Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamerki samochodowe [samochodowe czarne skrzynki]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 02.06.2014 10:39

alukanko napisał(a):Ja może z innej beczki.
Widzę że jesteś oblatany w temacie wideo rejestratorów.
Mam wideo rejestrator Full HD G3D.
Nie potrafię włączyć nagrywania w pętli.
Oraz jak policzyć długość nagrania przy rozdzielczości 1280x72o przy karcie 32 GB
Może coś poradzisz ?

Witaj

Nagrywanie w petli musi miec kazdy DVR czy to lepszy czy gorszy bo nagrywanie w petli to podstawowa funkcja ;) Poszukaj dobrze.

Co do dlugosci nagrania nie da sie od tak tego powiedziec poniewaz to zalezy od kamery jak encoduje video i audio. Ustaw sobie np segment na 3 albo 5 min nagrywania i nagraj material i zobacz ile zajmuje 3 min a ile 5 min i bedziesz wiedzial ile wejdzie ci czasu na karte :)
Walk3r
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walk3r » 05.06.2014 10:02

Mam już dłuższy czas kamerkę Omega HD, lecz od początku nagrywanie miało dla mnie sens przede wszystkim pamiątkowy. Dlatego kupiłem większą kartę pamięci i nagrywałem nią trasy wakacyjne. Potem zgrywałem na lapka i w wolnym czasie obrabiałem. Dzięki temu mam płyty z nagraniami z wakacji w miejscach, który już pewnie nie odwiedzę. Jakość nagrania nie powala, ale i tak jest czym oczy cieszyć.

Teraz zamówiłem sobie kamerkę SJ4000. Chińska podróbka Go Pro, ale parametry porównywalne. Już nie będę ograniczony do filmu z drogi, ale będę mógł kamerę też zabrać ze sobą.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2014 10:09

bardzo dobre podejscie :) ja tez jadac rok temu do cro mialem DVRa by wlasnie miec pamiatke :) Przy okazji uchwycilo sie pare ciekawych momentow i tak i jest pamiatka :)

np z węgier 86 :) sam poczatek

GoPRO mialem i tak :) super sprawa :)

PS
Jezeli ktos cos chce porad itd to odnosnie DVRow to i owo wiem jak i kamery sportowe GoPRO i DRIFT. Zajmuje sie tym zawodowo :)
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 05.06.2014 10:32

Moja kamerka to Mio 538. Mi akurat bardzo zależało na GPS-ie.
Jakość urządzenia jeśli chodzi o wykonanie idealna. Nic nie trzeszczy, kompaktowe rozmiary, dobre trzymanie uchwytu do szyby (też malutkiego), nawet plastik widać że jest dobrej jakości.
Znacznie gorzej z jakością filmu.
Po pierwsze słaba kompresja jak na H.264. 500MB plik po 5 minutach to naprawdę tragiczny wynik. Zapewne spowodowane jest to tym że kompresja "kosztuje" jeśli chodzi o moc procesora a tej zapewne zabrakło. Filmy są nagrywane tylko i wyłącznie w rozdzielczości Full HD.
Następna sprawa związana niejako z pierwszą to długość materiału jaki możemy nagrać. Na 32 GB karcie wchodzi w pętli około 3 godziny 20 minut (tragicznie mało) i 90 minut nagrań zabezpieczonych przed nadpisaniem. Karta powinna być klasy 10 ze względu na szybkość zapisu danych (micro SD).
Następna sprawa to zasilanie. Do urządzenia producent dołączył zasilacz z wtykiem do zapalniczki z bardzo długim kabelkiem, można bez problemu pociągnąć ten kabelek pod podsufitką i wyprowadzić 20-30 cm odcinek przy lusterku. Jest to super ale zasilacz jaki zastosowano jest wielki "jak koń".
Ja wymyśliłem to w ten sposób że przy oświetleniu sufitowym wmontowałem malutkie gniazdo zasilające i podpoiłem poprzez stabilizator L7805 zasilanie z lusterka. Wydawało się to rozwiązanie idealne ale po 10 minutach rejestrator zaczął się resetować. Okazało się że pobiera strasznie dużo energii, 700mA w czasie pracy a jak dodatkowo jest ładowany akumulatorek to podchodzi pod 1A. Stabilizator był włożony do grubej rurki termokurczliwej (bez radiatora) i przegrzewał się po paru minutach. Nie było wyjścia, kupiłem za kilka złotych przetwornicę step down DC>DC, włożyłem w jeszcze grubszą rurkę termokurczliwą i teraz jest idealnie. Gdy otwieram drzwi, pojawia się napięcie i rusza nagrywanie. Po zakończeniu jazdy i zamknięciu samochodu napięcie utrzymywane jest z 2-3 minuty, po tym czasie zanika i rejestrator przestaje nagrywać. Jedyne to, to czy zostawicie rejestrator w samochodzie nie obawiając się o włamanie?
W każdym bądź razie na szczęście dla tych którzy nie chcą zostawiać urządzenia odpina się go dość łatwo od uchwytu a jego małe rozmiary powodują że spokojnie można go "wsunąć" niepostrzeżenie do torebki żony. Moja nawet nie zauważa że coś ekstra nosi :).

Jeśli chodzi o jakość filmu, oto przesłany bez żadnej obróbki 5 minutowy sampel widać place pikselozy. Nie jest to jakość fullHD.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2014 10:44

Opis dobry i pomocny lecz...

"Jeśli chodzi o jakość filmu, oto przesłany bez żadnej obróbki 5 minutowy sampel" YT dokonalo samo kompresji po swojemu i nie mamy na tow wplywu :/ czy porownywales oryginal na TV i to z YT ? Bardzo jest "zepsute" na YT? Ja wiem ze jak np mam cos z GoPRO nagranego i na YT wrzucam to czasem jest igla obraz jakby bylo 1:1 a czasem YT tak psuje nagranie ze czesto wywalalem z YT filmik bo nie mialo to sensu :( Na TV oczywiscie igla :) oryginalny plik. Z mojego DVRa odziwo na YT robi zawsze dobry obraz prawie 1:1 :) jak kiedys tak sobie porownywalem.... nie wiem od czego to zalezy no ale YT ma swoje widzi misie :)
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 05.06.2014 10:56

zdaję sobie sprawę z kodowania przez YouTube. W tym przypadku YouTube za bardzo nie zepsuło filmu. Oryginał jest lepszy może o 5% i to odtwarzany bezpośrednio na tv przez wyjście HDMI.

Acha, zapomniałem dopisać że wieczorem jakość jest słaba ale lepsza niż przeciętnie. No ale ta zabawka trochę kosztuje.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2014 11:02

czyli ogolnie nie jestes jakos zachwycony jakoscia tego modelu nagran? :)
Walk3r
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walk3r » 05.06.2014 12:22

RobertZ napisał(a):Jeśli chodzi o jakość filmu, oto przesłany bez żadnej obróbki 5 minutowy sampel widać place pikselozy. Nie jest to jakość fullHD.

Nie widzę różnicy z moją Omegą HD, która ze 2 lata temu kupiłem za 200 zł :)
https://www.youtube.com/watch?v=55uTXyzVIhg
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2014 12:34

przypominam moje nagranie kamery za ~150 zl :) oczywiscie zawsze pamietajcie przy ogladaniu by w opcjach YT wlaczyc 720p lub 1080p. Kamera nagrywa w 1080p.

cos ta omega gorzej wypada jakosciowo niz moja :) chodz i tak obraz wystarczy :)
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 05.06.2014 16:52

slr napisał(a):czyli ogolnie nie jestes jakos zachwycony jakoscia tego modelu nagran? :)

napiszę tak, spodziewałem się lepszej jakości wideo i mniejszych plików za tą cenę. Dla porównania mam telefon Galaxy Note z AutoGuard i tam przy znacznie mniejszej wielkości plików (także fullHD) jakość jest zdecydowanie lepsza.
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 05.06.2014 17:43

Musisz mieć podróbę MIO lub jest zepsuta, moja nagrywa super, na 32 GB mam 6 godzin nagrań, jest tryb 1080 oraz 720
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2014 18:12

Ale masz ten sam model?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.06.2014 19:06

mój mio podczas deszczu nagrywa tak....
podczas mocnego słońca (popsikałem pulpit jakimś badziewem i teraz strasznie się w szybie odbija muszę coś z tym zrobić bo źle się jeździ)
W mio przecież można zmienić tryb 1020p czy 720. Jak i również 3 czy 5 minut.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 05.06.2014 19:13

Po co Wam to ??? ostatnio czytalem na sieci,ze to gowno warte z uwagi na brak ustawy o monitoringu...nabijacie kase tylko chinolom...
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 05.06.2014 19:24

Haweł napisał(a):Po co Wam to ??? ostatnio czytalem na sieci,ze to gowno warte z uwagi na brak ustawy o monitoringu...nabijacie kase tylko chinolom...

Tu mozna o tym poczytac troche....
http://di.com.pl/news/50002,0,Masz_reje ... n_Maj.html

Ale jazda z DVRem na pokladzie :) to nie tylko po to by do wypadku bylo... jak ktos wspomnial wczesniej... ciekawe miejsca na trasie, widoczki, sytuacje na drodze smieszne albo ciekawe itd... wypadki jak najbardziej by cos komus udowodnic pokazac a jak do tego podchodzi prawo co innego.

Jak pokazuja rozne informacje w internecie nie raz juz takie nagrania pomogly policji...
http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/9 ... jquot.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi