napisał(a) vazii » 11.08.2008 18:50
W tych linkach, które mi podaliście znalazłem takie oto przepisy:
niewiele tego, ale zawsze coś.
1.A jakbyś trafił kalmary (tylko świeże, mrożonych nie warto kupować), to robisz tak.....
Kalmary oczyszczasz z tego co w środku (trochę śluzu plus bezbarwny szkielet).
Kroisz na pierścienie.
Wrzucasz do mleka i odstawiasz na noc.
Potem wyjmujesz je z mleka, obtaczasz w jajku i mące i wrzucasz na bardzo rozgrzaną patelnię (oliwy musi być dużo, kalmary mają pływać).
Kalmary smaży się bardzo krótko - bo inaczej zrobi się guma.
Potem podajesz je np. z młodymi ziemniakami lub ryżem plus sałatka i wino.
2. Kalmary na ostro
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki papryki chili
1 łyżeczka soli
kalmary
olej do smażenia
Mąkę, sól i paprykę wymieszać, krązki kalmarów obtoczyć w tak przyprawionej mące i smazyć w gorącym tłuszczu (warstwa ok. 5 cm), ok. 1-2 minuty.
3. Kalmary w pomidorach
1 kg kalmarów
600 g pomidorów
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
maka
50 g masła
1 szklanka oliwy
soł, pieprz
Dokładnie umyte i oprawione kalmary pokroic w paseczki. Posiekać czosnek i rozmaryn. Pomidory obrać ze skórki, pozbyć się miąszu z ziarenkami, resztę pokroić w kostkę. Posiekane skladniki (czosnek i rozmaryn) podsmazyć na oliwie. Kalmary obtoczyć w mace i przełożyć do smażących się czosnku i rozmarynu. Smażyć na umiarkowanym ogniu często mieszając. Dodać pomidory, sól i pieprz i dusić na niewielkim ogniu ok. 2 godziny co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać masło, a gdy się roztopi podawać na stół.
4. przepis ze strony Makłowicza
Faszerowane kalmary
Składniki
8 kalmarów
6 ząbków czosnku
4 plastry dojrzewającej szynki
100 ml czerwonego wina
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
3 łyżeczki bułki tartej
1 papryczka chili
sól
Plan
Kalmary odgłowić, oczyścić, czułki drobno posiekać.
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać rondel, wlać oliwę, dodać sporo posiekanego czosnku, lekko zeszklić.
Wrzucić szynkę i czułki, wymieszać, dusić ok. 3 minuty.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem lub suszoną papryczką i jeszcze dusić 2 – 3 minuty.
Wlać czerwone wytrawne wino, gotować do odparowania 3/4 wina.
Wyłączyć ogień, posolić, wsypać, mieszając, tartą bułkę.
Konsystencja farszu powinna być gęsta.
Kalmary nadziewać farszem, otwarty koniec spinać wykałaczką.
Kłaść na gorący olej.
Usmażone, zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać z natką pietruszki i cytryną.