Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamerki samochodowe [samochodowe czarne skrzynki]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 30.05.2014 11:52

slr napisał(a):A posiadaja nagrywanie w petli i okreslenie ile miejsca maja w telefonie zajac nagrania? Jezeli tego nie maja to dosc dziwne rozwiazanie bo mozesz sobie bardzo szybko zawalic pamiec telefonu czy karty i co dalej? ;)

Jest w ustawieniach ile minut ma mieć nagranie i ile plików w folderze ma przechowywać, muszę się jeszcze trochę pobawić .2 minuty nagrania 15 mb w HD.Na razie mam od wczoraj;)
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 30.05.2014 12:05

2 min i 15 mb w HD :> cos chyba obraz to bedzie jedno wielkie g...... :) Posty wyzej masz nagranie z mojej kamerki HD w aucie i tam 5 min zajmuje 480-500 mb :) ale jak widzisz obraz jest jak nalezy :)
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 30.05.2014 12:13

Aparat w telefonie ma tylko 2 Mpix .Myśle ze wystarczy w razie W.
Najważniejsze ze zapisuje z jaką prędkością jechałeś ,można policjantowi to udowodnić no i gdyby chcieli ci wmówić przejazd na czerwonym świetle.Do rejestracji widoków na trasie to faktycznie zakup profesjonalnej kamerki ;)
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 30.05.2014 12:23

2 mpix hmmm malo cos jak na obecne telefony z androidem i HD nagranie.... ale jak mowisz do predkosci i czerwonej duzej kropki starczy :) Gorzej jak bedzie trzeba jako dowod rejestracje auta czy wiecej szczegolow by cos udowodnic.
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 30.05.2014 12:40

Mam Mio 388 a poprzednio 358. Nagrywanie w 720p to jakieś 6.5 - 7 godzin. Jest kilka filmów na YT - brainiac sj. Jakość jest zadowalająca, Mio ma oprogramowanie do przeglądania plików i pokazywania przeciążeń. Na 388 jest GPS i wtedy dodatkowo w programie pokazuje się pozycja na mapie. Co do podciągania jakości to na Windows Movie Maker ( std w kompie ) można sobie zapisać film w 1080. Warto go zostawić bez poprawek YT bo wtedy wygląda sztucznie.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 30.05.2014 13:00

"Warto go zostawić bez poprawek YT bo wtedy wygląda sztucznie."

Niestety nie wiem o czym mowisz bo na to jak YT film skompresuje nie masz wplywu a jezeli mowisz np o "stabilizacji ekranu" to wiadomo ze tego sie nie aktywuje na YT :) Niestety YT czesto i gesto psuje fajny material HD kompresujac go po swojemu i dobry material czesto wychodzi kaszana a inne przypadki jest ok.... nie ma na to wplywu :(

"Co do podciągania jakości to na Windows Movie Maker ( std w kompie ) można sobie zapisać film w 1080"

ale co ci to da kolego bo nie rozumiem? Jezeli film masz nagrany w 720p to upscalling do 1080p nic ci nie da :) bedzie tylko ladnie w parametrach ale obraz sie nie polepszy :)
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 30.05.2014 13:16

Podsumowując. Mio 358 i 388 mają całkiem zadowalającą jakość nagrań jak na ten typ produktów. Nie jest to gopro ale i nie jest to ta półka cenowa.
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 30.05.2014 13:22

Patrzac na polke cenowa tych modeli od 400-700 zl i patrzac za moja kamere za ktora dalem 50$ (~155 zl) to przedkladam jej jakosc obrazu nad bajery typu GPS i mapa gdzie jechalem. Uwazam ze roznica w cenie tylko za modol GPS zbyt wielka a jakosc obrazu jest jednak troszeczke gorsza.

Przed zakupem DVR do auta wlasnie Mio byly moim priorytetem lecz po obejrzeniu nagran z nich i z tej kamery ktora mam obecnie wybor byl oczywisty bo liczyla sie dla mnie jakosc obrazu a nie bajery. GPS jest i moze przydatny ale jak pisalem nie za taka kase. Nadminie tylko ze model mojej kamery wystepuje takze z opcja GPS ale i tak olalem to ;)
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 30.05.2014 13:39

Mayki napisał(a):Podsumowując. Mio 358 i 388 mają całkiem zadowalającą jakość nagrań jak na ten typ produktów. Nie jest to gopro ale i nie jest to ta półka cenowa.

338 tez jest ok i w zupełności wystarcza ;)
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 30.05.2014 13:41

300 zl bez GPS :> to dobra cena uwazasz za ta kamere? :)
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 30.05.2014 13:51

powiem szczerze, że po obejrzeniu filmu z camaro można śmiało stwierdzić, że mio ma lepszą stabilizację obrazu. Przez całe nierówności nic nie widać i dopiero pod koniec na skrzyżowaniu kamera łapie oddech. Nie ma co się przebijać ceną bo są też inne względy. Jak na 155PLNów to Twoja też jest dobra :D
slr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slr » 30.05.2014 14:17

Wlaczyles mam nadzieje na moim filmiku w opcjach 720p albo 1080p :) bo jak pisalem wlasnie mialem tez kupowac Mio ale po filmikach i nizszego modelu jak i wyzszych i porownojac z tymi reklamowymi producenta tej mojej wybralem ja... :) ze wzgledu na jakosc obrazu :)
alukanko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alukanko » 30.05.2014 15:38

Ja może z innej beczki.
Widzę że jesteś oblatany w temacie wideo rejestratorów.
Mam wideo rejestrator Full HD G3D.
Nie potrafię włączyć nagrywania w pętli.
Oraz jak policzyć długość nagrania przy rozdzielczości 1280x72o przy karcie 32 GB
Może coś poradzisz ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2014 17:02

paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 30.05.2014 17:21

slr napisał(a):2 mpix hmmm malo cos jak na obecne telefony z androidem i HD nagranie.... ale jak mowisz do predkosci i czerwonej duzej kropki starczy :) Gorzej jak bedzie trzeba jako dowod rejestracje auta czy wiecej szczegolow by cos udowodnic.

hmm czy mało.. nie wiem czy full hd to mało.. są co prawda aparaty posiadające matryce 8 i więcej co nie znaczy że nagrywają w 4k. bo też nagrywają w full hd choć 8 milionów starcza do nagrania w 4k.

Do dobrago nagrania filmu wystarczy dobra matryca 0,9 (1280 x 720 = 921600 )
sam posiadam kamerkę mio 366 i obraz w dzień jest OK a matryca ma właśnie 2 miliony.
tańsza 338 posiada milionową matryce a nagrania też nie są złe (yt)
Natomiast kupiłem kiedyś jakiegoś overmaxa za około 150 zł i jakość taka że szkoda kasy tak naprawdę, jadąc za pojazdem w dzień nie widać numerów rejestracyjnych itp.
Tanie rejestratory są w stanie pokazać jakie światło się świeciło, ale numer rejestracyjny odczytać podczas jazdy graniczy z cudem, a w przypadku mio 338 mimo iż nagrywa w niższej rozdzielczości już nie jest problemem.
W przypadku mio 366 pliki 3 minutowe zajmują mi około 300mb (1minuta na 100mb ) więc na kartę 32gb powinno wejść około 5 godzin. (pomijając pliki, które zapisze i nie skasuje w funkcji zdarzenie)
Inna sprawa że wielkość matrycy nijak ma się do jakości, 2mln może zrobić lepsze zdjęcia niż 8mln starczy lepszy obiektyw.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi