Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kalmary - lignije

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vazii
Autostopowicz
Posty: 4
Dołączył(a): 10.08.2008
kalmary - lignije

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazii » 10.08.2008 19:43

Jako że nie widziałem tematu przeznaczonego tylko kalmarom, a dokładnie kulinarnym przepisom na kalmary, pozwalam sobie założyć nowy wątek.
15 sieprnia jadę już po raz 3 do Chorwacji - tym razem na wyspę Rab. W poprzednich pobytach stołowaliśmy się tylko na mieście. Teraz z racji tego że mamy okrojony budżet, chcemy postołować się na "apartamencie". Bardzo polubiłem kalmary i to w różych postaciach, najczęściej w postaci na żaru, grillu i prażene. Czy mógłby mi i zainteresowanym forowiczom ktoś podać przepis na kalmary prażene, na żaru i na grillu. Najlepiej przepis od momentu zakupienia ich na targu, bo ponoć patroszyć też je trzeba umieć. A może ktoś zna inne ciekawe przepisy na kalmary.
15 sierpień już niedługo - jeszcze tylko kilka dni. ;)
Ania W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1993
Dołączył(a): 29.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 10.08.2008 20:04

Vazi na tej stronie znalazłam taki przepis
http://www.euromarina.cz/pl/chorwacja/k ... almary.htm

Składniki:

- kalmary

- oliwa z oliwek

- pęczek pietruszki

- sok z cytryny

- kilka ząbków czosnku

- sól, pieprz

Kalmary (na jedną porcę potrzebujemy 5 - 6 szt. średnich kalarów lub jeden duży) dokładnie czyścimy, oddzielamy odnóża (macki) od tułowia, osuszamy. Na bardzo mocno rozpaloną płytę grila układamy najpierw odnóża,kóre potrzebują dłuższego grilowania, a po chwili dokładamy resztę. Pieczemy kilka minut aż kalmary nabiorą złocistobrązowego koloru.

Podajemy polane dresingiem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny oraz posiekanej pietruszki i czosnku. Jako dodatek sprawdzają się frytki lub blitva.

Smacznego!
Pozdrowienia z Głogowa :lol:
miru71
Globtroter
Posty: 54
Dołączył(a): 02.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 11.08.2008 15:26

Witam.
Jeżeli chodzi o składniki to dokładnie takie same jak podała anjas, ale ja to robiłem troszkę inaczej.
Kalmary kupiłem mrożone. W Konzumie można dostać 1kg za 34 kun lub 0,5 kg za ok20 kun. 1 kg wystarczył nam na dwa pyszne obiadki dla dwóch osób dorosłych i naszej 5-cio letniej córki ( lubi tylko "nogi"). W jednej z knajpek chorwackich kelner powiedział nam że najlepiej kalmary przemrozić bo wtedy nie są "gumowate". A poza tym te mrożone są już wypatroszone i wstępnie umyte. Po rozmrożeniu należy je dokładnie umyć i sprawdzić czy wewnątrz tułowia nie ma "szkieletu" czyli czegoś podobnego do długiej płaskiej ości (usunąć). Następnie skrapiamy lekko cytryną i ewentualnie troszkę czosnku. Po godzince przystępujemy do smażenia. My niestety nie mieliśmy grilla, ale usmażyliśmy je na patelni (odrobina oliwy). Najważniejszą rzeczą w smażeniu jest to, że kalmary nie powinny smażyć się dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Jeżeli będą smażyły się dłużej to niestety będą "gumowate".
Dresing i dodatki dokładnie tak jak podała anjas.
Pozdrawiam.
Ania W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1993
Dołączył(a): 29.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 11.08.2008 16:11

Serdecznie witam kolegów zza miedzy :!: :lol:
A tu znalazłam linki o kuchni chorwackiej
forum/viewtopic.php?t=10800&highlight=
forum/viewtopic.php?t=19045&highlight=przepisy+kuchenne
forum/viewtopic.php?t=6146&highlight=kuchnia+chorwacka
Dobry pomysł z przepisami :D Czyżby tylko panowie interesowali się gotowaniem :?: :wink:
Pewno panie w wakacje odpoczywają od garów :lol:
Pozdrawiam :!: :papa: :hut: :papa:
vazii
Autostopowicz
Posty: 4
Dołączył(a): 10.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazii » 11.08.2008 18:50

W tych linkach, które mi podaliście znalazłem takie oto przepisy:
niewiele tego, ale zawsze coś.

1.A jakbyś trafił kalmary (tylko świeże, mrożonych nie warto kupować), to robisz tak.....

Kalmary oczyszczasz z tego co w środku (trochę śluzu plus bezbarwny szkielet).
Kroisz na pierścienie.
Wrzucasz do mleka i odstawiasz na noc.
Potem wyjmujesz je z mleka, obtaczasz w jajku i mące i wrzucasz na bardzo rozgrzaną patelnię (oliwy musi być dużo, kalmary mają pływać).
Kalmary smaży się bardzo krótko - bo inaczej zrobi się guma.
Potem podajesz je np. z młodymi ziemniakami lub ryżem plus sałatka i wino.

2. Kalmary na ostro
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki papryki chili
1 łyżeczka soli
kalmary
olej do smażenia

Mąkę, sól i paprykę wymieszać, krązki kalmarów obtoczyć w tak przyprawionej mące i smazyć w gorącym tłuszczu (warstwa ok. 5 cm), ok. 1-2 minuty.

3. Kalmary w pomidorach
1 kg kalmarów
600 g pomidorów
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
maka
50 g masła
1 szklanka oliwy
soł, pieprz

Dokładnie umyte i oprawione kalmary pokroic w paseczki. Posiekać czosnek i rozmaryn. Pomidory obrać ze skórki, pozbyć się miąszu z ziarenkami, resztę pokroić w kostkę. Posiekane skladniki (czosnek i rozmaryn) podsmazyć na oliwie. Kalmary obtoczyć w mace i przełożyć do smażących się czosnku i rozmarynu. Smażyć na umiarkowanym ogniu często mieszając. Dodać pomidory, sól i pieprz i dusić na niewielkim ogniu ok. 2 godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać masło, a gdy się roztopi podawać na stół.

4. przepis ze strony Makłowicza
Faszerowane kalmary
Składniki
8 kalmarów
6 ząbków czosnku
4 plastry dojrzewającej szynki
100 ml czerwonego wina
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
3 łyżeczki bułki tartej
1 papryczka chili
sól
Plan
Kalmary odgłowić, oczyścić, czułki drobno posiekać.
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać rondel, wlać oliwę, dodać sporo posiekanego czosnku, lekko zeszklić.
Wrzucić szynkę i czułki, wymieszać, dusić ok. 3 minuty.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem lub suszoną papryczką i jeszcze dusić 2 – 3 minuty.
Wlać czerwone wytrawne wino, gotować do odparowania 3/4 wina.
Wyłączyć ogień, posolić, wsypać, mieszając, tartą bułkę.
Konsystencja farszu powinna być gęsta.
Kalmary nadziewać farszem, otwarty koniec spinać wykałaczką.
Kłaść na gorący olej.
Usmażone, zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać z natką pietruszki i cytryną.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone