Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kamerki samochodowe [samochodowe czarne skrzynki]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bubek74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubek74 » 28.04.2013 17:27

Posiadam Mio 358 z kartą microSD SanDiska 32GB Class 10 (szaro czerwona). Mieści się na niej ponad 8 godzin nagrań. W instrukcji od MIO 358 pisze, że karta ma być co najmniej klasy 6. Na forach czytałem, że chodzi i na karcie klasy 4 ale jeśli chodzi o nagrania fullHD to ta 4 klasa może być za mało... Co do ilości zapisanego materiału na karcie wszystko zależy jak masz ustawione to MIO tzn. jeżeli masz czujnik wstrząsów ustawiony na najwyższą czułość i następują jakieś wstrząsy np. wpadasz pojazdem w dziure czy jakieś stłuczki to zapis na karcie jest pod nazwą "zdarzenie" i urządzenie nagrywając w pętli na takie "zdarzenia" nie nagrywa ponownie w przypadku zapełninia karty. Czym masz więcej "zdarzeń" tym masz mniej miejsca na normalne nagrywanie.
Ja osobiście ustawilem czułość na najmniejszą.
Co do sterowników do menagera Mio to polecam paczkę sterownikow K-lite. Po instalacji tej paczki menager działa bez problemu.
Andzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzik » 28.04.2013 18:42

Bubek74 napisał(a):Posiadam Mio 358 z kartą microSD SanDiska 32GB Class 10 (szaro czerwona). Mieści się na niej ponad 8 godzin nagrań. W instrukcji od MIO 358 pisze, że karta ma być co najmniej klasy 6. Na forach czytałem, że chodzi i na karcie klasy 4 ale jeśli chodzi o nagrania fullHD to ta 4 klasa może być za mało... Co do ilości zapisanego materiału na karcie wszystko zależy jak masz ustawione to MIO tzn. jeżeli masz czujnik wstrząsów ustawiony na najwyższą czułość i następują jakieś wstrząsy np. wpadasz pojazdem w dziure czy jakieś stłuczki to zapis na karcie jest pod nazwą "zdarzenie" i urządzenie nagrywając w pętli na takie "zdarzenia" nie nagrywa ponownie w przypadku zapełninia karty. Czym masz więcej "zdarzeń" tym masz mniej miejsca na normalne nagrywanie.
Ja osobiście ustawilem czułość na najmniejszą.
Co do sterowników do menagera Mio to polecam paczkę sterownikow K-lite. Po instalacji tej paczki menager działa bez problemu.

Serdecznie Ci dziękuję za wyczerpujące informacje :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.12.2013 20:26

Widząc co wyprawia się ostatnio na naszych drogach, dojrzałem do kupna tego ustrojstwa. Nie chciałbym jednak przepłacać a widzę, że rozrzut cenowy jest dość duży. Coraz częściej pojawiają się rejestratory jazdy w dość przystępnych cenach (poniżej 200 zł). Nie podaję tu nazwy by mnie Rysio nie posądził o spamowanie. Czy może ktoś używa tych tańszych? Jak się sprawdzają? Jakie mają ograniczenia w stosunku do tych drogich?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.12.2013 21:31

greenrs napisał(a):Czy może ktoś używa tych tańszych? Jak się sprawdzają? Jakie mają ograniczenia w stosunku do tych drogich?

Również podepnę się pod to zapytanie. Moją uwagę zwrócił ostatnio model Genius DVR-535
Może ktoś posiada lub może coś o nim napisać, ponad to, co w opisie produktu.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 19.12.2013 22:46

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Czy może ktoś używa tych tańszych? Jak się sprawdzają? Jakie mają ograniczenia w stosunku do tych drogich?

Również podepnę się pod to zapytanie. Moją uwagę zwrócił ostatnio model Genius DVR-535
Może ktoś posiada lub może coś o nim napisać, ponad to, co w opisie produktu.

TU masz przykładowy filmik z tej kamery jak samo HD ci nie wskoczy to ustaw sobie sam w ustawieniach na dole po prawej coś a`la słoneczka jak będziesz oglądał filmik na youtubie max rozdzielność oraz zrób sobie obraz na cąły monitor , i dla porównania TU jest to mój filmik z tego roku w drodze na Hvar nagrywany Mio 358 , i tak samo jak poprzednio jak HD ci nie wskoczy to ustaw sobie w ustawieniach na dole po prawej stronie coś a`la słoneczka max rozdziałkę i pełen ekran, jak będziesz oglądał filmik , jak nie widzisz różnicy w jakości pomiędzy tymi filmikami i jakość tego co zaproponowałeś Ci wystarcza to bierz ten tańszy, bo cenowa różnica między tymi dwoma kamerkami nie sądzę że większa jak 150zł .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.12.2013 23:39

Przyznam, że różnica jest wyraźna.
Ja z kolei znalazłem takie: Tracer LIMBOO lub trochę droższy Opticam A4. Obydwa full HD.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.12.2013 09:41

Zgadza się różnica jest, ale też Mio 358 jest ok. 250 zł droższy. Coś, za coś.

greenrs, Twoje propozycje tez godne uwagi, bo obydwie kamerki w zbliżonej cenie do Geniusa
(Tracer nawet tańszy), a rejestrują w rozdz. HD.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.12.2013 09:54

Gdy znajdę trochę czasu, muszę poszperać w internecie i poczytać jakieś opinie... Choć najbardziej pożądane byłyby te, napisane tutaj. Wszak Cromaniacy są ludźmi najwyższego zaufania :D
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 20.12.2013 09:56

Ja się przymierzam właśnie do Mio ale wyższego modelu 358 z 2 powodów: nagrywa wykrywając ruch, jak pojazd jest na postoju i wyłączony i drugi powód: w razie uderzenia czujniki rejestrują, z które strony ono nadeszło.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.12.2013 10:58

sicret napisał(a): ... i drugi powód: w razie uderzenia czujniki rejestrują, z które strony ono nadeszło.

O takiej funkcji nawet nie wiedziałem. Teraz wiem, że chodzi o trzyosiowy czujnik wstrząsów, który wykrywa nagłą zmianę ruchu np. podczas uderzenia. Można to nawet przeanalizować na diagramie, który prezentuje siły działające na samochód z trzech rożnych stron. Dodatkowo nagranie z takiego zdarzenia jest zapisane i zabezpieczone przed skasowaniem. Sprytne. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2013 10:59

sicret napisał(a):Ja się przymierzam właśnie do Mio ale wyższego modelu 358 z 2 powodów: nagrywa wykrywając ruch, jak pojazd jest na postoju i wyłączony i drugi powód: w razie uderzenia czujniki rejestrują, z które strony ono nadeszło.

Jestem użytkownikiem tej kamerki od kilku miesięcy i wiem, że dokonałem dobrego wyboru...wszystko pasuje mi w niej - jakość zapisu, gabaryty oraz te wszystkie dodatki...ze swojej strony szczerze polecam akurat tę... :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.12.2013 11:46

alechandro napisał(a):Jestem użytkownikiem tej kamerki od kilku miesięcy i wiem, że dokonałem dobrego wyboru...wszystko pasuje mi w niej - jakość zapisu, gabaryty oraz te wszystkie dodatki...ze swojej strony szczerze polecam akurat tę... :wink:

a możesz alechandro napisać jaką dałeś tam kartę i na ile wystarcza czasu nagrania oraz czy w tej kamerce jest coś takiego jak zapis zdarzenia (pod wpływem wstrząsu) z uniemożliwieniem nadpisania takiego zdarzenia (nie wiem jak nazywają się konkretnie te funkcje);
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2013 12:03

Zdarzenia zapisują się odrębnie i są chronione przed nadpisaniem...ja na stałe mam kartę 16 GB i dwie ósemki na chwilę obecną...taka 16 wystarcza na długo choć szczerze powiedziawszy nigdy nie interesowałem się jaki jest maksymalny czas zapisu...jeżeli jednak jest coś ciekawego to albo przerzucam to na komputer a jak jestem w długiej drodze to wyjmuję te kartę i wkładam inną...zapis jest podzielony na trzyminutowe filmiki co ułatwia ten cały proces...przynajmniej ja tak mam ustawione bo oczywiście możesz zmienić według własnego upodobania...
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 20.12.2013 12:09

sicret napisał(a):Ja się przymierzam właśnie do Mio ale wyższego modelu 358 z 2 powodów: nagrywa wykrywając ruch, jak pojazd jest na postoju i wyłączony i drugi powód: w razie uderzenia czujniki rejestrują, z które strony ono nadeszło.

pisząc wczoraj posta pisałem właśnie o modelu Mio 358 ( kupiony z polecenia alechandro) jaki użytkuje, chyba już od marca tego roku, wykrywanie ruchu gdy auto wyłączone to akurat fajny bajer, czujnik zderzeniowy jak ustawisz go na najczulszy to będzie Ci zabezpieczał każde wpadnięcie w dziurę na naszych drogach i te pliki są zabezpieczane i nie są nadpisywane ,a każdy filmik trwający 3min waży jakieś 200MB więc znając stan naszych dróg szybko można zapchać kartę przez zabezpieczone pliki, u mnie ustawiony jest na normlany a i tak, jak raz na jakiś czas sprawdzam kartę to sporo jest zabezpieczonych plików i wszystkie to właśnie od wpadnięcia w dziurę. Wyższy model od 358 to 388 z GPS-em i funkcją ostrzegania o fotoradarach, ale zapewne każdy kto jeździ to taką apke ma albo w swoim gps-e, lub smartfonie, sam korzystam yanosika i sprawdza sie idealnie, więc dla mnie akurat to zbędny bajer w kamerce.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 20.12.2013 12:12

te kiero napisał(a):
alechandro napisał(a):Jestem użytkownikiem tej kamerki od kilku miesięcy i wiem, że dokonałem dobrego wyboru...wszystko pasuje mi w niej - jakość zapisu, gabaryty oraz te wszystkie dodatki...ze swojej strony szczerze polecam akurat tę... :wink:

a możesz alechandro napisać jaką dałeś tam kartę i na ile wystarcza czasu nagrania oraz czy w tej kamerce jest coś takiego jak zapis zdarzenia (pod wpływem wstrząsu) z uniemożliwieniem nadpisania takiego zdarzenia (nie wiem jak nazywają się konkretnie te funkcje);

U mnie karta sandisc ultra32 Gb przy max rozdziałce styka na jakieś 9godz nagrywania
jest zapis zdarzenia i takie zabezpieczone pliki nie są nadpisywane
długośc filmików możesz ustawić albo na 3 albo na 5min
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi