Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KALIMERA Ellada - YASSU Kokkino Nero

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.09.2007 22:17

marsylia napisał(a):o nie, wypraszam sobie, bez walki się nie poddam :!: :twisted:

No to Marsylko zapraszamy do baru

:D :D :papa:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 15.09.2007 22:39

wojan napisał(a):No to Marsylko zapraszamy do baru:D :D :papa:

z przyjemnością :lol: - to zdrówko :mrgreen:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.09.2007 20:29

Z okolic Łącka wróciłem, od chłopaków pomocnic nie oberwałem, bo wszyscy teraz na brzyzkach i polach co rusz ratują ziemniaki - póki znowu nie poleje i do cna nie zgniją . Ale wieczorami- na kolejny dzień wszyscy jak jeden mąż krzepili się i krasili lica :) , tak jak starożytny grecki zwyczaj nakazywał, co to odkrył już kilka lat temu nieodżałowany ks. Tischner.
Tak to staram się nawiązać do Riwiery Olimpijskiej, od której w tym wątku wszystko się zaczęło , ale żeby go już dłużej nie zaśmiecać , przenoszę się do baru :)
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 16.09.2007 21:00

plavac napisał(a):Z okolic Łącka wróciłem, od chłopaków pomocnic nie oberwałem, bo wszyscy teraz na brzyzkach i polach co rusz ratują ziemniaki - póki znowu nie poleje i do cna nie zgniją . Ale wieczorami- na kolejny dzień wszyscy jak jeden mąż krzepili się i krasili lica :) , tak jak starożytny grecki zwyczaj nakazywał, co to odkrył już kilka lat temu nieodżałowany ks. Tischner.
Tak to staram się nawiązać do Riwiery Olimpijskiej, od której w tym wątku wszystko się zaczęło , ale żeby go już dłużej nie zaśmiecać , przenoszę się do baru :)

Obrazek
na zdrowie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.09.2007 00:29

Suplement do wątku o alkoholu.

W zasadzie o wszystkim było, więc wiemy, że Grecji można napić się piwa i wina, które są też produkowane w innych krajach, wiemy też, że ouzo i tsipouro jest produkowane tylko w Grecji a alkohol o nazwie tsikaudia produkuje się tylko na Krecie.

Szukając w sieci różnych informacji i zdjęć o greckim alkoholu natknąłem się na jeszcze jeden produkt typowy dla tego kraju-
to likier o nazwie tenturo

Obrazek Obrazek

Likier ten produkuje się innej greckiej wyspie Mikonos/Mykonos

Jeśli dobrze przetłumaczyłem sobie z włosko-łacińskiego to likier ten ma smak cannella-cinnamonum - cynamonowy
a zapach garofano-dianthus-goździkowy

Ciekaw czy ktoś pił ten likier, i jaki on faktycznie ma smak i zapach ?

Z alkoholi wyżej wymienionych przywiozłem sobie do domu trzy gatunki piwa greckiego

Obrazek

które o dziwo lepiej mi smakowały wypite w domu niż w Grecji, natomiast na jednym postoju przy stacji benzynowej zakupiłem gdzieś w Serbii zakupiłem dwa gatunki piwa serbskie i jedno z czarnogórskie

Obrazek

Wszystkie były dobre, ale najbardziej smakowało mi piwo Lav
Na Słowacji z kolei zakupiłem dobrze mi znane w smaku i dobre piwa słowackie; Zlaty Bażant i Kelt

Obrazek

Piwa te czasami kupuję na Słowacji, przy okazji bycia gdzieś w pobliżu granicy słowackiej do której z Nowego Sącza mam "rzut beretką"

Na zakończenie wrócę jeszcze do metaxy, w autobusie jako ciekawostkę Pani pilotka powiedziała nam, że Grecy prawie w ogóle jej nie piją, jest to wybitnie ich alkohol eksportowy.

W sklepie wolnocłowym na granicy grecko-macedońskiej zakupiłem sobie jedną butelkę 0.7 l tego produktu eksportowego oraz litr oryginalnego greckiego oleju z oliwek.

Obrazek

Do metaxy zaprowadza ciekawy link: https://www.metaxa.de/

I TU MAŁA INSTRUKCJA: NA "JA" KLIKA ALKOHOLIKÓW KLIKA - NA "NEIN" DAREK1 SAM JEDEN
:wink:

A w dalszej części relacji mataxa pojawi się jeszcze w butelce trzylitrowej z kranikiem

Obrazek

Z butelki takiej metaxą częstowali kapitanowie statków podczas REJSU NA WYSPĘ SKIATHOS
Ostatnio edytowano 18.09.2007 08:28 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 5 razy
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 18.09.2007 08:17

Myślałam, że to tylko taki weekend barowy, ale widzę, że "barujemy" dalej :lol: 8)

:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.09.2007 13:26

Wątki alkoholowe w wykonaniu Janusza są bardzo rozbudowane ale też i bardzo wyrafinoiwane.

Pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.09.2007 00:20

WYCIECZKI FAKULTATYWNE organizowane przez lokalne biuro podróży dla gości przebywających w Kokkino Nero i okolicznych miasteczkach Velika, Stomio, Nei Pori

SALONIKI - 25 EUR
ATENY - 35 EUR
WIECZÓR GRECKI - 25 EUR
METEORY - 25 EUR
WYSPA SKIATHOS - 35 EUR
OLIMP + DION - 20 EUR
DELFY - 30 EUR
Ceny nie zawierają biletów wstępu do zwiedzanych obiektów.

Z tej oferty wybraliśmy dwie wycieczki:

wyspę SKIATHOS
Obrazek

klasztory METEORY
Obrazek

Skiathos dlatego, że był to rejs statkiem na wyspę i był polecany przez osoby, które brały udział w takim rejsie, natomiast Meteory, dlatego że pobyt w Kokkino Nero był wybrany m.in. aby właśnie zobaczyć to cudo natury i architektury.

Pozostałe oferty wycieczek zostały odrzucone ze względu na wysokie temperatury panujące w czasie pobytu, przy których zwiedzanie miast nie należy do najprzyjemniejszych, np. do Aten z Kokkino Nero było ok.400 km, wyjazd w środku nocy i cały dzień zwiedzania w upale oraz z uwagi na krótki pobyt (tylko 10 dni)

Natomiast wieczór grecki był akurat 26.07. czyli w dniu kiedy dwie Anny z naszego towarzystwa obchodziły imieniny, więc wieczór taki zorganizowaliśmy sobie sami na tarasie apartamentu przy świetle księżyca.

Obrazek

Proszę się przygotować - za chwilę wsiadamy na jeden ze statków KAPITANA KOSTASA i płyniemy na wyspę SKIATHOS :lol:
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 20.09.2007 06:54

No to jesteśmy przygotowani na cd. i czekamy z niecierpliwością. :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.09.2007 07:35

Już zapiąłem kapok :lool:, ale mam nadzieję, że nie będzie potrzebny :lol:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 20.09.2007 07:38

Będzie wiało? Bo nie wiem jak się ubrać... :mrgreen:

j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 20.09.2007 09:03

może coś na rozgrzewkę w greckim klimacie
Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.09.2007 23:37

REJS NA SKIATHOS _ PROLOG

Wyspa Skiathos należy do 2 archipelagów wysp greckich na Morzu Egejskim, znanych pod nazwą Sporady Południowe i Sporady Północne.

ObrazekObrazek

Sporady Północne to archipelag położony na wschód od Tesalii i na północ od Eubei (niekiedy Eubeę włącza się też do archipelagu). Największą wyspą archipelagu jest Skiros. Do archipelagu tego należy właśnie wyspa Skiatos - cel naszego rejsu oraz wyspy Skopelos, Alonisos i inne.
Sporady Południowe to w większości pokrywają się z archipelagiem Dodekanezu, chociaż niekiedy włącza się tu także wyspy Samos i Ikarię. Największa wyspa archipelagu to Rodos. Wyspy leżą na azjatyckim szelfie kontynentalnym. Sporady Południowe nazywane są niekiedy po prostu Sporadami.
Pochodzenie nazwy wyspy tłumaczone jest tym, że Skiathos leży w cieniu wyspy Athos, a z greckiego "skia" oznacza cień. Powierzchnia wyspy Skiathos wynosi 48 km kwadratowych, jej linia brzegowa ma długość 44 km i zamieszkuje ją 4200 osób. Stolicą jest miasto o nazwie Skiathos, które położone jest na dwóch wzgórzach. Na wyspę można dostać się samolotem-jest na niej małe lotnisko, promem lub stateczkiem wycieczkowym. Aby odbyć rejs na Skiathos, 25 lipca z Kokkino Nero wyjechaliśmy o godz. 6 rano klimatyzowanym autokarem do portu, z którego wypływają statki wycieczkowe.
Trasa przejazdu wynosiła ok. 150 km. na południe - przez Larissę do miasteczka o nazwie Amaliapolis.

ObrazekObrazek

Larissa to miasto w środkowej Grecji, położona ok. 400 km od Aten, nad rzeką Pinios. Jest to miasto dość młode, dlatego szukający śladów przeszłości nie znajdą tu zbyt wiele. Jest tu kilka sympatycznych placyków z fontannami, wiele sklepów, wąskich uliczek i zielonych skwerków.
Miasto liczy ok. 125 000 mieszkańców. Pilotka wycieczki podała ciekawostkę o Larissie - ponieważ miasto leży poniżej poziomu morza i w lecie jest uznawane za najgorętsze miejsce w Grecji- w przed dzień naszego przejazdu temperatura w tym mieście w południe wynosiła ponad 50 stopni. A druga grecka ciekawostka podana przez pilotkę to informacja, że na stacjach paliw w Grecji pracują w większości kobiety. Ja jechałem autobusem, ale jest na forum kilkoro tegorocznych "greków" - ciekawe, czy zauważyli kobiety na stacjach i potwierdzą tą ciekawostkę. ?
Poniżej poranne zdjęcie zrobione w czasie przejazdu przez Larissę z autobusu

Obrazek

W mały porcie w Amaliapolis, do którego zjechało się kilkanaście autokarów, czekały na nas statki wspomnianego wcześniej kapitana Kostasa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kapitan Kostas Dimitriu dawniej był ubogim rybakiem, wraz z ojcem pływał na kutrze i łowił ryby, miał marzenia, ale nie dość siły do ich realizacji. Kiedyś spotkał piękną Judith, Holenderkę, archeologa pracującego przy wykopaliskach w Grecji, zakochał się i ożenił. Judith jako osoba zauroczona Grecją, namówiła i wywarła presję na Kostasa, aby zdobył licencje przewoźnika. Doskonalił on wiedzę marynarska, wreszcie kupił pierwszy statek i mozolną pracą przewoźnika razem z Judith dorobili się przez lata w sumie czterech statków wycieczkowych i ...czworo dzieci.
(ale o tym potem)

Kostas jest bardzo bezpośredni i kontaktowy w stosunku do ludzi, na pokładzie nie chodzi w kapitańskim mundurze

ELISABET CRUISES kapitana Kostasa.

Rejs na Skiathos odbyliśmy statkiem o nazwie "Tarzan" a wracaliśmy statkiem "Elizabet III"

Obrazek

Statki były dość duże, większość uczestników rejsu to byli rodacy, i chyba często takie rejsy odbywają, bo kapitanowie obu statków nawet po polsku troszeczkę się mówić nauczyli. Miejsca na statku zajmowało się dowolnie , albo na pokładzie lub pod.

Obrazek

Obrazek

Część I Płyniemy na Skiathos nastąpi.
Ostatnio edytowano 21.09.2007 08:28 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 21.09.2007 07:36

Czytam, czytam i przy każdym kolejnym odcinku oczy coraz bardziej wyłażą mi na wierzch 8O Janusz jestem pełen podziwu dla Twojej relacji :!:

pozdr
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.09.2007 07:52

Janusz... piszesz przewodniki :?: :lol: jeśli nie to polecam zacząć :!: Biura turystyczne zabijałyby się o nie :lol:

Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży