasz o fabryczne wyposażenie, czy o to wszystko co jest montowane przez użytkownika.
Zawsze fascynowało mnie jak rodacy jeżdżą według CB, a nie według przepisów, chociaż po za granicami naszego pięknego Kraju i tak dostają s...... i jeżdżą według przepisów, jakoś można.
Ps. Na zakończenie, ja, tobie Serce na wyciągniętej dłoni, a Ty w niego sztylet wbijasz.
Ostatnio edytowano 17.07.2014 13:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 17.07.2014 13:09

To ja napisał(a):Ciekawe, nawi, winieta, CB, kamerka, jeszcze brakuje piórka w d........ i podróż jak marzenie.
Ps.Bym zapomniał, u niektórych jeszcze telefon.

Co do kamerki to zmienisz zdanie jak będziesz musiał jeżdzić do sądu(ja całe szczęście tylko 70 km w jedną stronę) 6 razy na sprawę i czekać na opinię biegłego aby zostać oczyszczonym z zarzutów mimo 8 świadków. Po tym doświadczeniu kamerka zawitała do auta :D Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2014 13:32

O ile mnie pamięć nie myli to mniej więcej jakiś miesiąc temu w internecie było sporo dyskusji nad prawnym aspektem wykorzystywania filmów w innych celach niż osobistych.
Zacytuję;
"Samo zainstalowanie kamery w samochodzie i filmowanie podczas jazdy nie oznacza konieczności wypełnienia obowiązków wynikających z ustawy o ochronie danych osobowych. Przewidziano w niej bowiem wyłączenie dla przetwarzania danych w celach osobistych – tłumaczy dr Wojciech Wiewiórowski, generalny inspektor ochrony danych osobowych.
Wspomniane wyłączenie wynika z art. 3a ust. 1 pkt 1 ustawy o ochronie danych osobowych (t.j. Dz.U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.). Zgodnie z tym przepisem ustawy nie stosuje się do osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych.
– Właśnie z celem osobistym mamy tu bez wątpienia do czynienia. To taka sama sytuacja, jak kręcenie filmu z wakacji – tłumaczy dr Wojciech Wiewiórowski.
Schody zaczynają się jednak wtedy, gdy nagranie ma być wykorzystane w innych celach.
– Gdyby takie nagranie zostało wykorzystane jako dowód w sprawie sądowej, to bez wątpienia wykroczymy poza cel osobisty, co oznaczałoby konieczność wypełnienia obowiązków związanych chociażby ze zgłoszeniem zbioru danych osobowych do rejestracji GIODO. Chociaż brzmi to absurdalnie, to takie są skutki tego, że monitoring wizyjny wciąż nie doczekał się odrębnej regulacji i ciągle w takich sytuacjach musimy posiłkować się przepisami ustawy o ochronie danych osobowych – ocenia GIODO.
Niektórzy eksperci traktują cel osobisty nieco szerzej, lecz także przyznają, że w pewnym momencie pojawia się problem. – Jeśli to ja będę stroną postępowania, to broniłbym zdania, że nadal chodzi o mój cel osobisty – uważa dr Paweł Litwiński z Instytutu Allerhanda.
– Jeśli jednak nagranie chciałbym przekazać innej osobie, żeby wykorzystała je w swojej sprawie, to z pewnością wykroczę poza cel osobisty. Oznaczałoby to chociażby, że zgodnie z ustawą należy wypełnić obowiązek informacyjny, czyli np. okleić samochód informacjami ostrzegającymi o rejestrowaniu obrazu – zaznacza."
Jak na razie to Kolego dalej będziesz się bujał 70km. do sądu i kamera nić nie pomoże. (zapomniałem dopisać w jedna stronę)
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 17.07.2014 14:18

Jak na razie to Kolego dalej będziesz się bujał 70km. do sądu i kamera nić nie pomoże. (zapomniałem dopisać w jedna stronę)[/quote]
Nie będę (przynajmniej w tej sprawie) Sprawa zakończyła się w grudniu 2013. Niedawno policjanci sami apelowali do kierowców z prośbą o udostępnianie filmów z miejsca jakiegoś wypadku aby ustalić przyczyny zdarzenia. Poczytaj sobie ilu kierowców zostało ukaranych na podstawie takich filmów.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 17.07.2014 14:26

To ja napisał(a):Pytasz o fabryczne wyposażenie, czy o to wszystko co jest montowane przez użytkownika.
Zawsze fascynowało mnie jak rodacy jeżdżą według CB, a nie według przepisów, chociaż po za granicami naszego pięknego Kraju i tak dostają s...... i jeżdżą według przepisów, jakoś można.
Ps. Na zakończenie, ja, tobie Serce na wyciągniętej dłoni, a Ty w niego sztylet wbijasz.

Kolego a kto powiedzial ze CB uzywam do tego by lamac przepisy? :) Zawsze przydalo sie i przydaje jako info o korkach wypadkach i jakis problemach drogowych. Fakt czesto sie slyszy o policji itd i pomaga ale glownie jednak do problemow na drodze :) Mapa papierowa juz dawno z obiegu wyszla wiec GPS jak najbardziej sie sprawdza i w nowych autach to tez juz standard wbudowany.

Pozdrawiam i bez urazy jakiejkolwiek :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2014 16:08

Kolego "slr", może i jestem staroświecki, ale uważam , że dobrej mapy nic nie jest w stanie zastąpić.
" Miril"- na czytanie ilu zostało dzięki temu ukaranych szkoda czasu, jak masz takie dane to je przytocz, chętnie się z nimi zapoznam, TY nawet jak będziesz pokazywał film z wakacji cioci na imieninach i przypadkowo będzie można dzięki niemu zidentyfikować np. moją skromną osobę, a ja się o tym dowiem i będę z tego faktu chciał wyciągnąć konsekwencje prawne, to już masz przechlapane, takie mamy prawo.
Swoją drogą, pytam tak z ciekawości, czy ktoś się orientuje jak te sprawy wyglądają poza granicami, czy nasi dzielni rodacy nie są narażeni na jeszcze większe sankcje.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 17.07.2014 16:17

Tu nie chodzi tylko o nagranie kolizji czy cos... Czasem z drogi mozna uchwycic fajne sytuacje... Miejsca... Jadac w cro np droga wzdloz wybrzeza z tamtego roku mam duzo fajnych ujec co jako kierowca nie moglbym robic aparatem :) bardziej nastawiam sie na takie nagrania z drogi niz kolizje i inne zagrozenia ktorych chcialbym uniknac na urlopie jak i poza nim oczywiscie :)

Ps
Apropo wykorzystywania nagran z dvr w sadzie czy cos jeden z moich filmow poslozyl jako dowod i kierowca dostal mandat przyznal sie do winy i jakos ja jako autor nagrania bylem wezwany tylko w celu potwierdzenia nagrania i podpisania papierow. Kolesia nagralem jak na czerwonym swietle wjezdza na skrzyzowanie... Dodam tylko ze byl to autobus miejski z ludzmi na pokladzie normalny kurs.

DVR - 23.12.2013 - Autobus czerwone światło - 108…:
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 23.07.2014 19:38

Coś nam kolega "To ja" zamilkł :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi