Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kajakiem z żagielkiem

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mawlakowski
Turysta
kajakiem z żagielkiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawlakowski » 03.06.2009 08:29

Chciałbym popłynąć wzdłuż wybrzeża własnym kanu z żagielkiem i bocznymi (składanymi) pływakami we wrześniu. Dlugość 4,2m pow żagielka 4m2. Pytania:
1. Czy ktoś pływał podobnym sprzętem (zwykłym kajakiem, kanu) wzdłuż wybrzeża ?
2. Czy, w związku z żagielkiem, potrzebne są winiety mimo, że to kanu ?
3. Czy ktos może polecić ciekawy odcinek wybrzeża na 7 dni z dzikimi plażami i dogodnymi warunkami do nocowania w namiociku ?
4. Czy ktoś byłby chętny na wspólną wyprawę w drugiej połowie września. Chodzi o drugi kajak (lódkę, kanu, ponton). Ja płynę z żoną.

Pozdrawiam 8)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.06.2009 08:43

A czytałeś to ?
mawlakowski
Turysta
kajak z żagielkiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawlakowski » 03.06.2009 09:26

Czytałem, dlatego pytam. Kajak, kanu to wiosłówki. Żagielek jest "pomocniczy". Nie wiem jaka jest tzw. praktyka. Od kajaka, kanu nie płaci sie winiety ale jak będę płynąl "pod żaglami" to jak to traktuje ewentualna kontrola ?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.06.2009 09:42

kanu z żagielkiem i bocznymi (składanymi) pływakami

niestety, nic Ci nie pomogę, ale Ty możesz mi :wink:

bardzo się zainteresowałem sprzętem, na którym pływasz - możesz podać więcej informacji (link?)?

- czy potrzebujesz (by pływać) jakichś uprawnień (patent) dla takiego sprzętu, czy jest to coś pomiędzy kajakiem, a widsurfingiem?
- wypożyczasz, czy posiadasz? kupiłeś, czy zbudowałeś? jak to wygląda (wielkość żagla w m2), jak się przewozi? itp
- koszt zakupu?
- itp

Z góry dzięki i pozdrov, Krystof
mawlakowski
Turysta
kanu z żagielkiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawlakowski » 03.06.2009 10:55

To jest moja konstrukcja i projekt jako ukoronowanie wszystkich moich doświadczeń żeglarskich. Żeglarstwo 15 metrowymi "hotelami" (i innymi) z chlaniem od mariny do mariny już mnie nie kręci. Teraz (od ubiegłego roku) zacząłem zanurzać się w prawdziwą przyrodę z dala od ludzi. Takich rozwiazań jest dużo. Wejdź na youtube i możesz zobaczyć filmik z moją konstrukcją (tytuł: kanu trimaran) i inne podobne. Projekt cały czas żyje i ewouluje. Dzis wyglada troche inaczej. Chcę go przetestować na morzu. Zanim poplyne wzdłuż Bałtyku, chcę sprawdzić na cieplejszych wodach morskich.
Jeśli chcesz zobaczyć wiecej, utworzę po godzinie 20.00, dziś tj. 03.06.2009 konto gdzie możesz wejść na mój portal www.ekonomik-profil.pl zalogowac się: login: podrożnik hasło: chorwacja i zobaczyć więc fotek i opis.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.06.2009 11:22

No to gratuluję pasji i konstrukcji! Chętnie jutro wejdę na Twój portal. Tymczasem już sprawdziłem, co to takiego trimaran i zdaje się, że coś mnie ominęło :wink: nigdy sięz takim czymś przedtem nie spotkałem. Zdaje się, że ten żagiel, to taki wielkości windsurfingowej jest (3 - 6 metrów), fajna zabawa, pozdrawiam, Krystof
MorskiPas
Cromaniak
Re: kajak z żagielkiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.06.2009 19:48

mawlakowski napisał(a):Czytałem, dlatego pytam. Kajak, kanu to wiosłówki. Żagielek jest "pomocniczy". Nie wiem jaka jest tzw. praktyka. Od kajaka, kanu nie płaci sie winiety ale jak będę płynąl "pod żaglami" to jak to traktuje ewentualna kontrola ?

Tego to nie wie nikt, ale nie sądzę, żeby takiego drobnoustroja ktokolwiek kontrolował, nawet jak będzie "pod żaglami".

Ja tu widzę inne problemy:

1. Jak to sobie radzi z falami? To co widać na większości plaż, czyli woda jak stół kończy się kilkaset (czasem kilkadziesiąt) metrów od brzegu. Jeśli jest wiatr (a zwykle jest) to musisz się liczyć z falą 0,5 metra albo większą. Mam na myśli zwykłą wyżową pogodę bo przy silniejszych wiatrach raczej nie popływasz.

2. Nocowanie "na dziko" jest zabronione i na własne oczy widziałem jak właściciele apartamentów grozili wezwaniem policji ludziom, którzy kamperem chcieli zostać na noc na parkingu. Jeśli chcesz nocować pod namiotem to tylko wyspy, albo odludne i niedostępne od strony lądu plaże.

pozdrav K
mawlakowski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawlakowski » 03.06.2009 20:09

Dzięki, to jest konkret. Z falami radzi sobie nieźle, oczywiście w granicach rozsądku. Wolna burta 30 cm i pływaki na elastycznych dżwigarach przenoszą b dobrze falowanie. Noclegi planowałem na wyspach i innych miejscach odludnych. Jeśli chcesz zobaczyć więcej nt mojej konstrukcji, to na www.ekonomik-profil.pl zamieściłem artykuł konkursowy z GW ( pierwsze miejsce) wraz z fotkami. Login: podróżnik, haslo: chorwacja.
Napotkałem w internecie tylko dwa opisy wypraw kajakowych wzdluż wybrzeża (Kornaty). Chciałbym się starannie przygotować do takiej wyprawy, zwlaszcza, ze mam tylko 7 dni.

Pozdrawiam, Mawlakowski
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 04.06.2009 07:16

Wielokrotnie spotykam na wodzie w CRO kajakarzy , zwykle 2-3
jednostki. Nigdy z bocznym pływakiem ale też bez żagla. Żagiel
można traktować w tym przypadku jako napęd pomocniczy a więc
jednostka jako wiosłowa nie wymaga winety. Gorzej jest z tym
biwakowaniem bo oczywiście jest wiele miejsc gdzie można się
zatrzymać ale naprawdę mocno przestrzegany jest zakaz używania
otwartego ognia. Ciekawe jak szybko można zdemontować żagiel
i pływak, bo myślę,że w sytuacjach nagłej zmiany pogody trzeba
będzie szybko wiać na wiosłach. No i jeszcze jedna rzecz - brzegi
są skaliste, ostre, kajaka nie da się wyciągnąć tak jak na plażę.
Czasem nawet położyć. Ja mam dla pontonu dmuchane rolki
( można u nas dostać) . Powodzenia.!!!
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 04.06.2009 10:21

mawlakowski napisał(a):Dzięki, to jest konkret. Z falami radzi sobie nieźle, oczywiście w granicach rozsądku. Wolna burta 30 cm i pływaki na elastycznych dżwigarach przenoszą b dobrze falowanie.

O solidności konstrukcji się nie wypowiadam, bo co można powiedzieć na podstawie opisu i kilku zdjęć. Pisząc o falach miałem na myśli nabieranie wody przy pokonywaniu fali. 30cm wolnej burty to niedużo dla półmetrowej fali i może się zdarzyć, że żegluga bajdewindem będzie bardzo mokra, a brak pokładu spowoduje szybkie zalanie zęzy (to co w opisie nazywasz pokładem to chyba greting, bo na zdjęciach go nie widać).

Ja bym sugerował przykrycie jak największej powierzchni (od góry) takim samym materiałem z jakiego zrobione jest dno i wykończenie tego jakimś falochronem, żeby woda spływała za burtę). Chyba, że masz sprawdzone, że nie chlapie przy falach powyżej 0,5 metra.

pozdrav K
olole
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olole » 09.06.2009 11:37

Moim zdaniem (popartym m.in. doświadczeniem pływania tam na niewielkiej łódeczce żaglowo-wiosłowej 3,5m dł, 7m.kw.żagla) puszczanie się wzdłuż wybrzeża na Twoim canoe jest możliwe, ale MUSI być poprzedzone dokładnym rozpoznaniem terenu i zaplanowaniem z góry możliwych miejsc biwaków oraz dodatkowo możliwych miejsc schronienia przy załamaniach pogody. Fale o których pisze Morski Pas potrafią się tam rozbujać dość szybko i niespodziewanie. Na swoim żagielku nie ujedziesz na nich wogóle, a na wiosłach typu canoe co najwyżej tylko z falą w rufę, bo dziobem nie dasz rady, choćbyś był tytanem.
Wiem, że to psuje romantyzm eskapady, ale zdecydowanie doradzam zabranie silniczka pomocniczego (ok.2 KM), który pomoże ci szybciej dotrzeć do celu w sytuacji, gdy nagle się rozdmucha i rozbuja. Weź pod uwagę tą ISTOTNĄ RÓŻNICĘ, że tam nie ma nigdzie bezpiecznych, mazurskich szuwarów i piaszczystych zakamarów, w których można się schować w złą pogodę. Całymi kilometrami ciągną się całkowicie skaliste brzegi, gdzie nawet w zatoczkach nie będziesz miał żadnego miejsca do przybicia. Plaże (czy raczej skrawki) żwirowo-piaszczyste zdarzają sie sporadycznie i zazwyczaj są otoczone mejscowymi apartmani, wiec na biwak dla Ciebie raczej nie będą przydatne. Nawet z kamienistymi łagodnymi zejsciami do wody z dala od ludzkich siedzib będziesz miał kłopoty, bo i te zazwyczaj są otoczone domami.
Reasumując - nie chcę Cię zniechęcać bo sam przepadam za tego typu turystyką. Ale wg mnie do Chorwacji KONIECZNE będziesz musiał bardzo dokładnie przygotować trasę z dokładnym dookreśleniem miejsc dogodnych do przybicia i biwaku (tylko z mapy sie tego nie da zrobić) i doczepić do swojego canoe silnik, który pomoże Ci w sytuacjach kiedy żagiel i wiosło musiałyby się skończyć na skałach. :wink:
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 09.06.2009 17:59

Ja już byłem 2 razy z canoe w Chorwacji. Ponieważ mam stałą bazę w Pagu, dletego pływam po tamtejszym zalewie. Mogę polecić to miejsce na wędrówkę z canoe. Przede wszystkim niejest to otwarte morze, a potężny zalew, połączony z morzem wąskim przesmykiem. Zresztą zobacz na mape Pagu. Ale co do otwartego morza to odradzam, miałem okazję płynąć jak wiała bura i parę razy za dno się już łapałem.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 09.06.2009 21:09

O np. tutaj:

Obrazek

Obrazek
mawlakowski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawlakowski » 22.06.2009 12:15

Rzeczywiście, ładne miejsce. Z opinii z forum wyciągnąłem wniosek, że należy zastosować metodę bazową, tzn baza w jednym miejscu i opłynięcie okolicy. Następnie zmiana bazy itd.
Mogę zacząć od Pagu. Chętnie wymienię się z Tobą doświadczeniami. Podam Ci mój adres email z prośbą o kontakt: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.

Pozdrawiam, Mawlakowski

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone