Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakowy Pelješac i Šipan z Przeklętym finałem

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2021 12:47

16 lipca (piątek): Wspinaczka do Borje i krótka wizyta w Podobuče

Żeby dokończyć historię z wczorajszego odcinka, wrzucę kilka zdjęć z podejścia po kajakowaniu.

Piękna plaża zostaje za nami:

2021-07-16-17h00m58.JPG

a my wspinamy się, na szczęście w dużej części zacienioną, ścieżką:

2021-07-16-17h02m26.JPG

2021-07-16-17h02m32.JPG

Małż idzie przodem "swoją" krótszą drogą ;), a ja nieśpiesznie podziwiam widoki:

2021-07-16-17h06m43.JPG

2021-07-16-17h07m24.JPG

Kilka przystanków na pstrykanie (podwodnym aparatem, stąd gorsza jakość zdjęć) się przyda, bo jak na złość, pogoda jest już świetna :evil:

Docieram do pierwszych zabudowań:

2021-07-16-17h08m39.JPG

Bardzo klimatycznie tu:

2021-07-16-17h09m16.JPG

2021-07-16-17h09m30.JPG

2021-07-16-17h10m29.JPG

i spokojnie. Nie spotykam nikogo, Aldonki też nie ma :(

Ostatnia prosta:

2021-07-16-17h11m08.JPG

a właściwie - ostatni odcinek pod górkę ;) i jestem przy Maździaku :) Małż dotarł chwilę wcześniej. Ogarniamy się trochę, żeby nie wyglądać na takich, co świeżo wyszli z morza, chociaż dokładnie tak jest :lol:

I jedziemy w stronę Podobuče, podziwiając sylwetkę Mljetu:

2021-07-16-17h21m45.JPG

Górskie klimaty:

2021-07-16-17h22m31.JPG

i Plavac ;):

2021-07-16-17h24m36.JPG

Podobuče to mała miejscowość, której zasadnicza część jest położona nad samym Jadranem, jednak zjazd tylko dla mieszkańców i zakwaterowanych. Trzeba mieć też miejsce parkingowe zapewnione przez gospodarza; w innym przypadku należy zostawić samochód na górnym parkingu i zasuwać kawałek w dół, a jest stromo...

Po wspinaczce, którą uskuteczniliśmy przed chwilą w Borje, nie chce nam się już męczyć. Zobaczymy więc Podobuče z góry:

2021-07-16-17h28m34.JPG

Okazała palma, na szczęście nietknięta przez podłego szkodnika zwanego crvenim surlašem:

2021-07-16-17h30m19.JPG

Ładna kompozycja przed domem:

2021-07-16-17h34m34.JPG

Cmentarz z widokiem:

2021-07-16-17h30m50.JPG

Miejscowość jest pięknie położona:

2021-07-16-17h31m43.JPG

Zasiadam na ławce i kontempluję ;):

2021-07-16-17h32m58.JPG

2021-07-16-17h31m06.JPG

Gdzieś tam, przy samej plaży, nasi gospodarze mają swój drugi apartman:

2021-07-16-17h31m14.JPG

Cudne miejsce, ale gdyby była tu choćby jedna konoba... I sklep spożywczy lub przynajmniej piekarnia. Najbardziej jednak brakuje mi restauracji położonych nad morzem.

Kiedy wracamy "do domu", gospodarz mówi, że w Podobuču są dwie konoby 8O - jedna "na rivie" i jedna wyżej (prowadzona przez jego kuzyna). Nie mam pojęcia, w którym miejscu miałyby one być (zwłaszcza ta nad morzem, bo ta druga to może jakieś OPG), na Google Maps nic nie znalazłam... Może ktoś z bywalców Pelješca się orientuje? :)

W każdym razie siedzimy, odpoczywamy, wpatrujemy się w okolice Trstenika i Žuljany:

2021-07-16-17h33m29.JPG

Będziemy tam już jutro :)

A potem wracamy do Orebića. Na kwaterce gospodarz, słysząc, że wodowaliśmy kajak w Borje, łapie się za głowę i mówi: Katastrofa! Najdalej do morza 8O Trudno mu nie przyznać racji :lol:

Szybkie pindrzonko i jedziemy na kolację - do Lovište :D
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 18.08.2021 13:32

Obrazek
Przepiękny widok! Mogłabym patrzeć i patrzeć na te wysepki. :D

W Podobuce też byliśmy tylko chwilę, ale wioska zdecydowanie ma klimat! Ciekawe jak z zatoczkami w tych okolicach. Na mapie satelitarnej widać coś po lewej stronie. :mrgreen:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 18.08.2021 15:24

Pokazujesz pięknie kolejne miejsca, do których nie dotarliśmy.
W Borje nawet rozważałam jeden apartman, może trzeba go było brać, a nie potem narzekać wiecznie na tą Žuljanę :lol:

Podobuče wygląda bardzo urokliwie, maleńkie, klimatyczne i powiadasz, że nawet dwie konoby tam ? :roll:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 18.08.2021 17:20

corrina napisał(a):W Borje nawet rozważałam jeden apartman, może trzeba go było brać

Ja też :mrgreen: Może to był ten sam? Miał piękny taras z widokiem na morze i nazywał się chyba Adriatic(a może Jadran :roll: ) Ale ostatecznie uznałam, że bez sklepów i konob to ciężko będzie :wink:

maslinka napisał(a):
pindrzonko i jedziemy na kolację - do Lovište :D

Zgaduję, że kolacja będzie u słynnego przyjaciela niejakiego Roberta :?: Niektórzy twierdzą, że to cham i prostak :oczko_usmiech: (tzn. nie Robert, tylko ów przyjaciel), więc jestem ciekawa Waszych wrażeń.

A tak w ogóle to mam ostatnio mieszane uczucia, co do R.M, który chyba wkrótce zacznie reklamować deski klozetowe :? , więc jakoś specjalnie nawet nie miałam ochoty odwiedzać polecanych przez niego konob :roll:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2021 20:55

Epepa napisał(a):W Podobuce też byliśmy tylko chwilę, ale wioska zdecydowanie ma klimat! Ciekawe jak z zatoczkami w tych okolicach. Na mapie satelitarnej widać coś po lewej stronie. :mrgreen:

Z pewnością tylko od strony wody. Tam są mega wysokie brzegi i nie podejrzewam, żeby była jakaś ścieżka, ale nie sprawdzałam.

corrina napisał(a):Podobuče wygląda bardzo urokliwie, maleńkie, klimatyczne i powiadasz, że nawet dwie konoby tam ? :roll:

Tak twierdził nasz gospodarz, ale ja tam żadnej konoby nie widziałam.

ruzica napisał(a):Zgaduję, że kolacja będzie u słynnego przyjaciela niejakiego Roberta :?: Niektórzy twierdzą, że to cham i prostak :oczko_usmiech: (tzn. nie Robert, tylko ów przyjaciel), więc jestem ciekawa Waszych wrażeń.

Źle zgadujesz :oczko_usmiech:
Czytałam negatywne opinie o konobie Barsa i się nie zdecydowaliśmy. Raczej nie chodzimy do tych najdroższych restauracji ;), a poza tym w komentarzach tyle było informacji o bufonadzie właściciela, że woleliśmy nie ryzykować. Być może to krzywdzące wpisy, ale sympatyczna obsługa jest dla mnie prawie tak ważna, jak smaczne jedzenie, więc wolałam nie ryzykować 8)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 18.08.2021 21:49

Z przyjemnością poczytałem i pooglądałem ostatnie dwa odcinki, w tym opis kajakowej wyprawy :). Zwłaszcza, że jutro też mamy w planach kajakowanie, ale rzeczne :).

No i oczywiście od teraz trzeba się do Ciebie, Agnieszko, zwracać - o Afrodyto. :smo: :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.08.2021 13:11

Nefer napisał(a):Z przyjemnością poczytałem i pooglądałem ostatnie dwa odcinki, w tym opis kajakowej wyprawy :).

Cieszę się, że Ci się podobało :)

Nefer napisał(a):Zwłaszcza, że jutro też mamy w planach kajakowanie, ale rzeczne :).

Super! Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście :D

Nefer napisał(a):No i oczywiście od teraz trzeba się do Ciebie, Agnieszko, zwracać - o Afrodyto. :smo: :D

Chyba zmienię nick :oczko_usmiech: :mrgreen:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 19.08.2021 13:38

To teraz chyba pora pojechać/polecieć na Cypr. :wink:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.08.2021 14:25

maslinka napisał(a):... Po wspinaczce, którą uskuteczniliśmy przed chwilą w Borje, nie chce nam się już męczyć. Zobaczymy więc Podobuče z góry:

Zatoczka a'la Hvar :wink: , tylko plaża trochę mała, jak na ilość apartmanów.
Widok z ławeczki :hearts:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 19.08.2021 14:38

maslinka napisał(a):
Nefer napisał(a):Zwłaszcza, że jutro też mamy w planach kajakowanie, ale rzeczne :).

Super! Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście :D

Tak. Dziękujemy, zabawa była niezła, dłuższymi chwilami leniwie, ale czasem była potrzebna walka z nurtem i przeciwnym wiatrem. :D
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 19.08.2021 17:49

Góra dół i dół góra. Kajak na plecy i rura. No to Wasza kondycja fizyczna musi być taka że ja się na wspólne góry z Wami pisał nie będę. A poważnie to zazdraszczam. I tej znajomości języka obojgu również.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 19.08.2021 18:56

Jak można to wskakuję do Waszego kajaka, no oczywiście wirtualnie, bo w realu taka operacja zmieniłaby kajak w łódź podwodną :mrgreen:
Peliešac, to mój pierwszy pobyt w CRO :lol:
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 22.08.2021 23:08

Cześć Agnieszko, muszę powiedzieć że nie tylko Orebič był "Polski" ...w tym roku w Rogoznicy polski język można by uznać za urzędowy ... dołączam :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 24.08.2021 19:24

Dotarłam i ja :papa:

Fajnie oglądać urocze zdjęcia znajomych kątów po latach :hearts: .
Wiele się tam nie zmieniło, oprócz mostu.

ylko rozkładając ręczniki, zwróćcie uwagę, czy nie położyliście się na naturalnym nawozie :oczko_usmiech: (Pisała o tym Katerina :papa: )
Wygląda na to, że wiosną w tej okolicy wypasane są zwierzaki. Osły? Krowy? Nie mam pojęcia, może ktoś rozpozna? :oczko_usmiech::

:lol: Ja to długo rozkminiałam, zwłaszcza, że ktoś kiedyś napisał, że wypasają tam...byki 8O
Ale, każdy kto widział krowi placek uzna, że to nie to - one są dużo mniejsze - obstawiam owce i barany :D

Kilka lat temu w Podobuće hulała przynajmniej jedna, ale za to duża konoba - to chyba to miejsce na Twoim zdjęciu, które ogrodzone jest jakimś parawanem w biało-niebieskie pasy.

Co do konoby Barsa - chciałabym dać przeciwwagę krytykanckim opiniom...
Właściciel jest specyficzny i takież ma poczucie humoru - jeśli ktoś tego nie czuje, to będzie nazywał jego sposób bycia bufonadą :?
Ostatnio podczytuję na Fb wymiany zdań użytkowników lokalnych grup, np. tych z Visu.
Tam się można naobserwować z jakim przekąsem odnoszą się do siebie członkowie grupy i jak obrywają za to krytykę od użytkowników spoza Dalmacji.
Ich najczęstszy komentarz, to :" Nie rozumiecie naszego dalmatyńskiego poczucia humoru" :lol:

Gordan z Barsy wpisuje się w taką postawę, ale ja go polubiłam, a jedzenie było top class.

I jeszcze jedno w temacie jadłodajni w Orebiću.
La Casa bardzo nam odpowiadała, górny taras bardzo klimatyczny, świetna muzyka (zwłaszcza wieczorem), a pizza - ta z anchois i kaparami - bardzo ok.

Mam nadzieje być na bieżąco z relacją :oops: 8) , ostatnio dziwne rzeczy mi się przydarzają :roll:
:papa:
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 24.08.2021 21:37

Katerina napisał(a):Ja to długo rozkminiałam, zwłaszcza, że ktoś kiedyś napisał, że wypasają tam...byki 8O
Ale, każdy kto widział krowi placek uzna, że to nie to - one są dużo mniejsze - obstawiam owce i barany :D

Bardzo możliwe, że piszesz o mnie ;) Ja na tą plaże dotarłem we wrześniu 2017 roku. Wg mnie odchody należały do krów lub byków. Dodatkowo w zaroślach było słychać poruszające się w naszą stronę metalowe dzwonki, takie jak mają krowy. Ale czy to były krowy czy byki to nie wiem, bo tylko kawałek łba widziałem i podjęliśmy decyzję o ekspresowej ewakuacji ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakowy Pelješac i Šipan z Przeklętym finałem - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone