Postanowiliśmy wybrać się na południe wyspy. Naszym celem było: Kali Limenes (Piękne Przystanie), Matala i Agia Galini. Bardzo interesowały mnie te miejscowości.
Kali Limenes to miejsce gdzie przed wiekami wylądował apostoł Paweł. Interesują mnie jego podróże, chrześcijaństwo i dlatego bardzo chciałem tam pojechać. Opis w Biblii: "...popłynęliśmy, począwszy od Salmonu, pod osłoną Krety, (8) a posuwając się z trudem wzdłuż niej, dobiliśmy do pewnego miejsca, które zwano
Piękne Przystanie, w pobliżu miasta Lasea" Dzieje Apostolskie 27;7-8
Matala - to oczywiście plaża, którą zamyka klif pełen wydrążonych grot ( gdzie kiedyś mieszkali trędowaci, a później w czasach Rzymskich chowano zmarłych, a w latach 60-tych był tu "hotel" dla hipisów
)
Agia Galini - bardzo urokliwa miejscowość nad morzem libijskim
Migawki z trasy:
Bardzo dobrze prowadził mnie mój GPS, aż dojechaliśmy do miejsca gdzie kończył się asfalt
Dalej tylko szutrowa droga, którą pojechałem. Myślę, że nie zdecydowałbym się gdybym wiedział jak to będzie dalej wyglądało. Czasem bardzo, bardzo stromo (wtedy z oczywistych powodów nie robiłem zdjęć
) , nad przepaścią (płotek-siatka się potem skończył, jakość drogi pod hasłem " jedź, może ci się uda".
Wjeżdżamy:
i dalej początkowo ok., później coraz gorzej, co próbowały rekompensować widoki, ale nie zrobiłem za wiele zdjęć:
Ten kawałek był super, proszę się nie sugerować zdjęciami - są tylko kawałki gdzie nie musiałem zbytnio uważać
powoli zaczyna być coś widać - pierwszy cel naszej podróży
już niebawem...