napisał(a) aquavitae » 21.08.2007 23:39
Pstrąga Panowie, robiłem go w ten weekend, ale nie miałem czasu na zdjęcia. A więc co potrzeba:
- Pstrągi wypatroszone
- cytryny około pół na pstrąga
- czosnek
- sól i pieprz
- kilka pęczków kopru
Sos:
- śmietana ok. szklanki
- kwaśne jabłko
- dwie łyżki majonezu
- dwie łyżki chrzanu
- mała łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Oczywiście folia aluminiowa...
Pstrągi myjemy, obsuszamy, skrapiamy obficie cytryną i odkładamy.
Tarkujemy jabłko ( oczywiście ze skórą ) i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu, doprawiając solą i pieprzem. Sos następnie odkładamy do lodówki ( musi być zimny ). Pojedyńczy pstrąg kładziemy na kawałku folii aluminiowej posmarowanej oliwą, pozwalającej na jego zawinięcie, do środka każdego z pstrąga wkładamy sporo kopru, cytrynę pokrojoną na małe
ćwiarteczki i czosnek pokrojony na spore kawałki, posypujemy solą i pieprzem. Każdy zawijamy oddzielnie i kładziemy zawinięciem do góry na grilu na około pół godziny ( w piekarniku 20 minut ), po tym czasie rozchylamy folię i możemy w środku umieścić po małym kawałku masła. Po 5 minutach pstrągi zdejmujemy z grilla i w folii lub po wyjęciu z niej układamy na talerzu. Farszu oczywiście nie jemy, cały sens jest w tym aby gorącego aromatycznego pstrąga polać zimnym sosem chrzanowym !!! Można konsumować z bagietką, ziemniakami z wody, pieczonym etc., do tego świetna jest też sałatka grecka i oczywiście w domu białe winko, a na grillu browarek.
Przygotowanie całości zajmuje około 20-30 minut GÓRA!!! Aha pstrąga do lodówki na kilka godzin najlepiej skropić cytryną i zsypać ( DELIKATNIE ) solą.
Smacznego !!! i sorry za offtopic
Przemek