Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kalibracja monitora

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.09.2011 18:50

Janek - a jaki masz ten monitor - jeżeli mogę zapytać :?: Na lcd bez odpowiedniej matrycy to szkoda zachodu...

Poza tym, żeby skalibrować ekran "na oko", to trzeba być... niezłym herbatnikiem :lol:

Jak masz kalibrowalny egzemplarz monitora to polecam w związku z powyższym kolorymetr i1display X-Rite - czynność niestety trzeba co jakiś czas powtarzać, a ta maszynka zbiera dobre recenzje.

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.09.2011 19:17

Rafał, w tym przypadku słowo "kalibracja" jest, mz, synonimem - dostosowania do własnych potrzeb.
Myślisz, że Janek potrzebuje poznać zasady CMS'a i przygotowania do druku?

Po prostu nie podoba mu się odcień nieba :D

Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.09.2011 20:54

A ja zawsze myślałem, że kalibracja to ...... w starych monitorach CRT był taki przycisk. Człowiek to nacisnął, monitor zaburczał, ekran sie zatrząsł. ........... to co to było jak nie kalibracja. 8O :cry:
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 19.09.2011 21:08

woka napisał(a):A ja zawsze myślałem, że kalibracja to ...... w starych monitorach CRT był taki przycisk. Człowiek to nacisnął, monitor zaburczał, ekran sie zatrząsł. ........... to co to było jak nie kalibracja. 8O :cry:

to jest rozmagnesowanie lampy kineskopowej. W uproszczeniu: wyświetlacz "starych" monitorów to kolorowa lampa kineskopowa, gdzie obraz powstaje dzięki wzbudzeniu luminoforu przez przesuwającą się wiązke elektronów.
Kinsekop jest wrażliwy na małe nawet pola magnetyczne, zbliż do ekarnu magnes, to zobacysz co się stanie. TYLKO OSTROŻNIE Z DALEKA I NA KRÓTKO, bo demagnetyzer może sobie nie poradzić z efektami.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 20.09.2011 09:42

Rafał K napisał(a):Janek - a jaki masz ten monitor - jeżeli mogę zapytać :?:

Nie dość, że możesz zapytać, to w dodatku otrzymasz odpowiedź. :lol:
Samsung SyncMaster 755DF.

Piotrek Ci za mnie odpowiedział i trafił w sedno, bo wiesz, ja to jestem z tych co potrzebują 8 miesięcy, żeby dojść np do bardzo prostego zabiegu łączenia ekspozycji. 8O
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.09.2011 10:00

Spoko Janek - w tym modelu kalibrancję możesz sobie śmiało odpuścić :lol:

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.09.2011 10:09

Rafał K napisał(a):Spoko Janek - w tym modelu kalibrancję możesz sobie śmiało odpuścić :lol:

:lool: :lool: :lool:

Niedawno spotkałem się z takim cytatem:

Zdolność monitora do prawidłowego odwzorowania kolorów.
Tę zdolność posiada skończona liczba modeli
i nie są to modele tanie.
;)

Swoją droga, to niesamowite jest, jak, w oparciu o profile kolorystyczne Windowsa, ten sam obraz potrafi być różnie wyświetlany przez różne programy graficzne zainstalowane w tym samym komputerze.

Odpuścić, jak odpuścić, no bo coś tam można poustawiać (no, ale, nie "skalibrować" jak słusznie zauważył Rafał),
natomiast nawet przy robieniu tych ustawień, trzeba zdecydować się też, zazwyczaj, na to, który program będzie programem wiodącym.

Resztę, najlepiej, wyinstalować, bo się można ... zdziwić :lol:

PS można jeszcze spróbować zainstalować profile ICC. Wtedy jest jakaś szansa, że to się wszystko wyrówna :D

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.09.2011 10:12

jan_s1 napisał(a):...ja to jestem z tych co potrzebują 8 miesięcy, żeby dojść np do bardzo prostego zabiegu... 8O

Ja bym poczekał z miesiąc. Wcześniaki są delikatne. :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.09.2011 10:52

weldon napisał(a):...Swoją droga, to niesamowite jest, jak, w oparciu o profile kolorystyczne Windowsa, ten sam obraz potrafi być różnie wyświetlany przez różne programy graficzne zainstalowane w tym samym komputerze...

W nieskalibrowanym monitorku to nie jest niesamowite, tylko normalne :D

weldon napisał(a):... można jeszcze spróbować zainstalować profile ICC. Wtedy jest jakaś szansa, że to się wszystko wyrówna...

Welduś, nie siej zamętu :wink: Już pisałem kiedyś, że profil ICC z fotolabu "wyrównać" może co najwyżej burzliwe kontakty między tym konkretnym fotolabem a osobą korzystającą z jego usług.

Jak pokazujesz fotki głównie w necie to taki profil można sobie w buty wsadzić 8)

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.09.2011 11:23

Rafał K napisał(a):W nieskalibrowanym monitorku to nie jest niesamowite, tylko normalne :Dr

Nadałem tylko dramaturgii tej "normalności" :)

Rafał K napisał(a):Welduś, nie siej zamętu ...

Nie sieję.
Na pewnym poziomie są rzeczy, które można spróbować zrobić, nawet,
jeżeli ich działanie jest znikome.

Ważne, żeby sobie zdawać sprawę, że jest to ersatz i nie zastąpi sprzętu,
który gwarantuje powtarzalność obróbki.

Wiesz, SUV - nie terenówka, ale można założyć takie opony,
które pozwolą ci się z kałuży wyciągnąć, natomiast jak tego zaniechasz,
to się nawet na zwykły krawężnik nie wdrapiesz i obciach będzie :lol:

EDIT, zresztą taka dyskusja i zamęt to nie jest taka zła rzecz.
Wiesz, wujek Kazik załaduje komuś profil PRO albo Adobe, a potem są nieporozumienia,
że u kogoś to jest żyleta, a drugi się śmieje z różowego nieba :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.09.2011 13:05

jan_s1 napisał(a):... żeby dojść np do bardzo prostego zabiegu łączenia ekspozycji. 8O

O kalibracji nic nie wiem ale o tym łączeniu to chętnie poczytam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.09.2011 13:14

Jacek S napisał(a):
jan_s1 napisał(a):... żeby dojść np do bardzo prostego zabiegu łączenia ekspozycji. 8O

O kalibracji nic nie wiem ale o tym łączeniu to chętnie poczytam.

Czytaj ...: Part 1 i Part 2 und Part 3

... wdrażaj ;)

Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Kalibracja monitora - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone