Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.09.2013 19:17

maslinka napisał(a): odcinek z Twojego ulubionego hvarskiego miasteczka

Fakt, Stari Grad przypadł mi mocno do serca - jak miło znów tam "pobyć" chociaż przez chwilę :) ...
Myślę jednak, że gdybym do Jelsy trafiła częściej, a nie raz jeden, na dodatek na niezbyt długą chwilę, też chciałabym tam wracać, zwłaszcza wieczorami :wink:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 19.09.2013 19:18

maslinka napisał(a):Dom poety o tej porze jest zamknięty (wiedzieliśmy o tym), ale zwiedzaliśmy go 4 lata temu, więc nema problema. Nie wejdziemy do środka, to sobie przynajmniej zrobię zdjęcie z Petrem :D:

nam jak na złość po przekroczeniu progu padłu baterie w aparacie :(
zapasowe okazały się do d... :x znaczy sie do recyclingu :wink:
pozostał tylko telefon :?
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.09.2013 19:27

Z Glavicy pięknie widać cały St, Grad - i nie trzeba piąć się z miasta. Wystarczy podjechać w stronę Rudine (też piękna cicha mieścina na końcu świata) i zaparkować 20 minut od szczytu. Wejście wąską kamienistą dróżką.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 20:37

KDW napisał(a):No dobraaa przekonaliście nas w przyszłym roku tydzień Ciovo i tydzień Hvar :lol: kajakiem oczywiście :lol:

Mariuszowi chyba nie o to chodziło ;) Chociaż i on, i ja, jako autorzy relacji, powinniśmy się cieszyć, że jesteśmy przekonujący :mrgreen:

dangol napisał(a):Fakt, Stari Grad przypadł mi mocno do serca - jak miło znów tam "pobyć" chociaż przez chwilę :) ...
Myślę jednak, że gdybym do Jelsy trafiła częściej, a nie raz jeden, na dodatek na niezbyt długą chwilę, też chciałabym tam wracać, zwłaszcza wieczorami :wink:

Z nami jest dokładnie odwrotnie ;) Pewnie gdybyśmy trafili do Starego Gradu wieczorem, zakochalibyśmy się w tym miasteczku tak samo (a kto wie, może i bardziej :)) jak w Jelsie. Jednak nie chciało nam się wieczorem jeździć do innego miasta, kiedy starówkę Jelsy mieliśmy pod nosem.

m@rek napisał(a):
maslinka napisał(a):Dom poety o tej porze jest zamknięty (wiedzieliśmy o tym), ale zwiedzaliśmy go 4 lata temu, więc nema problema. Nie wejdziemy do środka, to sobie przynajmniej zrobię zdjęcie z Petrem :D:

nam jak na złość po przekroczeniu progu padłu baterie w aparacie :(
zapasowe okazały się do d... :x znaczy sie do recyclingu :wink:
pozostał tylko telefon :?

Dobry i telefon... chociaż wiadomo, że to nie to samo. Pewnie też byłabym zła. My mieliśmy przy sobie zawsze 2 aparaty i fociliśmy na dwie ręce ;), co miało tę zaletę, że jak się okazało, że np. zapomnieliśmy naładować baterię (każdej nocy ładowaliśmy którąś z baterii :lol:), zostawał drugi aparat.

ruwado napisał(a):Z Glavicy pięknie widać cały St, Grad - i nie trzeba piąć się z miasta. Wystarczy podjechać w stronę Rudine (też piękna cicha mieścina na końcu świata) i zaparkować 20 minut od szczytu. Wejście wąską kamienistą dróżką.

Jestem pewna, że jest piękny widok :) W sumie wpadliśmy do Starego Gradu na jakieś 2 godziny. Później jeszcze raz, ale tylko na zakupy do Studenca.

Next time ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.09.2013 09:58

maslinka napisał(a):7 sierpnia (środa): Stari Grad - część pierwsza

Stari Grad jest "the best" :!:

maslinka napisał(a):Opuszczamy Sv. Nedelję. Jeszcze tu wrócimy, za kilka dni, kajakiem :)

Czerwone Skały będą :?: :D

pzdr :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.09.2013 13:01

longtom napisał(a):Stari Grad jest "the best" :!:

Dla mnie, mimo wszystko, Jelsa :mrgreen:

longtom napisał(a):Czerwone Skały będą :?: :D

I tak, i nie ;) Za dużo już zdradzam, muszę Was trochę potrzymać w niepewności :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.09.2013 13:57

7 sierpnia (środa): Stari Grad - część druga

Włóczenia się po miasteczku ciąg dalszy. Moje ulubione wąskie uliczki :hearts::

037034.jpg

Bruk wyczyszczony na wysoki połysk ;)

Znaleźliśmy "kultową" (polecaną przez Kasię) konobę Pharia:

037685.jpg

O tej porze (po 16:00) jest jeszcze zamknięta, ale możemy sobie zajrzeć na piękny dziedziniec:

038205.jpg

Idziemy dalej! Zdarza się, że, zapędzając się trochę, zaglądamy ludziom na "podwórko" :oops::

038853.jpg

Tabliczka:

039288.jpg

wygląda jak ostrzeżenie 8O Uciekamy! ;)

Wprost pod drzwi jakiejś galerii. Godziny otwarcia :lol::

040155.jpg

I wszystko jasne! W Starim Gradzie nie tylko "food" jest "slow" :mrgreen:

Uliczki doprowadzają nas do kolejnej uroczej konoby - tym razem jesteśmy przed "Antiką":

040899.jpg

Lokal jest już czynny, można usiąść na placu:

041370.jpg

lub w uliczce:

041809.jpg

My już piliśmy (i nawet jedliśmy), więc dalej "łowimy" aparatem ciekawe kadry. Np. taki ;):

042446.jpg

Znałam wersję zaczynającą się od "V", ale co ja tam wiem ;)

Spacer po Starim Gradzie dobiega końca. Sprawdzamy jeszcze, czy nasza forumowa rezydentka, Kasia, jest może w pracy... (Kiedy przyjechaliśmy, 2 godziny temu, był jakiś facet.) Niestety, w bordowej budce nie ma nikogo, pewnie trwa popołudniowa przerwa.

Kiedy tu byliśmy 4 lata temu (i poznaliśmy Kasię), "punkt spotkań Rodaków" ;) znajdował się w innym miejscu. Ze zdziwieniem odnotowujemy, że teraz jest po drugiej stronie nabrzeża.

043620.jpg

Dla pewności sprawdzam jeszcze, czy Kasia nie schowała się wewnątrz budki ;):

044232.jpg

Szkoda, że się nie spotkaliśmy. Następnym razem :) Pozdrawiam serdecznie (:papa:)

Jeszcze spojrzenie na starigradzką starówkę z drugiej strony kanału:

044927.jpg

i zmierzamy w kierunku Fabiaka, którego zaparkowaliśmy pod Studencem. Niedaleko parkingu natykamy się na ciekawy widoczek. Żywa reklama stoiska (mam nadzieję, że jeszcze żywa; nie wiadomo, ile ten pies wypił ;) :lol:):

045796.jpg

Wracamy do "domu" i ponieważ jest jeszcze dosyć wcześnie, idziemy poplażować na przycampingowej plaży. Wieczór oczywiście spędzamy w Jelsie 8)

046487.jpg

(Zdjęcie niezbyt dobre technicznie, ale dobrze pokazuje "serce" Jelsy.)

Tym razem jemy w bistro o zachęcającej nazwie "Hit". Nie jesteśmy szczególnie głodni, więc wcinamy przekąski - bruschetty, ciepłe kanapki.

Przed snem obowiązkowy spacer uliczkami 8):

047311.jpg

047729.jpg

I wracamy na camping. To był bardzo miły i ciekawie spędzony dzień :)

Jutro czeka nas ostatnia po północnej stronie wyspy wyprawa kajakowa 8)
Ostatnio edytowano 13.05.2020 14:57 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.09.2013 14:10

Widzę, że "wszystkiego po troszę" czyli ogólnie dobrobyt u Was był...
:) :D :wink:
I te uliczki klimatyczne.
A nie było tam gdzieś "znajomego" Ci znaku drogowego z tym młotem i autem? :roll: :lol: :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 20.09.2013 14:17

W konobie Pharia byliśmy i jedliśmy. Pyszne jedzonko :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 20.09.2013 16:34

Uliczki SG śliczne, ale i tak rozwalił mnie pies :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.09.2013 17:20

Fatamorgana napisał(a):A nie było tam gdzieś "znajomego" Ci znaku drogowego z tym młotem i autem? :roll: :lol: :wink:

Był, był, całkiem niedaleko. Starówka w Jelsie jest bardzo kameralna, wszędzie blisko.

Aldonka napisał(a):W konobie Pharia byliśmy i jedliśmy. Pyszne jedzonko :)

Kiedyś nadrobimy i to :D

Marsallah napisał(a):Uliczki SG śliczne, ale i tak rozwalił mnie pies :mrgreen:

The dog made our day :lol:
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 20.09.2013 19:52

maslinka napisał(a):...
Sprawdzamy jeszcze, czy nasza forumowa rezydentka, Kasia, jest może w pracy... (Kiedy przyjechaliśmy, 2 godziny temu, był jakiś facet.) Niestety, w bordowej budce nie ma nikogo, pewnie trwa popołudniowa przerwa.
...
Szkoda, że się nie spotkaliśmy. Następnym razem :) Pozdrawiam serdecznie (:papa:)

mi się udało :)
mina bezcenna kiedy podchodzi zupełnie obcy facet i bezczelnie zaczyna mówić po "naszemu" :wink:
Ps. Kasiu, pozdrawiam i dziękuję za wskazówki :papa:
ewelka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelka1 » 20.09.2013 21:37

Chyba to ten sam stoliczek? :D

Obrazek
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 20.09.2013 22:23

maslinka napisał(a):Dla mnie, mimo wszystko, Jelsa :mrgreen:
Jelsa i Vrboska

A ta malutka starówka w Jelsie - zwłaszcza minikościółek na niby rozwidleniu ulic i jedna uliczna z takimi przejściami nad głową z jednej strony domu na drugą..... bajka
Załączniki:
1_jelsa_157.jpg
Mam nadzieję, że autorka się nie obrazi
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.09.2013 11:09

maslinka napisał(a):Tabliczka:

Obrazek

MORIA
Chyba raczej fani Tolkiena bo krasnoludów na wyspie to "nie widzę".
:wink: :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone