Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakowy Pelješac i Šipan z Przeklętym finałem

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.08.2021 21:57

Girice i piwko, bardzo smakowicie :D.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 14.08.2021 09:24

Radość z Twoich zdjęć Agnieszko bije na odległość :D
Fajna ta Duba, mała z klimatem, do tego porcik, kamienne domki i dużo miejsc do plażowania.
Dobrze, że jest knajpka, a jak czytałem w KMPP, są też nad nią apartmany do wynajęcia (przy okazji, po ile piwo ? :wink: )
Szkoda, że nie ma sklepiku, bo pewne artykuły uzupełniam na bieżąco 8)
Ponoć pieczyste przywożą rano i sprzedają z samochodu, no ale to jedynie połowa moich bieżących potrzeb :oczko_usmiech:
Smucą tłumy na Divnej, ale domyślam się o którą kameralną plażę chodzi i już przebieram nogami, bo dla niej (chyba :idea: )
Duba przewodzi w moim rankingu pięknych dziur na Pelješcu .
P.S.
Na nasze mrówki , nauczeni doświadczeniem z zeszłego roku, przywieźliśmy ze sobą proszek z Polski
i zrobiliśmy porządek w całym domu. Gospodyni była przeszczęśliwa.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.08.2021 09:40

No i przeoczyłem start nowej relacji :oops: . Na usprawiedliwienie tylko jedno słowo - Hvar. Ale już nadrabiam. No i pozdrowienia z wyspy. :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.08.2021 11:06

Mikromir napisał(a):Pięknie pokazujesz widoki, :) a plaża też niczego sobie. :wink: Ciekawa jestem tej kolejnej, kameralnej...

Trochę źle się wyraziłam - samo plażowanie będzie kameralne, a raczej będziemy mieć dużo przestrzeni, bo plaża jest duża :)
Już chyba wiadomo, o którą plażę chodzi ;)

Epepa napisał(a):Ale piękne zdjęcie! 8O Tak z ciekawości, czym robiłaś?

Dzięki :D
Canon PowerShot G16, niezmiennie od sześciu lat.

Epepa napisał(a):Z tym Waszym Iliją to chyba trochę jak z naszym Dubrownikiem. Czekałam na idealne parametry pogodowe i w końcu zwiedzaliśmy go w strugach deszczu. :lol:

Aż tak źle nie było ;) W sumie dobrze wyszło, ale do opisu wejścia jeszcze daleko.

Bratwojciech napisał(a):Trochę spóźniony, ale już nadrabiam zaległości :papa:

Witaj, Bracie! :D

Kobal66 napisał(a):Zaległości nadrobione więc siadam wygodnie i czekam na więcej bo jakoś muszę wytrzymać jeszcze trzy tygodnie.

Wytrzymasz! :D
Fajnie, że masz urlop dopiero przed sobą 8)

majkik75 napisał(a): 12 tysi fotek, to trochę ta relacja potrwa ... :mrgreen:

Spokojnie, wszystkich tu nie wkleję :lol:
Duża część to zdjęcia podwodne, a one są pstrykane trochę na ślepo. Muszę się w końcu zabrać za ich selekcję :roll:

Ural napisał(a):Ciekawe jaki to będzie przeklęty finał.

W Górach Przeklętych :D Już o tym pisałam ;)

Nefer napisał(a):Girice i piwko, bardzo smakowicie :D.

Chętnie bym się tam teraz teleportowała :D

Habanero napisał(a):Radość z Twoich zdjęć Agnieszko bije na odległość :D

Byłam wtedy bardzo radosna :D Cieszę się, że udaje się tę radość pokazać, może ktoś się nią zarazi :mrgreen:

Habanero napisał(a):Fajna ta Duba, mała z klimatem, do tego porcik, kamienne domki i dużo miejsc do plażowania.
Dobrze, że jest knajpka, a jak czytałem w KMPP, są też nad nią apartmany do wynajęcia (przy okazji, po ile piwo ? :wink: )

Apartamenty fajnie wyglądają na zdjęciach na ich stronie.
Co do piwa, nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że 20 kun.
Poza giricami można zjeść tam hamburgery, čevapi, a nawet rybkę z grilla. Największą popularnością cieszyły się lody :) Ceny były bardzo przystępne. Nie zrobiłam zdjęcia menu, ale girice kosztowały 45 kun, a ćevapčići chyba 60.

Habanero napisał(a):Smucą tłumy na Divnej, ale domyślam się o którą kameralną plażę chodzi i już przebieram nogami, bo dla niej (chyba :idea: )
Duba przewodzi w moim rankingu pięknych dziur na Pelješcu .

Już za chwileczkę, już za momencik :D

Habanero napisał(a):P.S.
Na nasze mrówki , nauczeni doświadczeniem z zeszłego roku, przywieźliśmy ze sobą proszek z Polski
i zrobiliśmy porządek w całym domu. Gospodyni była przeszczęśliwa.

Mrówki na szczęście występowały głównie w łazience i nie były bardzo uciążliwe, gorzej z komarami, ale to akurat nie była kwestia apartmanu. Niestety, w każdej miejscówce występował problem komarów. Wieczorami, w knajpkach, obserwowaliśmy, że niektórzy turyści są cali w komarowych bąblach :roll:

Bravik napisał(a):No i przeoczyłem start nowej relacji :oops: . Na usprawiedliwienie tylko jedno słowo - Hvar. Ale już nadrabiam. No i pozdrowienia z wyspy. :papa:

Witaj, Bravik :D
Jesteś usprawiedliwiony :mrgreen:

Wspaniałego wypoczynku i odkrywania Wyspy życzę :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.08.2021 12:03

15 lipca (czwartek): Plaża Jezero

Tym razem mało tekstu, dużo zdjęć :) Idziemy na polecaną na forum plażę Jezero :D

Najlepiej wystartować z "głównego" skrzyżowania w Dubie:

2021-07-15-14h03m41.JPG

Mapka poglądowa:

2021-07-15-13h52m18.JPG

Będziemy maszerować pješacko-biciklističką stazą ;):

2021-07-15-14h03m54.JPG

Początkowo ścieżka jest szeroka i prowadzi przez oliwne gaje:

2021-07-15-14h04m02.JPG

Widoki na masyw Sv. Iliji:

2021-07-15-14h05m17.JPG

a jak droga odbija w stronę Jadranu, również na Hvar:

2021-07-15-14h09m59.JPG

Ścieżka robi się bardzo wąska:

2021-07-15-14h11m09.JPG

i po chwili docieramy do uvali Most. Plaża na Google Maps nazywa się Salpa:

2021-07-15-14h12m55.JPG

Całkiem przyjemna, ale skoro już tyle przeszliśmy, pójdziemy jeszcze kawałek :) Tym razem trzeba się trochę powspinać na skały:

2021-07-15-14h15m39.JPG

Japonki raczej niewskazane, my mieliśmy "sportowe" sandały i daliśmy radę.

Spojrzenie za siebie - uvala Most:

2021-07-15-14h15m11.JPG

Widok ze ścieżki na Hvar i na Biokovo:

2021-07-15-14h17m37.JPG

Po drodze mijamy fajną zacienioną mikroplażę:

2021-07-15-14h19m46.JPG

Tu mogłoby być kameralnie, ale aktualnie nie jest ;)

I wreszcie, ta-dam: plaża Jezero w całej okazałości :D:

2021-07-15-14h20m36.JPG

Dojście zajęło nam niecałe 20 minut, z częstym pstrykaniem ;) To w sumie jakiś kilometr. Plażowiczów jest kilkoro, mamy duuużo przestrzeni :mrgreen::

2021-07-15-14h22m36.JPG

Widok w lewo:

2021-07-15-14h24m56.JPG

i w prawo ;):

2021-07-15-14h27m13.JPG

W wodzie tylko ja :mrgreen::

2021-07-15-14h27m05.JPG

Zostajemy tu na resztę popołudnia :D

Pod koniec plażowania idziemy zobaczyć jezioro, od którego plaża wzięła nazwę:

2021-07-15-16h56m47.JPG

2021-07-15-16h56m52.JPG

Na pewno jest to nietypowe miejsce, a przy tym piękne i dość odludne. Polecam! :D Tylko rozkładając ręczniki, zwróćcie uwagę, czy nie położyliście się na naturalnym nawozie :oczko_usmiech: (Pisała o tym Katerina :papa: )

Wygląda na to, że wiosną w tej okolicy wypasane są zwierzaki. Osły? Krowy? Nie mam pojęcia, może ktoś rozpozna? :oczko_usmiech::

2021-07-15-16h57m26.JPG

W każdym razie, w mojej ocenie, nie umniejsza to walorów widokowych plaży. Zapaszku nie ma, trzeba tylko patrzeć pod nogi :oczko_usmiech:

Jest już koło 17:00, więc się zbieramy. Ponownie przy plaży Salpa (uvali Most), Jadran trochę się rozszalał:

2021-07-15-17h05m37.JPG

Pakujemy się do Maździaka i jedziemy, najpierw z Duby w stronę Divnej:

2021-07-15-17h22m14.JPG

Wjazd na camping; wspominamy dawne czasy, kiedy tu obozowaliśmy:

2021-07-15-17h25m01.JPG

Bardzo lubię odcinek drogi od Divnej do Gornjej Vrućicy:

2021-07-15-17h27m05.JPG

W tej okolicy niewiele się zmieniło, to wciąż ten sam dziki Pelješac, który pamiętam z naszej pierwszej podróży do Chorwacji, z 2006 roku.

Punkt widokowy:

2021-07-15-17h44m03.JPG

Orebić wita, jesteśmy prawie na miejscu.

W apartmanie szybkie pindrzonko, podczas gdy Małż ucina sobie pogawędkę z gospodarzem. Pan jest trochę przerażony, gdy słyszy, że chcemy iść na Illiję. Mąż uspokaja go, że nie pójdziemy w klapkach ;) Mamy buty trekkingowe, kije i ponad 30 wycieczek górskich zrobionych w tym roku :mrgreen: Gospodarz oddycha z ulgą i poleca wyjście zaraz po przejściu bory, żeby widoczność była najlepsza. Tak, tylko kiedy ta bora? :roll: Nie, żebyśmy za nią tęsknili :oczko_usmiech:

Edit: Pooglądałam sobie tegoroczne zdjęcia z plaży Jezero na Google Maps, z których wynika, że "pamiątki" na plaży zostawiają krowy, ewentualnie konie ;)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 14.08.2021 13:05

I to jest to :D
Wioseczka z bardzo dużym potencjałem plażowym.
Pięknie Aga, pięknie :hearts:
Te 20 min. do Jezero to z portu, czy skrzyżowania :?:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.08.2021 13:10

Habanero napisał(a):Te 20 min. do Jezero to z portu, czy skrzyżowania :?:

Ze skrzyżowania. Z portu trzeba by doliczyć jeszcze jakieś 5 minut.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 15.08.2021 06:16

Ładna odludna plaża, miło byłoby tam spędzić czas :).
A jeśli chodzi o krowie odchody, to gdy już wyschną na wiór, to nie stanowią raczej problemu i też raczej nie śmierdzą. :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.08.2021 09:20

Przepraszam za spóźnienie i melduję , że już jestem na bieżąco 8)
Dogoniłem Was w dobrym miejscu - Duba była pierwszą miejscowością , którą odwiedziliśmy na półwyspie w 2008 roku , chyba pora na kolejne odwiedziny :wink:

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 15.08.2021 16:54

1. Punkt widokowy na Korculę… Nie wyszło się tam zatrzymać. Ale widok przedni.
2. Nie tylko nie uda się uciec od porównań, dodaj, że takie wracanie w znane rewiry ma zaletę. Otóż wie się zdecydowanie więcej, choćby gdzie widok fajny. Jak zrobić ciekawą fotę. O której godzinie jest ze słońcem, a o której pod…
3. Nam jakoś trudno się zaznajomić na długo z parą a co dopiero jechać na urlop w naście osób. No chyba, że w tamtym kraju też się potomkuje pod konkretną kasę…
4. Motyl zarąbisty
Oraz..
1. Plac pomiędzy plackami… No nie wiem. Może trzeba było nadepnąć i taki pozwalający powietrzu zapachem zakręcić poobserwować co w środku, jaka struktura, czy to przeszło przez 6 żołądków, czy mniej… To by dało radość poznawania…
2. Dobrze jest mieć małża rozmawiającego po chorwacku – no ale ja małża mieć nie będę… :lol: :lol: :lol:
3. Dobrze mieć kierowcę na serpentynach, można się zająć fotografowanie – no ale ja kierow…niczki mieć nie będę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.08.2021 17:10

Jak zwykle Maslinka urzeka forum bardzo interesującymi i pożytecznymi relacjami. Złoto za to się należy.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 15.08.2021 18:41

Odległości między plackami całkiem spore. W sumie zawsze można jeszcze zabrać na plażę szufelkę. :mrgreen:
30 wycieczek górskich :?: 8O Zazdro :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.08.2021 18:59

Nefer napisał(a):A jeśli chodzi o krowie odchody, to gdy już wyschną na wiór, to nie stanowią raczej problemu i też raczej nie śmierdzą. :wink:

Krowie placki nie były żadnym problemem :mrgreen:

piotrf napisał(a):Dogoniłem Was w dobrym miejscu - Duba była pierwszą miejscowością , którą odwiedziliśmy na półwyspie w 2008 roku , chyba pora na kolejne odwiedziny :wink:

Witaj, Piotrze :)
O Dubie jeszcze będzie, również o tej części w głębi lądu ;)

Abakus68 napisał(a):1. Punkt widokowy na Korculę… Nie wyszło się tam zatrzymać. Ale widok przedni.

Pokażę jeszcze inne punkty z widokiem na Korčulę, bardziej na wprost :)

Abakus68 napisał(a):2. Dobrze jest mieć małża rozmawiającego po chorwacku – no ale ja małża mieć nie będę… :lol: :lol: :lol:

Ja też mówię po chorwacku :mrgreen:, ale Małż lepiej 8)

Abakus68 napisał(a):3. Dobrze mieć kierowcę na serpentynach, można się zająć fotografowanie – no ale ja kierow…niczki mieć nie będę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kierowniczką jestem, ale nie w Cro ;) Nie tym samochodem (kiedyś jeździłam moją Micrą po Zagrzebiu ;)), może kiedyś się to zmieni...

Ural napisał(a):Jak zwykle Maslinka urzeka forum bardzo interesującymi i pożytecznymi relacjami. Złoto za to się należy.

Czyli piwo? :P :mrgreen:

pomorzanka zachodnia napisał(a):Odległości między plackami całkiem spore. W sumie zawsze można jeszcze zabrać na plażę szufelkę. :mrgreen:

Mamy dużo patentów i mnóstwo niezbędnych rzeczy zabieramy. Na razie nie było wśród nich szufelki 8O Może pora to zmienić :lol:

pomorzanka zachodnia napisał(a):30 wycieczek górskich :?: 8O Zazdro :) .

Teraz jest już 35 :mrgreen:

Dzisiaj popsuła nam się statystyka :? Nie pojechaliśmy w góry ze względu na upał i moje gorsze samopoczucie.
Byliśmy za to w rezerwacie przyrody Łężczok koło Raciborza :):

2021-08-15-13h22m05.JPG

2021-08-15-13h22m16.JPG

2021-08-15-13h19m57.JPG

2021-08-15-13h22m58-1.JPG

2021-08-15-13h33m42.JPG

2021-08-15-13h44m21.JPG

Bardzo fajne, spokojne miejsce :D
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 15.08.2021 20:29

Ładnie :D. A ja właśnie wczoraj jedną jedyną w tym roku zaliczyłam (Szczeliniec) 8)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 15.08.2021 20:50

O, Łężczok! :D Odkryłam go tydzień temu - piękne miejsce. :)

Łężczok_2.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakowy Pelješac i Šipan z Przeklętym finałem - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone