Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 02.11.2013 23:50

Napoleonowa Twierdza, a w zasadzie widoki z niej to mój numer 2 w hvarskim rankingu :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.11.2013 12:34

piotrf napisał(a):Agnieszko , z tym przełażeniem przez płot , to różnie bywa . Historia zna przypadki . . . :wink:

Oj tak, zna ;) Ale taki sobie mały płotek i ewentualny skok przez niego nie byłby niczym spektakularnym. Obawiam się, że historia by tego nie odnotowała ;)

wir955 napisał(a):Jak się jest tak spóźnionym to już trzeba wśliznąć się cichutko, bez pukania :? .

Witaj, Wir! Wchodź śmiało :) Nadal spędzasz wakacje "na pokładzie" pontonu? :) Może 5 koni zamieniłeś na więcej? ;)

wir955 napisał(a):Samochód, namiot, jakieś pływadełko - to taki niezbędnik na wspaniałe chorwackie /i nie tylko/ wakacje :D .

Od jakiegoś czasu nie wyobrażamy sobie innych wakacji :D

wir955 napisał(a):Pozdrawiam dzielnych "galerników" :wink:

"Galernicy" również pozdrawiają :)

eystrasalt napisał(a):Chyba nie tylko na Hvarze.

Zgadza się 8) Chorwaci wyjątkowo go lubią :)

Aldonka napisał(a):Napoleonowa Twierdza, a w zasadzie widoki z niej to mój numer 2 w hvarskim rankingu :D

Całkiem świadomie nie zrealizowaliśmy w tym roku Twojego hvarskiego nr 1. Ale jeszcze kiedyś na pewno wjedziemy na sv. Nikolę :)
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 03.11.2013 19:36

Bez pontonu już chyba nie potrafię :) ale w przeciwieństwie do powszechnego zwyczaju, że liczbę tych koników trzeba powiększać to ze mną jakoś na odwrót :? . Z rodzinką pływam po staremu /5 koników w zaprzęgu/, natomiast w tym roku wybrałem się dodatkowo na samotny "rejs"/rozpusta/ :oops:
Silnik został w domu -3 tygodnie na wiosłach - 0 hałasu, 0 smrodu spalin, prawie tak fajnie jak kajakiem :D

Jedna mała relacja, skromnie z postami a tak wytrawny forumowicz o tym wspomina... no, no... właśnie urosłem o kilka centymetrów :lol:

Dzięki
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.11.2013 20:54

wir955 napisał(a):
Silnik został w domu -3 tygodnie na wiosłach - 0 hałasu, 0 smrodu spalin, prawie tak fajnie jak kajakiem :D

Pięknie :D

wir955 napisał(a):Jedna mała relacja

Ale za to jaka! :D Dzięki Tobie (Twojemu pojawieniu się w tym miejscu :)) z przyjemnością ją sobie dzisiaj przypomniałam :)

Zapraszam na kolejną odsłonę relacji 8)

12 sierpnia (poniedziałek): Przejazd "starą drogą"

Ufff, to już ostatni odcinek opisujący nasze poniedziałkowe przygody ;) Dużo się działo, ale stwierdziliśmy, że lepiej jest "stracić" cały dzień na zwiedzanie i "zaliczyć" kilka punktów za jednym zamachem. A przez kilka innych dni po prostu odpoczywać, plażować, kajakować...

Opuszczamy zatoczkę Lozna i kontynuujemy przejazd "starą drogą", tak naprawdę najciekawsze jej odcinki dopiero przed nami.

Dojeżdżamy do miejscowości Brusje:

029532.jpg

w okolicach której znajdują się największe skupiska lawendy. Jest prawie połowa sierpnia, więc o "fioletowym dywanie" możemy tylko pomarzyć :( 4 lata temu, będąc na Hvarze (również w sierpniu!), obiecywaliśmy sobie, że następnym razem przyjedziemy tu na początku lipca. Niestety znowu nie wyszło... Ale będziemy się cieszyć z tego, co jest. A kilka fioletowych kwiatków jeszcze się uchowało ;)

Zatrzymujemy się mniej więcej w tym miejscu:

030574.jpg

Naprzeciw dużego skupiska lawendy. Nie wszystkie krzaczki są ścięte. Między uschniętą lawendą znajdujemy jeszcze kilka gałązek w pełni rozkwitu 8O :D Pachną cudnie! Zbieram mały bukiecik:

031361.jpg

To najlepsza pamiątka z Hvaru! Do dzisiaj stoi u nas w pokoju i przypomina o wakacjach :)

Oprócz zbierania "ostatnich" gałązek podziwiamy też Brač, który z tej perspektywy wygląda bardzo pustynnie:

032053.jpg

Ruszamy w dalszą drogę! Kolejny przystanek robimy w ciekawym punkcie widokowym - to vidokovac Sveti Rok:

032524.jpg

Kapliczka została tu postawiona w 1937 roku. Ale jest też coś dużo nowszego - świeżo malowane ławki ;):

033105.jpg

To miejsce odpoczynku na trasie rowerowej wiodącej z miasta Hvar. Fajnie, że zadbali o zmęczonych rowerzystów, chociaż raczej nie polecałabym siadania na tych ławkach ;) Znajduje się tu również tablica opisująca odcinek trasy rowerowej: Hvar - Brusje - Velo Grablje, w którym się właśnie znajdujemy:

033882.jpg

Z innych tabliczek dowiadujemy się, co jeszcze ciekawego można w tym miejscu zobaczyć. A mianowicie coś zwanego "trim", ewentualnie "bunja", czyli kamienną "chatę" będącą przed laty prawdopodobnie schronieniem dla pasterzy:

034501.jpg

034860.jpg

W tym miejscu biegnie również Napoleonska Cesta, czyli historyczna droga z miasta Hvar do Starego Gradu. Powstała ona, gdy wyspa była pod francuskim panowaniem, w latach 1806 - 1813, stąd nazwa.

Droga ma około 2,6 metrów szerokości i nadal jest dobrze zachowana. Wygląda tak:

035509.jpg

Opuszczamy Vidokovac Sv. Rok i mkniemy ;) piękną drogą, podziwiając krajobrazy:

036066.jpg

Mijamy miejscowość Velo Grablje:

036465.jpg

Już kiedyś włóczyliśmy się jej uliczkami, więc tym razem odpuszczamy sobie tę przyjemność.

Przed nami kolejny punkt widokowy. Odpoczynek dla Fabiaka i dla nas ;):

037112.jpg

037471.jpg

W tym miejscu też natykamy się na ciekawą budowlę:

037887.jpg

Nazywa się ona Vapnenica na Roskarsnicu ;) Budowla pochodzi z 1914 roku, palono w niej wapno, którego używano do wykonywania zapraw murarskich i malowania domów.

Ciekawe te hvarskie zabytki :) Jadąc 4 lata temu tą drogą nie zwróciliśmy na nie uwagi 8O

Pewnie dlatego, że skutecznie rozpraszały nas takie widoki :D:

039041.jpg

Przed nami ostatni przystanek na "starej drodze" - Selca:

039475.jpg

i miejscowy cmentarz:

039862.jpg

Oczywiście z przepięknym widokiem na Jadran:

040272.jpg

Powoli zbliżamy się do starigradzkiej przeprawy promowej:

040696.jpg

Robimy zakupy w "Tommym" i już bez przystanków jedziemy na "naszą" południową stronę wyspy. Szybka obiadokolacja na campie i wyruszamy do ID, w którym to spędzamy kolejny wieczór. Oczywiście w barze "Big blue" przy giricach i Staropramenie :D

Podziwiamy zachód słońca i dumną sylwetkę Visu, który na razie jest dla nas wielką tajemnicą:

041556.jpg

Jutro niestety nasz ostatni pełny dzień na Hvarze :( (Ale jeszcze nie koniec Cro-wakacji :)) Dobrze go wykorzystamy! :D

:papa:
Ostatnio edytowano 20.05.2020 15:41 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 03.11.2013 21:36

stara droga i widoki z niej niezmiennie piękne :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2013 08:37

maslinka napisał(a):Obrazek

Piękna droga.
:D

Pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.11.2013 09:06

maslinka napisał(a):... Odpoczynek dla Fabiaka i dla nas ;):
Obrazek

hej maslinko :) ledwo Was tu dogoniłam Obrazek

Fabiak stoi i dyszy z otwartą paszczą :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2013 09:27

gusia-s napisał(a):(...) Fabiak stoi i dyszy z otwartą paszczą :D

Kwestia paszczy jest mocno kontrowersyjna :? :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.11.2013 09:40

Wszystkie te punkty również odwiedziliśmy, ale w odwrotnej kolejności :D
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 04.11.2013 10:35

Maslinko fociłaś dokładnie te same miejsca co ja :P (chyba z resztą każdy ma podobne zdjęcia z tej drogi :wink: )
Też mi żal, że nie widziałam lawendy w całej krasie mimo dwukrotnego pobytu w Brusje.... ale bukiecik mam taki jak Ty :wink: pachnie o wiele intensywniej niż mój własny ogrodowy....
Aż zaczynam się zastanawiać, czy dobrze robimy, że za rok zdradzamy Hvar na rzecz sąsiedniej wyspy.... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2013 13:08

miłośnicy dalmacji napisał(a):(...) szalonych polaków (...)

Hm... i wcale nie o "polaków" mi chodzi, ale to chyba byłby kolejny OT w relacji maslinki :?
Ostatnio edytowano 04.11.2013 23:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.11.2013 14:36

mariusz_77 napisał(a):stara droga i widoki z niej niezmiennie piękne :papa:

Zgadza się :D

Vjetar napisał(a):Piękna droga.
:D

;)

gusia-s napisał(a):Fabiak stoi i dyszy z otwartą paszczą :D

Zmęczył się w tym upale, Biedaczek ;)

eystrasalt napisał(a):Kwestia paszczy jest mocno kontrowersyjna :? :wink:

:lol:

Aldonka napisał(a):Wszystkie te punkty również odwiedziliśmy, ale w odwrotnej kolejności :D

Wiem, widziałam u Ciebie :)

Elizasz napisał(a):Aż zaczynam się zastanawiać, czy dobrze robimy, że za rok zdradzamy Hvar na rzecz sąsiedniej wyspy.... :roll:

Jeśli to Brac, to będzie się Wam podobało :D A jeśli Korcula - również :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.11.2013 21:56

maslinka napisał(a):
Elizasz napisał(a):Aż zaczynam się zastanawiać, czy dobrze robimy, że za rok zdradzamy Hvar na rzecz sąsiedniej wyspy.... :roll:

Jeśli to Brac, to będzie się Wam podobało :D A jeśli Korcula - również :mrgreen:

No . . . chyba że będzie to Vis . Wtedy też się Wam spodoba :mrgreen:

Agnieszko , niezależnie od kierunku przejazdu , każdy odwiedzający Hvar powinien przejechać tą drogą , choćby tylko dla wspaniałych widoków 8)

Pozdrawiam
Piotr
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 05.11.2013 12:53

I wreszcie dotarłem...duże zaległości

Piękne zdjęcia i opisy! 8O :papa:

Również byłem na Hvarze prawie dwa tygodnie, ale tylu atrakcji, widoków etc. nie udało mnie się zobaczyć, dzięki Tobie (relacji), widzę że warto tam bez dwóch zdań powrócić.

:papa: :hut:
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 06.11.2013 21:12

Po każdej kolejnej Twojej relacji z Hvaru,odkrywam miejsca, które pominęłam podczas swoich wędrówek po Hvarze. Nie ma co, trzeba wracać. "Apartmenta" zaklepane na lipiec 2014, już na nas czekają. ;) :hearts:
A mówią, że tylko do trzech razy sztuka.... :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone