Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KALIMERA Ellada - YASSU Kokkino Nero

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2007 23:28

CZĘŚĆ I PŁYNIEMY NA SKIATHOS.

Po opuszczeniu portu początkowo nasz statek płynie przez zatokę Pagassitikos

Obrazek

a następnie w kierunku na Skiatos pomiędzy półwyspem Pelion a wyspą Evia (mapka w prologu)
Półwysep Pelion kształtem przypomina "włoski but" - ze statku z lewej burty widać stopę buta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Półwysep Pelion był wybrany w starożytności na siedzibę przez Bogów i legendarnego półczłowieka-półbyka Centaura Chirona.

Chiron, Chejron - w mitologii greckiej najmądrzejszy i najbardziej cywilizowany z centaurów. Nieśmiertelny król centaurów, którego spłodził z magnezyjskimi kobyłami Centaur, syn Nefele i Iksjona; Chejron był nauczycielem i wychowawcą wielu greckich herosów m. in.: Asklepiosa, Jazona, Heraklesa, Achillesa, Eneasza. Zamieszkiwał na półwyspie Pelion.

To stąd wyruszył też mityczny statek Argo z Jazonem i Argonautami w poszukiwaniu złotego runa.

A wracając do współczesności to 19.12.1990 r w mieście Volos na Pelionie rozegrano mecz GRECJA-POLSKA (wynik 1:2 strzelcy bramek: Tsalouchidis - Soczyński, Kosecki)
Natomiast z prawej burty statku było widać wyspę Evia - może wartą kiedyś odwiedzenia, bo znaleziona stronka położonego tam kempingu zawiera wiele ciekawych informacji

http://www.campingevia.com/index-pol.html

Rejs na Skiathos do miasteczka na wyspie trwał ok. 2,5 godziny więc dla umilenia tego czasu kapitan Christos (z kapitanem Kostasem płynęliśmy na drugim statku w drodze powrotnej) przygotował kilka atrakcji - np. Panie za całusa mogły z nim zrobić sobie zdjęcie, a cały statek informował o delfinach - najpierw krzyczał "delfini na prawo", wszyscy z aparatami biegliśmy na prawą burtę, ledwo przygotowaliśmy aparaty, kapitan krzyczał "delfini na lewo" i wszyscy przenosiliśmy się na lewa burtę .... i niestety "polowanie" na delfiny w czasie tego rejsu nie udało się ani w drodze na Skiathos ani przy powrocie. Jak ma się szczęcie, to jednak można w trakcie tego rejsu zobaczyć delfiny - niektórym się udawało jak widać na zdjęciach z innych rejsów.

Obrazek Obrazek

Jednak główną atrakcją na statku była pokaz tańca w wykonaniu kapitana, jego siostry i jednego z dzieci kapitana Kostasa.

Obrazek

Krótka notka o tańcu sirtaki/syrtaki wg wikipedii

A poniżej filmiki z Yuotube jak sirtaki się tańczy w różnym wykonaniu

Sirtaki w męskim duecie

Syrtaki w grupie

Sirtaki animowane na wesoło

(a tak na marginesie - podróże kształcą, teraz już wiem, że czasem na potańcówce nie tańczę Zorby lecz sirtaki - taniec Greka Zorby)

Oprócz nauki tańca sirtaki tańczono na statku w takty różnej muzyki, a w nagrodę za dobre tańce czekała na wszystkich (pełnoletnich) butelka MATAXY z kranikiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po skończonych tańcach kapitan chodził po statku z butelką, trzeba było otworzyć tylko usta, a kapitan odkręcał na chwilkę kranik i kilka kropelek Metaxy samo wpływało do gardła, a tak to wyglądało jak częstowany był kolega

Obrazek

Obrazek

Kolega poprosił kapitana na czas pozowania do zdjęcia o dłuższe otwarcie kranika i zaliczył solidny łyk metaxy, natomiast ja pierwszy raz zostałem poczęstowany Metaxą pod pokładem, kapitan jednymi schodkami wyszedł na dziób statku, więc ja drugimi schodkami również na dziób i czekałem w kolejce na kolejne otwarcie kranika. Kiedy kapitan się do mnie zbliżył , powiedział
"O ? " a ja mu odpowiedziałem "O O" czyli wypowiadając te litery musiałem otworzyć usta .... a kapitan kranik.
Następnie przeniosłem się na tył statku, gdzie kapitan już bez zdziwienia polał po raz trzeci.

I tak w mile spędzonym czasie przy muzyce, tańcach i degustacji metaxy zaczęliśmy zbliżać się do wyspy - a celem było miasteczko Skiathos, stolica o tej samej nazwie co wyspa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.D. pobyt na wyspie - w stolicy i na jednej z plaż na wyspie nastąpi
Ostatnio edytowano 28.09.2007 09:09 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 23.09.2007 06:55

Po prostu ślicznie :) O O O :!:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.09.2007 07:53

Januszku - dajesz czadu,jak zwykle zresztą :D :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 23.09.2007 12:37

"Złotego runa" nie znależliście, ale za to, ta Ambrozja :D :wink: .
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 24.09.2007 12:31

Ostatnie zdjątka troszkę przypominają mi Chorwację :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.09.2007 08:30

Janusz Bajcer napisał(a):...natomiast ja pierwszy raz zostałem poczęstowany ja pod pokładem, kapitan jednymi schodkami wyszedł na dziób statku, więc ja drugimi schodkami również na dziób i czekałem w kolejce na kolejne otwarcie kranika. Kiedy kapitan się do mnie zbliżył , powiedział
"O ? " a ja mu odpowiedziałem "O O" czyli wypowiadając te litery musiałem otworzyć usta .... a kapitan kranik.
Następnie przeniosłem się na tył statku, gdzie kapitan już bez zdziwienia polał po raz trzeci.
...

No no... Janusz ;) :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.09.2007 09:07

Leszek Skupin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):...natomiast ja pierwszy raz zostałem poczęstowany Metaxą pod pokładem, kapitan jednymi schodkami wyszedł na dziób statku, więc ja drugimi schodkami również na dziób i czekałem w kolejce na kolejne otwarcie kranika. Kiedy kapitan się do mnie zbliżył , powiedział
...

No no... Janusz ;) :D

Nie "no no" tylko "O O" - Metaxa lepsza niż ouzo. :lol:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.09.2007 15:20

A jak działa na serce :!:
Legendy o tym opowiadają najstarsze doktory :!:
Górale też :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.09.2007 15:37

Po mojej Metaxie zostało już tylko wspomnienie :cry:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.09.2007 00:09

POBYT NA SKIATHOS

Stolicą i najciekawszą miejscowością na wyspie jest port Skiathos zabudowany labiryntem uliczek. Skiathos to typowa wyspa wakacyjna, która nie może się poszczycić wieloma zabytkami. Są tu jednak interesujące klasztory: Evangelistria, Agios Charalambos, Panagiatis Kechrias i Kounistria. Znajdują się tu również naturalne groty

grota1

grota2

które warto zwiedzić, będąc w czasie dłuższego pobytu na wyspie.

Ale jest to droga wyspa, wg informacji naszej przewodniczki w sklepach i restauracjach w Skiathos jest drożej o 20-30 % niż na lądzie, wyjaśniła nam też, dlaczego okiennice w domach na wyspie i w innych miejscach Grecji maluje na niebiesko.

Kolor biały i niebieski to kolory greckiej flagi Obrazek

W czasie podboju Grecji przez Turcję. Jak to najeźdźcy- Turcy chcieli wynarodowić Greków, a oni się nie dawali i aby podkreślić swoja tożsamość - malowali domy na biało, a okiennice na niebiesko, i byli za to niejednokrotnie karani. I tak ten zwyczaj przetrwał do dziś.

Na wyspę można dostać się statkami wycieczkowymi

Obrazek

można regularnymi liniami promowymi

Obrazek

lub też własnym sprzętem pływającym, np. jachtem

Obrazek

Na wyspie jest nie duże lotnisko wiec można na nią polecieć samolotem ZAPIĄC PASY- lądujemy

Nasz rejs na wyspę przewidywał 1.5 godzinny pobyt w miasteczku , a następnie kąpanie na jednej z licznych plaż na wyspie. W miasteczku byliśmy w samo południe

Obrazek

a temperatura wynosiła 48 stopni w cieniu, więc nie zachęcało to zwiedzania miasteczka, ledwo wyszliśmy tylko na wzgórze widokowe, zrobiliśmy klika zdjęć, które w tym upale nie wyszły okazale

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja żona nawet nie wychodziła na wzgórze, siedziała w cieniu na
ławeczce na wysepce widocznej na ostatnim zdjęciu powyżej, oglądając roślinki i ptaszki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największą atrakcją turystyczną Skiathos są wspaniałe i rozmaite plaże. Jest ich tu ponad 60.

Obrazek

Obrazek

Na wyspie są m.in. takie cztery wspaniałe plaże, które uchodzą za najpiękniejsze w Grecji.

Można tu znaleźć plażę dla naturystów, jest nią plaża Banana Beach

Obrazek

Obrazek

(zwana też jako Krassa) - znajduje się przy trzeciej zatoce cypla Pounda.

Znajdują się tu także plaże, na które można się tylko dostać tzw. "taksówką wodną" ponieważ nie jeżdżą tam łodzie i nic innego. Do takich plaż należy Lalaria

Obrazek

położona jest w północnej części wyspy pokryta gładkimi białymi kamykami, z wyrastającym z tyłu stromym klifem i świetnymi warunkami do pływania.
Opisane wyżej plaże należą do zatłoczonych, ale są i takie mniej zatłoczone. Do jednej z nich zalicza się Megas Gialós

Obrazek

położona na południowy-zachód od Kastro, atrakcją tej plaży jest szarawy piasek.

Najpiękniejszą plażą wyspy jest plaża Koukounaries, plaża ta jest uznawana na ze jedną z najpiękniejszych w świecie - w rankingu światowym zajmuje 4 miejsce - i na tą plażę z miasteczka Skiathos przypłynął nas statek cumując przy niewielkiej redzie.

Obrazek

Obrazek

Nazwa Koukounaries pochodzi od szyszki drzewa piniowego, które połaciami porasta wyspę.

Obrazek

Obrazek

Plaża ta jest szczególna również z innego względu - mianowicie piasek odbija w przepiękny sposób promienie słoneczne za sprawą zawartego w nim kwarcu lub pirytu. Piasek w słońcu mieni się jak posypany zlotem.

Obrazek

Plażę tą odwiedzała księżna Diana z Karolem - w pierwszych latach małżeństwa, spędzali tam kilkakrotnie wakacje, a mieszkali w hotelu Skiathos Palace

Obrazek

z takim widokiem dokiem na plażę

Obrazek

Przy upalnej pogodzie pobyt na plaży i zanurzenie się w ciepłej ale chłodzącej ciało wodzie było wskazane i przyjemne, pływały w tej wodzie rybki

Obrazek

a zanurzyły się nawet po szyję trzy osoby z naszego towarzystwa nie umiejące pływać

Obrazek

Pobyt na plaży Koukounaries trwał ok. 1.5 godziny

Obrazek

Obrazek

Po plażowaniu i moczeniu się w morskiej wodzie powróciliśmy na statek, ale tym razem nie na ten, którym przypłynęliśmy, lecz na Elizabet III widoczny na zdjęciu poniżej

Obrazek

Kapitanem tego statku jest wspomniany wcześniej Kostas Dimitriou, a przesiadka była dlatego, aby osoby płynące wcześniej innym statkiem zobaczyły taniec sirtaki, tym razem w wykonaniu Kapitana i jego dzieci. W drodze powrotnej rozegrała się też bitwa morska pomiędzy pasażerami dwóch statków - ale o tańcu i bitwie w następnym odcinku "POWRÓT DO PORTU"
Ostatnio edytowano 01.10.2007 09:20 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 30.09.2007 08:43

To już teraz wiem dlaczego na naszej plaży woda w morzu na dnie którego był piasek mieniła się na złoto, jakby ktoś wysypał do niej złote wiórki :D Wyglądało to pięknie, ale do przejrzystości wody można było mieć duże zastrzeżenia ;)
Czekam na c.d. :D

Pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.10.2007 07:27

Piasek na greckich plażach iskrzy złoty kolorem również dlatego że zawiera drobne ziarenka pirytu.

Obrazek

Piryt -minerał, dwusiarczek żelaza FeS2 (często domieszki złota, srebra, miedzi i in.); kryształy regularne; złoto-żółty (często z żółtobrunatnymi barwami) o połysku metalicznym; kruchy; najbardziej rozpowszechniony w skorupie ziemskiej siarczek; występuje w skałach, złożach magmowych i metamorficznych; największe złoża w Hiszpanii, Niemczech, Grecji, Rosji, USA; w Polsce na Dolnym i Górnym Śląsku, w Kieleckiem (Rudki k. Nowej Słupi)
Główne zastosowania pirytu:

* do wyrobu kwasu siarkowego
* źródło otrzymywania żelaza, siarki, miedzi, kobaltu, niklu, selenu, srebra i złota.
* wyjątkowo atrakcyjny i łatwy do zdobycia kamień kolekcjonerski;
* stosowany od czasów starożytnych do wyrobu biżuterii i ozdób
* bywa stosowany jako proszek polerski
* do wyrobu czerwonych i brunatnych farb mineralnych
* w przeszłości do jednego z sposobów rozpalania ognia.

Nazwa Piryt (Iskrzyk) - pochodzi od gr. pyr = ogień oraz pyrites = iskrzący, gdyż minerał ten iskrzy się pod wpływem uderzeń krzesiwa (krzemieniem, kawałkiem stali, młotkiem).

Piryt ze względu na podobieństwo do złota nazywany jest też "złotem głupców", ale jest twardszy od złota - nie można zarysować go nożem. Nigdy nie należy podpalać w zamkniętym pomieszczeniu, ponieważ wydziela dużo dwutlenku siarki.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 01.10.2007 21:36

Piękne zdjęcie. Złoto głupców pamiętam z jakiejś książki przygodowej z czasów młodości ... Winnetou ? Tomek Wilmowski ? Nie pamiętam ... :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.10.2007 09:28

POWRÓT DO PORTU

W drodze powrotnej do portu w programie rejsu były jeszcze dwie atrakcje - taniec sirtaki i bitwa morska.
I właśnie żeby zobaczyć taniec sirtaki w wykonaniu kapitana Kostasa z trójką jego dzieci o blond włosach (po mamie Holenderce) nastąpiła wymiana pasażerów statków wycieczkowych.

Tańczyli przepięknie w takt muzyki sirtaki
a pasażerowie słuchali i podziwiali

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobno już niedługo będzie tańczyło z nimi czwarte najmłodsze dziecko kapitana Kostasa

Obrazek

Żony kapitana na statku nie widziałem, pewnie gdzieś jako archeolog kopała dziury na stałym lądzie.
Po pokazie tanecznym kapitan zaprosił wszystkich chętnych do ogólnej zabawy i sprawdzał jak pasażerowie nauczyli się tańczyć sirtaki w drodze na wyspę.

Taniec sirtaki tańczą goście nie tylko na rejsie, lecz również na różnych imprezach międzynarodowych

Po ogólnej zabawie przyszedł czas ma drugą atrakcję - a była to bitwa morska

Bitwa na morzu polegała na tym, że pasażerowie statków wyposażenie w "amunicję" w postaci baloników wypełnionych wodą obrzucali się nimi nawzajem. W czasie napełniania baloników woda załoga polewała z węża również uczestników bitwy

Obrazek

Obrazek

W celu obrzucania się amunicją dwa statki zbliżyły się na morzu jak do abordażu na odległość ok. 5 m

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na znak dany przez kapitana statku amunicja poszła w powietrze

Obrazek

Obrazek

Oprócz walczących pasażerów bitwę wspomagała załoga używając armatek wodnych

Obrazek

Obrazek

Po rozegranej bitwie w czasie której żaden statek nie poszedł na dno i nikt z pasażerów nie ucierpiał, powróciły one szczęśliwie do portu skąd wypłynęły

Obrazek

Obrazek

Na redzie po wyjściu ze statku kapitan Kostas częstował wszystkich na pożegnanie łykiem metaxy ze znajomej butelki
Obrazek

W porcie czekały autobus, który zabrał nas w drogę powrotną do Kokkino Nero, tym razem jechaliśmy wzdłuż wybrzeża, mając po drodze takie widoki:

Obrazek

Rejs statkiem był fajną całodniową wycieczką (wjazd 6.00 - powrót 20.00) Szkoda tylko, że w miasteczku podczas zwiedzania było bardzo gorąco.. no ale akurat w czasie naszego pobytu na przełomie lipca i sierpnia w całym basenie morza Śródziemnego było upalnie. Troszkę temperatura zelżała w czasie naszej drugiej wycieczki do Meteorów, ale o tym w następnym odcinku.
Ostatnio edytowano 03.10.2007 12:30 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.10.2007 11:50

Ta bitwa morska była na wodę słodką czy słoną :?: :lol: całkiem fajna :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

KALIMERA Ellada - YASSU Kokkino Nero - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone