Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kalmary - lignije

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vazii
Autostopowicz
Posty: 4
Dołączył(a): 10.08.2008
kalmary - lignije

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazii » 10.08.2008 19:43

Jako że nie widziałem tematu przeznaczonego tylko kalmarom, a dokładnie kulinarnym przepisom na kalmary, pozwalam sobie założyć nowy wątek.
15 sieprnia jadę już po raz 3 do Chorwacji - tym razem na wyspę Rab. W poprzednich pobytach stołowaliśmy się tylko na mieście. Teraz z racji tego że mamy okrojony budżet, chcemy postołować się na "apartamencie". Bardzo polubiłem kalmary i to w różych postaciach, najczęściej w postaci na żaru, grillu i prażene. Czy mógłby mi i zainteresowanym forowiczom ktoś podać przepis na kalmary prażene, na żaru i na grillu. Najlepiej przepis od momentu zakupienia ich na targu, bo ponoć patroszyć też je trzeba umieć. A może ktoś zna inne ciekawe przepisy na kalmary.
15 sierpień już niedługo - jeszcze tylko kilka dni. ;)
Ania W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1993
Dołączył(a): 29.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 10.08.2008 20:04

Vazi na tej stronie znalazłam taki przepis
http://www.euromarina.cz/pl/chorwacja/k ... almary.htm

Składniki:

- kalmary

- oliwa z oliwek

- pęczek pietruszki

- sok z cytryny

- kilka ząbków czosnku

- sól, pieprz

Kalmary (na jedną porcę potrzebujemy 5 - 6 szt. średnich kalarów lub jeden duży) dokładnie czyścimy, oddzielamy odnóża (macki) od tułowia, osuszamy. Na bardzo mocno rozpaloną płytę grila układamy najpierw odnóża,kóre potrzebują dłuższego grilowania, a po chwili dokładamy resztę. Pieczemy kilka minut aż kalmary nabiorą złocistobrązowego koloru.

Podajemy polane dresingiem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny oraz posiekanej pietruszki i czosnku. Jako dodatek sprawdzają się frytki lub blitva.

Smacznego!
Pozdrowienia z Głogowa :lol:
miru71
Globtroter
Posty: 54
Dołączył(a): 02.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 11.08.2008 15:26

Witam.
Jeżeli chodzi o składniki to dokładnie takie same jak podała anjas, ale ja to robiłem troszkę inaczej.
Kalmary kupiłem mrożone. W Konzumie można dostać 1kg za 34 kun lub 0,5 kg za ok20 kun. 1 kg wystarczył nam na dwa pyszne obiadki dla dwóch osób dorosłych i naszej 5-cio letniej córki ( lubi tylko "nogi"). W jednej z knajpek chorwackich kelner powiedział nam że najlepiej kalmary przemrozić bo wtedy nie są "gumowate". A poza tym te mrożone są już wypatroszone i wstępnie umyte. Po rozmrożeniu należy je dokładnie umyć i sprawdzić czy wewnątrz tułowia nie ma "szkieletu" czyli czegoś podobnego do długiej płaskiej ości (usunąć). Następnie skrapiamy lekko cytryną i ewentualnie troszkę czosnku. Po godzince przystępujemy do smażenia. My niestety nie mieliśmy grilla, ale usmażyliśmy je na patelni (odrobina oliwy). Najważniejszą rzeczą w smażeniu jest to, że kalmary nie powinny smażyć się dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Jeżeli będą smażyły się dłużej to niestety będą "gumowate".
Dresing i dodatki dokładnie tak jak podała anjas.
Pozdrawiam.
Ania W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1993
Dołączył(a): 29.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.08.2008 16:11

Serdecznie witam kolegów zza miedzy :!: :lol:
A tu znalazłam linki o kuchni chorwackiej
forum/viewtopic.php?t=10800&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19045&highlight=przepisy+kuchenne
forum/viewtopic.php?t=6146&highlight=kuchnia+chorwacka
Dobry pomysł z przepisami :D Czyżby tylko panowie interesowali się gotowaniem :?: :wink:
Pewno panie w wakacje odpoczywają od garów :lol:
Pozdrawiam :!: :papa: :hut: :papa:
vazii
Autostopowicz
Posty: 4
Dołączył(a): 10.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazii » 11.08.2008 18:50

W tych linkach, które mi podaliście znalazłem takie oto przepisy:
niewiele tego, ale zawsze coś.

1.A jakbyś trafił kalmary (tylko świeże, mrożonych nie warto kupować), to robisz tak.....

Kalmary oczyszczasz z tego co w środku (trochę śluzu plus bezbarwny szkielet).
Kroisz na pierścienie.
Wrzucasz do mleka i odstawiasz na noc.
Potem wyjmujesz je z mleka, obtaczasz w jajku i mące i wrzucasz na bardzo rozgrzaną patelnię (oliwy musi być dużo, kalmary mają pływać).
Kalmary smaży się bardzo krótko - bo inaczej zrobi się guma.
Potem podajesz je np. z młodymi ziemniakami lub ryżem plus sałatka i wino.

2. Kalmary na ostro
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki papryki chili
1 łyżeczka soli
kalmary
olej do smażenia

Mąkę, sól i paprykę wymieszać, krązki kalmarów obtoczyć w tak przyprawionej mące i smazyć w gorącym tłuszczu (warstwa ok. 5 cm), ok. 1-2 minuty.

3. Kalmary w pomidorach
1 kg kalmarów
600 g pomidorów
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
maka
50 g masła
1 szklanka oliwy
soł, pieprz

Dokładnie umyte i oprawione kalmary pokroic w paseczki. Posiekać czosnek i rozmaryn. Pomidory obrać ze skórki, pozbyć się miąszu z ziarenkami, resztę pokroić w kostkę. Posiekane skladniki (czosnek i rozmaryn) podsmazyć na oliwie. Kalmary obtoczyć w mace i przełożyć do smażących się czosnku i rozmarynu. Smażyć na umiarkowanym ogniu często mieszając. Dodać pomidory, sól i pieprz i dusić na niewielkim ogniu ok. 2 godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać masło, a gdy się roztopi podawać na stół.

4. przepis ze strony Makłowicza
Faszerowane kalmary
Składniki
8 kalmarów
6 ząbków czosnku
4 plastry dojrzewającej szynki
100 ml czerwonego wina
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
3 łyżeczki bułki tartej
1 papryczka chili
sól
Plan
Kalmary odgłowić, oczyścić, czułki drobno posiekać.
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać rondel, wlać oliwę, dodać sporo posiekanego czosnku, lekko zeszklić.
Wrzucić szynkę i czułki, wymieszać, dusić ok. 3 minuty.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem lub suszoną papryczką i jeszcze dusić 2 – 3 minuty.
Wlać czerwone wytrawne wino, gotować do odparowania 3/4 wina.
Wyłączyć ogień, posolić, wsypać, mieszając, tartą bułkę.
Konsystencja farszu powinna być gęsta.
Kalmary nadziewać farszem, otwarty koniec spinać wykałaczką.
Kłaść na gorący olej.
Usmażone, zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać z natką pietruszki i cytryną.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies