Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 29.09.2013 20:13

Spóźniony, ale jestem i z nostalgią wspominam czerwcowego ID i "nasze" plaże ... :hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.09.2013 12:38

janusz07 napisał(a):Niestety tłumy były wszędzie, na kampie Lili kolanem dopychali aby jeszcze jeden namiot się zmieścił. Dwa razy przestawiałem auto jak na miejscu w którym parkowałem ktoś chciał się rozbić. Kończyło się że samochody ciasno oplatały drogę przejazdową przez kamp i trzeba było slalomem jeździć.

W przestawianie samochodów będziemy się bawić na następnym campie - już na stałym lądzie.

Zazdroszczę tym, którzy mogą jeździć do Cro poza sezonem...

mariusz_77 napisał(a):m.in. Dlatego my jednak wybieramy kwaterki... sporo drożej ale święty spokój :papa:

Ja właśnie mam wątpliwości co do tego spokoju... Na campingach raczej przestrzega się ciszy nocnej - na obu hvarskich campach po 23:00 była zupełna cisza, trochę gorzej było na Makarskiej Rivierze, ale w normie. Ludzie przestrzegają zasad, a ewentualnych hałasujących ucisza gospodarz campu (czy w przypadku większych campingów, ktoś z recepcji lub jakiś stróż).

Poza kilkoma sytuacjami (głównie związanymi z tym, że ktoś przyjechał późno i trochę hałasował, wbijając szpilki namiotu) przez całe 8 lat zawsze mieliśmy spokój.

Jeśli chodzi o kwatery, miałabym obawy co do sąsiadów. Wydaje mi się, że można trafić na wesołą ekipę imprezującą na balkonie. Wiadomo, że to wakacje i trudno ludziom zabronić bawienia się, ale jeśli taka impreza przeciąga się do późnych godzin nocnych, to jest to przesada. Wszystko pewnie jest kwestią szczęścia; zależy, jak się trafi.

jackuc napisał(a):Spóźniony, ale jestem i z nostalgią wspominam czerwcowego ID i "nasze" plaże ... :hut:

Jacku, witaj! Będzie jeszcze dużo zdjęć i opisów ID :D
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 30.09.2013 14:13

maslinka napisał(a):Ja właśnie mam wątpliwości co do tego spokoju... Na campingach raczej przestrzega się ciszy nocnej - na obu hvarskich campach po 23:00 była zupełna cisza, trochę gorzej było na Makarskiej Rivierze, ale w normie. Ludzie przestrzegają zasad, a ewentualnych hałasujących ucisza gospodarz campu (czy w przypadku większych campingów, ktoś z recepcji lub jakiś stróż).

Jeśli chodzi o kwatery, miałabym obawy co do sąsiadów. Wydaje mi się, że można trafić na wesołą ekipę imprezującą na balkonie. Wiadomo, że to wakacje i trudno ludziom zabronić bawienia się, ale jeśli taka impreza przeciąga się do późnych godzin nocnych, to jest to przesada. Wszystko pewnie jest kwestią szczęścia; zależy, jak się trafi.

Rozumiem te obawy baardzo dobrze, miałem podobne wątpliwości jeśli chodzi o campingi... przyzwyczajony do polskich biwakowisk, bo często jeździmy na spływy... czasami nie idzie wytrzymać, szczególnie z dziećmi... imprezy do białego rana :D :D ...ale to tylko 2-3 nocki... w Chorwacji bym tego nie zniósł i myślałem że mniejsze prawdopodobieństwo tego rodzaju ekscesów jest na kwaterach... widać nie koniecznie.
Ale my dobrze trafiliśmy... gospodarze cały czas na miejscu, sprzątali, czyścili basen itp. a w większości z 6 pokoi rodziny z dziećmi lub spokojne małżeństwa... generalnie w SN było cicho i spokojnie. W trakcie całego naszego pobytu jakaś jedna nieco głośniejsza imprezka do 23.00 w okrągłej restauracji na przystani :papa: :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.10.2013 13:00

Jestem tu wciąż jakby co :D

Patrzę na fotę z cennikiem z rybnego wieczoru i oczom nie wierzę - ale ceny 8O Żarcia też, ale np. litr wina prawie o połowę tańszy niż normalnie! Rozumiem, że to specyfika imprezy i że w hvarskich konobach normalnie takiej taniochy nie ma? :?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2013 14:04

Marsallah napisał(a):Jestem tu wciąż jakby co :D

Za to mnie tu nie było od paru dni ;), ale jutro postaram się napisać kolejny odcinek.

Marsallah napisał(a):Rozumiem, że to specyfika imprezy i że w hvarskich konobach normalnie takiej taniochy nie ma? :?

Takie rzeczy tylko na ribarskich večerach ;) Hvarskie konoby nie odbiegają cenowo od restauracji na innych wyspach.
W miasteczkach ceny są bardziej zróżnicowane, tak jak i lokale - od fastfoodów, przez bistro, konoby i eleganckie restauracje. W interiorze, w uroczych wioskach, jest kilka klimatycznych konob (podobnie jak na Braču). Ceny wysokie, za to większe wrażenia, nie tylko smakowe, ale i estetyczne :)

Właśnie w następnym odcinku opiszę wycieczkę po "hvarskich wiochach". Będzie też trochę o tamtejszych konobach.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.10.2013 14:22

maslinka napisał(a):
Marsallah napisał(a):Jestem tu wciąż jakby co :D

Za to mnie tu nie było od paru dni ;), ale jutro postaram się napisać kolejny odcinek.

Twoja absencja miała powody "łazikowo-grzybobraniowe" , czy to zwykłe lenistwo :?: :wink:
W sumie dla mnie to tak ważne nie jest , ważne że absencja była .
I całe szczęście , bo będę miał mniej do "odrabiania" :)

Gotowy do wiosłowania
Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2013 14:25

piotrf napisał(a):Twoja absencja miała powody "łazikowo-grzybobraniowe" , czy to zwykłe lenistwo :?: :wink:

Na pewno nie lenistwo. Niestety dużo roboty... Ale już odrobiłam zaległości w pracy, mogę teraz nadgonić z relacją ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.10.2013 14:37

Agnieszko , nie pomyśl tylko , że poganiam . . . :oops:

Pomny Twojego wpisu z poprzedniego postu :

maslinka napisał(a):
Właśnie w następnym odcinku opiszę wycieczkę po "hvarskich wiochach". Będzie też trochę o tamtejszych konobach.

. . . napisałem "Gotowy do wiosłowania" :wink:

Czekam cierpliwie

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2013 15:02

piotrf napisał(a):Agnieszko , nie pomyśl tylko , że poganiam . . . :oops:

Piotrze, nie martw się, nie pomyślałam tak :)

Pozdrawiam :papa:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 02.10.2013 19:50

Ugh...
Słabo mi ;) z tęsknoty... Minęły już dwa lata od Niedzieli ;), a ja dziś znalazłam w telefonie zdjęcie z tarasu i się rozmarzyłam, wracam po przerwie na forum, a tu ID i Niedziela, dobrze, że mam jeszcze trochę miodku z lawendy (Mariusz ciągle jestem wdzięczna :) ), idę powąchać :)), mam nadzieję, że dobre bogi pozwolą i będzie mi dane pojechać tam w przyszłym roku...

Aaaa, zapomniałabym, maslinko - śliczne sukienki - jak zwykle :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2013 21:24

Aguha napisał(a):Ugh...
Słabo mi ;)

Agata, oddychaj, oddychaj ;)

Aguha napisał(a):mam nadzieję, że dobre bogi pozwolą i będzie mi dane pojechać tam w przyszłym roku...

3mam ;) kciuki :D

Aguha napisał(a):Aaaa, zapomniałabym, maslinko - śliczne sukienki - jak zwykle :)

Dzięki ;)
Większość z lat poprzednich ;) Mój mąż i tak puka się w głowę, że kupuję tyle ciuchów :roll: Corocznej wymiany sukienkowej garderoby chyba by nie przeżył ;) 8)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 03.10.2013 11:46

Nadrobiłam :) Pięknie, wszystko piękne, łącznie z Tobą :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2013 13:26

Aldonka napisał(a):Nadrobiłam :) Pięknie, wszystko piękne, łącznie z Tobą :)

;) :lol: Nie umiem dziękować za takie komplementy ;), ale cieszę się, że Ci się podoba :mrgreen:

10 sierpnia (sobota): Urocze hvarskie wiochy; część pierwsza - Pitve

Po nocnej borze morze ma głęboką barwę:

053420.jpg

Wieje nadal i to bardzo... Niby temperatura jest ok, bo po 8:00 rano termometr pokazuje 25 stopni, ale silny wiatr sprawia, że jest mi chłodno i po raz pierwszy w czasie tych wakacji wkładam coś z dłuższym rękawem 8O ;)

Podczas pisania CROniki ;):

054376.jpg

Kajakiem dzisiaj na pewno nie popływamy. Plażowanie też nie ma sensu, bo jest pochmurno. Nawet się z tego cieszę, bo od jakiegoś czasu miałam ochotę na porządne zwiedzanie :mrgreen: Mój mąż jakby mniej zadowolony, ale nie protestuje bardzo ;)

Jesteśmy gotowi do drogi! Na ławeczce, na której zwykle czekało się na swoją kolej pod prysznicem ;):

055435.jpg

Fajnie, że to ławka "z widokiem", dzięki temu czas oczekiwania wydawał się bardziej znośny :)

Jedziemy do interioru! Plan mamy bardzo ambitny - chcemy "zwiedzić" pięć hvarskich pięknych wioch: Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Dol :)

Dziwi nas spora kolejka do tunelu, ale przypominamy sobie, że dziś sobota (zmiana turnusów) i już przestaje nas dziwić ;) Więcej ludzi ruszyło się też z powodu słabszej pogody.

Cieszymy się z tego jednodniowego "oddechu", bo upały dawały nam się bardzo we znaki. Nocami, na campie w Jelsie, było tak gorąco, że trudno było wytrzymać w namiocie. Po południowej stronie jest pod tym względem zdecydowanie lepiej - bliskość otwartego morza robi swoje.

Na pierwszy ogień idzie najbliższe nam Pitve. Zapraszam na spacer jego urokliwymi wąskimi uliczkami:

056979.jpg

057337.jpg

057695.jpg

Postanawiamy zajrzeć do "słynnej" konoby Dvor Duboković. O tej porze jest zamknięta, ale na miejscu spotykamy kilkoro turystów, którzy, tak jak my, włóczą się po Pitve i zaglądają w różne zakamarki.

Miejsce jest przepiękne, całe tonie w zieleni:

058430.jpg

058789.jpg

Przysiadam na chwilę, żeby choć trochę poczuć "ducha" konoby:

059224.jpg

Oczywiście nie jest to do końca możliwe; żeby wczuć się w klimat przydałaby się butelka chorwackiego wina (choć ja preferuję piwo :D) i przynajmniej jakieś przekąski typu pršut czy slane srdele :) Na pewno kiedyś jeszcze tu wrócimy, choć nie w tym roku. Zabrakło czasu... 12 dni na Hvarze to zdecydowanie za mało ;)

Opuszczamy to piękne miejsce i idziemy dalej, w poszukiwaniu innych ciekawych kadrów:

060343.jpg

Tabliczki i rysunki szkieletu ryby prowadzą nas w stronę kolejnej konoby - Kod Komina:

060796.jpg

061155.jpg

O tym, że jesteśmy na miejscu, informuje duży szkielet ryby przy wejściu na taras jednego z domów:

061619.jpg

061977.jpg

Z restauracji tej roztacza się bardzo ładny widok na część miejscowości oraz na kościół położony na wzgórzu:

062451.jpg

Nie wiem, jak z jedzeniem w obu miejscach, ale otoczenie poprzedniej konoby bardziej nam się podobało.

Zajrzeliśmy już niemal w każdą mysią ;) dziurę w Pitve. Powoli zmierzamy do Fabiaka. Na koniec spróbuję (pewnie nieudolnie ;)) oddać trochę klimatu tej uroczej "wiochy" i "pojadę sepią" ;) :lol::

063589.jpg

:mrgreen:

W następnym odcinku zapraszam na spacer po Vrisniku :)

:papa:
Ostatnio edytowano 14.05.2020 17:26 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 03.10.2013 14:03

Świetny pomysł z tym spacerem po pięciu wiochach. :) Dzięki za Pitve i z wielką ciekawością staję w kolejce po następne. ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.10.2013 14:11

maslinka napisał(a): Pitve

pamiętam z korkującego się zwężenia w centrum wioski.

A na Vrisnik się cieszę. :)

pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone