Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kajakiem dookoła Hvaru

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 13:38

KDW napisał(a):UUU starzy CROmaniacy wstyd, wstyd, ja dowiedziałem się dzięki uprzejmości Bonara, ukłon w jego stronę...

Nigdy nie byłam w Kaštelach. Może i jest to dobra baza wypadowa, ale na wakacje, jakie lubimy, się nie nadaje. Kiedyś trzeba będzie zwiedzić, po drodze i zobaczyć maslinę 8)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 14:04

Sprawdziłem i ... wszystko jasne...
nie byłem, nie śledzę wątków z Kastelami i najprawdopodobniej nie będę tam tak szybko... bo jestem takim "wyspowym cromaniakiem". Jeżdżę tylko na wyspy, interesują mnie tylko one i jak najdalej od skupisk turystycznych, nie tylko w Chorwacji, na całym świecie. Oczywiście te Chorwackie od jakiegoś czasu cenię najbardziej, a że Hvar i Sv.Njedjela stała się moim miejscem na ziemi więc to drzewko jest dla mnie najbardziej rozpoznawalne i sentymentalne :lol:

Pozdrawiam wszystkich, którzy zwiedzają Chorwację inaczej i życzę udanych wyjazdów :papa:

PS. Nie jeździjcie na wyspy ląd jest o wieele atrakcyjniejszy :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2013 14:07

... a ja tylko niewinnie zapytałem o jakieś na wpół "zdechłe" drzewko a tu taka dyskusja! :lol:

Zavala, Petarčica i widok na Sčedro wymiata :mrgreen: . To były wakacje!!!
Szkoda że się Wam nie udało tam zakotwiczyć. "Była by Pani zadowolooona!" :wink:

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 14:09

mariusz_77 napisał(a):PS. Nie jeździjcie na wyspy ląd jest o wieele atrakcyjniejszy :lol:

:lol:

Coś słaba ta reklama, Mariusz ;) Myślisz, że ktoś da się przekonać? :mrgreen:

Interseal napisał(a):Zavala, Petarčica i widok na Sčedro wymiata :mrgreen: . To były wakacje!!!
Szkoda że się Wam nie udało tam zakotwiczyć. "Była by Pani zadowolooona!" :wink:

Next time 8)
W Ivan Dolcu też byłam bardzo zadowolona :D
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 14:16

maslinka napisał(a):
mariusz_77 napisał(a):PS. Nie jeździjcie na wyspy ląd jest o wieele atrakcyjniejszy :lol:

Wiem, że jestem mało przekonujący... pomóżcie trochę ...
wszak im więcej ludzi na lądzie tym mniej na wyspach :D :D :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 14:19

mariusz_77 napisał(a):Wiem, że jestem mało przekonujący... pomóżcie trochę ...

Pisząc relację z wyspy, chyba słabo pomagam :roll: ;) :mrgreen:
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 14:28

maslinka napisał(a):

Zawsze możesz napisać "prawdę" :mrgreen: jak Ci tam było źle i paskudnie :evil:

a nie wstawiasz tylko te piękne kolorowe widoczki :lool: i zachęcające opisy :lol: :lol: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 14:31

mariusz_77 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Zawsze możesz napisać "prawdę" :mrgreen: jak Ci tam było źle i paskudnie :evil:

a nie wstawiasz tylko te piękne kolorowe widoczki :lool: i zachęcające opisy :lol: :lol: :papa:

Mam coś w zanadrzu... Zdjęcia moich rąk po ataku "morderczych owadów" :evil:
Jak to nie pomoże, to już nie wiem co... ;)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 14:32

Noo chociaż tyle...

Żarty żartami ale nie ociągaj sie tylko pisz i wstawiaj :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2013 14:33

maslinka napisał(a):W Ivan Dolcu też byłam bardzo zadowolona :D

Kiedyś przypomnę się z prośbą o Twoje subiektywne porównanie kampów w Jagodnej, Ivan Dolcu i Zavali.

Pozdrawiam i delikatnie zapytuję o kolejny odcinek.
Interseal
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 14:36

Interseal napisał(a):Kiedyś przypomnę się z prośbą o Twoje subiektywne porównanie kampów w Jagodnej, Ivan Dolcu i Zavali.

Nema problema, chociaż tylko na jednym z nich stacjonowaliśmy. Pozostałe dwa tylko "zwiedzaliśmy".

mariusz_77 napisał(a):Żarty żartami ale nie ociągaj sie tylko pisz i wstawiaj :papa:

Interseal napisał(a):Pozdrawiam i delikatnie zapytuję o kolejny odcinek.

Premierę następnego odcinka zaplanowałam na dzisiejsze popołudnie, ewentualnie wieczór ;)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 19.09.2013 14:39

maslinka napisał(a):Premierę następnego odcinka zaplanowałam na dzisiejsze popołudnie, ewentualnie wieczór ;)

Hurrrrrrrrrrrrrrra już zasiadam i czekam :hut:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.09.2013 16:40

Ja tylko informacyjnie, że oczywiście :) czytam od początku, chociaż czasu na komentarze nie miałam...

Milna - byliśmy na spacerze z Zaraća, ale podobało nam się tak sobie (i nie mam na myśli campu, bo tam w sumie nie zaglądaliśmy), ale po drodze 8) było całkiem sympatycznie, winko po dotarciu również dobrze wspominam :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.09.2013 17:51

dangol napisał(a):Ja tylko informacyjnie, że oczywiście :) czytam od początku, chociaż czasu na komentarze nie miałam...

Witaj, Danusiu :) Fajnie, że jesteś, bo teraz będzie odcinek z Twojego ulubionego hvarskiego miasteczka 8)

7 sierpnia (środa): Stari Grad - część pierwsza

Opuszczamy Sv. Nedelję. Jeszcze tu wrócimy, za kilka dni, kajakiem :)
Póki co, mamy jeszcze coś do zrobienia ;) po północnej stronie wyspy, więc wracamy.

Mijamy camping Lili w Jagodnej:

053343.jpg

Nie zjeżdżamy jednak, żeby sprawdzić dostępność miejsc. Zdecydowanie wolimy zakotwiczyć w Ivan Dolcu albo w Zavali, ze względu na bliskość miejscowości i możliwość wieczornego wyjścia na kolację do konoby. Lili będzie naszym planem C.

Przed tunelem znów jesteśmy pierwsi :):

054103.jpg

Przejazd nie wywołuje już takich emocji jak kilka godzin wcześniej ;) Szybko się przyzwyczajamy :mrgreen:

Droga przez Pitve to powolna jazda, częste zatrzymywanie się i przepuszczanie samochodów jadących z przeciwka.

054924.jpg

Tu zawsze jest straszny ruch! Cały dzień kręcą się ludzie, a najgorzej jest wieczorami, kiedy turyści z południowej strony "przedostają się" na północną, żeby spędzić wieczór w którymś z urokliwych hvarskich miasteczek.

Zatrzymujemy się tylko na moment, żeby sfocić widok w stronę Brača:

055595.jpg

Niestety widoczność jest dzisiaj kiepska. Dawno nie padał deszcz, co nie znaczy, że za nim tęsknimy ;)

Do Pitve jeszcze wrócimy i przyjrzymy się miejscowości z bliska. Dziś natomiast tylko z daleka ;):

056391.jpg

Co zrobić z tak pięknie rozpoczętym dniem? Drugą jego część spędzimy w Starim Gradzie 8)

056958.jpg

057316.jpg

Kręcimy się trochę, najpierw głównie po nabrzeżu. Zjadamy lody, zaglądamy w różne zakamarki:

057775.jpg

Spotykamy pierwszego w tym roku ( 8O ) kota:

058299.jpg

Jego wzrok mówi: "Idźcie stąd!" Biedak chyba nie jest w humorze, założyli mu coś dziwnego na głowę (dla jego dobra, coby się nie lizał), więc jest obrażony na cały świat i nie chce z nami gadać...

Jak nie, to nie ;) Idziemy w stronę Petara Hektorovića:

059044.jpg

059403.jpg

Dom poety o tej porze jest zamknięty (wiedzieliśmy o tym), ale zwiedzaliśmy go 4 lata temu, więc nema problema. Nie wejdziemy do środka, to sobie przynajmniej zrobię zdjęcie z Petrem :D:

060075.jpg

Spacerujemy dalej nabrzeżem i docieramy do dużego skupiska jachtów:

060509.jpg

Większość podobnie oznaczona. Być może to jakiś rodzaj zorganizowanego wypoczynku "pod żaglami".

Promenada zamienia się w zwykłą drogę. Jesteśmy na wysokości starego młyna:

061064.jpg

Dalej nie ma sensu już iść, chyba, że na plażę. Focimy jeszcze kościółek i restaurację Eremitaž po przeciwnej stronie zatoki:

061556.jpg

Znowu tam nie dotarliśmy, next time ;)

Wracamy na nabrzeże, które (przynajmniej w okolicy wspomnianych jachtów) jest świeżo po remoncie:

062177.jpg

Ławki chyba z bračkiego kamienia ;)

Pierwsze w tym roku zdjęcie z palmą :mrgreen::

062863.jpg

Zanim "zanurkujemy" w wąskie starogradzkie uliczki, idziemy do jednej z restauracji przy nabrzeżu, żeby się trochę posilić :D:

063486.jpg

Ale bym teraz zjadła takie palačinki z czekoladą 8) Bardzo lubię takie słodko-gorzkie połączenie :D

Odpoczywamy chwilę w zacienionej konobie z widokiem na promenadę i szczyt Glavica:

064272.jpg

(Na tę górę też niestety nie dotarliśmy :oops: A widziałam w relacjach, że warto...)

Po czym ruszamy w wąskie uliczki na fotograficzne łowy... ;)

Ale o tym w następnej odsłonie :papa:
Ostatnio edytowano 13.05.2020 14:53 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 19.09.2013 19:05

mariusz_77 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Wiem, że jestem mało przekonujący... pomóżcie trochę ...
wszak im więcej ludzi na lądzie tym mniej na wyspach :D :D :papa:

No dobraaa przekonaliście nas w przyszłym roku tydzień Ciovo i tydzień Hvar :lol: kajakiem oczywiście :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Kajakiem dookoła Hvaru - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone