Janusz Bajcer napisał(a):Maluch z Krakowa zdumiony zaprzeczy – przecież chodzi o Aniołka!
Czyli "co region to obyczaj"
Moi Rodzice pochodzili z Kresów Wschodnich - i zawsze mówili, że prezenty pod choinkę przynosi Aniołek.
Kraków to Kresy Wschodnie?
anakin napisał(a):Kraków to Kresy Wschodnie?
Janusz Bajcer napisał(a):"Kwestia tego, kto roznosi prezenty w święta Bożego Narodzenia wydaje się być prosta – oczywiście, że św. Mikołaj!
Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie jest to takie bezdyskusyjne.
Wystarczy spytać dziecko ze Śląska, by dowiedzieć się, że podarki roznosi Dzieciątko.
Maluch z Krakowa zdumiony zaprzeczy – przecież chodzi o Aniołka!
Na Kaszubach upominki rozdaje Gwiazdor, a jeszcze gdzie indziej – Gwiazdka."
http://dziecko24.pl/artykul/715/5/Mikol ... i-prezenty
Czyli "co region to obyczaj"
Moi Rodzice pochodzili z Kresów Wschodnich - i zawsze mówili, że prezenty pod choinkę przynosi Aniołek.
subim napisał(a):mi się tylko przypomniała stara reklama ze świętymi Mikołajami i Elvisem z tekstem "to Gwiazdor, on rozdaje w Wielkopolsce"
dids76 napisał(a):sneer napisał(a):Fascynująca dyskusja, szkoda, że nie na temat
Jak nie na temat, sie wadzom synki, kto im tyn kalyndorz prziniesie
sneer napisał(a):Trochę mnie tu nie było i nie zauważyłem prośby o zdjęcia.
Piter_M, wysłałem Ci na PW linka do pobrania obu moich zdjęć w wysokiej rozdzielczości i porządnej jakości. Jeśli możesz, podmień proszę (te z konkursu nie nadają się moim zdaniem do druku).
A kalendarz wyszedł bardzo fajnie, wezmę dwa.
Roxi napisał(a):Bartek1977 napisał(a):Dwa kalendarze zamówione, potwierdzone i już opłacone
Też bym już zapłaciła, ale Piter nie chce mi chyba wysłać numeru konta
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko