Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.10.2013 15:38

W tym roku w Pitve jak byliśmy - był niesamowity rój pszczół!!!! :| Przed tunelem, nawet nie mozna było wyjść z samochodu (od strony Pitve), po drugiej stronie było spokojniej.
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 03.10.2013 16:37

Witam. :) R.
Maslinko :) , super /výborná/ relacja...
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 03.10.2013 18:14

Pitve....echhhhh.....achhhhh ;) mogę tylko powzdychać....uwielbiam tą "wiochę" :wink: będąc w Ivanie, dość często pomykaliśmy wąską drogą w Pitve :D do mojego uwielbionego tunelu :mrgreen: :mrgreen: żeby przedostać się na drugą stronę wyspy, do "naszego" ;) Ivana :oczko_usmiech: .........a tak na marginesie......widziałam Twoje fotki z Ivan Dolac.....pisałaś o pieczywie....czyżby w tym miejscu kupowaliście pyszniutkie pieczywko ;)

pozrdawiam :papa:
Załączniki:
Obraz 101b.jpg
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2013 19:44

razpol napisał(a):Świetny pomysł z tym spacerem po pięciu wiochach. :)

Pogoda sprzyjała takim spacerom :)

longtom napisał(a):A na Vrisnik się cieszę. :)

Cieszę się, że się cieszysz :)

ruwado napisał(a):W tym roku w Pitve jak byliśmy - był niesamowity rój pszczół!!!! :| Przed tunelem, nawet nie mozna było wyjść z samochodu (od strony Pitve), po drugiej stronie było spokojniej.

Z pszczołami też niestety mieliśmy do czynienia. Uprzykrzały nam śniadania na obu hvarskich campach :(

Rero napisał(a):Witam. :) R.
Maslinko :) , super /výborná/ relacja...

Ooo :D Czyli jednak "vodovod" :D To była najbardziej obstawiana przez nas hipoteza ;) Dzięki za link.

Iza&Krzysiek napisał(a):.........a tak na marginesie......widziałam Twoje fotki z Ivan Dolac.....pisałaś o pieczywie....czyżby w tym miejscu kupowaliście pyszniutkie pieczywko ;)

Tak, to dokładnie ta budka (przyczepa) :) Mieli dobre croissanty i slanace.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 03.10.2013 21:14

Hej Agnieszko :papa: Ty bez piwa przy stoliku w konobie :?: 8O toż "to niczym portfel bez pieniędzy".... :mrgreen:

Jestem już z Wami , będę robił za balast :wink:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.10.2013 21:45

Jak bylismy w Pitve - pszczółeczki trochę nam dokuczały. Na czerwonym świetle przed tunelem - po prostu dziki rój, tylko obijały się o samochód. Miałem pstryknąć fotkę ale nawet nie można było otworzyć szyby 8O . Dopiero za tunelem można było się zatrzymać i wyjść z dzielnej mojej Octavki :D
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 03.10.2013 21:59

maslinka napisał(a):Jedziemy do interioru! Plan mamy bardzo ambitny - chcemy "zwiedzić" pięć hvarskich pięknych wioch: Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Dol :)
:papa: nasza trasa :D też tam się kręciliśmy Skodzianą
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 04.10.2013 11:01

Aguha napisał(a):Ugh...
Słabo mi ;) z tęsknoty... Minęły już dwa lata od Niedzieli ;), a ja dziś znalazłam w telefonie zdjęcie z tarasu i się rozmarzyłam, wracam po przerwie na forum, a tu ID i Niedziela, dobrze, że mam jeszcze trochę miodku z lawendy (Mariusz ciągle jestem wdzięczna :) ), idę powąchać :)), mam nadzieję, że dobre bogi pozwolą i będzie mi dane pojechać tam w przyszłym roku...

Aaaa, zapomniałabym, maslinko - śliczne sukienki - jak zwykle :)

:D :D ale jesteś oszczędna... zazdroszczę... mi moje 4 słoje starczyły może na pół roku :( :( ale na przyszły rok zrobię wszystko aby te braki uzupełnić :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2013 12:58

CROberto napisał(a):Hej Agnieszko :papa: Ty bez piwa przy stoliku w konobie :?: 8O toż "to niczym portfel bez pieniędzy".... :mrgreen:

:lol:

ruwado napisał(a):Jak bylismy w Pitve - pszczółeczki trochę nam dokuczały. Na czerwonym świetle przed tunelem - po prostu dziki rój, tylko obijały się o samochód. Miałem pstryknąć fotkę ale nawet nie można było otworzyć szyby 8O . Dopiero za tunelem można było się zatrzymać i wyjść z dzielnej mojej Octavki :D

Przed tunelem pszczół nie zaobserwowaliśmy. A wychodziliśmy z auta, bo świeciło się czerwone światło. Właściwie to przeszkadzały nam tylko podczas posiłków, głównie śniadań. Pojawiały się nagle, nie wiadomo skąd 8O I znikały tak samo szybko, kiedy kończyliśmy jeść.
agnes128
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes128 » 04.10.2013 15:58

Czesc Aga :D . Chcialam ci podziekowac znowu podazylam twoim sladem I spedzilam cudowny tydzien w Jelsie druga polowa wrzesnia cisza malo turystow , klimatycznie cudownie. Na twoim campingu w Jelsie cisza , spokoj kilka camperow :) :D :D .. Pozdrawiam :papa: :papa: I pisz dalej.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2013 19:50

agnes128 napisał(a):Czesc Aga :D . Chcialam ci podziekowac znowu podazylam twoim sladem I spedzilam cudowny tydzien w Jelsie druga polowa wrzesnia cisza malo turystow , klimatycznie cudownie. Na twoim campingu w Jelsie cisza , spokoj kilka camperow :) :D :D .. Pozdrawiam :papa: :papa: I pisz dalej.

Witaj, Aga :mrgreen:
Fajnie, że urlop tak Ci się udał :D
Wrześniowa Jelsa musi być super...

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.10.2013 07:02

maslinka napisał(a):Podczas pisania CROniki ;):

Obrazek

Wow, notujesz analogowo? :oczko_usmiech:

maslinka napisał(a):Przysiadam na chwilę, żeby choć trochę poczuć "ducha" konoby:

Obrazek

O kurde, ale miejsce, ale klimat! Takie lokale uwielbiam! Normalnie aż mi się przypomniał zameczek w broćkim Dolu!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.10.2013 13:24

Marsallah napisał(a):Wow, notujesz analogowo? :oczko_usmiech:

Jasne, że analogowo :) Można wkleić bilety wstępów, coś narysować :D Taka CROnika ma klimat! :D Poza tym nie zabieramy laptopa pod namiot. Po co się martwić o niego i (przede wszystkim!) o to, co na nim jest.

Marsallah napisał(a):O kurde, ale miejsce, ale klimat! Takie lokale uwielbiam! Normalnie aż mi się przypomniał zameczek w broćkim Dolu!

Zgadza się, miejsce przepiękne 8)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.10.2013 13:34

Dwa razy robiliśmy podejście do powłóczenia się po Pitve i dwa razy nic z tego nie wyszło....trudno, jest po co wrócić, bo jak widzę warto :)
Faktem jest, że osy tego roku były wyjątkowo upierdliwe.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.10.2013 18:53

Aldonka napisał(a):Dwa razy robiliśmy podejście do powłóczenia się po Pitve i dwa razy nic z tego nie wyszło....trudno, jest po co wrócić, bo jak widzę warto :)

Za pierwszym razem nie da się zobaczyć wszystkiego na Hvarze. My byliśmy 3 razy i ciągle mamy po co wracać :)

10 sierpnia (sobota): Urocze hvarskie wiochy; część druga - Vrisnik i Svirče

Po spacerze uliczkami Pitve jedziemy do sąsiedniej miejscowości - do Vrisnika.

Jest tu bardzo klimatycznie:

061448.jpg

061807.jpg

Największą atrakcją tej miejscowości jest położony na wzgórzu kościół Sv. Antuna Opata i widok roztaczający się z dziedzińca przed świątynią. Po drodze natykamy się na malutki kościół sv. Roka:

062367.jpg

Dzwonię na mszę ;):

062864.jpg

Do crkvy sv. Antuna prowadzi piękna aleja wysadzana cyprysami:

063293.jpg

z której możemy popatrzeć na następny cel naszej dzisiejszej "wędrówki po wiochach", czyli na Svirče:

063771.jpg

A to kościół św. Magdaleny - monumentalna budowla wzniesiona w samym środku Svirče:

064223.jpg

Dzisiaj mamy dzień zwiedzania kościołów ;) Po raz pierwszy (i po raz ostatni ;)) na tych wakacjach odwiedzimy ich tak dużo.

Podziwiając widoki na okoliczne wsie (i kościoły ;)), docieramy do końca cyprysowej alei:

065143.jpg

i wchodzimy na dziedziniec kościoła św. Antoniego:

065560.jpg

na którym trwa remont.

Niestety wieża jest obstawiona rusztowaniami, więc nie możemy zrobić ładnego zdjęcia:

066041.jpg

Do środka też nie wejdziemy, bo, tradycyjnie, zamknięte. Pan, który kręci się po obejściu, podśpiewuje wesoło razem z radiem (jedyny pracownik; nie wygląda, jakby mu się chciało pracować ;)). Mówimy "Dobar dan" i idziemy jeszcze trochę pofocić okolicę.

Znowu Svirče z charakterystyczną bryłą kościoła i Bračem (widać Vidovą Gorę) w tle:

066874.jpg

Wstępujemy też na pobliski cmentarz, który, jak większość chorwackich cmentarzy, charakteryzuje się pięknym widokiem:

067358.jpg

Obeszliśmy kościół dookoła, pora wracać:

067764.jpg

Wsiadamy do Fabiaka i ruszamy w dalszą trasę - w stronę Svirče. Z drogi ładnie prezentuje się tarasowato położony Vrisnik:

068253.jpg

Mijamy też Konobę Vrisnik, ale jest zdecydowanie za wcześnie (po 11:00), żeby wstępować na jedzenie:

068720.jpg

Po raz kolejny myślimy "Następnym razem" ;) Czytałam, że to bardzo klimatyczne miejsce i dobrze tu karmią :)

Dojeżdżamy do "centrum" Svirče, parkujemy naprzeciw kolejnej "kultowej" konoby - Kod None:

069546.jpg

Naooglądamy się dzisiaj tych konob prawie tak dużo jak kościołów ;), a w żadnej nic nie zjemy :(

Przyjechaliśmy tu głównie po to, żeby zobaczyć imponujących rozmiarów kościół p.w. św. Magdaleny - wybudowany w XX wieku na miejscu XIX-wiecznej (a wg innych źródeł: XVIII-wiecznej) świątyni.

Kościół z bliska robi duże wrażenie:

070472.jpg

Nie mieści się cały w kadrze ;):

070982.jpg

071338.jpg

Na dziedzińcu spotykamy sympatycznego Chorwata - Vladimira (zapamiętałam, bo mi się skojarzył z Vladimirem Nazorem :lol:). Opowiada nam, że jest ze Splitu, ale w sezonie pracuje na wyspie jako barman i kierowca taksówki wodnej. Mówi, że bardzo lubi Polaków, był kiedyś w Krakowie ;) Sympatycznie nam się rozmawia po chorwacko-polsku ;) W trudniejszych kwestiach wspomagamy się jednak angielskim :mrgreen:

Po jakimś czasie żegnamy się i idziemy zobaczyć kolejny cmentarz:

072638.jpg

Z tego miejsca roztacza się widok na Vrisnik, w którym byliśmy przed chwilą. Dobrze widać cyprysową aleję i wieżę kościoła, na której (z tej perspektywy) rusztowania nie są widoczne:

073186.jpg

Wizytę w Svirče kończymy przy pomniku żołnierzy, którzy zginęli w walkach podczas II wojny światowej:

073654.jpg

Przed nami dwie ostatnie "piękne wiochy" - Vrbanj i Dol :)

Zapraszam :papa:
Ostatnio edytowano 14.05.2020 17:32 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone