m.a.c. napisał(a):zgadzam się z pocztówką... dodam tylko, że w Jelsie są najlepsze lody w całej Chorwacji !!!!
A w Osijeku jadłeś?
m.a.c. napisał(a):no nie miałem okazji podeślij skoro warte grzechu
cropol napisał(a):Witajcie
Tak zupelnie luzno mysle gdzie by tu w tym roku wyskoczyc... Nie wiem jeszcze kiedy (czerwiec/lipiec) ani gdzie (Chorwacja/Polska/Wlochy/Grecja?).
Nigdy nie bylem ?w/na? Chorwacji, a ilosc miejscowosci przytlacza. Dlatego postanowilem, ze wymienie od myslnikow co bym chcial zastac na miejscu.
- Miejscowosc powinna byc mala/nie za duza - kameralna, spokojna, niezatloczona, zupelnie nie klubowo-dyskotekowa, fajnie by jednak bylo gdyby posiadala nadwodna promenade.
- Milo, gdyby miasteczko bylo klimatyczne = zabytkowe, kamienne(a nie betonowe), z ciekawymi zaulkami... i nie wiem jak to ujac, ale ogolnie... urocze
- Wskazana duza ilosc przyrody - zeby nie byla to kamienna pustynia, a raczej zielony ogrod. Strasznie podobaja mi sie widoczne na niektorych zdjeciach skupiska malych, zielonych wysepek, tworzacych przerozne zatoczki i zaulki.
- Jezeli chodzi o plaze... piasek nie jest wymagany, ale fajnie by bylo gdyby bylo w maire plytko, i wolalbym nawet dojsc kawalek/dojechac samochodem do jakichs kameralnych pustawych zatoczek niz tloczyc sie na "miejskiej"-glownej plazy. Nie czerpie przyjemnosci z grzania sie na sloncu, a raczej z delektowania sie ladnym, kojacym otoczeniem.
- Zalezy mi na ladnych naturalnych widokach - chcialbym, pojezdzic po ladnych przyrodniczo zakatkach, poeksplorowac jakies "bezludne" zatoczki... itd.
- Dobrze by bylo, gdyby w okolicy byly inne ciekawe - wieksze miasteczka, zeby bylo co zwiedzac gdy nie bedzie pogody, ale przyroda i walory przyrodniczo-widokowe maja priorytet.
To chyba tyle... Nie przesadzilem z oczekiwaniami? Da sie cos zaproponowac? Moze jakas wyspa?
Aha, ze wstepnego przegladu forum wylapalem takie miejscowosci jak:
- Makarska
- Baska Voda
^obie, nie wiem czy nie za duze i czy oferuja odpowiednio duzo "przyrody" i czy ogolnie mowiac nie sa zbyt masowe?
- Cavat
^daleko, brak "plazowych" zatoczek?
- okolice Korculi?
Nie sugerujcie sie zupelnie tymi moimi powyzszymi typami - za malo wiem zeby strzelac. Prosze o autorskie propozycje jak najlepiej dopasowane do tych pierwszych myslnikow. Z gory dzieki!
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne