Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kreta na '' własnych '' skrzydłach

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 24.07.2015 08:47

maniust napisał(a):Pięknie , a będą "białe domki" ? :D

i niebieskie dachy i okiennice ?
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 24.07.2015 13:14

Witaj marze_na ! Witam już wcześniej przywitanych :)
Białe domki będą szczególnie na Loutro - w drodze do wąwozu Samarii , trochę niebieskości też wpadnie :wink:
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 24.07.2015 13:19

Gdzie i w jakiej cenie wypożyczyliście auto? rezerwowaliście wcześniej?

Będę zaglądała, podoba mi się taka forma spędzenia wakacji :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.07.2015 13:52

MARK1 napisał(a):Witaj marze_na ! Witam już wcześniej przywitanych :)
Białe domki będą szczególnie na Loutro - w drodze do wąwozu Samarii , trochę niebieskości też wpadnie :wink:

Czyli Santorini nie będzie? :(
Szkoda...... a tak bliziutko. :oczko_usmiech:
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 24.07.2015 15:36

Witaj Ania.J
Samochód wypozyczyłem z firmy polecanej przez właścicieli naszej kwatery. Oni zadzwonili i umówiliśmy spotkanie pod domem. Ja wziąłem Fiata Pandę z klimą 200e na tydzień. Sprawdzałem to dobra cena na Krecie.
Maniust - co do Santorini - koszt wycieczki własnej oczywiście, ( bez pośredników) dla 4 osób : przejazd, jedzenie, jakieś pamiątki itp to ok. 300e. To był koszt samochodu z tankowaniem przez tydzień ( na paliwo wydałem 100e trochę w baku zostało. Auto oddaje się tu z minimalną ilością paliwa). Musiałem wybrać. Zrobiłem ok 900 km po wyspie plus Balos busem. Nie żałuję, choć zgadzam się - warto być na Santorini. Może kiedyś :papa:
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 24.07.2015 15:55

MARK1 napisał(a):Witaj Ania.J
Samochód wypozyczyłem z firmy polecanej przez właścicieli naszej kwatery. Oni zadzwonili i umówiliśmy spotkanie pod domem. Ja wziąłem Fiata Pandę z klimą 200e na tydzień. Sprawdzałem to dobra cena na Krecie.
Maniust - co do Santorini - koszt wycieczki własnej oczywiście, ( bez pośredników) dla 4 osób : przejazd, jedzenie, jakieś pamiątki itp to ok. 300e. To był koszt samochodu z tankowaniem przez tydzień ( na paliwo wydałem 100e trochę w baku zostało. Auto oddaje się tu z minimalną ilością paliwa). Musiałem wybrać. Zrobiłem ok 900 km po wyspie plus Balos busem. Nie żałuję, choć zgadzam się - warto być na Santorini. Może kiedyś :papa:

Dziękuję za informacje:) Brzmi całkiem nieźle, musimy tylko zdecydować się na noclegi w pokojach a nie na campingu...pomyślimy, zapisuję na przyszłość :wink:
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 26.07.2015 21:12

Chania ma wiele uroczych miejsc. Bardzo dużo kameralnych restauracji, czasami niektórzy klienci nie mogą się doczekać zamówienia i ... zasypiają:
DSC_2215.jpg

Kolejna część ciekawych miejsc po których warto spacerować. Chania bardzo
przypadła mi do gustu.
DSC_2917.jpg

DSC_2938.jpg

DSC_2937.jpg

DSC_2915.jpg

DSC_2929.jpg
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 26.07.2015 21:53

Trochę niebieskiego koloru :wink:
Załączniki:
P1050202.JPG
DSC_2244.jpg
DSC_2935.jpg
DSC_2922.jpg
DSC_2229.jpg
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.07.2015 14:35

Dobry pomysł z tym samolotem z Katowic. Ja co prawda wolę samochodowe podróże, ale jeśli nie będę miał do dyspozycji tyle czasu co zazwyczaj, poważnie się nad tym zastanowię. Czekam na Balos, naoglądałem się stamtąd zdjęć w internecie, ciekaw jestem Waszych zdjęć i wrażeń stamtąd.

Pozdrawiam
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 27.07.2015 18:52

Witaj KOL, na Balos niebawem zawitamy - to była nasza pierwsza wycieczka. Jeszcze trochę Chani i ruszamy tam. Ja również do tej pory tylko samochodem - to mój pierwszy raz jeśli chodzi o samolot. Z Katowic (są jeszcze jak wiadomo loty do Chani z Warszawy i Wrocławia) były akurat najtańsze bilety. W Katowicach jeśli ktoś potrzebuje, znalazłem dość fajną opcję noclegu z parkingiem plus transfer na lotnisko i z powrotem w cenie. Parking kosztował mnie na 2 tygodnie 80 zł, plus nocleg dla 4 osób 230 zł (bez śniadania) firma - AirPark (niecałe 5 min od lotniska). W tamtych okolicach jest dużo parkingów mniej natomiast noclegów połączonych z parkingiem.
A co jeszcze w Chani? Otóż m.in. synagoga Kal Kadosh Etz Hayyimna starym mieście. Była niestety zamknięta, są tam podane godziny otwarcia, ale już nie poszedłem:
P1050192.JPG

P1050195.JPG

P1050194.JPG
Ostatnio edytowano 27.07.2015 23:49 przez MARK1, łącznie edytowano 1 raz
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 27.07.2015 19:00

MARK1 napisał(a): Z Katowic (są jeszcze jak wiadomo loty do Chani z Warszawy i Wrocławia) były akurat najtańsze bilety. W Katowicach jeśli ktoś potrzebuje, znalazłem dość fajną opcję noclegu z parkingiem plus transfer na lotnisko i z powrotem w cenie. Parking kosztował mnie na 2 tygodnie 80 zł, plus nocleg dla 4 osób 230 zł (bez śniadania) firma - AirPark (niecałe 5 min od lotniska). W tamtych okolicach jest dużo parkingów mniej natomiast noclegów połączonych z parkingiem.

Też biorę opcję "na skrzydłach" pod uwagę tylko problemem jest to, czy znajdę promocję lotów, która byłaby tańsza lub podobna do opcji z dojazdem własnym autem. Dochodzi jeszcze bagaż do luku, a na wyspie potrzebowalibyśmy auta na minimum 6-7 dni to znacznie podnosi niestety koszty. Zobaczymy jak to będzie wyglądało, mamy jeszcze 11 miesięcy :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2015 19:22

Czytam, czytam, bo Grecja ciągnie, a Pan M. na samochód do Grecji się krzywi, a Twoje wyliczenia są bardzo optymistyczne kosztowo.... No i to nasz okres wakacyjny....
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 27.07.2015 23:37

MarDomi napisał(a):Też biorę opcję "na skrzydłach" pod uwagę tylko problemem jest to, czy znajdę promocję lotów, która byłaby tańsza lub podobna do opcji z dojazdem własnym autem. Dochodzi jeszcze bagaż do luku, a na wyspie potrzebowalibyśmy auta na minimum 6-7 dni to znacznie podnosi niestety koszty. Zobaczymy jak to będzie wyglądało, mamy jeszcze 11 miesięcy :wink:

Myślę, że koszt 500 zł za bilet w obie strony (zależy oczywiście ile osób jedzie / leci) jest odpowiedni do porównania z samochodem. Przy 2-4 osobach na pewno taniej nawet przy wypożyczeniu samochodu. Kiedy w grę wchodzą wyspy dochodzi koszt promu (niemały) i paliwa na miejscu. Opcja samolotowa na pewno warta rozważenia. U mnie rodzina zaprotestowała jeśli chodzi o auto i ja także później miałem przekonanie co do "skrzydeł" :D
Piekara 114 - chyba popieram Pana M. :D
Ostatnio edytowano 27.07.2015 23:47 przez MARK1, łącznie edytowano 1 raz
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 27.07.2015 23:44

W Chani bardzo charakterystyczny jest meczet Janczarów, w którym dziś jest galeria - oto wnętrze
Załączniki:
DSC_2123.jpg
To zdjęcie z innego dnia, kiedy był zamkniety
DSC_2861.jpg
a to już otwarty z czasową wystawą
DSC_2864.jpg
DSC_2863.jpg
DSC_2865.jpg
DSC_2866.jpg
i wychodzimy ...
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 28.07.2015 19:44

piekara114 napisał(a):Czytam, czytam, bo Grecja ciągnie, a Pan M. na samochód do Grecji się krzywi, a Twoje wyliczenia są bardzo optymistyczne kosztowo.... No i to nasz okres wakacyjny....

Ja lubię jeździć do Grecji :) i byliśmy już na trzech wyspach autem, każda trasa ponad 5000 km. Gorzej podróż znosi moja rodzina :roll:

MARK1 napisał(a):Myślę, że koszt 500 zł za bilet w obie strony (zależy oczywiście ile osób jedzie / leci) jest odpowiedni do porównania z samochodem. Przy 2-4 osobach na pewno taniej nawet przy wypożyczeniu samochodu. Kiedy w grę wchodzą wyspy dochodzi koszt promu (niemały) i paliwa na miejscu. Opcja samolotowa na pewno warta rozważenia. U mnie rodzina zaprotestowała jeśli chodzi o auto i ja także później miałem przekonanie co do "skrzydeł" :D
Piekara 114 - chyba popieram Pana M. :D

Pierwszy raz na Krecie byliśmy w 2008 lecz ze względu, że nasza córcia miała tylko rok i osiem miesięcy wybraliśmy opcję All Inclusive. Przez co za wiele wyspy nie zwiedziliśmy.
Teraz trzeba to naprawić :wink:

A jeśli można wiedzieć, ile kosztował Was bagaż do luku samolotu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα