Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kameralnie - zielono - cicho - zabytkowo = gdzie? :)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 21.05.2013 13:31

Witajcie

Tak zupelnie luzno mysle gdzie by tu w tym roku wyskoczyc... Nie wiem jeszcze kiedy (czerwiec/lipiec) ani gdzie (Chorwacja/Polska/Wlochy/Grecja?).

Nigdy nie bylem ?w/na? Chorwacji, a ilosc miejscowosci przytlacza. Dlatego postanowilem, ze wymienie od myslnikow co bym chcial zastac na miejscu.

- Miejscowosc powinna byc mala/nie za duza - kameralna, spokojna, niezatloczona, zupelnie nie klubowo-dyskotekowa, fajnie by jednak bylo gdyby posiadala nadwodna promenade.
- Milo, gdyby miasteczko bylo klimatyczne = zabytkowe, kamienne(a nie betonowe), z ciekawymi zaulkami... i nie wiem jak to ujac, ale ogolnie... urocze :)
- Wskazana duza ilosc przyrody - zeby nie byla to kamienna pustynia, a raczej zielony ogrod. Strasznie podobaja mi sie widoczne na niektorych zdjeciach skupiska malych, zielonych wysepek, tworzacych przerozne zatoczki i zaulki.
- Jezeli chodzi o plaze... piasek nie jest wymagany, ale fajnie by bylo gdyby bylo w maire plytko, i wolalbym nawet dojsc kawalek/dojechac samochodem do jakichs kameralnych pustawych zatoczek niz tloczyc sie na "miejskiej"-glownej plazy. Nie czerpie przyjemnosci z grzania sie na sloncu, a raczej z delektowania sie ladnym, kojacym otoczeniem.
- Zalezy mi na ladnych naturalnych widokach - chcialbym, pojezdzic po ladnych przyrodniczo zakatkach, poeksplorowac jakies "bezludne" zatoczki... itd.
- Dobrze by bylo, gdyby w okolicy byly inne ciekawe - wieksze miasteczka, zeby bylo co zwiedzac gdy nie bedzie pogody, ale przyroda i walory przyrodniczo-widokowe maja priorytet.

To chyba tyle... Nie przesadzilem z oczekiwaniami? Da sie cos zaproponowac? Moze jakas wyspa? :)
Aha, ze wstepnego przegladu forum wylapalem takie miejscowosci jak:
- Makarska
- Baska Voda
^obie, nie wiem czy nie za duze i czy oferuja odpowiednio duzo "przyrody" i czy ogolnie mowiac nie sa zbyt masowe?
- Cavat
^daleko, brak "plazowych" zatoczek?
- okolice Korculi?

Nie sugerujcie sie zupelnie tymi moimi powyzszymi typami - za malo wiem zeby strzelac. Prosze o autorskie propozycje jak najlepiej dopasowane do tych pierwszych myslnikow. Z gory dzieki!
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 21.05.2013 16:55

Makarska - zdecydowanie masowa turystyka komercyjna.
Zielony ogród -pówysep Pelješac np.Orebič i jesteś w okolicach Korčuli
Z Orebiča taxi wodne płynie 10 min i masz klimatyczne zabytkowe miasto.

To tylko taka moja pierwsza myśl,która choć trochę pasuje do twoich wytycznych.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 21.05.2013 17:06 przez Rafał78, łącznie edytowano 1 raz
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 21.05.2013 17:04

cropol napisał(a):- Miejscowosc powinna byc mala/nie za duza - kameralna, spokojna, niezatloczona, zupelnie nie klubowo-dyskotekowa, fajnie by jednak bylo gdyby posiadala nadwodna promenade.
- Milo, gdyby miasteczko bylo klimatyczne = zabytkowe, kamienne(a nie betonowe), z ciekawymi zaulkami... i nie wiem jak to ujac, ale ogolnie... urocze :)
- Wskazana duza ilosc przyrody - zeby nie byla to kamienna pustynia, a raczej zielony ogrod. Strasznie podobaja mi sie widoczne na niektorych zdjeciach skupiska malych, zielonych wysepek, tworzacych przerozne zatoczki i zaulki.
- Jezeli chodzi o plaze... piasek nie jest wymagany, ale fajnie by bylo gdyby bylo w maire plytko, i wolalbym nawet dojsc kawalek/dojechac samochodem do jakichs kameralnych pustawych zatoczek niz tloczyc sie na "miejskiej"-glownej plazy. Nie czerpie przyjemnosci z grzania sie na sloncu, a raczej z delektowania sie ladnym, kojacym otoczeniem.
- Zalezy mi na ladnych naturalnych widokach - chcialbym, pojezdzic po ladnych przyrodniczo zakatkach, poeksplorowac jakies "bezludne" zatoczki... itd.
- Dobrze by bylo, gdyby w okolicy byly inne ciekawe - wieksze miasteczka, zeby bylo co zwiedzac gdy nie bedzie pogody, ale przyroda i walory przyrodniczo-widokowe maja priorytet.

Takie rzeczy to tylko w Erze. :D

Te podkreślone znajdziesz na wyspie Rab. Z tym, że najlepsze, dzikie plaże dostępne w wersji rowerowo-pieszej.
Bujna przyroda to w Puszczy Białowieskiej do odnalezienia jest :D

Oczywiście mówimy tylko o Chorwacji. Poczytaj wątek grecki, tam też znajdziesz to co szukasz.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 21.05.2013 18:45

cropol napisał(a):- Miejscowosc powinna byc mala/nie za duza - kameralna, spokojna, niezatloczona, zupelnie nie klubowo-dyskotekowa, fajnie by jednak bylo gdyby posiadala nadwodna promenade.

Takich to dużo będzie.

cropol napisał(a):- Milo, gdyby miasteczko bylo klimatyczne = zabytkowe, kamienne(a nie betonowe), z ciekawymi zaulkami... i nie wiem jak to ujac, ale ogolnie... urocze :)

Pierwsze skojarzenie: Primosten, Rogoźnica, Trogir...

cropol napisał(a):- Wskazana duza ilosc przyrody - zeby nie byla to kamienna pustynia, a raczej zielony ogrod. Strasznie podobaja mi sie widoczne na niektorych zdjeciach skupiska malych, zielonych wysepek, tworzacych przerozne zatoczki i zaulki.

Okolice Murter-Trogir, Peljesac, z pewnością wyspy

cropol napisał(a):- Jezeli chodzi o plaze... piasek nie jest wymagany, ale fajnie by bylo gdyby bylo w maire plytko, i wolalbym nawet dojsc kawalek/dojechac samochodem do jakichs kameralnych pustawych zatoczek niz tloczyc sie na "miejskiej"-glownej plazy. Nie czerpie przyjemnosci z grzania sie na sloncu, a raczej z delektowania sie ladnym, kojacym otoczeniem.

Zdecydowanie wyspy, ewentualnie Peljesac
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.05.2013 21:50

Przejrzyj dział nasze relacje z podróży i na pewno wybierzesz coś dla siebie unikając przy tym rozczarowań i nieporozumień (pojęcia opisujące preferencje są względne). Poczytasz, obejrzysz zdjęcia, dopytasz autorów.....
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 22.05.2013 00:22

cropol napisał(a):Dlatego postanowilem, ze wymienie od myslnikow co bym chcial zastac na miejscu.

- Miejscowosc powinna byc...itd

:D :D :D
Skoro tak to ująłeś to na podstawie swoich dość licznych doświadczeń powiem, że aby spełnić w zasadzie wszystkie te kryteria możesz w ciemno jechać na wyspę Brać, i zakotwiczyć w Postirze, Splitskiej, Supetarze lub Sutivanie.

Jestem pewien, że będziesz długo wspominał z uśmiechem na twarzy te wakacje. :) :D

Polecam relacje: myszy73, tony'ego montany, maslinki, marshallah, ines...ewentualnie moją pt. "Brać go!".

Brać to taka zielona oaza i kawałek historii z plażami, zatoczkami i urozmaiconą linią brzegową.
Ewentualnie Hvar, który jest bardziej górski, skalisty i zabytkowy i...popularny. Ale jest na tyle długi że każdy coś znajdzie. :)
Na pozostałych wyspach zestaw kryteriów będzie wyglądał już inaczej.

Na zachętę:
konkursy/2012/mojachorwacja/p/033.jpg
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 22.05.2013 09:42

Fatamorgana - thx. Rzeczywiscie Brac wydaje sie celem godnym rozwazenia, obejrzalem wysepke na GE i wpadla mi w oko miejscowosc Pucisca oraz Milna. Mam tylko watpliwosci odnosnie zielonosci, na zdjeciach satelitarnych wysepka wygladala raczej na "wyprazona" :) Choc wiadomo, moze to byc mylace.

Hvar rowniez wydaje sie ciekawy - szczegolnie zatoczki na poludniowym brzegu (w czesci wschodniej - ktora jest chyba mniej turystyczna) wydaja sie idealne.

BTW. Czy komus z Was udalo sie wypoczywac w pensjonacie/hoteliku polozonym jak te dwa domy z fotki Fatamorgany?
konkursy/2012/mojachorwacja/p/033.jpg

Wow.

Katarzyna Głydziak Bojić - probowalem juz tak zanim zadalem pytanie... ale tego jest po prostu za duzo. Dlatego postanowilem najpierw zapytac, a pozniej zglebiac temat konkretnych miejscowosci i regionow. Jak juz wstepnie wytypuje to napewno i relacje dokladnie przejrze :)

Marek358 - Primosten, Rogoźnica, Trogir, Murter wydaja sie zbyt "ludne" :) Chociaz musze przyznac, ze Rogoznica jest przepieknie polozona. Tak samo Murter, gdzie widze te zielone wysepki, o ktorych wspominalem w pierwszym poscie :)

Kiepura - mialem zastrzec... zeby nie pisac "tak to tylko w Erze" ale przypomnialem sobie , ze przeciez Ery juz nie ma 8).
A bujna przyroda jest wymagana, ale oczywioscie zdaje sobie sprawe z uwarunkowan lokalnego klimatu i nie oczekuje puszczy amazonskiej. Chcialbym po prostu zeby bylo gesto od drzew - zielono - przytulnie :) Z Grecja/Wlochami (mimo ze biore pod uwage) byloby ciezko, z pewnych wzgledow jestem zdany na samochod... A nawet chorwacka trasa rzedu 3000 km (w obie strony) nie mlodym juz samochodem i tak mnie nieco przytlacza ;)

Aha, Rab wyglada interesujaco - szczegolnie jego poludniowy caly ZIELONY cypel. Az szkoda, ze nie ma tam jakiej srednio-malej odizolowanej miejscowosci z zatoczka :oczko_usmiech:

Rafles278 - Orebič... chyba za duzy :) Za to pobliska Brijesta wpadla mi w oko, pieknie polozona... tylko chyba znowu za mala... dogodzic... ;) Fajny klimat wydaje sie miec rowneiz miejscowowsc Loviste.

ehh glowa boli, ile tego jest. (A mowia, ze od przybytku nie boli...).
Ostatnio edytowano 22.05.2013 09:58 przez cropol, łącznie edytowano 1 raz
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 22.05.2013 09:51

cropol napisał(a):Marek358 - Primosten, Rogoźnica, Trogir, Murter wydaja sie zbyt "ludne" :) Chociaz musze przyznac, ze Rogoznica jest przepieknie polozona. Tak samo Murter, gdzie widze te zielone wysepki, o ktorych wspominalem w pierwszym poscie :)

Jak dla mnie zdecydowanie zbyt ludne. Ale skoro miały być klimatyczne... :)
Ja wolę mniejsze miejscowości typu Vinisce, Sevid, Razanj, Kalebova/Uvala Luka, Żaboric, Grebastica itd.
Do Primosten, Rogoznicy, Trogiru mogę pojechać na popołudnie-wieczór.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.05.2013 09:53

cropol napisał(a):
ehh glowa boli, ile tego jest. (A mowia, ze od przybytku nie boli...).

Ale mówią też: "co za dużo to niezdrowo" :mrgreen:
Im więcej będziesz szukał tym mniej będziesz wiedział gdzie chcesz jechać :wink:
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 22.05.2013 10:03

^^no tak... skonczy sie pewnie jak zwykle na przyslowiowych mazurach :hut: ;)

Marek358 napisał(a):Jak dla mnie zdecydowanie zbyt ludne. Ale skoro miały być klimatyczne... :)
Ja wolę mniejsze miejscowości typu Vinisce, Sevid, Razanj, Kalebova/Uvala Luka, Żaboric, Grebastica itd.

No i ja ide wlasnie w tym kierunku :)
Chociaz chcialbym aby rowniez to male miasteczko mialo jakis tam swoj klimacik.
A te podane obadam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.05.2013 10:13

Cropol i tu kolejna zasada: albo rybki, albo akwarium. Jeśli chcesz mieć zabytkowe miasteczko, bo na pustki nie licz; poza tym skoro miasteczko, to plaża zdecydowanie nie pod nosem (chyba, że lubisz głowa przy głowie). Zatem albo zabytkowe miasteczko/ miejscowość i dojazd lub dłuższy spacer na plażę, albo wioska i dojazd lub dłuuuuższy spacer do zabytkowego miasteczka.
Co do "zieloności". Zielono na chorwackim wybrzeżu jest zimą, latem już nieco mniej....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2013 10:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do "zieloności". Zielono na chorwackim wybrzeżu jest zimą, latem już nieco mniej....

Albo na Mljet trza jechać :)
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 22.05.2013 10:29

Zdecydowanie opcja "B".

Po prostu wyobrazam sobie takie MALE miasteczko w sposob nastepujacy:

- zatoczka w ksztalcie litery U lub C, wioska/miasteczko polozone nad sama woda - czyli: woda, a na niej male lodki ;) - kamienna promenada - kamieniczki - troche domkow z tylu.. i tyle :D
- otoczone/otulone to wszystko lasem (np. zielonymi pagorkami lesnymi) :)
- w poblizu miasteczka (do kilkunastu kilometrow) jakies (?liczne?) puste zatoczki, gdzie mozna podjechac+podejsc i polezec w spokoju)
- w odleglosci... nie wiem do 30 km jakies wieksze zabytkowe miasto.

Obraz jak widac mam dosyc wyklarowany... "tylko" kwestia znalezc cos, co do tego podpasuje :D

EDIT:
Mljet jest baaaardzo ciekawy - jedyny minus to "ciasnota" wysepki, a przez to ograniczone mozliwosci eksploracyjne - juz nawet pomijam brak wiekszego maista :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.05.2013 10:42

W pobliżu miasteczka liczne puste zatoczki to raczej nie kilkanaście ale kilkaset metrów lub nawet kilka kilometrów... Chyba, że chcesz kąpać się w paliwie, które wypluwają te małe romantyczne łódeczki kołyszące się na zatoczce w centrum miasteczka.
A teraz do "ludności" takich miejsc.. Jeśli myślisz o lecie, to raczej na pustki nie licz.. bo takie miejsca to mają swoich mieszkańców (jakiś powiedzmy skromny tysiąc) plus powiedźmy drugie tyle turystów. Puste są poza sezonem (polecam kwiecień, maj lub koniec września i październik).
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 22.05.2013 10:52

Napisalem o kilometrach, nie metrach :) Dojazd samochodem + spacer.
Termin to czerwiec, moze przelom czerwca i lipca. Lub wlasnie ewentualnie jesienia. Lipiec-Sierpien czyli pelnia sezonu raczej odpada.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone