Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamerki samochodowe [samochodowe czarne skrzynki]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2013 13:43

Jeszcze raz link do filmiku...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2013 13:46

barti75 napisał(a):........

Widzę, że i Tobie przypadła do gustu... :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.12.2013 15:04

greenrs napisał(a):Przyznam, że różnica jest wyraźna.
Ja z kolei znalazłem takie: Tracer LIMBOO lub trochę droższy Opticam A4. Obydwa full HD.

Cenowo atrakcyjniejsze od tej alexa.
Byleby nie było to kosztem jakości..... :?

Ostatnio przysłano nam płytkę z "wyczynami" jednego "kierowcy".
Wyszedł lżejszy o............zł i 20 pkt. karnych.

Ale nie wiem czym to było rejsetrowane. :lol:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.12.2013 15:55

barti75 napisał(a):
te kiero napisał(a):
alechandro napisał(a):Jestem użytkownikiem tej kamerki od kilku miesięcy i wiem, że dokonałem dobrego wyboru...wszystko pasuje mi w niej - jakość zapisu, gabaryty oraz te wszystkie dodatki...ze swojej strony szczerze polecam akurat tę... :wink:

a możesz alechandro napisać jaką dałeś tam kartę i na ile wystarcza czasu nagrania oraz czy w tej kamerce jest coś takiego jak zapis zdarzenia (pod wpływem wstrząsu) z uniemożliwieniem nadpisania takiego zdarzenia (nie wiem jak nazywają się konkretnie te funkcje);

U mnie karta sandisc ultra32 Gb przy max rozdziałce styka na jakieś 9godz nagrywania
jest zapis zdarzenia i takie zabezpieczone pliki nie są nadpisywane
długośc filmików możesz ustawić albo na 3 albo na 5min

właśnie pooglądałem o niej filmik testowy;
raczej się na nią decyduję + SD32GB
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 20.12.2013 16:13

Ja z kolei poszukuję ( nie koniecznie ale dobrze by było) rejestratora który by robił zdjęcia złodziejowi.
Mam dom na wsi i czasami bywa, że ktoś coś mi ukradnie. W wzrokowej odległości nie ma sąsiada więc dla złodzieja "hulaj dusza". Interesuje mnie takie ustrojstwo żeby wrażliwość czujki swoim zasięgiem włącz-wyłącz sięgała co najmniej 5 metrów. Oczywiście zdjęcia winny być dobre.
Zasięgałem wiedzy na ten temat. Ktoś doradzał montaż kamer połączonych z siecią komórkową. Koszt montażu kamer i rejestratora około 3500-4000 zł. Ja jednak nie potrzebuję podglądu kiedy chcę, potrzeba mi zdjęcia na gorącym uczynku. Takiego z datą, godziną. Ustrojstwo winno być zasilane z baterii, akumulatorka.
Może ktoś wie ..... :roll:
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 20.12.2013 16:27

Są takie kamerki jako samowystarczalne urządzenia (D-Link coś takiego chyba też robi), że ma aku, kartę i czujnik ruchu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.12.2013 16:31

Panowie, proponuję oddzielny wątek dla tematu "czujka na złodzieja", bo się galimatias zrobi. :roll:
Lesiu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lesiu » 20.12.2013 16:35

woka napisał(a):Ja z kolei poszukuję ( nie koniecznie ale dobrze by było) rejestratora który by robił zdjęcia złodziejowi.
Mam dom na wsi i czasami bywa, że ktoś coś mi ukradnie. W wzrokowej odległości nie ma sąsiada więc dla złodzieja "hulaj dusza". Interesuje mnie takie ustrojstwo żeby wrażliwość czujki swoim zasięgiem włącz-wyłącz sięgała co najmniej 5 metrów. Oczywiście zdjęcia winny być dobre.
Zasięgałem wiedzy na ten temat. Ktoś doradzał montaż kamer połączonych z siecią komórkową. Koszt montażu kamer i rejestratora około 3500-4000 zł. Ja jednak nie potrzebuję podglądu kiedy chcę, potrzeba mi zdjęcia na gorącym uczynku. Takiego z datą, godziną. Ustrojstwo winno być zasilane z baterii, akumulatorka.

Może nadawała by się ,,kamera do obserwacji natury , ptaków" z Alledrogo są o różnych parametrach i cenach. Pokazywali kiedyś leśników którzy używali podobnych na złodziei drewna.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.12.2013 16:46

walp napisał(a):Zgadza się różnica jest, ale też Mio 358 jest ok. 250 zł droższy. Coś, za coś.

greenrs, Twoje propozycje tez godne uwagi, bo obydwie kamerki w zbliżonej cenie do Geniusa
(Tracer nawet tańszy), a rejestrują w rozdz. HD.

Moim zdaniem różnica nie jest aż tak duża, wpływ na pewno miały warunki (oświetlenie) i ustawieniu kamery gdyż Genius zbierał więcej nieba stąd np droga momentami jest tylko w miarę dobrze widoczna. Jeżeli dla kogoś cena nie ma znaczenia czy np teraz Genius 120 PLN na allegro czy 420 Mio to może kupić Mio :) .
Jako sprzęt do wszystkiego (zwłaszcza roweru) kupiłem sportowa kamerkę Sony HDR AS 30 niestety poza obrazem nie jestem zadowolony zwłaszcza jeżeli chodzi o proponowane akcesoria wszystko trzeba dokupić, ceny kosmiczne i nie da się samej kamerki bez obudowy (za wyjątkiem uchwytu na głowę) zamontować. Nie nagrywa też w pętli. Jako rejestrator niespecjalnie chyba by się sprawdziła :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 21.12.2013 01:08

alechandro napisał(a):
barti75 napisał(a):........

Widzę, że i Tobie przypadła do gustu... :wink:

mało powiedziane sprawdza się rewelacyjnie choć miałem opory przed kupnem bo na początku tego roku cena robiła swoje, dziś z ciekawości wlazłem na aledrogo i popatrzyłem na ceny za te pieniądze obecnie nic lepszego się nie kupi jeśli idzie cena+jakość

woka napisał(a):Ja z kolei poszukuję ( nie koniecznie ale dobrze by było) rejestratora który by robił zdjęcia złodziejowi.

temat drążyłem parę lat temu(jak zaczęli mi kraść drewno do kominka) niestety mieszkam tak że brak neostrady czy lte lub innych wynalazków to u mnie nie ma, dobrze że choć 3G tu dochodzi bo inaczej to chyba tylko satelita by mi została by z neta korzystać, sieci komórkowe za dużo chcą, plus abonament za utrzymanie łącza abyś mógł sobie w każdej chwili zajrzeć co tam widać i takie tam duperele, więc to ja sobie odpuściłem i zainwestowałem w 3 tzw fotopułapki na zwierzynę których postronni nie widzą a ustrojstwo działa rewelacyjnie, mieszkam pod lasem mam tak założone że nie ma szans ich zobaczyć zza płotu a obejmują całą posesje poza tym na płocie z każdej strony po jednej tabliczce o monitorowanym obiekcie i centralnie przed wejściem do domu duża widoczna kamera, a te 3 fotopułapki schowane tak że nie ma szans, aby je zobaczyć, a że kąt nagrywania spory to jakby ktoś skakał przez płot to ładnie widać, do tego dobry sąsiad, plus 2 owczarki niemieckie biegające luzem po posesji , i od tamtej pory ani kawałek drewna nie zginął, nie pamiętam gdzie kupowałem, ale wyglądają niemal identycznie jak z tej strony moje też można podpiąć bo jest zasilacz który jest w komplecie, ale mi się nie chciało w każde miejsce gdzie pasowało mi zalożyć kam ciągnąc prąd to chodzą na bateriach, w iphonie mam przypomnienie, żeby raz na 3 miechy wymienić baterie ot i cała obsługa poza tym, że raz na jakiś czas sobie przejrzę co tam jest jak nagrane na karcie w danej karcie od kamery jak coś mi na posesji nie pasuje, ale poza psami i czasami w nocy zwierzyną podchodzącą do płotu nikogo nie utrwaliły kamery.
Ja za swoje 3 kamerki płaciłem ok 2.600zł, ze 2 czy 3 lata temu więc i tak dużo taniej jakbym miał zainwestować w telefonie komórkową i miałbym stawiać jakiś serwer plus zakup kamerek, a później opłata miesięczna za abonament.

bluesman napisał(a):
Jako sprzęt do wszystkiego (zwłaszcza roweru) kupiłem sportowa kamerkę Sony HDR AS 30 niestety poza obrazem nie jestem zadowolony zwłaszcza jeżeli chodzi o proponowane akcesoria wszystko trzeba dokupić, ceny kosmiczne i nie da się samej kamerki bez obudowy (za wyjątkiem uchwytu na głowę) zamontować. Nie nagrywa też w pętli. Jako rejestrator niespecjalnie chyba by się sprawdziła :)

Mimo że mam prawie 40 lat na karku do dziś pamiętam słowa Ś.P. dziadka , że nie ma rzeczy uniwersalnych i do wszystkiego, bo zawsze coś musi być kosztem czegoś, myślałem co kupić aby było i na rower i pod wodę i w gory i do wygłupów na plaży czy nad jeziorem, i wciąż jak mantra wracały słowa dziadka nie ma jednej takiej rzeczy, więc poszedłem na kompromis i z czegoś trzeba było zrezygnować więc zamiast 4 różnych kamer kupiłem gopro2 cudów nie ma więc na straciłem zapewne na jakości, ale działa tam gdzie tego oczekuję i pod wodą i na wodzie i w powietrzu i na rowerze, i do zderzaka auta też ją przykleisz w drodze do Cro :mrgreen:, no i dodatki nie są jakoś kosmicznie drogie, a teraz jak nowsza wyszła to tylko będą tanieć.
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 21.12.2013 07:31

filmik z mojej mio 358

zalety - mam w kompie filmy z calej trasy wakacyjnej, w bardzo dobrej jakosci
wady - musi byc idealnie czysta szyba bo strasznie zbiera refleksy
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 21.12.2013 07:39

barti75, z tego co napisałeś wynika, że przeciwko złodziejom drewna wystarczyłyby same te tabliczki na płocie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.12.2013 08:14

demi-duox napisał(a):barti75, z tego co napisałeś wynika, że przeciwko złodziejom drewna wystarczyłyby same te tabliczki na płocie.

:D :D :D
Sprawa jest złożona. Barti75 - zainwestował 2600 zł. aby złapać złodzieja co ukradł drewno kominkowe warte np. 100 zł.
Ja od tego chce się ustrzec. Tak sobie myślę, że moje straty na przestrzeni około 5 lat nie są większe od 500-800 zł. Mam okres, że nic ale ostatnio np. taczki zginęły, oberwano mi jabłoń na której mi zależało ( super jabłka, aronia co roku jest ogołocona, ...).
To sprawa bardziej ambicjonalna aby temu komuś utrzeć nosa. Finansowo (póki co i odpukać) jest to nie opłacalne.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 21.12.2013 08:36

Kwestia finansowa to jedno ale jak byś się poczuł gdybyś na zdjęciach zobaczył sąsiada, który w życzliwości swojej przyszedł pod Twoją nieobecność sprawdzić czy nikt się nie włamał do domu, a za fatygę urwał sobie kiść aronii?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.12.2013 09:07

demi-duox napisał(a):Kwestia finansowa to jedno ale jak byś się poczuł gdybyś na zdjęciach zobaczył sąsiada, który w życzliwości swojej przyszedł pod Twoją nieobecność sprawdzić czy nikt się nie włamał do domu, a za fatygę urwał sobie kiść aronii?

Jak z życzliwości to nic, aronii i tak nie zrywam (rośnie bo rośnie, posadziłem ponieważ wyczytałem jakie to "cudo", dla mnie nie jest dobra. Obniża ciśnienie które i tak mam małe) ale jeżeli przyszedł z "życzliwości" i przy okazji ukradł owoce aronii to ..... :evil:
Fakt, zdjęcia byłby bezcenne. :lol: Spokój po wsze czasy. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi