Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2013 14:05

TomKinS napisał(a):To jest luksus bycia tam, czar widoków i ekstaza doznań. Zasługujemy na to.

Też tak myślę, Tomku :D

jackuc napisał(a):Ja też nie wpadłem w zachwyt jeśli chodzi o miasto Hvar. Dużo lansu, ludzie leżący na chodnikach przy tzw "plażach" ... byłem, zobaczyłem i wystarczy. Widoki owszem ładne :D

W zachwyt może nie, ale byłam bardzo pozytywnie zaskoczona miastem Hvar. Pozbyłam się uprzedzeń i mi się spodobało ;)

Atlantyda napisał(a):Witam wszystkich na forum to mój pierwszy post.:))

Piękna relacja i wspaniałe wakacje,zachęciła mnie Pani do wyjazdu na Hvar.
Szukam wszelkich informacji na temat tej wyspy.

Dzięki! Atlantydo, miło mi, że Twój pierwszy post znalazł się akurat w mojej relacji :) "Pani" niepotrzebna, możesz mi mówić na "ty" :)

Jacek już wrzucił link do Klubu (swoją drogą muszę zrobić aktualizację pierwszej strony, tylko ten brak czasu... :roll:). Życzę miłej lektury i przygody z forum ;) :D

Pozdrawiam :papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 30.10.2013 14:16

Bocian napisał(a):Możesz też napisać do Pani Aldony na PW (jak będziesz miała więcej postów) i dopytać o szczegóły. Pani Aldona chętnie ci pomoże 8) 8)

Jakoś tak poważnie zabrzmiało, jakby z przekąsem :) Pani??? My tu sobie przecież nie Paniujemy i Panujemy przecież :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.10.2013 14:41

Aldonka napisał(a):
Bocian napisał(a):Możesz też napisać do Pani Aldony na PW (jak będziesz miała więcej postów) i dopytać o szczegóły. Pani Aldona chętnie ci pomoże 8) 8)

Jakoś tak poważnie zabrzmiało, jakby z przekąsem :) Pani??? My tu sobie przecież nie Paniujemy i Panujemy przecież :D

Ano śmieje się trochę z tego Paniowania :wink:
Atlantyda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Atlantyda » 30.10.2013 20:48

.
Ostatnio edytowano 08.05.2020 17:02 przez Atlantyda, łącznie edytowano 2 razy
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 30.10.2013 21:12

Atlantyda napisał(a)::oops:
Trochę się chyba wygłupiłam,ale to była spontaniczna reakcja od razu się zarejestrowałam po przeczytaniu relacji.
Teraz po przeczytaniu kolejnych, chyba już wiem jakie tu panują zwyczaje 8)

Witam Cię... a myślałem że Atlantyda już dawno zalana :lol: a tu proszę :D :D

Nie przejmuj się :) czytaj jak najwięcej ale pytania jak najbardziej są wskazane...

Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2013 21:15

Atlantyda napisał(a): :oops:
Trochę się chyba wygłupiłam,ale to była spontaniczna reakcja od razu się zarejestrowałam po przeczytaniu relacji.
Teraz po przeczytaniu kolejnych, chyba już wiem jakie tu panują zwyczaje 8)

Nie wygłupiłaś się :) Zwyczaje to tu panują różne, jeszcze się przekonasz ;) Ale co do zwracania się - rzeczywiście, raczej mamy tutaj swobodne relacje, dlatego nie musimy sobie "Panować" i mówimy sobie na "ty".
Atlantyda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Atlantyda » 30.10.2013 21:17

.
Ostatnio edytowano 08.05.2020 17:30 przez Atlantyda, łącznie edytowano 2 razy
M.KOM.8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.KOM.8 » 30.10.2013 21:42

Kako si, Maslinka? Na następny wyjazd bedziemy mówić troszke po hrvacku? :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.10.2013 21:49

M.KOM.8 napisał(a):Kako si, Maslinka?

Ja sam izvrsno, hvala lijepa :D

M.KOM.8 napisał(a):Na następny wyjazd bedziemy mówić troszke po hrvacku? :)

Samo malo ;)

Fajnie, że się odezwałeś. Do zobaczenia! :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.11.2013 13:17

12 sierpnia (poniedziałek): Widoki z Napoleona

To jeszcze nie koniec obfitującego w wiele atrakcji dnia ;)

Powoli opuszczamy miasto Hvar. Mijamy twierdzę Španjola, na którą tym razem się nie wdrapaliśmy:

042906.jpg

Zamiast tego pojedziemy podziwiać widoki z innej twierdzy.
W drodze na Napoleona:

043358.jpg

Ze "starej drogi" Hvar - Stari Grad trzeba odbić w prawo. Niestety nie ma żadnej tabliczki z napisem "Napoleon". Skręcamy na wyczucie w drogę rowerową prowadzącą do Brusje.

Niespodzianki na trasie ;):

044062.jpg

Jest czerwone kółko, czyli jesteśmy na szlaku; okazuje się, że na tym właściwym :)

044624.jpg

Droga kończy się parkingiem przy samej twierdzy. Oprócz nas jest tylko jedno auto z miejscową rejestracją - pewnie ktoś pilnujący tego miejsca.

045134.jpg

Trochę nas dziwi, że w szczycie sezonu w tak wspaniałym widokowo miejscu nie ma żadnych turystów poza nami. Ale oczywiście jesteśmy zadowoleni z tego faktu :)

Samą twierdzę trudno objąć obiektywem z parkingu, na którym się zatrzymaliśmy:

045858.jpg

W 1811 roku na najwyższym wzgórzu (brdo sv. Nikole; co oni mają na Hvarze z tym św. Mikołajem? ;)) nad miastem żołnierze napoleońscy wznieśli fortecę, która stanowiła bazę wypraw zwiadowczych.
Obecnie znajduje się tu siedziba wydziału geodezji uniwersytetu w Zagrzebiu:

046608.jpg

Sąsiednia tabliczka informuje również o współpracy z czeskim uniwersytetem.

Pod szczytem można też zobaczyć dwa obserwatoria astronomiczne:

047120.jpg

Ale nie przyjechaliśmy tutaj po to, żeby oglądać samą twierdzę, ale dla niesamowitych widoków, jakie roztaczają się z tego miejsca. Pakleni Otoci jak na dłoni:

047646.jpg

Teraz z góry możemy popatrzeć na naszą kajakową trasę :D

Zbliżenie na fragment starówki i kawałek Jerolima:

048247.jpg

i Trg sv. Stjepana:

048632.jpg

Z twierdzy patrzymy na twierdzę ;):

049145.jpg

Widoki stąd są rozleglejsze niż ze Španjoli, a zdjęcia miałyby szansę być ładniejsze albo przynajmniej równie dobre, gdyby nie fakt, że musimy focić pod słońce :roll: Wybraliśmy nie najlepszą porę dnia na przyjazd tutaj, ale nie ma co narzekać, jest pięknie :D

Pstrykamy więc jeszcze kilka fotek z kwiatem agawy na pierwszym planie ;):

050208.jpg

050567.jpg

I w stronę przylądka Pelegrin:

050963.jpg

Zdjęcie z avatara ;):

051461.jpg

Widok w stronę otoka Brača psuje nieco wysypisko śmieci widoczne po prawej:

051902.jpg

Ale gdzieś na wyspie musi być ono umiejscowione...

Spędzamy przy twierdzy Napoleon sporo czasu, rozkoszując się widokami. Ale ponieważ dzień jest bardzo upalny, wkrótce zaczynamy marzyć o zanurzeniu się w Jadranie. Plaża, zatoczka - obojętna, byle się schłodzić.

Opuszczamy więc wspaniały punkt widokowy, przez chwilę jeszcze nie tracąc z oczu Wysp:

052631.jpg

Polecam wszystkim wjazd na Napoleona. Widoki rozleglejsze niż ze Španjoli i nie trzeba płacić za bilet ;) Pewnie już niedługo ta atrakcja nie będzie zdarma, więc korzystajcie ;)

Jedziemy "starą drogą" w stronę Brusje, ale zanim dotrzemy do miejsca z największym skupiskiem lawendowych krzaczków, skręcamy w stronę zatoczek Jagodna, Zastupac i Lozna.

W końcu stajemy przed dylematem, którą z nich wybrać:

053648.jpg

Stawiamy na Jagodną! Niestety był to zły wybór - do tej uvali dojście mają tylko mieszkańcy miejscowych apartmanów.

054130.jpg

Informują o tym liczne tabliczki. Zresztą drogi są zamknięte bramami prowadzącymi na prywatne posesje. Nie będziemy przecież łazić przez krzaczory ani (tym bardziej ;)) przełazić przez czyjś płot :lol:

Zawracamy więc i tym razem kierujemy się na uvalę Lozna. Na parkingu przed zatoczką sporo aut. Sama uvala nie powala ( :lol: ) urodą, ale w końcu chodziło nam przede wszystkim o schłodzenie się. A do tego nadaje się ona doskonale! Widać to nawet na "fiszajkowym" zdjęciu ;):

055440.jpg

Krótki odpoczynek i pływanie sprawiają, że wrócają nam siły witalne :D Możemy dalej zwiedzać! Ale o tym w następnej odsłonie :)

:papa:
Ostatnio edytowano 20.05.2020 15:37 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 02.11.2013 16:31

maslinka napisał(a):Pakleni Otoci jak na dłoni:
Obrazek

Czasem trzeba wejść na sam szczyt ,żeby zobaczyć jak pięknie wokół...
Maslinka...fotki zawodowe 8)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.11.2013 20:02

neska napisał(a):Czasem trzeba wejść na sam szczyt ,żeby zobaczyć jak pięknie wokół...

W naszym przypadku wystarczyło wjechać ;) Może nie było satysfakcji ze zdobycia szczytu, ale bardzo się nam podobało :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.11.2013 21:15

Agnieszko , z tym przełażeniem przez płot , to różnie bywa . Historia zna przypadki . . . :wink:

Awatarkowe zdjęcie miodzio :D
Bezkajakowy :wink: Hvar też mi się bardzo podoba

Pozdrawiam
Piotr
wir955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wir955 » 02.11.2013 22:11

Jak się jest tak spóźnionym to już trzeba wśliznąć się cichutko, bez pukania :? . Kolejna piękna relacja Maslinko . Samochód, namiot, jakieś pływadełko - to taki niezbędnik na wspaniałe chorwackie /i nie tylko/ wakacje :D . Mam nadzieję, że ten kolejny kajaczek nie sprawi Wam zawodu.

Pozdrawiam dzielnych "galerników" :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2013 23:16

maslinka napisał(a):(...) (brdo sv. Nikole; co oni mają na Hvarze z tym św. Mikołajem? ;) (...)

Chyba nie tylko na Hvarze. Wszak św. Mikołaj (Nikola Tavelić, czyli chorwacki franciszkanin, nie biskup z Miry) to pierwszy chorwacki święty i "obrońca Chorwatów".

Pytanie, który z nich jest patronem góry... ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone