napisał(a) Lidia K » 17.04.2009 20:58
Mam małe doświadczenie własne, gdyż sama nagrywałam filmy kamerą na kasety miniDV od 2005 r. Ale miałam doczynienia z kamerą na dysk i kamerą HD na dysk (amatorskimi kamerami). Dokładnie w tej samej kolejności poukładałabym jakość, cenę i ciężar. Czyli najgorszej jakości film tworzy nasza kamera na kasety, najlepszej jakości kamera HD. Każda klatka z kamery HD była takiej jakości, że można było sobie zrobić tapetę na ekran monitora. Byłam oczarowana, wiedząc, że filmowała osoba mająca jakąkolwiek kamerę pierwszy raz w życiu. Zapis na dysk jest najbardziej naturalnym zapisem cyfrowej jakości filmu. Kasety to zapis cyfrowy 50 półklatek na magnetycznym nośniku. Ale to Robercie wiesz z pewnością lepiej niż ja.
Twój wybór - kamera HD i dysk to najbliższa przyszłość. Jest jeszcze full HD. Takiej kamery nie miałam w rękach.
Kamery na dysk pozwalają nagrać pewną liczbę godzin filmu(np. 7 godzin), ale i tak konieczne jest przegrywanie na komputer i nagrywanie na płyty DVD. Nie jest to skomplikowane w przeciwieństwie do nagrań z kaset miniDV gdyż jest znacznie bardziej pracochłonne.
Dwie kamery z dyskiem dawały bez porównania lepszej jakości filmy, kamera HD robiła to jeszcze lepiej, zwłaszcza filmowanie we wnętrzach robiło wrażenie. No ale wielkość i ciężar nie do noszenia na całodniowych wycieczkach w górach.