Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KALIMERA Ellada - YASSU Kokkino Nero

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.09.2007 07:48

:lol: zapisać do "ulubionych" :wink: :papa:
marsylia
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 882
Dołączył(a): 19.07.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 12.09.2007 07:54

Januszu, jak zwykle chylę czoła, albo jak inni wolą "chapeaux bas" (ostatnio takie modne powiedzenie hihihi!) przed Twoimi opisami.
Zastanawiałam się jak wygląda ruch na tym forum zimą, ale chyba nie ma się co martwić - Twoja relacja nie skończy się za szybko - na szczęście :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.09.2007 08:19

Dzięki - ale wyjaśniam, że nie wszystko to moje opisy.
Na wstępie zaznaczyłem, że oprócz własnych wrażeń, będę się posiłkował tym co znajdę "w temacie" w "necie".
W tym "winnym" wątku większość opisów zostało wybranych i zamieszczonych właśnie z różnych "wygoolowanych" stronek i zdjęć o winie.
:papa:
plavac
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4893
Dołączył(a): 11.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.09.2007 19:58

Tym większe uznanie za ogrom pracy.
Po wątku "reraksu" i wątku "prawdy" czekamy teraz na wątek "mocy" :D

Leszku - dzięki za info, w ktorej częsci Hellady szukać Nemei.
Wino kupiłem w Kalambace, pani widocznie się nie znała, bo to wino poleciła jako typowe dla tego regionu :) A może mój angielski nie był najlepszy :wink: :oops:
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.09.2007 13:01

Nemea jest za Koryntem jakieś dwadzieścia lub dwadzieściakilka kilometrów w stronę Tripoli (sam środek Peloponezu) ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.09.2007 19:32

Niech moc będzie z Wami

Obrazek

OUZO

Obrazek

Magia Ouzo jest legendą i dumą Hellady.

Słownik Języka Polskiego PWN zaleca używanie słowa ouzo w formie nieodmiennej. Natomiast wymawia się to "uzo"

Ouzo to pochodząca z Grecji wódka o smaku anyżowym. W zależności od marki i regionu pochodzenia zawiera od 38 do 48 % alkoholu.
W wyniku połączenia z płynami zmienia kolor - w połączeniu z wodą daje bardzo charakterystyczną mlecznobiałą barwę.

Obrazek Obrazek

Podczas turystycznych wojaży po Grecji nie dajmy się nabrać starszym Grekom siedzącym przed swoimi domostwami

Obrazek

jeśli będą powoli sączyć ze szklaneczki biały płyn, to nie będzie to kozie mleko lecz alkohol.

Obrazek

Ouzo najczęściej pije się w szklance z lodem. Wedle uznania można zmieszać trunek z wodą.

Obrazek

Ouzo podbiło świat jako aperitif czy koktajl. Niepowtarzalny smak ma na przykład zmieszane z sokiem pomarańczowym lub nieco gorzkawy posmak z dodatkiem pieprzu i soku pomidorowego.

W Grecji jest kilku producentów ouzo, alkohol ten rozlewany jest do butelek o różnych kształtach i o różnej pojemności

Obrazek Obrazek

A to stronka jedego z producentów ouzo: http://pilavas.com/

Natomiast jeśli będzie ktoś na wyspie Kreta, to na wino, ouzo oraz tsikoudię - alkohol wyrabiany tylko na tej wyspie - zaprasza wszystkich Rodzina KASSIMATIS

Ouzo w Kokkino Nero nie piłem, bo znałem jego smak- brat częstował mnie tym trunkiem przywiezionym z jego pobytu w Grecji, i jakoś "anyżek" z sama wodą nie zachwycił mojego podniebienia.
Natomiast może warto będzie kiedyś spróbować pomieszanego z sokami.

TSIPOURO

Obrazek

Tsipouro to destylowany mocny alkohol zawierający 45% i więcej procent alkoholu. Produkowany z moszczu powstałego z wyciskanych winogron. Nazwa tsipouro jest używana w całym kraju poza Kretą, gdzie ten sam alkohol, ale z mocniejszym aromatem, jest znany pod nazwą tsikoudia.

Obrazek Obrazek

Tsipouro jest produkowane tylko w Grecji, produkuje się go oficjalnie na rynek i podobnie jak ouzo rozlewane jest do butelek o różnych kształtach i pojemnościach.

Obrazek

Tsipouro robione jest też domowym sposobem przez greckich "górali", a jak to wygląda, zapraszam na foto-relację

I takim tsipouro poczęstował nas właściciel pensjonatu "Adonis", w którym mieszkaliśmy. Do stolika, przy którym wieczorami spożywaliśmy z umiarem różne trunki

Obrazek

gospodarz przynosił nam wieczorem dwa razy szklaneczkę tsipouro swojej produkcji, miało ono kolor lekko żółtawy, nie przeźroczysty jak w butelce, i podobnie jak ouzo miało posmak anyżku. Za pierwszym razem zawartość szklaneczki była mocniejsza, za drugim razem troszkę słabsza, widocznie ta pierwsza była z pierwszego "tłoczenia". Podczas rozmowy przy degustacji tego trunku okazało się, że jego syn ma za żonę Polkę z Oświęcimia, wesele było w Polsce, a gospodarz umiał kilkadziesiąt słów po polsku, może nie gramatycznie, ale przy rozmowie ręce nie bolały.
Ponieważ tsipouro robione domowym sposobem jest niczym innym jak po naszemu bimbrem, gdyby ktoś był zainteresowany jak zrobić samemu wódkę znalazłem w necie obszerną instrukcję Domowy wyrób alkoholu

Przy tej produkcji bimbru (tak jak przy produkcji wina) tez jest potrzebna pomoc, ale trzeba zachować ostrożność, bo chwila nieuwagi ..... i pomocnica może zmienić wygląd
:smo:

CD "mocy" nastąpi w postaci trunku o nazwie Obrazek
j23
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1004
Dołączył(a): 22.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 13.09.2007 20:46

METAXA to co tygryski lubią najbardziej
plavac
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4893
Dołączył(a): 11.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.09.2007 20:50

Będę jutro w okolicach Łącka ! Musżę przeprowadzić obserwację badającą populację pomocnic ostrożnych i nieostrożnych przy produkcji naszej krzepiącej "tsipouro" :D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108172
Dołączył(a): 10.09.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.09.2007 21:15

plavac napisał(a):Będę jutro w okolicach Łącka ! Musżę przeprowadzić obserwację badającą populację pomocnic ostrożnych i nieostrożnych przy produkcji naszej krzepiącej "tsipouro" :D :D :D


Łąckie pomocnice :lol:

Obrazek

Ale uważaj na ich chłopaków :lool:

Obrazek
j23
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1004
Dołączył(a): 22.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 13.09.2007 22:29

METAXA

Spiros Metaxas


Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. Powszechnie uważa się, że jest gatunkiem brandy lecz w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej. Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny Spiros Metaxas. W 1882 roku założył on w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy a od 1888 sprzedawane za granicę pod nazwą Metaxa.

Metaxa produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana jest do dębowych kadzi. 60 % trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze - 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana.

Wśród specjalnych gatunków wyróżniają się: Metaxa Centenary, Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa Golden Age.
- po trzech latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami,
Obrazek
- po 5 latach 5 gwiazdkową,
Obrazek

- po 7 latach mamy na butelce już siedem gwiazdek

Obrazek

- po 20 latach to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana
przez znawców.
Obrazek
Bojownik z Salaminy godło wytwórni Metaxa S.A.
Obrazek

40 letnia Private Reserve

Obrazek
Centenary Private Reserve

Obrazek

Grand Olympian Reserve

Nie ma żadnych różnic związanych z procesem produkcji poszczególnych gatunków Metaxy. Jedynym wyznacznikiem klasy trunku jest jego wiek. Oczywiście można kupić trunek oznaczony 3 gwiazdkami liczący 20 lat i więcej, ale generalnie na butelkach rocznika się nie zaznacza. Polecam 7 gwiazdkową - ma najbardziej wyrafinowany (i delikatny) smak. W Grecji 7 gwiazdkową Metaxę można kupić za 15 € a w sklepach wolnocłowych jeszcze taniej. Prawdziwym rarytasem, jest Metaxa Grand Olympian Reserve w charakterystycznie zdobionej, kolorowej butelce. Centenary Private Reserve to prawdziwe dzieło sztuki (dotyczy butelki i jej zawartości) ale kosztuje tyle ile jest warta :-)

Wytwórnia Metaxy znajduje się w Pireusie na ulicy Goiunari pod numerem 21 - 23
j23
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1004
Dołączył(a): 22.05.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 13.09.2007 22:32

METAXA

Spiros Metaxas


Metaxa jest niewątpliwie najbardziej znanym na świecie alkoholem pochodzącym z Grecji. Powszechnie uważa się, że jest gatunkiem brandy lecz w rzeczywistości jest czymś znacznie więcej. Twórcą Metaxy był kupiec jedwabny Spiros Metaxas. W 1882 roku założył on w mieście Chyphisa destylarnię produkującą alkohole typu brandy a od 1888 sprzedawane za granicę pod nazwą Metaxa.

Metaxa produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana jest do dębowych kadzi. 60 % trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze - 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana.




przez znawców.
Wśród specjalnych gatunków wyróżniają się: Metaxa Centenary, Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa Golden Age.
- po trzech latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami,
Obrazek
- po 5 latach 5 gwiazdkową,
Obrazek

- po 7 latach mamy na butelce już siedem gwiazdek

Obrazek

- po 20 latach to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana
przez znawców.
Obrazek
Bojownik z Salaminy godło wytwórni Metaxa S.A.
Obrazek

40 letnia Private Reserve

Obrazek
Centenary Private Reserve

Obrazek

Grand Olympian Reserve


Nie ma żadnych różnic związanych z procesem produkcji poszczególnych gatunków Metaxy. Jedynym wyznacznikiem klasy trunku jest jego wiek. Oczywiście można kupić trunek oznaczony 3 gwiazdkami liczący 20 lat i więcej, ale generalnie na butelkach rocznika się nie zaznacza. Polecam 7 gwiazdkową - ma najbardziej wyrafinowany (i delikatny) smak. W Grecji 7 gwiazdkową Metaxę można kupić za 15 € a w sklepach wolnocłowych jeszcze taniej. Prawdziwym rarytasem, jest Metaxa Grand Olympian Reserve w charakterystycznie zdobionej, kolorowej butelce. Centenary Private Reserve to prawdziwe dzieło sztuki (dotyczy butelki i jej zawartości) ale kosztuje tyle ile jest warta :-)


Wytwórnia Metaxy znajduje się w Pireusie na ulicy Goiunari pod numerem 21 - 23
Leszek Skupin
Weteran
Posty: 14062
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.09.2007 10:45

Źródło: :arrow: METAXA ;)

Pozdrav :papa:
Rafał K
Cromaniak
Posty: 2318
Dołączył(a): 07.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.09.2007 16:27

metaxa 7* to imo najlepsza brandy na świecie jeżeli bieżemy pod uwagę stosunek jakości do ceny.
chętnie bym sobie sączył wieczorami ten zacny trunek ale wiadomo... sądząc po cenach w naszych sklepach to Polska jest krajem bogatych ludzi ... mnie jednak na 100 zeta za 0.7l gorzałki (nawet zacnej) nie stać, więc "słoneczny brzeg" musi wystarczyć...
trzeba by może pomyśleć o jakimś imporcie - w zwykłym spożywczaku w matali w ub. roku widziałem (i nabyłem :D ) m. 7* 0.7 l za 12 euro. może Janusz. W ma jakieś aktualne info w tym temacie?
pozdrawiam
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.09.2007 16:35

Pomimo moich krytycznych uwag w kwestii nadużywania alkoholu, widzę że wątek "Kalimera Vodka" zaczyna się rozwijać i dobrze się ma. Przypominam jednakże , że spozywanie dużych ilości napojów spirytusowych prowadzi do alkoholizmu :? Pozdrawiam
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.09.2007 16:47

Przepis na cytrynówkę.

0,5 litra spirytusu najlepiej kupionego w Cieszynie Czeskim 23 zł za litr lubelskiego Polmosu w Płaskiej Butelce (kupionego w czasie powrotu z Chorwacji). Następnie 7 cytryn, 2 lub 3 szklanki przegotowanej gorącej wody i szklanka cukru. Sparzone wodą gorącą cytryny kroimy w plastry, usuwamy pestki i zalewamy wodą gorącą i dodajemy szklankę cukru - mieszamy wszystko do rozpuszczenia cukru. Czekamy 4 do 5 godzin. Następnie przez sitko przelewamy wodę z cytryną, wyciskamy resztki soku przez sitko i dodajemy spirytusu 0,5 litra. Pełną gotowość bojową do spożycia osiągamy na drugi dzień. Cytrynówka najlepiej smakuje Paniom. Zeby zwiękrzyć "zawartość cukru w cukrze :? " i dogodzić Panom należy proporcjonalnie zmniejszyć ilość wody i cukru. Smacznego.

Jednocześnie ostrzegam, że napojów wyskokowych nie należy spożywać w miejscach publicznych zgodnie z ustawą o wychowaniu w trzeżwości :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

cron
KALIMERA Ellada - YASSU Kokkino Nero - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone