napisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2009 08:38
Witam.
Na wstępie chcę powiedzieć, że kamerkę użwywam dwa może trzy razy w roku i tylko amatorsko. Jednak chcę wam opowiedzieć jak posedłem do sklepu kupić kamerkę rok temu. Poszedłem do Euro Rtv Agd poniewaz większość sprzętu tam kupuję od lat gdyż można tam utargować spory rabat, lecz gdy kupowałem tv lcd niestety strasznie chcieli mnie oszukać a mianowicie obok siebie stały dwa telewizory: "mój" za jakąś tam cenę oraz identyczny tylko, że z kontrastem miliard do jednego i ceną trzykrotnie większą od mojego. Różnica była znaczna lecz uznałem że wydawanie za tv 12000zł jest lekką przesadą. Jako że mój był ostią sztuką w sklepie to wziąłem ten z wystwy z dużym rabatem. Po przywiezieniu do domu okazało się,że mó tv ma skręcony kontrast na minimum gdy ustawiłem go na normal, różnicy nie było żadnej w porównaniu z tv za 12000zł! Nauczony doświadczeniem poszedłem kupić kamerę. Zacząłem jak zwykle od Euro RTV AGD, sprzedawca oczywiście zaczął polecać kamerę za 4500zł ale obok stała całkiem zgrabna za 1400 więc poprosiłem o "odpalenie" i jednej i drugiej celem porównania. Oczywiście jak się można domyśleć absolutnie nie było mowy o porównaniu!!!! Podziekowałem. poszedłem do Media marktu a tam wszystkie kamery włączone, sprzedawca z wielkim zaangazowaniem poleca mi kamerę, którą zainteresowałem się w poprzednim sklepie stwierdzając, że dla amatora wystarczy, twierdząc, że dla oka ludzkiego różnica jest niewychwytywalna pomiędzy tą a tą za 4500, 6000, 100000000000000000zł ponieważ jest to zapis cyfrowy! Oglądam teraz filmy z wakacji i są napradę lepszej jakości od niejednego kanału w tv(np.polonia1). I jeszcze jedno kupując po dwóch latach drugie LCD były do wyboru 60hz oraz nowość 100hz. Dziwnym trafem 60hz nie były włączone tylko same 100hz, jak można się domyśleć setki były prawie trzykrotnie droższe od sześćdziesiątek. Na moje pytanie czy ludzkie oko jest w stanie wychwycić różnicę, sprzedawca lekko się zmieszał i odpowiedział, NIE.