Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kameralnie - zielono - cicho - zabytkowo = gdzie? :)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.05.2013 19:56

cropol napisał(a):Co do ceny, chcialem sie pobieznie zorientowac, jaki jest uczciwy odpowiednik naszego 40 zl osobodoba (lazienka + czajnik), 60-70 zl osobodoba (lazienka + aneks kuchenny + taras/balkon) itd. :)
...
WIFI to raczej cos niecodziennego...
...
Moglbys podrzucic jakis namiar na miejsca w ktorych nocowales na Mljecie i Korculi?

O czajnikach już było więc tylko dodam, że ceny apartmanów pomimo tzw. standardowego wyposażenia kuchni, sypialni różnią się dlatego, że:
- mają różny metraż- jednym wystarcza 16m kw. i skromny aneksik kuchenny a inni wolą salon i resztę o metrażu przypominającym M-3 a więc za powierzchnię i kupę luzu się zawsze płaci.
- są kuchnie malutkie a są spore i wypasione, także miłośnicy siedzenia w garach i talerzach mogą się wyszaleć z nudów...
- jest TV sat albo nie ma
- jest klima albo nie ma
- jest dodatkowe wyposażenie "nieobowiązkowe" typu pralka, leżaki, mikrofalówka itd. albo go nie ma (bywa za dopłatą)
- Wi-Fi nie wszędzie jest bo część Chorwatów jest po prostu ludźmi starej daty i nie chce/nie umie korzystać z netu a ci co mają, mogą mieć albo niezbyt dobrej jakości i nie zawsze chcą, żeby 10 luda na raz im zapchało ich łącze (jak dzieciaki zaczną grać, to na bank siądzie! :lol:) albo mają jakiś w niezbyt dobrej cenie i wolą tylko dla siebie mieć.

Co do propozycji noclegowych to...ja jeszcze nie byłem na Mljecie i Korćuli. :) :lol: :wink:
Ale wiem co można polecić bez ryzyka.
Masz PW.

Pozdrawiam.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 25.05.2013 09:59

cropol
Ja mogę doradzić Ci wyspy... Losinj, Cres.
W obydwu przypadkach przyroda najładniejsza w Chorwacji, cisza i miejsca spokojne do znalezienia.... zresztą tutaj jest wszystko o, co pytasz w 1 poście. Jest sporo na forum opisane, nic tylko czytać.
pozdr.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 25.05.2013 13:25

rapez napisał(a):cropol
Ja mogę doradzić Ci wyspy... Losinj, Cres.
W obydwu przypadkach przyroda najładniejsza w Chorwacji, cisza i miejsca spokojne do znalezienia.... zresztą tutaj jest wszystko o, co pytasz w 1 poście. Jest sporo na forum opisane, nic tylko czytać.
pozdr.

Co polecasz od siebie :?:
Jakaś konkretna miejscówka :?:
cropol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cropol » 31.05.2013 08:57

rapez - tak, ladne wysepki - wydaja sie zielone i nieprzesadnie zabudowane.

Fatamorgana - thx za linki z PM-a (nie moge jeszcze pisac MP-ow) do katalogow kwater - teraz to juz z gorki :) Wczesniej co prawda juz na niektore trafilem ale balem sie ze to jakies trefne - bo strona ma specyficzny design :)

OK, podsumowujac watek - dzieki wszystkim za typy, gdy przyjdzie co do czego bedzie z czego wybierac - byliscie naprawde pomocni!

A przy okazji poszukiwan obylem sie troche z ta czescia swiata (wirtualnie ale zawsze ;) ) i jakos tam zaczalem sie orientowac w Chorwackich regionach - przynajmniej nie jest to juz taki przytlaczajacy bezmiar :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.05.2013 09:14

Jedno jest pewne- gdzie byś nie wylądował we wskazanych miejscach - nigdzie nie będzie tak samo jak gdzie indziej. Co najwyżej trochę podobnie, ale nie tak samo. Urozmaicenie chorwackiego wybrzeża to gwarantuje.
(to tak odnośnie "odkrycia" jakiego dokonał pewien wybitny znawca Chorwacji, który jeździ tam nawet 3 razy w roku i wymyślił, że "wszędzie jest tak samo". :lol: :lol: :lol: :!: :!: :!:
Takich rewelacji nie sposób nie skomentować, bo to tak genialny wniosek, że nic tylko chylić czoła przed taką wiedzą i rozumem... :lol: :lol: :lol: :lol: .
Widocznie za dużo tam jeździ i mu się znudziło. :lol: :wink: )

Zatem udanych wakacji cropol!
makmak2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makmak2 » 31.05.2013 09:36

Witam wszystkich miłośników ziemi chorwackiej.
A co myślicie o Drace na Peljesacu? Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii. Zamierzam spędzić tam swoje wakacje i mam nadzieję, że będą udane. Podoba mi się apartament Glavor. Znalazłam dużo reklam, ale ani jednej opinii. Również szukam ciszy, spokoju i pięknej zieleni. Będę wdzięczna z wskazówki.
Tulka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tulka » 02.06.2013 11:23

Cześć, może ktoś polecić w miare ciche miejsce, z możliwością wypadów na zwiedzanie? Dwa razy byłam w Okrug Gornji i bardzo mi się podobało. Mało ludzi do miasta nie najgorzej. Może coś podobnego bardziej na południe?
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 03.06.2013 16:41

krispinus napisał(a):Co polecasz od siebie :?:

M. i V. Losinj... od dwóch lat śmigam w ciemno.
Zawsze szukam "robinsonady" takie miejscówki bez prądu, ciepłej wody itd. Nie każdemu to pasuje, oraz wszystkie mniej kameralne mieściny na wyspach.
Dzikie miejsca trudno dostępne nawet samochodem (są uszkodzenia lakieru przez chaszcze :mrgreen: ).
Dzikie plaże, prawie nie dostępne.
I jeśli spotykam tam ludzi (bardzo rzadko), i rozmawiamy... zdarzają się też Polacy... w jednym jesteśmy zgodni. Nie ma lepszych i piękniejszych miejsc w Cro. Spotkałem się z opiniami ludzi, którzy już od 20 lat zwiedzają ten piękny kraj.
Jednak taki wypoczynek trzeba lubić, rok temu zabrałem brata i jego żonę... stwierdzili, że to nie dla nich; włosów nie wysuszy po kąpieli; w nocy gorąco jak cholera (tylko 25-28st.C :oczko_usmiech: ); komary tną jak diabli, nie ma sklepów, pizzy, ...
W tym roku postaram się zapisać kilka kwater z adresem i numerem telefonu, a co...
pozdr.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 03.06.2013 17:33

rapez napisał(a):
krispinus napisał(a):Co polecasz od siebie :?:

M. i V. Losinj... od dwóch lat śmigam w ciemno.
Zawsze szukam "robinsonady" takie miejscówki bez prądu, ciepłej wody itd...
... Nie ma lepszych i piękniejszych miejsc w Cro...

Podziwiam.
I pewnie ma to swój urok..., ale o ile tu by była pełna zgoda
cropol napisał(a):- Wskazana duza ilosc przyrody - zeby nie byla to kamienna pustynia, a raczej zielony ogrod. Strasznie podobaja mi sie widoczne na niektorych zdjeciach skupiska malych, zielonych wysepek, tworzacych przerozne zatoczki i zaulki.
- Jezeli chodzi o plaze... piasek nie jest wymagany, ale fajnie by bylo gdyby bylo w maire plytko, i wolalbym nawet dojsc kawalek/dojechac samochodem do jakichs kameralnych pustawych zatoczek niz tloczyc sie na "miejskiej"-glownej plazy. Nie czerpie przyjemnosci z grzania sie na sloncu, a raczej z delektowania sie ladnym, kojacym otoczeniem.
- Zalezy mi na ladnych naturalnych widokach - chcialbym, pojezdzic po ladnych przyrodniczo zakatkach, poeksplorowac jakies "bezludne" zatoczki... itd.

...to czy w tym temacie
cropol napisał(a):- Dobrze by bylo, gdyby w okolicy byly inne ciekawe - wieksze miasteczka, zeby bylo co zwiedzac gdy nie bedzie pogody...

cropol napisał(a):- Miejscowosc... kameralna, spokojna, niezatloczona... fajnie by jednak bylo gdyby posiadala nadwodna promenade.
- Milo, gdyby miasteczko bylo klimatyczne = zabytkowe... z ciekawymi zaulkami...

wg. Ciebie M. i V. Losinj powyższe kryteria spełniają :?:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 04.06.2013 15:21

Spełniają :)
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 04.06.2013 21:33

cropol napisał(a):Zdecydowanie opcja "B".

Po prostu wyobrazam sobie takie MALE miasteczko w sposob nastepujacy:

- zatoczka w ksztalcie litery U lub C, wioska/miasteczko polozone nad sama woda - czyli: woda, a na niej male lodki ;) - kamienna promenada - kamieniczki - troche domkow z tylu.. i tyle :D
- otoczone/otulone to wszystko lasem (np. zielonymi pagorkami lesnymi) :)
- w poblizu miasteczka (do kilkunastu kilometrow) jakies (?liczne?) puste zatoczki, gdzie mozna podjechac+podejsc i polezec w spokoju)
- w odleglosci... nie wiem do 30 km jakies wieksze zabytkowe miasto.

Obraz jak widac mam dosyc wyklarowany... "tylko" kwestia znalezc cos, co do tego podpasuje :D

EDIT:
Mljet jest baaaardzo ciekawy - jedyny minus to "ciasnota" wysepki, a przez to ograniczone mozliwosci eksploracyjne - juz nawet pomijam brak wiekszego maista :)

Jak dla mnie idealnie tutaj pasuje miasteczko Jelsa na wyspie Hvar :)
Kamieniczki są :), mały port jest, a w związku z tym i łódki :) kamienna mini promenada jest (od Resortu Fontana do Kościółka po drugiej stronie ) :) i minizatoczka się znajdzie za Resortem Fontana z turkusową wodą :)miasteczko dokoła otoczone górami dość zielonymi :) w promieniu kilkunastu km miasto Stari Grad, Hvar, Vrboska i mnóstwo wąskich uliczek do spacerowania :) puste zatoczki, bajecznie piękne na półwyspie Kabal i na południowej stronie wyspy:) ... a na deser polecam hardcorowy przejazd drogą pożarową/szutrem do miasta Hvar - przy tej drodze wjazd na Sv Jure to pikuś :) pan pikuś ;) no i obowiązko wjazd na SV Ilija i podziwianie widoczków ....i wiele, wiele innych atrakcji :D

Polecam relacje CinamonGirl, Basik63 tam wszystko pięknie opisane i pokazane :)
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 05.06.2013 19:37

krispinus napisał(a):...wg. Ciebie M. i V. Losinj powyższe kryteria spełniają :?:

W 200% :D
Ja śmigam za 7 dni... byłem dwa razy w czerwcu i było cudownie!!!
Rok temu była susza, więc było tak samo jak w wrześniu... mam co porównywać bo często śmigam w wrześniu.
Czerwiec... wszystko kwitnie, piękne kwiaty, przyroda na 1000%.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.06.2013 20:21

rapez napisał(a):...Ja śmigam za 7 dni...

:evil: :evil: :wink:

Dla tych z wyższym DDW zapodaj na żywo jakąś fotkę z Twojego raju... jak nie zapomnisz. :oczko_usmiech:
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 16.06.2013 21:52

makmak2 napisał(a):Witam wszystkich miłośników ziemi chorwackiej.
A co myślicie o Drace na Peljesacu? Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii. Zamierzam spędzić tam swoje wakacje i mam nadzieję, że będą udane. Podoba mi się apartament Glavor. Znalazłam dużo reklam, ale ani jednej opinii. Również szukam ciszy, spokoju i pięknej zieleni. Będę wdzięczna z wskazówki.

Byliśmy tam 3 lata temu i chcemy wrócić w tym roku.
Jeśli masz jescze jakieś pytania to chętnie odpowiem(konkretne)
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 21.06.2013 08:55

zgadzam się z pocztówką... dodam tylko, że w Jelsie są najlepsze lody w całej Chorwacji !!!! :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Kameralnie - zielono - cicho - zabytkowo = gdzie? :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone