Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.01.2014 21:56

Vjetar napisał(a):Ja pierdziu, delfiny z kibla wyskakują...

I to dwa jednocześnie :D

Vjetar napisał(a):...przypomniałaś mi coś - sandały muszę kupić.
:mrgreen:

Polecam z HiMountain (mam nadzieję, że nie ma zakazu reklamy sandałów ;)). Moje przetrwały już 5 sezonów i nadal mają się dobrze :)

jackuc napisał(a):Maslinko czy ten kawałek, o którym piszesz to droga numer 6208 ?

Po konsultacji z mężem - prawie na pewno tak, to jest ta droga :)

mysza73 napisał(a):Czyli masz nadzieję, że ta zima się skończy :roll: :wink: :papa: .

Ja mam nadzieję, że zima wreszcie się zacznie ;) :mrgreen: Co prawda byliśmy już na nartowaniu w Alpach, ale chętnie wyskoczyłabym gdzieś na deski w weekend (gdzieś blisko), a tu nie ma gdzie jeździć :roll:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.01.2014 22:06

maslinka napisał(a):chętnie wyskoczyłabym gdzieś na deski w weekend (gdzieś blisko), a tu nie ma gdzie jeździć :roll:

Cóż, po naszej stronie marnie, ale wróciliśmy właśnie z Zuberca - chodzą wyciągi Zverovka - Spalena, te drobne małe Milotin i Janovky w Zubercu też, ruszył też częściowo w środę Meanderskipark w Oravicach - no ale to nie Alpy... :wink: Za to w góra trzy godzinki jesteśmy na miejscu. :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.01.2014 22:11

Mikromir napisał(a):Cóż, po naszej stronie marnie, ale wróciliśmy właśnie z Zuberca - chodzą wyciągi Zverovka - Spalena, te drobne małe Milotin i Janovky w Zubercu też, ruszył też częściowo w środę Meanderskipark w Oravicach - no ale to nie Alpy... :wink: Za to w góra trzy godzinki jesteśmy na miejscu. :)

Nie miałam na myśli Alp ;) Zuberec bardzo lubimy i kto wie, może się tam jeszcze wybierzemy na deski w tym sezonie. Dzięki za dobre wieści :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 31.01.2014 22:31

maslinka napisał(a):Nie da się ukryć, że nie jest czysto . . .

. . .

Pod prysznicami też średnio czysto . . .

Agnieszko , przyznam się , że trochę mnie zmartwiłaś tym stwierdzeniem :? Miałem pewne plany związane z tym campingiem , a teraz się zastanawiam . . .
W 2011 roku toalety , prysznice , umywalnia - wszystko lśniło czystością ( nie tylko na pierwszy rzut oka ) . Może dlatego , że byliśmy tam we wrześniu , czyli właściwie po sezonie :?: Hmmm

Jacku , w sprawie sandałów Agnieszka ma rację :)

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.02.2014 23:40

piotrf napisał(a):Agnieszko , przyznam się , że trochę mnie zmartwiłaś tym stwierdzeniem :? Miałem pewne plany związane z tym campingiem , a teraz się zastanawiam . . .
W 2011 roku toalety , prysznice , umywalnia - wszystko lśniło czystością ( nie tylko na pierwszy rzut oka ) . Może dlatego , że byliśmy tam we wrześniu , czyli właściwie po sezonie :?: Hmmm

Myślę, że to może być właśnie kwestia sezonu, my byliśmy w samym jego szczycie. Im więcej ludzi, tym brudniej, niestety...

Pozdrawiam :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.02.2014 17:57

OK, zapisałem. Dzięki.
:mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.02.2014 21:13

19 sierpnia (poniedziałek): Spacer po Varaždinie - part 2

O czym to ja...? Aaa, trzeba szukać tronu, bo był się zmył przez ostatni rok :evil: Nie byle jaki to tron, królewski, z napisem: "Bądź królem w królewskim mieście". Jak my się za coś zabierzemy, zwykle się to udaje :mrgreen: Tron też znajdziemy :P Ale co się odwlecze, to nie uciecze. Jesteśmy już dosyć głodni, więc najpierw napełnimy swoje żołądki :D

Jeść będziemy tam, gdzie rok temu. Najlepsze są sprawdzone miejsca, a restauracja Verglec bardzo przypadła nam do gustu :)

036237.jpg

036595.jpg

036953.jpg

Jest tu smacznie, a ceny są zdecydowanie niższe od tych, do których przyzwyczailiśmy się na wybrzeżu. Zamawiamy zagorski odrezak i odrezak "Verglec", czyli dwa pyszne kotlety z pysznymi dodatkami. Do tego oczywiście piwo dla niekierowcy ;) Pan osvježi dan! :mrgreen::

037827.jpg

Dawno nie było zdjęcia z piwem, a że to już koniec relacji, to na zakończenie musi być ;)

Wychodzimy zadowoleni i bardzo najedzeni, w anielskich nastrojach - wszak Varaždin to miasto aniołów. Na każdym kroku można się natknąć na te skrzydlate stworzenia :):

038682.jpg

Po pysznym, ale i obfitym obiedzie, trzeba spalić trochę kalorii. Idziemy więc na spacer w stronę zamku:

039153.jpg

Widok z bramy wjazdowej do zamku na Trg Miljenka Stančića:

039576.jpg

Nadchodzi wieczór, plac zapełnia się ludźmi:

039987.jpg

My jednak nie możemy odpoczywać. Mamy misję do wypełnienia - musimy znaleźć zaginiony tron :!:

Uśmiecham się, bo widzę go już z daleka :D:

040741.jpg

Mission completed! :D Mówiłam, że jak się za coś wezmę (weźmiemy), musi się udać :D

Poprzednio stał wprawdzie w bardziej atrakcyjnym otoczeniu niż teraz:

041508.jpg

Ale tron to tron 8) I przez chwilę jest to tylko mój tron :mrgreen: :lol::

042292.jpg

Kot siedzący naprzeciw chyba trochę mi zazdrości ;):

042821.jpg

Chociaż on tu na pewno siedział nie raz :P

Trudno jest opuścić to wygodne (i bardzo ważne!) miejsce. Ale czas nas goni. Pewnie tu jeszcze kiedyś wrócę, trochę "pokrólować" ;)

Jedna z uliczek:

043626.jpg

doprowadza nas na Tomislavov Trg:

044026.jpg

Ratusz w tym roku zmienił nieco swój wygląd:

044437.jpg

Od półtora miesiąca powiewa na nim flaga w gwiazdki:

044857.jpg

Kupujemy wałówkę na drogę w pobliskiej piekarni i powoli zmierzamy w stronę Fabiaka. Mijamy mnóstwo zaparkowanych rowerów:

045345.jpg

045704.jpg

Widać Varaždin to miasto rowerzystów :)

Dawna stolica Chorwacji żegna nas miło i kwiatowo:

046281.jpg

To była krótka, ale bardzo sympatyczna wizyta. Na pewno jeszcze wrócimy do Varaždinu, może na dłużej...

Tymczasem musimy się zbierać, pora nieodwołalnie w tym sezonie opuścić Chorwację. Szybko "przeskakujemy" Słowenię, przed 21:00 jesteśmy w Austrii i w środku nocy w domu. Droga mija spokojnie.

Ósma CROpodróż staje się historią... Było cudownie! Każde nasze kolejne wakacje są lepsze od poprzednich ;), więc i te były the best :D

I niestety nie potrafię rozstrzygnąć dylematu: Hvar czy Brač :?: :roll: ;) Obie wyspy są wyjątkowe, jednocześnie bardzo podobne do siebie i całkowicie inne ;) :lol:

Dziękuję wszystkim tym, którzy tu cierpliwie zaglądali :) Tym razem wystawiłam Waszą cierpliwość na próbę, pisząc tę relację rekordowe ponad 5 miesięcy ;)

Ale teraz to już na pewno...

Koniec

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ostatnio edytowano 25.05.2020 19:24 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 02.02.2014 21:31

szkoda że już koniec :x było pięknie i uroczo :)

dzięki za relację :papa:

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ostatnio edytowano 02.02.2014 21:32 przez mariusz_77, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.02.2014 21:32

Nie ma za co :-D T0 MY DZĘKUJEMY
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.02.2014 21:33

My na tron sie nie załapalismy a uliczka z kulkami była grana :) Jako, że był poniedziałek, także zamku nie można było zwiedzić. W pamięci zapadła mi ichniejsza masakryczna syrenka :)
http://goo.gl/maps/Cpnql
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2014 21:52

maslinka napisał(a):I niestety nie potrafię rozstrzygnąć dylematu: Hvar czy Brač :?: :roll: ;) Obie wyspy są wyjątkowe, jednocześnie bardzo podobne do siebie i całkowicie inne ;) :lol:

Dylematów ciąg dalszy :oczko_usmiech:

Hvar :lol:

Brač :lol:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 02.02.2014 22:12

Nie mogę uwierzyć, że to już koniec :cry: :cry: :cry:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2014 23:01

Agnieszko , myślę że oni specjalnie wędrują z tronem po mieście - sprawdzają w którym miejscu zechcesz usiąść na nim więcej niż raz w roku :)

Rozwiązaniem problemu Brać , czy Hvar jest połączenie obu wysp 50/50 podczas jednego wyjazdu do Chorwacji . :lol:

Szkoda , że to już koniec tej relacji . Dziękuję :D

Pozdrawiam
Piotr
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 02.02.2014 23:14

Janusz Bajcer napisał(a):Dylematów ciąg dalszy :oczko_usmiech:

Hvar :lol:

Brač :lol:

Na wyspie Brać nie byłem jeszcze. Hvar już był w ostatnie wakacje. Jest po prostu cudny................ :-P Koło wyspy Brać przepływałem, ale tam też muszę jeszcze zawitać.
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 03.02.2014 08:11

Dzięki za relację, wiele fajnych zdjęć i opisów. Na Hvarze bylem w tym roku, Brac na mnie jeszcze czeka.
A Varażdin... niestety tylko się przejeżdża, zbyt krótkie te wakacje. pozdrawiam ciepło i życzę sił. pora do pracy...:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies