Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 16.12.2013 15:11

17 sierpnia (sobota): W Zaostrogu - tu i tam ;)

Pobawiliśmy się na fishpicniku, wróciliśmy, pojedliśmy ;) Pora na wyciszenie i trochę kontemplacji ;) Najlepsze do tego celu będą mury klasztorne, a właściwie to, co skrywają.

Przekraczamy bramę klasztoru franciszkanów w Zaostrogu i wkraczamy w zupełnie inny świat:

017079.jpg

Spokojny i... zielony :mrgreen::

017597.jpg

017955.jpg

Zakonnicy mają ręcznik z Garfieldem ;) :lol::

018592.jpg

Trwają przygotowania do kolacji:

018991.jpg

Jeść posiłki w takich okolicznościach - prawdziwa uczta, również duchowa :)

Kilka kadrów z ładnego dziedzińca:

019588.jpg

019946.jpg

Wkrótce Wielkanoc, czyli stała dekoracja ;):

020468.jpg

Miło tu, można odpocząć od zgiełku, tłumu turystów, straganów... Ale po jakimś czasie nie mamy wyboru ;), trzeba wracać.

Opuszczamy enklawę spokoju:

021101.jpg

021458.jpg

i zanurzamy się w chaos:

021848.jpg

Chaos architektoniczny ;):

022352.jpg

A raczej kicz i paskudztwo :?

Idąc promenadą w Zaostrogu, trudno uciec od widoku różnych upiornych przedmiotów zwanych powszechnie pamiątkami ;)

Zawsze jednak można zwrócić wzrok ku naturze, a najlepiej ku górze ;) - górze Viter :mrgreen::

023432.jpg

pod którą znajduje się camping o tej samej nazwie:

023848.jpg

Szukamy miejsca, coby się znowu położyć i poleniuchować (jeszcze nam się to nie znudziło :lol:):

024425.jpg

Plaża w stronę Kapcia:

024813.jpg

Znajdujemy w końcu nasz kawałek plaży na późnopopołudniowe nicnierobienie - tuż obok palmy, która ma sucho ;):

025401.jpg

Dzień był bogaty we wrażenia. Rejsik, plażowanie, "zwiedzanie" klasztoru, plażowanie... Wieczorem znowu idziemy do Zaostroga (bo i dokąd mamy chodzić ;)).

026043.jpg

Mačka:

026416.jpg

i zalazak sunca :):

026912.jpg

027270.jpg

027627.jpg

Kończy się kolejny ciekawy dzień... Jutro też będzie fajnie! :D

:papa:
Ostatnio edytowano 25.05.2020 19:03 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 16.12.2013 15:27

Koleżanka to ma dobrze. Jak nie jeżdzi w górach na nartach to kąpie się w ciepłych morzach.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 16.12.2013 20:32

darek1 napisał(a):Koleżanka to ma dobrze. Jak nie jeżdzi w górach na nartach to kąpie się w ciepłych morzach.

Hmmm.... czy mi się wydaje, czy większość ludzi na forum tak robi ;) Już na pewno to drugie (ciepłe morza itp.) :mrgreen:
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 17.12.2013 15:06

maslinka napisał(a):
darek1 napisał(a):Koleżanka to ma dobrze. Jak nie jeżdzi w górach na nartach to kąpie się w ciepłych morzach.

Hmmm.... czy mi się wydaje, czy większość ludzi na forum tak robi ;) Już na pewno to drugie (ciepłe morza itp.) :mrgreen:

ja tylko to drugie :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 17.12.2013 15:37

Magda O. napisał(a):
maslinka napisał(a):

ja tylko to drugie :oczko_usmiech:

A ja obydwa... :lol:

Maslinko, czytam i oglądam z wielkim zainteresowaniem :D
Klasztor w Zaostrogu też bardzo mi się podobał. Podobno można tam wynajmować pokoje (co poniekąd tłumaczy tego Garfielda :wink: ). Nawet widzieliśmy paru gości klasztornych - nie odkryłam tylko dotąd, jak rezerwować noclegi, w necie nie udało mi się znaleźć namiarów. Może ktoś wie?
Atmosfera w klasztornych krużgankach niesamowita...
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 23.12.2013 00:53

Góra Viter przyciąga wzrok jak magnes , tak z lądu , jak i z morza 8)
Pamiętam też , jak bardzo mnie kusiła . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
janusz07
Croentuzjasta

Postnapisał(a) janusz07 » 27.12.2013 11:30

Po długiej nieobecności nadrobiłem zaległości na forum i zastałem was jeszcze w Chorwacji. Az się cieplej robi oglądając zdjęcia. Pojechałbym znowu. Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 27.12.2013 17:07

Mikromir napisał(a):Klasztor w Zaostrogu też bardzo mi się podobał. Podobno można tam wynajmować pokoje (co poniekąd tłumaczy tego Garfielda :wink: ). Nawet widzieliśmy paru gości klasztornych - nie odkryłam tylko dotąd, jak rezerwować noclegi, w necie nie udało mi się znaleźć namiarów. Może ktoś wie?
Atmosfera w klasztornych krużgankach niesamowita...

Tak, tak, też wpadliśmy na to, że Garfield to raczej jakiegoś turysty jest ;)
Niestety nie wiem nic o wynajmowaniu pokojów w klasztorze.

piotrf napisał(a):Góra Viter przyciąga wzrok jak magnes , tak z lądu , jak i z morza 8)
Pamiętam też , jak bardzo mnie kusiła . . . :wink:

Nas do wspinaczki nie bardzo kusiła, rozleniwiliśmy się ;) Ale miło było na nią popatrzeć :)

janusz07 napisał(a):Po długiej nieobecności nadrobiłem zaległości na forum i zastałem was jeszcze w Chorwacji.

Został jeszcze jeden pełny dzień do opisania i atrakcje w drodze powrotnej :) Ale obawiam się, że zmobilizuję się do pisania dopiero... za rok ;)

Pozdrav :papa:
Potter
Cromaniak

Postnapisał(a) Potter » 30.12.2013 14:01

Ja również z przyjemnością ogrzewam się przy maslinkowych wspomnieniach :mrgreen: .
Mam nadzieję, że ten ostatni dzień będzie wyjątkowo dłuuuugi :papa:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 03.01.2014 15:37

Potter napisał(a):Mam nadzieję, że ten ostatni dzień będzie wyjątkowo dłuuuugi :papa:

W sam raz na dwa odcinki ;) Bardziej rozciągać tego dnia już nie będę, bo chciałabym już skończyć tę relację :mrgreen: Zaczęłam ją rok temu ;)

Witam Wszystkich w 2014 roku ;) i zapraszam na następny odcinek :)

18 sierpnia (niedziela): Wycieczka do Gradaca

Dzisiaj nasz ostatni pełny dzień w Cro :( Łezka się w oku kręci, ale co robić... Trzeba dobrze wykorzystać te ostatnie chwile. Pierwszą część dnia spędzamy leniwie, na plażingu ;) w okolicach opuszczonego hotelu, w Kapciu oczywiście ;)

Lenistwo jest fajne, ale po jakimś czasie zaczyna się nam (a właściwie mnie, bo mój mąż mógłby leniuchować bez końca ;)) nudzić. Po głowie chodzi mi jakaś wycieczka w miejsce, w którym jeszcze nie byliśmy... Nie łatwo o takie na Makarskiej Rivierze ;), ale przecież jeszcze nigdy nie odwiedziliśmy Gradaca (czy też Gradca ;)) :idea: No to jedziemy!

Z parkowaniem w miejscowości jest mały problem. Nie ma siły, musimy zostawić Fabiaka na płatnym parkingu. Dwie godziny chyba wystarczą na mały rekonesans miasteczka.

Gradac, ostatnia (lub pierwsza ;)) miejscowość Makarskiej Riviery, już od początku robi na nas bardzo dobre wrażenie. Sympatyczna promenada usiana knajpkami, restauracjami. Jest "turystycznie", ale nie "jarmarczno", powiedziałabym, że z klasą :)

055433.jpg

055792.jpg

056151.jpg

Znajdą się nawet jakieś urokliwe domy i zaułki:

056565.jpg

056924.jpg

A to pomnik z okazji wstąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej ;):

057467.jpg

Niby nawiązanie do brukselskiego Manneken pis, ale tak czy inaczej, widać, jaki mają stosunek do UE :lol:

Na plaży ręcznik przy ręczniku i ciało przy ciele ;):

058224.jpg

Ale i tak nam się tu podoba :) "Góry schodzące do morza..." ;) Tak jest i na początku Makarskiej Riviery, i na jej końcu :mrgreen:

Tutaj zjemy bardzo dobrą pizzę:

059114.jpg

Posileni, ale niezmordowani, kontynuujemy spacer w upale:

059538.jpg

059896.jpg

Docieramy prawie do końca promenady:

060298.jpg

060657.jpg

To całkiem daleko, bo deptak jest dosyć długi. Krajobraz w tym miejscu psują nieco zjeżdżalnie, zresztą i tak nieczynne:

061143.jpg

Widok spomiędzy rynien:

061533.jpg

Dotarliśmy prawie do końca promenady, więc zawracamy. Dwie godziny, na jakie zdecydowaliśmy się na parkingu, powoli dobiegają końca. Robimy jeszcze szybkie zakupy w pobliskim Studencu. Na koniec zatrzymujemy się przy boisku do piłki wodnej:

062139.jpg

Właśnie trwa ważny międzynarodowy mecz - Chorwacja gra ze Słowacją.

Pod pretekstem zrobienia lepszego ujęcia wchodzę do wody ;) (Upał dał mi się we znaki!) Obserwuję zmagania z bliska i focę fiszajkową kamerką:

062833.jpg

Ku naszemu zdziwieniu wygrywa drużyna z kraju nieleżącego nad Jadranem 8O Prawdopodobnie dlatego, że Słowacy wysłali jakąś wytrenowaną drużynę narodową, a Chorwaci wystawili młodzików z Dugiego Rata ;)

No dobra, Słowacy też reprezentowali klub. Ale niewątpliwie byli starsi i co tu gadać, widocznie lepsi, skoro wygrali z drużyną chłopaków, którzy pewnie grają w piłkę wodną codziennie i od urodzenia ;)

Powoli wracamy do Fabiaka, a następnie do Kapcia ;) Gradac nam się spodobał - wystarczająco mały, by obejść go w godzinę, a jednocześnie wystarczająco duży, aby nie nudzić się tutaj przez tydzień. Może kiedyś spędzimy tu część urlopu. Szkoda tylko, że w miasteczku i w jego bezpośredniej okolicy nie ma campingu...

To jeszcze nie koniec dzisiejszych atrakcji (choć nie wszystkie z nich będą dla nas atrakcyjne :roll:). Ciąg dalszy nastąpi w kolejnym odcinku :)

Ostatnio edytowano 25.05.2020 19:07 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
janusz07
Croentuzjasta

Postnapisał(a) janusz07 » 03.01.2014 16:32

Czekamy na wielki finał.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 03.01.2014 18:55

maslinka napisał(a):To jeszcze nie koniec dzisiejszych atrakcji (choć nie wszystkie z nich będą dla nas atrakcyjne :roll:).

Mówiąc językiem komentatorów sportowych: "podgrzewasz bębenek" ;)

Z tych komentatorów to uwielbiam też:

"Uroda albo sztanga. Pintusewicz wybrała tę drugą ewentualność"

"Słońce zachodzi nad południową trybuną stadionu"

czy klasyk: "Jeszcze kilka ruchów i Włoszka będzie szczęśliwa" :oops: 8O :twisted: :P :P :smo:
Rafał78
Cromaniak

Postnapisał(a) Rafał78 » 03.01.2014 20:07

maslinka napisał(a):Jest "turystycznie", ale nie "jarmarczno"

Byliśmy w lipcu 2012 w Gradacu i wieczorami robi się jarmarczno,deptakiem ciężko przejść.
Ale miło wspominam urlop w tym miasteczku.Świetna baza wypadowa do BiH,Dubrovnika czy na Pelješac .

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 04.01.2014 13:46

janusz07 napisał(a):Czekamy na wielki finał.

Jeszcze chwila, coś koło 3 odcinków ;)

tony montana napisał(a):Mówiąc językiem komentatorów sportowych: "podgrzewasz bębenek" ;)

Może być i bębenek :lol:

Rafles278 napisał(a):Ale miło wspominam urlop w tym miasteczku.Świetna baza wypadowa do BiH,Dubrovnika czy na Pelješac .

Jako baza na pewno dobrze się sprawdza :)
CROberto
Cromaniak

Postnapisał(a) CROberto » 04.01.2014 16:08

Zasakoczył mnie Gradac...bardzo ładnie ulokowała się ta plaża,a po sezonie z całą pewnością warta odwiedzenia :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies